Nejlepší recepty na vepřové s houbami 6x jinak. Inspirujte se!

Máte chuť na něco tradičního, ale v novém kabátě?

Vyzkoušejte naše recepty na vepřové na houbách!

Ať už si vyberete klasickou kotletu se smetanovou omáčkou, asijskou pochoutku s rýží nebo snad italskou verzi s těstovinami, zcela určitě si pochutnáte.

Přejeme vám dobrou chuť!

Vepřové kotlety ve smetanové omáčce

Díky tomuto receptu můžete mít večeři na stole za méně než 30 minut. Sestává z jednoduchých přísad a není nutné žádné marinování. Doporučujeme podávat s bramborovou kaší.

Ingredience

  • 4 vykostěné vepřové kotlety o tloušťce asi 1,2 cm
  • ¾ lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/4 lžičky černého pepře nebo podle chuti
  • ½ lžičky papriky nebo podle chuti
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 230 g žampionů nakrájených na plátky
  • ½ střední cibule nakrájená nadrobno
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce mouky
  • 1 lžička pálivé omáčky
  • 1 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce petrželky

Postup

  1. Vepřové kotlety osolte, opepřete a přidejte papriku.
  2. Na velké pánvi zahřejte na středním / vysokém plameni 1 polévkovou lžíci másla a 2 lžičky oleje.
  3. Jakmile je tuk rozpálený, vložte kotlety a opékejte 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavě hnědé.
  4. Vyjměte kotlety a přikryjte je, aby zůstaly teplé.
  5. Na stejnou pánev přidejte 1 polévkovou lžíci másla a nakrájené houby.
  6. Opékejte 2 minuty na středním plameni, nebo dokud nejsou zlatavé.
  7. Přidejte 1 polévkovou lžíci másla a cibuli.
  8. Lehce dochuťte solí a pepřem.
  9. Opékejte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
  10. Přidejte drcený česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
  11. Přidejte mouku a intenzivně míchejte po dobu 30 sekund.
  12. Přidejte kuřecí vývar, pálivou omáčku, smetanu ke šlehání a podle chuti dosolte a dopepřete.
  13. Vařte 2 minuty, nebo dokud smetana nezačne houstnout.
  14. Vraťte kotlety zpět na pánev a promíchejte s houbovou omáčkou.
  15. Snižte plamen a vařte 5-8 minut, kotlety krásně zjemní a nasají chuť houbové omáčky.
  16. Dozdobte petrželkou a podávejte.
Vepřové kotlety ve smetanové houbové omáčce
www.diethood.com

Pokud máte nějaké houby navíc a nevíte, co s nimi, podívejte se na naše tipy, jak zavařit houby na horší časy.

Vepřová panenka v pomalém hrnci

Pomalu vařená vepřová panenka s delikátní houbovou a balzamikovou chutí je snadné jídlo, které vás příjemně překvapí.

Ingredience

  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 vepřové panenky (celkem kolem 1 kg)
  • 1 malá cibule, na tenké plátky
  • 230 g nakrájených žampionů
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 lžíce plus 1 lžička balzamikového octa, rozděleno
  • 4 drcené stroužky česneku
  • 1 a 1/2 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu, rozděleno
  • 2 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 polévková lžíce másla
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  1. Smíchejte 1 a 1/2 lžičky soli a 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře v malé misce.
  2. Obě vepřové panenky potřete směsí soli a pepře.
  3. Rozpalte 1 polévkovou lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
  4. Vložte panenky na pánev a opečte ze všech stran dozlatova, asi 3 minuty na každou stranu.
  5. Jakmile zhnědnou, vyjměte z pánve a odložte je stranou.
  6. Do pomalého hrnce přidejte nakrájenou cibuli a houby.
  7. Na cibuli a houby položte vepřové panenky.
  8. Do pomalého hrnce přidejte kuřecí vývar, 2 lžíce balzamikového octa, česnek a 1 lžičku jemně nakrájeného rozmarýnu.
  9. Zakryjte a vařte na mírném plameni po dobu 6-8 hodin nebo na vysokém plameni 3-4 hodiny, nebo dokud střed nejsilnější části vepřového masa nedosáhne 63 ° C.
  10. Jakmile je vepřové maso upečené, přendejte ho na talíř a přikryjte fólií kvůli uchování tepla.
  11. Opatrně přelijte houbovou směs z pomalého hrnce na pánev a na středním plameni ještě chvíli vařte.
  12. Míchejte kukuřičný škrob se stejným množstvím studené vody tak dlouho, až se rozpustí.
  13. Vzniklou směs zašlehejte do omáčky.
  14. Přidejte máslo, zbývající lžičku balzamikového octa a 1/2 lžičky jemně nakrájeného rozmarýnu a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a pořádně nepromíchá.
  15. Podle potřeby dochuťte další solí nebo pepřem.
  16. Panenku nakrájejte a podávejte s houbovou omáčkou.
Vepřová panenka v pomalém hrnci s balzamikovo-houbovou omáčkou
www.mysequinedlife.com

