Máte chuť na něco tradičního, ale v novém kabátě?
Vyzkoušejte naše recepty na vepřové na houbách!
Ať už si vyberete klasickou kotletu se smetanovou omáčkou, asijskou pochoutku s rýží nebo snad italskou verzi s těstovinami, zcela určitě si pochutnáte.
Přejeme vám dobrou chuť!
Vepřové kotlety ve smetanové omáčce
Díky tomuto receptu můžete mít večeři na stole za méně než 30 minut. Sestává z jednoduchých přísad a není nutné žádné marinování. Doporučujeme podávat s bramborovou kaší.
Ingredience
- 4 vykostěné vepřové kotlety o tloušťce asi 1,2 cm
- ¾ lžičky soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky černého pepře nebo podle chuti
- ½ lžičky papriky nebo podle chuti
- 3 lžíce másla
- 2 lžičky olivového oleje
- 230 g žampionů nakrájených na plátky
- ½ střední cibule nakrájená nadrobno
- 2 drcené stroužky česneku
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 lžička pálivé omáčky
- 1 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce petrželky
Postup
- Vepřové kotlety osolte, opepřete a přidejte papriku.
- Na velké pánvi zahřejte na středním / vysokém plameni 1 polévkovou lžíci másla a 2 lžičky oleje.
- Jakmile je tuk rozpálený, vložte kotlety a opékejte 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Vyjměte kotlety a přikryjte je, aby zůstaly teplé.
- Na stejnou pánev přidejte 1 polévkovou lžíci másla a nakrájené houby.
- Opékejte 2 minuty na středním plameni, nebo dokud nejsou zlatavé.
- Přidejte 1 polévkovou lžíci másla a cibuli.
- Lehce dochuťte solí a pepřem.
- Opékejte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte drcený česnek a za stálého míchání restujte 30 sekund.
- Přidejte mouku a intenzivně míchejte po dobu 30 sekund.
- Přidejte kuřecí vývar, pálivou omáčku, smetanu ke šlehání a podle chuti dosolte a dopepřete.
- Vařte 2 minuty, nebo dokud smetana nezačne houstnout.
- Vraťte kotlety zpět na pánev a promíchejte s houbovou omáčkou.
- Snižte plamen a vařte 5-8 minut, kotlety krásně zjemní a nasají chuť houbové omáčky.
- Dozdobte petrželkou a podávejte.

Pokud máte nějaké houby navíc a nevíte, co s nimi, podívejte se na naše tipy, jak zavařit houby na horší časy.
Vepřová panenka v pomalém hrnci
Pomalu vařená vepřová panenka s delikátní houbovou a balzamikovou chutí je snadné jídlo, které vás příjemně překvapí.
Ingredience
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 vepřové panenky (celkem kolem 1 kg)
- 1 malá cibule, na tenké plátky
- 230 g nakrájených žampionů
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 lžíce plus 1 lžička balzamikového octa, rozděleno
- 4 drcené stroužky česneku
- 1 a 1/2 lžičky nakrájeného čerstvého rozmarýnu, rozděleno
- 2 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 polévková lžíce másla
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Smíchejte 1 a 1/2 lžičky soli a 1 a 1/2 lžičky mletého černého pepře v malé misce.
- Obě vepřové panenky potřete směsí soli a pepře.
- Rozpalte 1 polévkovou lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
- Vložte panenky na pánev a opečte ze všech stran dozlatova, asi 3 minuty na každou stranu.
- Jakmile zhnědnou, vyjměte z pánve a odložte je stranou.
- Do pomalého hrnce přidejte nakrájenou cibuli a houby.
- Na cibuli a houby položte vepřové panenky.
- Do pomalého hrnce přidejte kuřecí vývar, 2 lžíce balzamikového octa, česnek a 1 lžičku jemně nakrájeného rozmarýnu.
- Zakryjte a vařte na mírném plameni po dobu 6-8 hodin nebo na vysokém plameni 3-4 hodiny, nebo dokud střed nejsilnější části vepřového masa nedosáhne 63 ° C.
- Jakmile je vepřové maso upečené, přendejte ho na talíř a přikryjte fólií kvůli uchování tepla.
- Opatrně přelijte houbovou směs z pomalého hrnce na pánev a na středním plameni ještě chvíli vařte.
- Míchejte kukuřičný škrob se stejným množstvím studené vody tak dlouho, až se rozpustí.
- Vzniklou směs zašlehejte do omáčky.
- Přidejte máslo, zbývající lžičku balzamikového octa a 1/2 lžičky jemně nakrájeného rozmarýnu a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a pořádně nepromíchá.
- Podle potřeby dochuťte další solí nebo pepřem.
- Panenku nakrájejte a podávejte s houbovou omáčkou.

