Kdo by neměl rád palačinky?
Jsou neskutečně variabilní a hotové během chvilky.
Stačí je namazat marmeládou a skvělá snídaně je na světě.
S náplní si ale můžete skutečně pohrát a připravit vskutku nevšední kombinace.
Podívejte se na naše recepty a inspirujte se.
Základní recept na palačinky
Ingredience
- 200 g mouky
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- olej nebo máslo
Postup
- Mouku prosyjte do misky, aby v ní nebyly hrudky
- Přidejte mléko, vejce, špetku soli a promíchejte v hladké lité těsto
- Nechte minimálně 5 minut odpočinout v lednici
- Po vyndání z ledničky těsto znovu pořádně promíchejte
- Na pánvi rozpalte pár kapek oleje
- Těsto naběračkou pozvolna nalijte na pánev
- Zvedněte ji do vzduchu a krouživými pohyby nechte těsto roztéct do všech stran
- Vraťte pánev na plotnu a opékejte dokud těsto zhora nezachne
- Jakmile není tekuté obraťte palačinku a opečte ji z druhé strany
Banánové palačinky s čokoládou
Snadné, rychlé a neodolatelné! Recept na palačinky pro všechny milovníky čokolády.
Ingredience
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 4 banány
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g másla
- špetka soli
- olej na smažení
Postup
- Ve větší míse prošlehejte vejce s mlékem
- Přidejte sůl a postupně zašlehejte mouku
- Nechte půl hodiny odležet v lednici
- Rozpalte pánev a rozetřete na ni olej
- Naběračkou vlijte těsto a nechte ho roztéct po celé pánvi
- Smažte do zlatova z obou stran
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťtte kousky čokolády s máslem
- Banány nakrájejte na kolečka
- Palačinky pocukrujte, ozdobte nebo naplňte banány a čokoládou a servírujte

Crepes Suzzete s pomerančovým likérem
Oblíbený francouzský dezert, který v sobě spojuje karamelovou sladkost, pomerančovou kyselost a hořkost pomerančové kůry. Chuť, která zpočátku překvapí, vzápětí jí ale nelze odolat. Tyto flambované palačinky zkrátka musíte vyzkoušet.
Ingredience
- 8 palačinek
- 70 g krystalového cukru
- 240 ml pomerančové šťávy
- 60 ml citronové šťávy
- 120 g másla
- 66 ml likéru Grand Marnier
Postup
Postupujte podle videoreceptu:

Pohankové palačinky se špenátem a hermelínem
Zbyl vám špenát z nedělního oběda? Naplňte jím palačinky, přidejte sýr a máte skvělou večeři.
Ingredience
- 3 vejce
- 150 g pohankové mouky
- 200 ml mléka
- sůl
- pepř
- olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 balíček mraženého špenátu
- 2 hermelíny
Postup
- V misce promíchejte mléko s vejci, přidejte mouku, sůl a pepř a prošlehejte vidličkou v hladké lité těsto
- Na pánvi rozpalte trochu oleje a naběračkou vlijte část těsta
- Nechte ho roztéct po pánvi
- Palačinky opékejte na mírném plameni z obou stran do zlatova
- Na jiné pánvi opečte na másle nadrobno nakrájenou cibuli
- Přidejte mražený špenát a ohřívejte
- Přidejte nasekaný česnek, sůl a papř a vařte na mírném plameni 10 minut
- Hotové palačinky potřete špenátem, na ten položte několik plátků hermelínu a zarolujte nebo složte na čtvrtiny

Palačinky s kuřecími nudličkami a žampionovým krémem
Vykouzlete z „obyčejných“ palačinek originální, netradiční a velice chutný oběd.
Ingredience
- 12 palačinek
- 3 kuřecí prsní řízky
- 400 g žampionů
- 1 cibule
- 200 ml smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup
- Na pánvi rozpalte olej
- Přidejte maso nakrájené na nudličky a na mírném plameni opékejte 5 -10 minut
- Poté odstavte z plotny a dejte stranou
- Na hrnci nebo hlubší pánvi oečte na zbytku oleje nadrobno nakrájenou cibuli
- Přidejte na plátky nakrájené žampiony
- Přidejte sůl a pepř a opékejte dokud houby nepustí vodu
- Ztlumte plamen a zalijte houby smetanou
- Lehce provařte a ochuťte dle potřeby
- Palačniky naplňte kuřecím masem a servírujte přelité žampionovou omáčkou