Vepřová krkovice na houbách

Jednoduché a chutné jídlo, na které vám stačí pár ingrediencí. Tyto lahodné steaky podávejte s křupavým chlebem, vařenými nebo smaženými bramborami či spätzlemi.

Ingredience

  • 2 steaky z vepřové krkovice
  • 150 g žampionů
  • 150 g hlívy ústřičné
  • ½ cibule
  • 2 větvičky petrželky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce másla
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Vyjměte steaky z ledničky a nechte je stát při pokojové teplotě cca 30 minut než začnete vařit.
  2. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky tlusté cca 1 cm.
  3. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
  4. Jemně nasekejte petržel a odložte stranou.
  5. Steaky z obou stran osolte a opepřete.
  6. Polovinu olivového oleje přidejte do pánve a zahřejte na střední teplotu.
  7. Steaky opečte z každé strany cca 3 – 4 minuty nebo dohněda.
  8. Vyjměte steaky z pánve.
  9. Na stejné pánvi zahřejte zbývající olivový olej a máslo.
  10. Přidejte žampiony a a hlívu ústřičnou a restujte 2 – 3 minuty.
  11. Přidejte cibuli a pokračujte v restování další 3 – 4 minuty.
  12. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  13. Vraťte steaky zpět na pánev a 2 minuty je zahřívejte.
  14. Steaky podávejte s houbami a nadrobno nasekanou petrželkou.
  15. Užijte si to!
www,kitchenstories.com

Vepřová pečeně s bylinkovou omáčkou

Tato vepřová pečeně s čerstvými bylinkami, pečená v troubě, je nahoře krásně křupavá a uvnitř dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná houbová omáčka jí dodává ještě lepší chuť. Buďte si jistí, že s ní každého ohromíte!

Ingredience

Vepřová pečeně

  • cca 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 2 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané (nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje)
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 2 drcené stroužky česneku

Houbová omáčka

  • 450 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek suchého sherry (nebo suchého vermutu)
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (rozpuštěného v 1 lžíci vody)
  • sůl a černý pepř dle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Rozdrťte semínka koriandru v misce.
  3. Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte je spolu se semínky koriandru.
  4. V malé misce smíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
  5. Vepřovou pečeni posypte kořením a maso naklepejte, aby koření dobře drželo.
  6. Umístěte pečeni na rošt umístěný nad pekáčem vyloženým alobalem.
  7. Ujistěte se, že je tuková čepička nahoře.
  8. Pečte 15 minut.
  9. Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení, dokud teplota ve středu nejsilnější části masa nedosáhne 60 °C, tedy asi 50 – 70 minut.
  10. Maso vyjměte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
  11. Mezitím rozpalte na pánvi olej.
  12. Restujte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  13. Přidejte houby a pokračujte v restování dalších asi 5 minut, dokud houby nezačnou hnědnout.
  14. Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
  15. Přilijte kuřecí vývar a sójovou omáčku.
  16. Přiveďte k varu.
  17. Přidejte kukuřičný škrob a duste asi 2 minuty, dokud nezhoustne.
  18. Dosolte a dopepřete.
  19. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou (skvělá je například bramborová kaše s česnekem).
Vepřová pečeně s bylinkovo-houbovou omáčkou
www.cravingtasty.com

Máte rádi žampiony a chcete si z nich připravit oblíbenou pochoutku? Podívejte se na naše recepty na plněné žampiony.

Vepřový bůček na houbách s rýží

Kombinace jemného vepřového bůčku a rýže je naprosto neodolatelná. Navíc je to nový způsob, jak využít zbylou rýži a přitom uspokojit vaše chutě. Houby shiitake jen umocňují delikátnost pokrmu.

