Preferujete sladké snídaně?
Pak jste tu správně!
Přinášíme vám totiž 8 různých receptů na jogurtové lívance, po kterých se budete olizovat.
Tradiční, bezlepkové, špaldové, ale třeba i dýňové.
Užijte si je všechny, stojí za to!
Nadýchané lívance z jogurtu
Perfektní pokrm, který můžete servírovat k snídani, večeři, ale také jako dezert, když ho budete podávat například se zmrzlinou a jahodovým přelivem. Dobrou chuť!
Ingredience
- 120 g hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 a 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 šálek plnotučného jogurtu
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
- 1/4 až 1/3 šálku plnotučného mléka, volitelně
- slané máslo, javorový sirup, med a/nebo džem k podávání
Postup
- Na středně vysokém ohni rozehřejte velkou pánev.
- Pravidelně ji otáčejte, abyste se ujistili, že je rovnoměrně zahřátá.
- Jakmile je pánev horká, stáhněte plamen na střední teplotu a udržujte horký povrch. (Chcete, aby na ní kapka vody poskakovala, ale nestříkala, to je pak příliš horká.)
- Správná teplota a udržení rovnoměrné teploty pánve je klíčem k dobře udělaným lívancům.
- Zatímco se pánev zahřívá, připravte si těsto.
- Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
- V jiné míse smíchejte jogurt a vejce.
- Přidejte směs jogurtu a vajec do směsi mouky a promíchejte.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej.
- Pokud je těsto příliš husté (což se může stát na základě konzistence použitého jogurtu), pomalu přidávejte 1/4 až 1/3 šálku mléka.
- Nastříkejte olej na pánev.
- Lžící těsto dávejte na pánev a tvořte lívance, které smažte, dokud se na jejich povrchu nevytvoří bublinky, asi 2 minuty.
- Špachtlí překlopte lívance a smažte, dokud nebudou dozlatova – asi další 2 minuty.
- Pracujte po dávkách a smažte pouze tolik lívanců, kolik se jich na pánev vejde, aniž by se sebe navzájem dotýkaly.
- Přeneste lívance na talíř a podávejte horké s máslem, javorovým sirupem, medem nebo džemem.

Inspirujte se i našimi recepty na palačinky 12x jinak! Přinášíme vám slané i sladké varianty.
Lívanečky z jogurtu a quinoy
Vyzkoušejte tento recept na lehké, nadýchané lívanečky, kterých nebudete mít nikdy dost. Navíc jsou bezlepkové, bez rafinovaného cukru a jejich textura je neuvěřitelná.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku quionoové mouky
- 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 170 g obyčejného řeckého jogurtu bez tuku
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek rostlinného mléka (výborné je např. neslazené vanilkové mandlové mléko)
- 1 celé vejce
- 2 lžíce javorového sirupu nebo 1 lžíce medu
- tipy k servírování: přidejte 1/2 šálku čokoládových lupínků do těsta nebo ozdobte svým oblíbeným ovocem
Postup
- V míse smíchejte suché přísady (mouku se solí) a prosejte.
- V samostatné velké míse rozšlehejte mokré ingredience do hladka.
- Přidejte suché přísady do mokrých a jemně promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Těsto by mělo být husté, ale ne suché.
- Nechte několik minut odležet, zatímco zahřejete pánev.
- Nepřilnavou pánev lehce namažte tukem a zahřejte na středním až nízkém ohni.
- Na každý lívaneček nalijte na pánev asi 1/4 šálku těsta a počkejte, až se kolem okrajů začnou tvořit bubliny, a pak zhruba 2-3 minuty smažte.
- Otočte a smažte další 2 minuty.
- Podávejte teplé s ovocem/ javorovým sirupem a užijte si to!

