Granátové jablko patří mezi superpotravinu z mnoha důvodů.
Navíc skvěle chutná a v kuchyni se dá využít mnoha způsoby.
Připravili jsme si pro vás 5 vynikajících receptů s granátovým jablkem, které si zamilujete,
Tak pojďme na to!
Koláč s granátovým jablkem
Vyzkoušejte tento snadný a lahodný koláč s jednoduchým zlatavým těstem nazdobeným šťavnatými semínky z granátového jablka. Je úžasně jemný a příjemně sladký.
INGREDIENCE
- 1 šálek semínek z granátového jablka
- 1 a ½ šálku hladké mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 6 lžic másla, pokojové teploty (plus další na vymazání formy)
- 1 šálek cukru
- 1 vejce
- ½ šálku podmáslí (NEBO mléka)
- 2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
POSTUP
- Dejte semínka z granátového jablka na talíř vyložený papírovou utěrkou, abyste odstranili část vlhkosti, a dejte stranou.
- Umístěte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 175 ° C.
- 23 dortovou formu štědře vymažte máslem.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl; dejte stranou.
- Ve velké míse pomocí elektrického mixéru rozmixujte máslo do krémova.
- Přidejte cukr a šlehejte na střední rychlost několik minut, dokud nebude světlý a nadýchaný.
- Ztlumte mixér a pomalu vmíchejte vejce, podmáslí a extrakty.
- S mixérem na nízké úrovni postupně vmíchejte moučnou směs, dokud se nespojí.
- Těsto natřete do připravené formy a povrch uhlaďte.
- Na těsto nasypte semínka z granátového jablka a lehce je přitlačte.
- Posypte krystalovým cukrem.
- Pečte 10 minut.
- Poté snižte teplotu trouby na 160 °C a pokračujte v pečení po dobu 50 až 60 minut, nebo dokud vám párátko zasunuté do středu koláče nevyjde čisté.
- Formu položte na mřížku a nechte vychladnout.
- Vychladlý koláč nakrájejte na měsíčky a podávejte s čerstvou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo samotné.

Detoxikační čaj z granátového jablka
Připravte si tento skvělý očišťující čaj, za který vám vaše tělo poděkuje!
INGREDIENCE
- 2 lžičky sušené přesličky
- 1 lžička sušené máty
- 1 a 1/2 šálku vody
- 1 granátové jablko
- 1 citrón, nakrájený na tenké plátky
POSTUP
- Zavařte vodu ve varné konvici, vařící vodu nalijte do džbánku.
- Přidejte přesličku a mátu, nechte vyluhovat asi 10 minut.
- Přeceďte přes sítko.
- Semena z granátového jablka pomačkejte tak, abyste z nich získali všechnu šťávu.
- Šťávu přidejte k odvaru z bylinek a promíchejte.
- Do sklenic dejte plátky citrónu a rovnoměrně nalijte čaj.
- Podávejte teplé.

Losos přelitý omáčkou z granátového jablka
Na tento jednoduchý recept potřebujete pouhé 4 ingredience a výsledek rozhodně stojí za to!
INGREDIENCE
- ½ šálku šťávy z granátového jablka
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 4 filety z lososa
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200˚ C.
- Do velké mísy nalijte šťávu z granátového jablka, sójovou omáčku a česnek.
- Vše dobře promíchejte.
- Přidejte lososa a misku přikryjte alobalem nebo plastovou fólií.
- Nechte asi 15 minut marinovat.
- Lososa položte (kůží dolů) na plech vyložený pečicím papírem a pečte 7 minut.
- Mezitím v malém hrnci na středně vysokém ohni zahřejte marinádu.
- Přiveďte k varu a vařte po dobu 3 až 5 minut, dokud nebude marináda hustá a sirupovitá.
- Lososa po 7 minutách vyndejte z trouby a nalijte na něj polovinu zredukované marinády.
- Vraťte lososa do trouby a pečte dalších 5–7 minut, nebo dokud nebude propečený.
- Lososa přendejte na čtyři talíře a přelijte zbytkem omáčky.
- Podávejte s rýží, salátem a/nebo restovanou zeleninou.

Máme pro vás také další recepty s lososem, které jsou rychlé, zdravé a výživné!
Objevte podobné tipy
Salát z granátového jablka, baby rukoly a hrušek se zázvorovým dresinkem
Tento luxusní salát je nabitý vitamíny a to v podobě granátového jablka, baby rukoly, hrušky a jablka. Navíc rozzáří váš sváteční stůl a oživí běžnou večeři během pracovního týdne.
INGREDIENCE
Na salát:
- ½ šálku pekanových ořechů (půlky nebo kousky)
- 140 g baby rukoly
- 60 g kozího sýra nebo fety, rozdrobené
- 1 velká zralá hruška, nakrájená na tenké plátky
- 1 červené jablko, nakrájené na tenké plátky
- semínka z 1 granátového jablka
Na zázvorový dresink:
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa, podle chuti
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- mletý černý pepř dle chuti
POSTUP
- Zahřejte pánev na středním plameni.
- Pekanové ořechy na ní za častého míchání opékejte, dkoud nebudou voňavé a nezačnou na okrajích zlátnout, asi 4 až 5 minut.
- Dejte stranou.
- Nandejte rukolu na velký servírovací talíř.
- Posypte nasekanými pekanovými ořechy a rozdrobeným kozím sýrem.
- Plátky hrušek a jablek rozložte vějířovitě a rozložte je napříč salátem po částech (viz fotografie).
- Celé posypte čerstvým granátovým jablkem.
- Na přípravu dresinku smíchejte všechny ingredience a šlehejte, dokud se nespojí.
- Ochutnejte a dle potřeby přidejte další lžičku octa.
- Počkejte se zalitím salátu, dokud nebudete připraveni podávat.
- Až budete připraveni, lehce pokapejte celý salát zázvorovým dresinkem (možná ho nebudete potřebovat celý).
- Podávejte ihned.

Jednoduchý domácí sirup z granátového jablka
Tento sirup je naprosto vynikající. Je jednoduchý na přípravu a můžete ho použít do slaných i sladkých jídel!
INGREDIENCE
- 560 ml šťávy z granátového jablka
- 280 g bílého cukru
- 1 lžička citronové šťávy (volitelně)
POSTUP
- Smíchejte cukr a šťávu ve velkém hrnci na středně vysoké teplotě.
- Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte za častého míchání 1 hodinu nebo do zhoustnutí.
- Ochutnejte a vmíchejte citronovou šťávu, pokud chcete větší říz.
- Poté přeneste do zavařovacích sklenic.

Další využití granátových jablek
Z granátového jablka se také dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet.
Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se granátové jablko využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.
V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny.
Granátové jablko je superpotravina, kterou si zamilujete! Víte, jak ho správně oloupat? Jak ho využít v kuchyni? Či jak ho skladovat? To vše a mnohem více se dozvíte v našem článku o granátovém jablku!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!