Ingredience

  • 1 šálek hub shiitake (asi 5-6 čerstvých nebo sušených hub, nakrájených na kostičky)
  • 230 g vepřového bůčku (nakrájeného na velké kusy)
  • 2 lžíce oleje
  • 3 plátky zázvoru, nasekané
  • 1 a ½ lžíce rýžového vína
  • 3 lžíce světlé sójové omáčky
  • ¾ lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • ½-¾ šálku vody nebo vývaru
  • 4 šálky vařené rýže
  • 1 jemně nasekaná jarní cibulka

Postup

  1. Pokud používáte sušené houby shiitake, opláchněte je a poté je ponořte do teplé vody, dokud nezměknou.
  2. Trvá to nejméně 2 hodiny, ale je nejjednodušší je namočit přes noc.
  3. Než houby pokrájíte, vymačkejte z nich vodu a odložte je stranou.
  4. Vodu z hub si nechte.
  5. Pokud používáte čerstvé houby, jednoduše je nakrájejte na kostky.
  6. Opláchněte vepřový bůček a osušte ho.
  7. Maso nakrájejte na kostičky.
  8. Ve woku rozpalte dvě lžíce oleje.
  9. Opečte zázvor, dokud lehce nezhnědne.
  10. Přidejte maso a za stáleho míchání restujte, dokud nebude na okrajích lehce opečené.
  11. Přidejte houby a restujte další dvě minuty.
  12. Ztlumte oheň a přidejte 1 a ½ lžíce rýžového vína, 3 lžíce světlé sojové omáčky, ¾ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíci cukru a ½ šálku vody, tekutinu z hub nebo vývar.
  13. Míchejte a přiveďte k varu.
  14. Snižte plamen, zakryjte pokličkou a duste 10 minut, dokud maso nezměkne.
  15. Nyní přidejte vařenou rýži a pořádně promíchejte.
  16. Ujistěte se, že je všechna rýže dobře promíchaná s omáčkou.
  17. Pokud je rýže suchá, pokropte ji několika kapkami vody.
  18. Nakonec promíchejte s nasekanou jarní cibulkou a podávejte!
www.thewoksoflife.com

Skvělou rýži k vepřovému s houbami můžete udělat i v rýžovaru – například v jednom z našeho testu. Podívejte se, co dalšího svedou.

Tagliatelle alla Castellana

Bohatý a sytý recept  na krémové těstoviny tagliatelle s vepřovou panenkou pochází z italské oblasti Trentino-Alto Adige. Poměrně snadná omáčka sestává z  vepřové panenky, hub, smetany, brandy a pancetty a vy si ji jednoduše zamilujete!

Ingredience

  • 320 g těstovin tagliatelle
  • 150 g vepřové panenky, nakrájené na malé kostky
  • 100 g pancetty, nakrájené na malé kostky
  • 150 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
  • 1 malá cibule, nadrobno nasekaná
  • 60 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 malý panák brandy
  • strouhaný sýr typu parmigiano nebo grana k podávání
  • sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti

Postup

  1. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek.
  2. Pancettu i vepřovou panenku nakrájejte na malé kostky nebo nudličky.
  3. Očistěte a nakrájejte žampiony na plátky, které ještě překrájejte na polovinu..
  4. Na pánev dejte máslo, nakrájenou cibuli a česnek.
  5. Restujte, dokud cibule nezměkne.
  6. Přidejte nakrájené žampiony a restujte, dokud nezhnědnou.
  7. Přidejte pancettu a restujte, dokud nebude krásně opečená.
  8. Nakonec přidejte vepřové maso a pokračujte v restování dalších pár minut (maso musí zůstat trochu růžové).   
  9. Zvyšte plamen a přilijte brandy, po odpaření alkoholu přidejte smetanu.
  10. Snižte teplotu a omáčku nechte 3 až 4 minuty redukovat.
  11. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  12. Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny al dente.
  13. Čerstvé tagliatelle trvají jen 4-5 minut, sušené asi 10 minut.
  14. Nechte si šálek vody z vaření těstovin stranou a těstoviny sceďte.
  15. Tagliatelle přimíchejte do omáčky tak, aby byly těstoviny pokryty krémovou omáčkou.
  16. Pokud je omáčka suchá, přidejte trochu vody, kterou jste si schovali z vaření těstovin.
  17. Ihned podávejte se strouhaným sýrem typu  parmigiano nebo grana.
Těstoviny s vepřovou panenkou na houbách na talíři
www.the-pasta-project.com

Jak sami vidíte, existuje mnoho způsobů, jak připravit vepřové na houbách snadným a zároveň chutným způsobem. Stačí vám na to pouze pár dostupných ingrediencí a chvilka času, a vy budete mít možnost vyzkoušet zase něco nového, čím ohromíte nejen sebe, ale i své hosty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X