Během léta dozrává mnoho druhů ovoce a zeleniny. Jedním z nich jsou i meruňky.
Meruňky jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Působí proti zácpě, snižují krevní tlak a dokonale zastoupí hořčík v boji proti křečím.
Zpomalují stárnutí buněk a pomáhají k lepší náladě.
Inspirujte se těmito 5 nejlepšími recepty s meruňkami!
Meruňkový koláč s drobenkou
Jednou z oblíbených receptů meruněk je jejich zapečení v křehkém těstíčku. Na tomto jídle si jistě pochutnáte.
Ingredience k přípravě koláče
- 300 g vypeckovaných meruněk
- 300 g polohrubé mouky
- 180 g cukru
- 250 ml mléka
- 4 lžíce oleje
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- 40 g cukru krupice
- 80 g hrubé mouky
- 50 g másla pokojové teploty
Postup
- Mléko, vejce, olej a 180 g cukru vyšleháme do pěny. Ve vedlejší míse si prosejeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Vše spojíme do jednoho tekutého těsta.
- Těsto nalijeme na vysypaný plech. Rozetřeme až do kraje.
- Po celé ploše jej poklademe půlenými meruňkami.
- Nachystáme si drobenku. Prsty promneme změklé máslo, hrubou mouku a 40 g cukru krupice. Drobenkou zasypeme celý plech.
- Dáme do trouby vyhřátí na 180°. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
- Servírujeme nakrájené na větší kostky. Můžeme lehce posypat moučkovým cukrem.

Meruňkové knedlíky
Co je lepšího než spojení meruněk a knedlíku. Těsto obalené v lahodném kousku ovoce.
Meruňkové knedlíky můžeme dělat ze všech těst, která se pro ovocné knedlíky považují za vhodná, a která se liší nejen použitím surovin, ale především časovou náročností na přípravu.
V uvedeném receptu na kynuté knedlíky si ukážeme, že na kynutí není nic těžkého a zvládne to každý. Tak dobrou chuť!
Ingredience na 12 kousků
- 400 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- moučkový cukr
- 12 ks meruněk
Postup
- Mouku v míse smícháme se solí. Uděláme do ní důlek. Do něj rozdrobíme droždí, vanilkový cukr a zalijeme polovinou vody. Prstem vytvoříme kašičku. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme vzejít kvásek v teplé místnosti bez průvanu. Poté přilijeme zbytek vody a vytvoříme hladké těsto. Vodu přidáváme postupně dle potřeby. Necháme opět kynout.
- Těsto po nabytí objemu promneme, abychom vyhnali všechny bubliny a rozdělíme na stejně velké části. Ty plníme vypeckovanými meruňkami. Knedlíky lehce pomoučíme a na vále necháme odpočinout.
- Vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut. Po vyndání propícháme vidličkou, aby ušla pára.
- Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, aby se nám k sobě neslepili.
- Uvařené knedlíky ihned podáváme polité máslem a sypané cukrem. Jako doplněk sypeme strouhaným tvarohem, skořicí, kakaem nebo pokapeme rozmíchaným tvarohem, jogurtem či zakysanou smetanou.

Objevte podobné tipy
Rýžový nákyp s meruňkami
Vyzrálé meruňky jsou ideální do různých nákypů. Sladké nákypy připravujeme z vařené rýže, těstovin, krupice, ovesných vloček nebo tvarohu.
Použít se mohou i jiné, méně rozšířené suroviny například pohanka. Nejvíce jsou zřejmě oblíbené nákypy rýžové a těstovinové.
Ingredience
- 1 hrnek rýže
- 1 l mléka
- 125 g másla
- 4 vejce
- 3 lžíce cukru
- špetka soli
- meruňky
Postup
- Mléko se solí přivedeme téměř k varu. Vmícháme rýži a uvaříme do konzistence kaše.
- Vmícháme máslo. Necháme lehce vychladnout. Do rýže přidáme žloutky a tuhý sníh z bílků. Dle chuti můžeme přisladit.
- Půl hmoty přendáme do vymazaného pekáče. Poklademe vypeckovanými pokrájenými meruňkami. ty pak přikryjeme druhou půlkou připravené rýže.
- Všechny nákypy zapékáme nezakryté při mírnější teplotě v předehřáté troubě.
- Pečeme cca 30 minut.
- Servírujeme v miskách nebo můžeme použít naběračku na zmrzlinu. Sušší nákypy můžeme i přelít rozmíchaným jogurtem, zakysanou smetanou nebo ovocnou šťávou.

Meruňková marmeláda
Hodně zralé, potlučené či jinak poškozené meruňky nevyhazujte. Radši si z nich uvařte výbornou marmeládu. Tu pak využijete nejen v kuchyni, ale i na cestách. Domácí produkt bez umělých přísad nikdy nezklame.
Ingredience
- 1 kg meruněk
- 1 kg cukru
- 1 kg želírovacího cukru
Postup
- Meruňky dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme želírovací přípravek dle návodu uvedeného na obalu. Vaříme cca 5 minut. Pokud se nám tvoří na hladině pěna odebíráme lžící. Rozmixujeme.
- Po uvaření marmeládu plníme do uzavíratelných sklenic. Otočíme dnem vzhůru.
- Po deseti minutách otočíme zpět. Uložíme na stinné a suché místo.

Meruňková bublanina
Milujete jednoduché pečení?
Pak je pro vás tento recept jako stvořený. Není nic jednoduššího než smíchat pár ingrediencí, nalít těsto na plech a nasypat na něj ovoce.
Upečte si i vy tento sladký recept a vychutnejte si jej u šálku kávy.
Ingredience
- 3 vejce
- 150 g cukr moučky
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml mléka
- 250 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- vypeckované meruňky
Postup
- Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny. Pomalu přilíváme olej a šleháme až do vytvoření kompaktní hmoty.
- Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přimícháme mléko a nakonec lehce promícháme se sněhem z bílků.
- Nalijeme na plech a poklademe meruňkami. Ty můžeme nechat na půlky nebo je nasekáme na kostičky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180° cca 20 minut.
- podáváme lehce zaprášené moučkovým cukrem.

V článku jste se mohli inspirovat 5 nejchutnějšími meruňkovými recepty. Některé jsou složitější, jiné velmi jednoduché.
Určitě je však všechny vyzkoušejte a uvidíte, že jsou skvělé. Meruňky lze samozřejmě zavařovat, abyste si je mohli připravovat kdykoliv.