Zapečené bezlepkové palačinky s tvarohem a rozinkami
Oblíbenou pochoutku můžete připravit i z bezlepkové mouky.
Ingredience
- 125 g bezlepkové mouky
- 300 ml mléka
- 50 g kakaa
- 4 vejce
- špetka soli
- olej
- 1 a 1/2 vaničky polotučného tvarohu
- 3 lžíce rozinek
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Smíchejte 2 vejce s mlékem a rozšlehejte je vidličkou
- Přisypte mouku, kakao a špetku soli a vymíchejte do hladkého tekutého těsta
- Nechte několik minut odležet
- Těsto znovu promíchejte a naběračkou vlijte na rozpálenou pánev s kapkou oleje
- Nechte ho roztéct do všech stran a pozvolna opékejte z obou stran do zlatova
- Tímto způsobem upečte postpně všechny palačinky
- V misce smíchejte jednu vaničku tvarohu, moučkový cukr, jedno vejce a vanilku
- Směsí pomažte palačinky, zarolujte a vyskládejte do vymazané zapékací misky nebo pekáčku
- Smíchejte mléko, zbylý tvaroh a vejce a palačinky přelijte
- Pečte v troubě rozehřáté na 180° po dobu 10 minut
- Ozdobte čerstvým ovocem a servírujte

Nadýchané palačinky s jahodami
Hledáte recept pro krásné ráno? Nastartujte svůj den s těmito palačinkami! Těsto si můžete připravit den předem a snídani pak máte hotovou během chviličky.
Ingredience
- 500 ml kefíru
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- olej
- 300 g čerstvých jahod
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup
- Kefír smíchejte s vejci, přidejte mouku, osolte a rozmíchejte
- V pánvi rozpalte trochu oleje a z těsta postupně upečte palačinky
- Jahody nakrájejte na plátky, hrst si dejte stranou na ozdobu
- Plátky jahod dejte do hrnce, lehce podlijte vodou a ohřivejte
- Přidejte moučkový cukr a sirup a za občasného míchání rozvařte do měkka
- Palačinky namažte jahodovou omáčkou, zarolujte nebo složte, ozdobte čersvými jahodami a servírujte

Objevte podobné tipy
Zapečené palačinky s nivou a dýní
Dýně, která přináší vašemu zdraví spoustu benefitů a lahodný sýr – ideálnínvečeře do podzimních plískanic.
Ingredience
- 8 palačinek
- 500 g dýně hokkaido
- 200 g modrého sýru
- tymián
- rozmarýn
- petržel
- olej
Postup
- Rozehřejte troubu na 200°
- Dýni očisťěte a pokrájejte na menší kousky
- Dejte na plech, posypte solí, pepřem, nasekaným česnekem a bylinkami a pokapejte olejem
- Promíchejte dohromady a dejte péct na 20 – 30 minut, dokud nebude dýně měkká
- Zapékací misku, nebo pekáček vymažte olejem
- Na každou palačinku dejte trochu upečené dýně, posypte sýrem a zarolujte
- Palačinky vyskládejte do zapékací mísy, povrch posypte zbylým sýrem a dejte na 10 minut zapéct

TIP: Dýně je pro naše zdraví opravdu blahodárná. Podívejte se na další recepty z dýně a zařaďte ji do svého jídelníčku častěji.
Tenké palačinky s lososem a koprovou omáčkou
Že se k lososovi hodí kopr není žádné tajemství, ale že si tahle dvojka báječně rozumí i s nadýchanou plačinkou jste možná netušili.
Ingredience
- 8 palačinek
- 400 g lososa bez kůže
- 300 ml vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kopru
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
Postup
- V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte mouku a pomalu zasmažte na jíšku
- Zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a přiveďte k varu
- Vařte přibližně 20 minut
- Lososa opečte na máslea poté ho vidličkou natrhejte na kousky/ plátky
- Do omáčky přidejte smetanu a nadrobno natrhaný kopr, krátce povařte a odstavte z plotny
- Dochuťte cukrem a octem
- Každou palačinku naplňte částí lososového masa, zarolujte a přelijte koprovou omáčkou

