Meruňky jako královny sladkých jídel – TOP recepty s meruňkami

Během léta dozrává mnoho druhů ovoce a zeleniny. Jedním z nich jsou i meruňky. Jde o jeden z nejrozšířenějších ovocných stromů na světě. Původem pochází z Číny. O její rozšíření se postaral i sám Alexandr Veliký.

Meruňky jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Působí proti zácpě, snižují krevní tlak a dokonale zastoupí hořčík v boji proti křečím.

Není náhodou, že jejich vrchol sezony je uprostřed léta. Obsahují vysoký podíl beta-karotenu. Jejich konzumací tak dosáhneme, krásného opálení. Vyživují tak nejen naši pokožku, ale příznivě působí i na kvalitu zraku. Stejně jako mrkev.

Při zvýšené konzumaci je zajištěn dostatečný přísun železa, výborný pomocník v boji s chudokrevností. Cenné látky jako vitamín A a C, niacin a kyselina listová způsobí omlazení pleti, klidnější mysl a dostatek krvetvorby.

Meruňky jsou vítaným ovocem v nejedné kuchyni. Zpomalují stárnutí buněk, pomáhají k lepší náladě a navíc jde z nich vykouzlit mnoho receptů na sladká jídla s meruňkami.

Meruňky patří mezi ovoce s vynikající chutí. Výborné jsou jak pro pojídání v syrovém stavu, tak pro využití v kuchyni. Kromě širokého využití v pečených i nepečených moučnících se hodí zvláště do sladkých jídel, které jejich mimořádná chuť osvěží a kde jim můžou konkurovat snad jen švestky. V jejich nastávající sezóně si některé z těchto sladkých jídel můžeme snadno připravit.

Meruňky lze zapékat, grilovat nebo upravit do podoby pyré.

1. Meruňkový koláč s drobenkou

Jednou z oblíbených úprav meruněk je jejich zapečení v křehkém těstíčku. Na tomto receptu si jistě pochutnáte.

Ingredience k přípravě koláče.

  • 300 g vypeckovaných meruněk
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 40 g cukru krupice
  • 80 g hrubé mouky
  • 50 g másla pokojové teploty
  1. Mléko, vejce, olej a 180 g cukru vyšleháme do pěny. Ve vedlejší míse si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Vše spojíme do jednoho tekutého těsta.
  2. Těsto nalijeme na vysypaný plech. Rozetřeme až do kraje.
  3. Po celé ploše jej poklademe půlenými meruňkami.
  4. Nachystáme si drobenku. Prsty promneme změklé máslo, hrubou mouku a 40 g cukru krupice. Drobenkou zasypeme celý plech.
  5. Dáme do trouby vyhřátí na 180°. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
  6. Servírujeme nakrájené na větší kostky. Můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

merunkovy-kolac-s-drobenkou

2. Meruňkové knedlíky

Co je lepšího než spojení meruněk a knedlíku. Těsto obalené v lahodném kousku ovoce. Meruňkové knedlíky můžeme dělat ze všech těst, která se pro ovocné knedlíky považují za vhodná, a která se liší nejen použitím surovin, ale především časovou náročností na přípravu.  V uvedeném receptu na kynuté knedlíky si ukážeme, že na kynutí není nic těžkého a zvládne to každý. Tak dobrou chuť!

Z uvedeného množství připravíte 12 kousků.