Vepřová krkovice na houbách
Jednoduché a chutné jídlo, na které vám stačí pár ingrediencí. Tyto lahodné steaky podávejte s křupavým chlebem, vařenými nebo smaženými bramborami či spätzlemi.
Ingredience
- 2 steaky z vepřové krkovice
- 150 g žampionů
- 150 g hlívy ústřičné
- ½ cibule
- 2 větvičky petrželky
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce másla
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Vyjměte steaky z ledničky a nechte je stát při pokojové teplotě cca 30 minut než začnete vařit.
- Očistěte houby a nakrájejte je na plátky tlusté cca 1 cm.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno.
- Jemně nasekejte petržel a odložte stranou.
- Steaky z obou stran osolte a opepřete.
- Polovinu olivového oleje přidejte do pánve a zahřejte na střední teplotu.
- Steaky opečte z každé strany cca 3 – 4 minuty nebo dohněda.
- Vyjměte steaky z pánve.
- Na stejné pánvi zahřejte zbývající olivový olej a máslo.
- Přidejte žampiony a a hlívu ústřičnou a restujte 2 – 3 minuty.
- Přidejte cibuli a pokračujte v restování další 3 – 4 minuty.
- Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Vraťte steaky zpět na pánev a 2 minuty je zahřívejte.
- Steaky podávejte s houbami a nadrobno nasekanou petrželkou.
- Užijte si to!

Objevte podobné tipy
Vepřová pečeně s bylinkovou omáčkou
Tato vepřová pečeně s čerstvými bylinkami, pečená v troubě, je nahoře krásně křupavá a uvnitř dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná houbová omáčka jí dodává ještě lepší chuť. Buďte si jistí, že s ní každého ohromíte!
Ingredience
Vepřová pečeně
- cca 1,8 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 2 lžíce čerstvé šalvěje, nasekané (nebo 1 a 1/2 lžičky sušených listů šalvěje)
- 1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky koriandru
- 2 drcené stroužky česneku
Houbová omáčka
- 450 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka, nakrájená na tenké plátky
- 1 šálek suchého sherry (nebo suchého vermutu)
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu (rozpuštěného v 1 lžíci vody)
- sůl a černý pepř dle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Rozdrťte semínka koriandru v misce.
- Přidejte čerstvé bylinky a rozdrťte je spolu se semínky koriandru.
- V malé misce smíchejte drcené bylinky a semínka koriandru se solí a pepřem.
- Vepřovou pečeni posypte kořením a maso naklepejte, aby koření dobře drželo.
- Umístěte pečeni na rošt umístěný nad pekáčem vyloženým alobalem.
- Ujistěte se, že je tuková čepička nahoře.
- Pečte 15 minut.
- Snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení, dokud teplota ve středu nejsilnější části masa nedosáhne 60 °C, tedy asi 50 – 70 minut.
- Maso vyjměte z trouby, zakryjte kouskem alobalu a před podáváním nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím rozpalte na pánvi olej.
- Restujte česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
- Přidejte houby a pokračujte v restování dalších asi 5 minut, dokud houby nezačnou hnědnout.
- Přidejte sherry a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří.
- Přilijte kuřecí vývar a sójovou omáčku.
- Přiveďte k varu.
- Přidejte kukuřičný škrob a duste asi 2 minuty, dokud nezhoustne.
- Dosolte a dopepřete.
- Podávejte s vaší oblíbenou přílohou (skvělá je například bramborová kaše s česnekem).

Máte rádi žampiony a chcete si z nich připravit oblíbenou pochoutku? Podívejte se na naše recepty na plněné žampiony.
Vepřový bůček na houbách s rýží
Kombinace jemného vepřového bůčku a rýže je naprosto neodolatelná. Navíc je to nový způsob, jak využít zbylou rýži a přitom uspokojit vaše chutě. Houby shiitake jen umocňují delikátnost pokrmu.
Ingredience
- 1 šálek hub shiitake (asi 5-6 čerstvých nebo sušených hub, nakrájených na kostičky)
- 230 g vepřového bůčku (nakrájeného na velké kusy)
- 2 lžíce oleje
- 3 plátky zázvoru, nasekané
- 1 a ½ lžíce rýžového vína
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- ¾ lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- ½-¾ šálku vody nebo vývaru
- 4 šálky vařené rýže
- 1 jemně nasekaná jarní cibulka
Postup
- Pokud používáte sušené houby shiitake, opláchněte je a poté je ponořte do teplé vody, dokud nezměknou.
- Trvá to nejméně 2 hodiny, ale je nejjednodušší je namočit přes noc.
- Než houby pokrájíte, vymačkejte z nich vodu a odložte je stranou.
- Vodu z hub si nechte.
- Pokud používáte čerstvé houby, jednoduše je nakrájejte na kostky.
- Opláchněte vepřový bůček a osušte ho.
- Maso nakrájejte na kostičky.
- Ve woku rozpalte dvě lžíce oleje.
- Opečte zázvor, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte maso a za stáleho míchání restujte, dokud nebude na okrajích lehce opečené.
- Přidejte houby a restujte další dvě minuty.
- Ztlumte oheň a přidejte 1 a ½ lžíce rýžového vína, 3 lžíce světlé sojové omáčky, ¾ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíci cukru a ½ šálku vody, tekutinu z hub nebo vývar.
- Míchejte a přiveďte k varu.
- Snižte plamen, zakryjte pokličkou a duste 10 minut, dokud maso nezměkne.
- Nyní přidejte vařenou rýži a pořádně promíchejte.
- Ujistěte se, že je všechna rýže dobře promíchaná s omáčkou.
- Pokud je rýže suchá, pokropte ji několika kapkami vody.
- Nakonec promíchejte s nasekanou jarní cibulkou a podávejte!

Skvělou rýži k vepřovému s houbami můžete udělat i v rýžovaru – například v jednom z našeho testu. Podívejte se, co dalšího svedou.
Tagliatelle alla Castellana
Bohatý a sytý recept na krémové těstoviny tagliatelle s vepřovou panenkou pochází z italské oblasti Trentino-Alto Adige. Poměrně snadná omáčka sestává z vepřové panenky, hub, smetany, brandy a pancetty a vy si ji jednoduše zamilujete!
Ingredience
- 320 g těstovin tagliatelle
- 150 g vepřové panenky, nakrájené na malé kostky
- 100 g pancetty, nakrájené na malé kostky
- 150 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, nadrobno nasekaný
- 1 malá cibule, nadrobno nasekaná
- 60 g másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 malý panák brandy
- strouhaný sýr typu parmigiano nebo grana k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup
- Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek.
- Pancettu i vepřovou panenku nakrájejte na malé kostky nebo nudličky.
- Očistěte a nakrájejte žampiony na plátky, které ještě překrájejte na polovinu..
- Na pánev dejte máslo, nakrájenou cibuli a česnek.
- Restujte, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte nakrájené žampiony a restujte, dokud nezhnědnou.
- Přidejte pancettu a restujte, dokud nebude krásně opečená.
- Nakonec přidejte vepřové maso a pokračujte v restování dalších pár minut (maso musí zůstat trochu růžové).
- Zvyšte plamen a přilijte brandy, po odpaření alkoholu přidejte smetanu.
- Snižte teplotu a omáčku nechte 3 až 4 minuty redukovat.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Zatímco se omáčka vaří, uvařte těstoviny al dente.
- Čerstvé tagliatelle trvají jen 4-5 minut, sušené asi 10 minut.
- Nechte si šálek vody z vaření těstovin stranou a těstoviny sceďte.
- Tagliatelle přimíchejte do omáčky tak, aby byly těstoviny pokryty krémovou omáčkou.
- Pokud je omáčka suchá, přidejte trochu vody, kterou jste si schovali z vaření těstovin.
- Ihned podávejte se strouhaným sýrem typu parmigiano nebo grana.

Jak sami vidíte, existuje mnoho způsobů, jak připravit vepřové na houbách snadným a zároveň chutným způsobem. Stačí vám na to pouze pár dostupných ingrediencí a chvilka času, a vy budete mít možnost vyzkoušet zase něco nového, čím ohromíte nejen sebe, ale i své hosty.