Citrónovo-jogurtové lívanečky
Chutné lívanečky z jogurtu, citrónové kůry a máku si zamilujete vy i celá vaše rodina. Podávejte jako vydatnou snídani či večeři.
Ingredience
- 1 a ¼ šálku mléka dle vašeho výběru
- 2 vejce
- ½ šálku řeckého jogurtu
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a ½ lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce máku
- kůra z 1 citronu
Postup
- V míse smíchejte všechny mokré přísady (mléko, vejce, jogurt), aby se dobře zapracovaly.
- Přidejte suché přísady (mouku, prášek do pečiva, mák, citrónovou kůru) a promíchejte.
- Nepřilnavou pánev potřete trochou kokosového oleje
- Na jeden lívaneček dejte 1/4 šálku těsta na pánev a smažte na středním ohni, dokud se nevytvoří bubliny (asi 2–3 minuty).
- Otočte lívanec a smažte z druhé strany.
- Podávejte s řeckým jogurtem a medem nebo javorovým sirupem.

Bezlepkové jogurtové lívance
Neuvěřitelně nadýchané lívance z jogurtu a bezlepkových ovesných vloček se perfektně hodí jako snídaně nebo na víkendový brunch.
Ingredience
- ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
- ½ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- 1 a ¼ šálku bezlepkových ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- volitelně borůvky nebo čokoládové lupínky
Postup
- Přidejte všechny přísady (kromě těch volitelných) do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude směs zcela hladká, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Těsto nechte 10 minut odležet v mixéru; to je důležité, aby se těsto řádně zahustilo!
- Po 10 minutách pánev lehce potřete máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední plamen.
- Jakmile je pánev horká, přidejte na pánev přibližně 1/4 šálku těsta na každý lívaneček.
- Okamžitě přidejte 5-6 borůvek nebo čokoládových lupínků na lívanec a smažte 2-4 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích neuvidíte několik bublin.
- Otočte lívance a smažte dozlatova.
- Pokud zjistíte, že hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu.
- Pánev očistěte a opakujte s novým olejem a zbývajícím těstem.
- Dobrou chuť!

A co recepty na bezlepkové palačinky? Vyzkoušejte ovocné, tvarohové nebo třeba jogurtové.
Objevte podobné tipy
Banánovo-čokoládové lívance z jogurtu
Čokoládové lívanečky z řeckého jogurtu, které jsou strašně jednoduché a zároveň dokonale nadýchané a lahodné. Jsou nabité bílkovinami, takže vás zasytí na delší dobu než klasické lívance. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Ingredience
- 1 banán
- 2 vejce
- 1/2 šálku + 2 polévkové lžíce ovesných vloček
- 1/4 šálku řeckého jogurtu
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/8 lžičky mořské soli
- 1/4 šálku čokoládových lupínků
Postup
- Všechny ingredience kromě čokoládových lupínků dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Vmíchejte čokoládové lupínky.
- Nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni a postříkejte sprejem na vaření.
- Jakmile je pánev horká, nalijte na ni těsto (na každý lívaneček asi ¼ šálku).
- Smažte, dokud se na lívanci nezačnou tvořit malé bublinky a můžete se pod něj snadno dostat špachtlí.
- Otočte lívanec a smažte další 1-2 minuty nebo dokud nebude lívanec hotový.
- Pokračujte v procesu, dokud vám nedojde těsto.
- Měli byste být schopni udělat 6 malých lívanečků.
- Lívanečky naskládejte na sebe a navrch nakrájejte banány a zalijte javorovým sirupem.

