Připravte si jedinečné recepty na kuřecí paellu. Španělsko se vším všudy!

Chuť Španělska u vás doma na talíři.

Díky naším skvělým receptům na paellu s kuřecím masem si ho vychutnáte snadno a rychle.

A jakou rýži použít pro nejlepší výsledek? To se dozvíte v na konci článku.

Paella s kuřecím masem

Zkuste vyměnit tradiční paellu z mořských plodů za kuřecí s chorizem. Je to dokonalá vydatná večeře pro čtyřčlennou rodinu. Stejně dobře se i najíte z krémového rizota s kuřecím masem.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsní řízky (nakrájené)
  • 2 malé cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 tučný stroužek česneku
  • 140 g choriza (nakrájené)
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka šafránu
  • 1 lžička papriky
  • 300 g rýže
  • 850 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 citron (nakrájený na měsíčky)
  • ½ malého svazku petrželky

Postup

  • V pánvi rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu.
  • Kuřecí kousky opečte, ale nevařte úplně a vyndejte.
  • Snižte teplotu na minimum, přidejte cibuli a pomalu vařte do změknutí, asi 10 minut.
  • Přidejte česnek, míchejte 1 minutu, poté vhoďte chorizo a opékejte, dokud nepustí olej.
  • Vmíchejte koření a poté vsypte rýži.
  • Míchejte, aby se rýže obalila v oleji a koření asi 2 minuty, poté zalijte vývarem.
  • Přiveďte k varu, vraťte kuře do pánve a za občasného míchání vařte asi 20 minut.
  • Přidejte hrášek do pánve a vařte dalších 5 minut, dokud není rýže uvařená a kuře měkké.
  • Dobře osolte a podávejte s citronem a petrželkou.

Co může být lepším předkrmem, než pravá španělská studená polévka – gazpacho! Jestli jste jí ještě neochutnali, připravte si jí s našimi recepty.

Měkká rýže se zeleninou, kuřecím masem a klobásou.
Zdroj: beatthebudget.com

Kuřecí paella se zeleninou

Tento recept na paellu s kuřecím mazem z jedné pánve se snadno připravuje. Je to vydatné a zdravé jídlo plné rozmanitých chutí. Pokud toužíte ochutnat něco jiného než rýži, neváhejte vyzkoušet zapečené brambory s kuřetem.

Co budeme potřebovat

  • 2 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička papriky
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kostka kuřecího vývaru
  • 200 g rýže
  • 75 g mraženého hrášku
  • 1 citron
  • Čerstvá petržel k podávání

Postup

  • Cibuli, papriku a česnek nakrájíme najemno a dáme stranou.
  • Rozehřejte pánev s trochou oleje a přidejte česnek a cibuli a restujte do měkka.
  • Poté přidejte kuře a opékejte celé asi 4 minuty, kuře tak bude krásně křupavé.
  • Poté přidejte papriky a vařte 2-3 minuty.
  • Přidejte rajčatový protlak, kostku vývaru, rýži a papriku do pánve s 500 ml vody a přiveďte k varu.
  • Pravidelně míchejte 12–15 minut, dokud není rýže uvařená.
  • Poté přidejte hrášek.
  • Podávejte s čerstvou petrželkou a citronovou šťávou.
Velká pánev plná krémové rýže, kuřecího masa a zeleniny.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Paella z kuřecích stehen a krevet

Tato paella s kuřecím masem a krevetami je skvělým receptem, jak si vychutnat tradiční španělskou kuchyni v pohodlí vašeho domova. Pokrm se zapéká v troubě, proto pokud máte rádi zapékaná jídla, zkuste i těstoviny z trouby s kuřecím masem.

Co budeme potřebovat

  • 6 kuřecích stehen
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • ¾ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 1pálivá klobása
  • 50 g nakrájené cibule
  • 30 g nakrájené červené papriky
  • 225 g nevařené rýže
  • 30 g nakrájených cherry rajčat
  • 1 lžička maďarské sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 720 ml kuřecího vývaru
  • 450 g krevet
  • 100 g nakrájeného chřestu
  • 50 g hrášku

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Kuře posypte rozmarýnem, solí a černým pepřem.
  • Zahřejte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte kuře a opékejte ho 3 minuty z každé strany nebo dokud lehce nezhnědne.
  • Vyjměte kuře z pánve, přikryjte a udržujte v teple.
  • Přidejte klobásu na pánev a vařte 1 minutu, míchejte, aby se rozpadla.
  • Přidejte cibuli a papriku a za stálého míchání vařte 7 minut.
  • Přidejte rýži, rajčata, papriku a česnek, za stálého míchání vařte 1 minutu.
  • Vraťte kuře na pánev.
  • Přidejte vývar a špetku soli a přiveďte k varu.
  • Pečte na 200° 10 minut.
  • Vmíchejte krevety, chřest a hrášek. Přikryjte a pečte dalších 5 minut, nebo dokud nejsou krevety hotové.

Na závěr této španělské jízdy můžete podávat sladké churros, které mají původ taktéž ve Španělsku a k nim podávejte lahodnou a voňavou kávu z prvotřídního kávovaru Tchibo. Jaký je ten nejlepší, jsme zjistili v naší recenzi.

Pánev naplněná lahodnou španělskou paellou s kuřecími kousky a krevetami.
Zdroj: recipeswecherish.com

Jaká je nejlepší rýže do paelly?

Tradiční rýže pěstovaná a konzumovaná ve Španělsku byla většinou krátkozrnná, téměř kulatá odrůda, která je velmi vhodná pro klasická španělská jídla na bázi rýže, jako je paella. Tradiční odrůdy rýže ze Španělska jsou:

Bomba: Bomba, nazývaná také Valencia Rice, je krátkozrnná, téměř kulatá rýže s perleťovou barvou. Ve vodě absorbuje třikrát svůj objem na rozdíl od průměrného rýžového zrna, které absorbuje pouze dvojnásobek svého objemu. To znamená, že absorbuje více chuti a nelepí se a je velmi oblíbeným druhem rýže do paelly.
Senia a Bahia: Odrůdy krátkozrnné rýže Senia a Bahia jsou podobné Bombě, protože také absorbují více než průměrné množství tekutiny a po uvaření si zachovávají krémovou texturu.

Jiné odrůdy vhodné pro paellu

Odrůdy rýže jako Bomba, nebo jiné vysoce kvalitní, krátkozrnné nebo střednězrnné rýže jsou snadno dostupné ke koupi ve Španělsku. Pokud se však nacházíte mimo Španělsko, může být nákup těchto odrůd obtížný, protože jsou k dispozici pouze přes internet a v gurmánských a španělských nebo latinských obchodech s potravinami. Použijte tedy jinou středně nebo krátkozrnnou rýži. Jednou z alternativ, která přináší skvělé výsledky ve španělských rýžových pokrmech, je rýže Calrose.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X