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • moučkový cukr
  • 12 ks meruněk
  1. Mouku v míse smícháme se solí. Uděláme do ní důlek. Do něj rozdrobíme droždí, vanilkový cukr a zalijeme polovinou vody. Prstem vytvoříme kašičku. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek v teplé místnosti bez průvanu. Poté přilijeme zbytek vody a vytvoříme hladké těsto. Vodu přidáváme postupně dle potřeby. Necháme opět kynout.
  2. Těsto po nabytí objemu promneme, abychom vyhnali všechny bubliny a rozdělíme na stejně velké části. Ty plníme vypeckovanými meruňkami. Knedlíky lehce pomoučíme a na vále necháme odpočinout.
  3. Vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Po vyndání propícháme vidličkou, aby ušla pára.
  4. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, aby se nám k sobě neslepili.
  5. Uvařené knedlíky ihned podáváme polité máslem a sypané cukrem. Jako doplněk sypeme strouhaným tvarohem, skořicí, kakaem nebo pokapeme rozmíchaným tvarohem, jogurtem či zakysanou smetanou.

merunkove-knedliky3. Rýžový nákyp s meruňkami

Vyzrálé meruňky jsou ideální do různých nákypů. Sladké nákypy připravujeme z vařené rýže, těstovin, krupice, ovesných vloček nebo tvarohu. Použít se mohou i jiné, méně rozšířené suroviny například pohanka. Nejvíce jsou zřejmě oblíbené nákypy rýžové a těstovinové.

Co vše si přichystat?

  • 1 hrnek rýže
  • 1 l mléka
  • 125 g másla
  • 4 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • meruňky
  1. Mléko se solí přivedeme téměř k varu. Vmícháme rýži a uvaříme do konzistence kaše.
  2. Vmícháme máslo. Necháme lehce vychladnout. Do rýže přidáme žloutky a tuhý sníh z bílků. Dle chuti můžeme přisladit.
  3. Půl hmoty přendáme do vymazaného pekáče. Poklademe vypeckovanými pokrájenými meruňkami. ty pak přikryjeme druhou půlkou připravené rýže.
  4. Všechny nákypy zapékáme nezakryté při mírnější teplotě v předehřáté troubě.
  5. Pečeme cca 30 minut.
  6. Servírujeme v miskách nebo můžeme použít naběračku na zmrzlinu. Sušší nákypy můžeme i přelít rozmíchaným jogurtem, zakysanou smetanou nebo ovocnou šťávou.

ryzovy-nakyp-s-merunkami

4. Meruňková marmeláda

Hodně zralé, potlučené či jinak poškozené meruňky nevyhazujte. Radši si z nich uvařte výbornou marmeládu. Tu pak využijete nejen v kuchyni, ale i na cestách. Domácí produkt bez umělých přísad nikdy nezklame.

Suroviny na domácí marmeládu.

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg cukru
  • 1 kg želírovacího cukru
  1. Meruňky dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme želírovací přípravek dle návodu uvedeného na obalu. Vaříme cca 5 minut. Pokud se nám tvoří na hladině pěna odebíráme lžící. Rozmixujeme.
  2. Po uvaření marmeládu plníme do uzavíratelných sklenic. Otočíme dnem vzhůru.
  3. Po deseti minutách otočíme zpět. Uložíme na stinné a suché místo.

merunkova-marmelada

5. Meruňková bublanina

Milujete jednoduché pečení? Pak je pro vás tento recept jako stvořený. Není nic jednoduššího než smíchat pár ingrediencí, nalít těsto na plech a nasypat na něj ovoce. Upečte si i vy tento sladký recept a vychutnejte si jej u šálku kávy.

Ingredience potřebné na jeden klasický vysoký plech.

  • 3 vejce
  • 150 g cukr moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • vypeckované meruňky
  1. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Pomalu přilíváme olej a šleháme až do vytvoření kompaktní hmoty.
  2. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přimícháme mléko a nakonec lehce promícháme se sněhem z bílků.
  3. Nalijeme na plech a poklademe meruňkami. Ty můžeme nechat na půlky nebo je nasekáme na kostičky.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 20 minut.
  5. podáváme lehce zaprášené moučkovým cukrem.

merunkova-bublanina
V článku jste se mohli inspirovat 5 nejchutnějšími meruňkovými recepty. Některé jsou složitější, jiné velmi jednoduché. Určitě je však všechny vyzkoušejte. Meruňky lze využít i v kombinaci s masem. Smažená krkovička potěší každého muže.

 

 

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *