Recepty na lívance z jogurtu 8x jinak. Vychutnejte si je všechny spolu s celou rodinou!

Preferujete sladké snídaně?

Pak jste tu správně!

Přinášíme vám totiž 8 různých receptů na jogurtové lívance, po kterých se budete olizovat.

Tradiční, bezlepkové, špaldové, ale třeba i dýňové.

Užijte si je všechny, stojí za to!

Nadýchané lívance z jogurtu

Perfektní pokrm, který můžete servírovat k snídani, večeři, ale také jako dezert, když ho budete podávat například se zmrzlinou a jahodovým přelivem. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 a 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 šálek plnotučného jogurtu
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 1/4 až 1/3 šálku plnotučného mléka, volitelně
  • slané máslo, javorový sirup, med a/nebo džem k podávání

Postup                                       

  1. Na středně vysokém ohni rozehřejte velkou pánev.
  2. Pravidelně ji otáčejte, abyste se ujistili, že je rovnoměrně zahřátá.
  3. Jakmile je pánev horká, stáhněte plamen na střední teplotu a udržujte horký povrch. (Chcete, aby na ní kapka vody poskakovala, ale nestříkala, to je pak příliš horká.)
  4. Správná teplota a udržení rovnoměrné teploty pánve je klíčem k dobře udělaným lívancům.
  5. Zatímco se pánev zahřívá, připravte si těsto.
  6. Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  7. V jiné míse smíchejte jogurt a vejce.
  8. Přidejte směs jogurtu a vajec do směsi mouky a promíchejte.
  9. Vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej.
  10. Pokud je těsto příliš husté (což se může stát na základě konzistence použitého jogurtu), pomalu přidávejte 1/4 až 1/3 šálku mléka.
  11. Nastříkejte olej na pánev.
  12. Lžící těsto dávejte na pánev a tvořte lívance, které smažte, dokud se na jejich povrchu nevytvoří bublinky, asi 2 minuty.
  13. Špachtlí překlopte lívance a smažte, dokud nebudou dozlatova – asi další 2 minuty.
  14. Pracujte po dávkách a smažte pouze tolik lívanců, kolik se jich na pánev vejde, aniž by se sebe navzájem dotýkaly.
  15. Přeneste lívance na talíř a podávejte horké s máslem, javorovým sirupem, medem nebo džemem.
Lívance s jogurtem naskládané na sobě na talíři.
www.thespruceeats.com

Inspirujte se i našimi recepty na palačinky 12x jinak! Přinášíme vám slané i sladké varianty.

Lívanečky z jogurtu a quinoy

Vyzkoušejte tento recept na lehké, nadýchané lívanečky, kterých nebudete mít nikdy dost. Navíc jsou bezlepkové, bez rafinovaného cukru a jejich textura je neuvěřitelná.

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku quionoové mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g obyčejného řeckého jogurtu bez tuku
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek rostlinného mléka (výborné je např. neslazené vanilkové mandlové mléko)
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo 1 lžíce medu
  • tipy k servírování: přidejte 1/2 šálku čokoládových lupínků do těsta nebo ozdobte svým oblíbeným ovocem

Postup                                       

  1. V míse smíchejte suché přísady (mouku se solí) a prosejte.
  2. V samostatné velké míse rozšlehejte mokré ingredience do hladka.
  3. Přidejte suché přísady do mokrých a jemně promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Těsto by mělo být husté, ale ne suché.
  5. Nechte několik minut odležet, zatímco zahřejete pánev.
  6. Nepřilnavou pánev lehce namažte tukem a zahřejte na středním až nízkém ohni.
  7. Na každý lívaneček nalijte na pánev asi 1/4 šálku těsta a počkejte, až se kolem okrajů začnou tvořit bubliny, a pak zhruba 2-3 minuty smažte.
  8. Otočte a smažte další 2 minuty.
  9. Podávejte teplé s ovocem/ javorovým sirupem a užijte si to!
Jogurtovo-quionoové lívance naskládané na sobě s jahodami na talířku.
www.makingthymeforhealth.com

Citrónovo-jogurtové lívanečky

Chutné lívanečky z jogurtu, citrónové kůry a máku si zamilujete vy i celá vaše rodina. Podávejte jako vydatnou snídani či večeři.

Ingredience

  • 1 a ¼ šálku mléka dle vašeho výběru
  • 2 vejce
  • ½ šálku řeckého jogurtu
  • 1 šálek celozrnné mouky
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a ½ lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce máku
  • kůra z 1 citronu

Postup                                       

  1. V míse smíchejte všechny mokré přísady (mléko, vejce, jogurt), aby se dobře zapracovaly.
  2. Přidejte suché přísady (mouku, prášek do pečiva, mák, citrónovou kůru) a promíchejte.
  3. Nepřilnavou pánev potřete trochou kokosového oleje
  4. Na jeden lívaneček dejte 1/4 šálku těsta na pánev a smažte na středním ohni, dokud se nevytvoří bubliny (asi 2–3 minuty).
  5. Otočte lívanec a smažte z druhé strany.
  6. Podávejte s řeckým jogurtem a medem nebo javorovým sirupem.
Lívance z jogurtu, máku a citronové kůry naskládané na sobě na talířku.
www.panoseats.com

Bezlepkové jogurtové lívance

Neuvěřitelně nadýchané lívance z jogurtu a bezlepkových ovesných vloček se perfektně hodí jako snídaně nebo na víkendový brunch.

Ingredience

  • ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
  • ½ šálku neslazeného vanilkového mandlového mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 1 a ¼ šálku bezlepkových ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • volitelně borůvky nebo čokoládové lupínky

Postup                                       

  1. Přidejte všechny přísady (kromě těch volitelných) do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude směs zcela hladká, asi 30 sekund až 1 minutu.
  2. Těsto nechte 10 minut odležet v mixéru; to je důležité, aby se těsto řádně zahustilo!
  3. Po 10 minutách pánev lehce potřete máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední plamen.
  4. Jakmile je pánev horká, přidejte na pánev přibližně 1/4 šálku těsta na každý lívaneček.
  5. Okamžitě přidejte 5-6 borůvek nebo čokoládových lupínků na lívanec a smažte 2-4 minuty, dokud se lívance mírně nenafouknou a na okrajích neuvidíte několik bublin.
  6. Otočte lívance a smažte dozlatova.
  7. Pokud zjistíte, že hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu.
  8. Pánev očistěte a opakujte s novým olejem a zbývajícím těstem.
  9. Dobrou chuť!
Lívance bez lepku servírované na sobě na talířku, zalité sirupem a ozdobené malinami a čokoládovými kousky.
www.ambitiouskitchen.com

A co recepty na bezlepkové palačinky? Vyzkoušejte ovocné, tvarohové nebo třeba jogurtové.

Banánovo-čokoládové lívance z jogurtu

Čokoládové lívanečky z řeckého jogurtu, které jsou strašně jednoduché a zároveň dokonale nadýchané a lahodné. Jsou nabité bílkovinami, takže vás zasytí na delší dobu než klasické lívance. Vyzkoušejte a uvidíte sami!

Ingredience

  • 1 banán
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku + 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1/4 šálku řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lžičky mořské soli
  • 1/4 šálku čokoládových lupínků

Postup                                       

  1. Všechny ingredience kromě čokoládových lupínků dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  2. Vmíchejte čokoládové lupínky.
  3. Nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni a postříkejte sprejem na vaření.
  4. Jakmile je pánev horká, nalijte na ni těsto (na každý lívaneček asi ¼ šálku).
  5. Smažte, dokud se na lívanci nezačnou tvořit malé bublinky a můžete se pod něj snadno dostat špachtlí.
  6. Otočte lívanec a smažte další 1-2 minuty nebo dokud nebude lívanec hotový.
  7. Pokračujte v procesu, dokud vám nedojde těsto.
  8. Měli byste být schopni udělat 6 malých lívanečků.
  9. Lívanečky naskládejte na sebe a navrch nakrájejte banány a zalijte javorovým sirupem.
Lívance z banánů a jogurtu servírované na talíři, ozdobené kousky banánu a čokoládovými kousky.
www.eatingbirdfood.com

Špaldové lívanečky s vanilkovým luskem

Pokud máte chuť na sladkou snídani, nemusí být vždy nezdravá. Připravte si tyto lívance z řeckého jogurtu, špaldy, vanilky a jahod, po kterých se utlučete.

Ingredience

  • 1 šálek špaldy
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 3/4 šálku mléka
  • 1/2 šálku vanilkového řeckého jogurtu
  • 1 lžička pasty z vanilkových lusků

Postup                                       

  1. Smíchejte suché přísady (prvních 5 přísad) a dejte stranou.
  2. Vlhké přísady (poslední 4 přísady) smíchejte dohromady, dokud se dobře nespojí.
  3. Nalijte suché přísady do mokrých přísad a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Zahřejte grilovací pánev na 175 stupňů Celsia.
  5. Na pánev nastříkejte nepřilnavý sprej na vaření.
  6. Nalijte asi 1/3 šálku těsta na grilovací pánev a opakujte.
  7. Rozmístěte lívance tak, aby se sebe navzájem nedotýkaly.
  8. Smažte asi 2 minuty a otočte.
  9. Smažte další minutu a dejte na talíř.
  10. Podávejte s čerstvým ovocem a 100% čistým javorovým sirupem.