Snídaňové palačinky na slano
Co takhle dát si hemenex v palačince? Zkuste to. Některá rána totiž vyžadují něco speciálního.
Ingredience
- 4 palačinky
- 8 plátků šunky nebo slaniny
- 4 vejce
- 100 g strouhaného sýru
- pažitka/ petržel
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 180°
- Plech nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem a poklaďte na něj palačinky
- Na každou palačinku dejte dva plátky šunky a přeložte okraje
- Doprostřed vzniklých „mističek“ opatrně rozklepněte vejce
- Zlehka osolte a opepřete
- Posypte strouhaným sýrem a dejte na 10 minut zapéct
- Před servírovaním posypte čerstvou pažitkou nebo petrželkou

Veganské palačinky s jablky a se skořicí
Mléko a vejce jsou dvě ze tří ingrediencí potřebných k přípravě palačinkového těsta. V tomto receptu ale zjistíte, že vajec není třeba a mléko lze použít rostlinné. Ochutnejte veganské palačinky – výsledek vás překvapí!
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 200 ml rostlinného mléka (sójové/ ovesnéú mandlové/ kokosové . . . .)
- olej na smažení
- 500 g jablek
- 100 g cukru
- skořice
Postup
- Mouku pomalu vsypte do mléka a řádně promíchejte
- Těsto nechte chvíli odpočinout v lednici
- Na pánvi rozpalte pár kapek oleje
- Promíchejte těsto, naberte na naběračku a vlijte do pánve
- Krouživými pohyby ho nechte roztéct do všech stran
- Pečte každou palačinku z obou stran do zlatova
- Oloupejte jablka a vložte je do hrnce
- Podlijte vodou, posypte skořicí a cukrem a za občasného míchání vařte do změknutí
- Palačinky naplňte jablečnou směsí a servírujte posypané skořicí a cukrem případně přelité rostlinným jogurtem

Palačinkový dort
Nejlepší dezert pro každého, kdo miluje palačinky. Připravit je sice trochu času zabere, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Ingredience
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl
- olej na smažení
- čerstvé ovoce
- Marmeládu/ nugetu/ smetanu ke šlehání + moučkový cukr
Postup
- Smíchejte vejce s mlékem, pomalu přisypte mouku a promíchejte
- Na malé vrstvě oleje pečte z obou stran palačinky
- Z této dávky by jich mělo být 15 – 20
- Každou palačinku potřete marmeládou, čokoládovou pomazánkou nebo do tuha ušlehanou šlehačkou smíchanou s cukrem
- Namazané palačinky vrstvěte na sebe
- Náplně můžete střídat, nebo na celý dort použít jen jednu vámi oblíbenou
- Horní palačinku pocukrujte a ozdobte čerstvým ovocem

Palačinkové jednohubky
Udělejte z palačinek efektní jednohubky pro nečekanou návštěvu nebo jako originální pohoštění na oslavu
Ingredience
- 4 palačinky
- 4 lžíce křenového pomazánkového másla
- 8 plátků šunky
- 8 plátků sýra
- olivy/ cherry rajčata na ozdobu
Postup
- Palačinky namažte pomazánkovým máslem
- Na každou položte dva plátky šunky a dva plátky sýru
- Zarolujte
- Rolku rozkrájejte příčně na plátky široké 2 cm
- Každý „šnek“ spíchněte párátkem, nahoru napíchněte olivu nebo cherry rajče

TIP: Palačinky na jednohubky můžete naplnit jakkoukoliv oblíbenou náplní – výborné jsou například s uzeným lososem nebo s rybí pomazánkou. Podívejte se na pět receptů na pomazánky z ryb.
Tipy šéfkuchařů
- Těsto na palačinky můžete různě obměňovat.
- Vyzkoušejte různé mouky (celozrnnou, pohankovou, špaldovou, nebo pšeničnou polohrubou).
- Místo mléka můžete použít kefír nebo rostlinná mléka (kokosové, rýžové, ovesné, sójové, mandlové, lískooříškové . . . )
- Do těsta na slané palačinky můžete přidat bylinky (oregano, tymián, rozmarýn, petržel, nebo pažitku) nebo koření (papriku, pepř, nebo grilovací koření)
- Palačinky můžete snadno obarvit – tmavé získáte přidáním kakaa, jiných barev dosáhnete přidáním potravinového barviva.
- Na smažení použijte olej nebo potřete pánev rozpuštěným máslem
- Udělejte více palačinek najednou a co nesníte dejte zamrazit, chutnají skvěle i rozmražené a příště bude stačit jen vybrat si náplň.
Hledáte ideální pánev na palačinky? Podívejte se na velký test teflonových pánví.