Špaldové lívanečky s vanilkovým luskem
Pokud máte chuť na sladkou snídani, nemusí být vždy nezdravá. Připravte si tyto lívance z řeckého jogurtu, špaldy, vanilky a jahod, po kterých se utlučete.
Ingredience
- 1 šálek špaldy
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 3/4 šálku mléka
- 1/2 šálku vanilkového řeckého jogurtu
- 1 lžička pasty z vanilkových lusků
Postup
- Smíchejte suché přísady (prvních 5 přísad) a dejte stranou.
- Vlhké přísady (poslední 4 přísady) smíchejte dohromady, dokud se dobře nespojí.
- Nalijte suché přísady do mokrých přísad a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Zahřejte grilovací pánev na 175 stupňů Celsia.
- Na pánev nastříkejte nepřilnavý sprej na vaření.
- Nalijte asi 1/3 šálku těsta na grilovací pánev a opakujte.
- Rozmístěte lívance tak, aby se sebe navzájem nedotýkaly.
- Smažte asi 2 minuty a otočte.
- Smažte další minutu a dejte na talíř.
- Podávejte s čerstvým ovocem a 100% čistým javorovým sirupem.
Jablečno-skořicové lívanečky
Podzim je tady! Vychutnejte si tyto luxusní lívance z jogurtu, skořice, muškátového oříšku a jablek, které skvěle fungují jako vydatná snídaně.
Ingredience
- 1 vejce
- ½ šálku řeckého vanilkového jogurtu
- ½ šálku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- ¼ šálku kokosového cukru
- 3 lžičky skořice
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku
- ⅛ lžičky soli
- 1 šálek strouhaného jablka
Postup
- V míse smíchejte vejce, jogurt, mléko a vanilku.
- Přidejte suché přísady a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte strouhané jablko a opět promíchejte.
- Zahřejte nepřilnavou pánev na středně nízkou teplotu.
- Nastříkejte na ni sprej na vaření.
- Na každý lívanec budete potřebovat asi čtvrt šálku těsta.
- Nechte smažit 2-3 minuty nebo dokud se uprostřed lívance nezačnou objevovat bubliny.
- Otočte a nechte smažit z druhé strany.
- Podávejte s oblíbeným sirupem, vlašskými ořechy a plátky jablka.

Podívejte se i na naše recepty na slané palačinky, které plníme různými studenými i teplými náplněmi. Ovocem, zeleninou, masem. Lze je zapéct, namáčet v těstíčku a usmažit nebo zalít omáčkou. Mňam!
Dýňové lívance z řeckého jogurtu
Ochutnejte tyto zdravé lívanečky z řeckého jogurtu a dýňového pyré. Navíc jsou bez cukru! Dýňové koření jim dodává správný šmrnc a vy byste je rozhodně měli vyzkoušet.
Ingredience
- 3/4 šálku řeckého jogurtu s 0 % tuku
- 1/4 šálku neslazeného dýňového pyré
- 1 šálek hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilky
- 2 vejce
- 1 lžička dýňového koření
- 1/2 šálku neslazeného mléka dle výběru
Postup
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a dýňové koření a prošlehejte.
- V samostatné míse smíchejte jogurt, dýni, vejce, vanilku a mléko.
- Nalijte mokré přísady do suchých a šlehejte vše dohromady, dokud nebudete mít hladké těsto.
- Nasříkejte nepřilnavou pánev sprejem na vaření a zahřejte ji na středně vysokou teplotu.
- Nalijte zhruba 2 polévkové lžíce těsta na pánev a jakmile uvidíte na povrchu lívance bubliny, otočte ho!
- Jakmile jsou obě strany lehce opečené, vyjměte lívanec z pánve a opakujte.
- Nejlepší jsou servírované s ořechy, čokoládovými lupínky a javorovým sirupem!

Nevíte, co k snědku? Máme pro vás tip na rychlý oběd nebo večeři. Palačinky se špenátem jsou jednoduché a poměrně rychle hotové. Naleznete svou oblíbenou variantu, kterou si zamilujete?
7 tipů, jak mít pokaždé ty nejlepší lívance
- Zkontrolujte čerstvost prášku do pečiva. Pokud je váš prášek do pečiva starý nebo jeho trvanlivost vypršela, skončíte s lívancemi plochými, ne lehkými a nadýchanými.
- Vyšlehejte suché přísady, abyste se vyhnuli velkým hrudkám.
- Těsto nepřemíchejte, jinak bude tuhé a lepivé. Pokud jste suché přísady prošlehali, spojte je s mokrými jen lehkým promícháním lžící.
- Těsto nechte uležet alespoň 15 minut.
- Použijte velkou pánev, ideálně grilovací pánev.
- Mezi jednotlivými dávkami lívanců vždy pánev pořádně otřete a použijte nový olej/máslo.
- Věnujte svým lívanečkům dostatečnou pozornost. Hnědnou příliš rychle? Před další dávkou trochu stáhněte plamen a nechte pánev minutku ochladit. Lepí se málo nebo hodně? Přidejte více másla nebo oleje.
Máte nějaké své vyzkoušené tipy na perfektní lívance? Nasdílejte nám je do komentářů, budeme se těšit!