Jablečno-skořicové lívanečky

Podzim je tady! Vychutnejte si tyto luxusní lívance z jogurtu, skořice, muškátového oříšku a jablek, které skvěle fungují jako vydatná snídaně.

Ingredience

  • 1 vejce
  • ½ šálku řeckého vanilkového jogurtu
  • ½ šálku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • ¼ šálku kokosového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • ½ čajové lžičky muškátového oříšku
  • ⅛ lžičky soli
  • 1 šálek strouhaného jablka

Postup                                       

  1. V míse smíchejte vejce, jogurt, mléko a vanilku.
  2. Přidejte suché přísady a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Přidejte strouhané jablko a opět promíchejte.
  4. Zahřejte nepřilnavou pánev na středně nízkou teplotu.
  5. Nastříkejte na ni sprej na vaření.
  6. Na každý lívanec budete potřebovat asi čtvrt šálku těsta.  
  7. Nechte smažit 2-3 minuty nebo dokud se uprostřed lívance nezačnou objevovat bubliny.
  8. Otočte a nechte smažit z druhé strany.
  9. Podávejte s oblíbeným sirupem, vlašskými ořechy a plátky jablka.
Lívance ze špaldy a jogurtu naskládané na sobě a přelité sirupem.
www.runninginaskirt.com

Podívejte se i na naše recepty na slané palačinky, které plníme různými studenými i teplými náplněmi. Ovocem, zeleninou, masem. Lze je zapéct, namáčet v těstíčku a usmažit nebo zalít omáčkou. Mňam!

Dýňové lívance z řeckého jogurtu

Ochutnejte tyto zdravé lívanečky z řeckého jogurtu a dýňového pyré. Navíc jsou bez cukru! Dýňové koření jim dodává správný šmrnc a vy byste je rozhodně měli vyzkoušet.

Ingredience

  • 3/4 šálku řeckého jogurtu s 0 % tuku
  • 1/4 šálku neslazeného dýňového pyré
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilky
  • 2 vejce
  • 1 lžička dýňového koření
  • 1/2 šálku neslazeného mléka dle výběru

Postup                                       

  1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a dýňové koření a prošlehejte.
  2. V samostatné míse smíchejte jogurt, dýni, vejce, vanilku a mléko.
  3. Nalijte mokré přísady do suchých a šlehejte vše dohromady, dokud nebudete mít hladké těsto.
  4. Nasříkejte nepřilnavou pánev sprejem na vaření a zahřejte ji na středně vysokou teplotu.
  5. Nalijte zhruba 2 polévkové lžíce těsta na pánev a jakmile uvidíte na povrchu lívance bubliny, otočte ho!
  6. Jakmile jsou obě strany lehce opečené, vyjměte lívanec z pánve a opakujte.
  7. Nejlepší jsou servírované s ořechy, čokoládovými lupínky a javorovým sirupem!
Lívance z dýně a jogurtu servírované na talířku, zalité sirupem.
www.foodbythegram.com

Nevíte, co k snědku? Máme pro vás tip na rychlý oběd nebo večeři.  Palačinky se špenátem jsou jednoduché a poměrně rychle hotové. Naleznete svou oblíbenou variantu, kterou si zamilujete?

7 tipů, jak mít pokaždé ty nejlepší lívance

  1. Zkontrolujte čerstvost prášku do pečiva. Pokud je váš prášek do pečiva starý nebo jeho trvanlivost vypršela, skončíte s lívancemi plochými, ne lehkými a nadýchanými.
  2. Vyšlehejte suché přísady, abyste se vyhnuli velkým hrudkám.
  3. Těsto nepřemíchejte, jinak bude tuhé a lepivé. Pokud jste suché přísady prošlehali, spojte je s mokrými jen lehkým promícháním lžící.
  4. Těsto nechte uležet alespoň 15 minut.
  5. Použijte velkou pánev, ideálně grilovací pánev.
  6. Mezi jednotlivými dávkami lívanců vždy pánev pořádně otřete a použijte nový olej/máslo.
  7. Věnujte svým lívanečkům dostatečnou pozornost. Hnědnou příliš rychle? Před další dávkou trochu stáhněte plamen a nechte pánev minutku ochladit. Lepí se málo nebo hodně? Přidejte více másla nebo oleje.

Máte nějaké své vyzkoušené tipy na perfektní lívance? Nasdílejte nám je do komentářů, budeme se těšit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X