Nejen šťáva z granátových jablek

O granátovém jablku se napsalo hodně. Psalo se o něm již v Bibli. Granátové jablko je označováno jako symbol plodnosti, hojnosti, přátelství a lásky.

Plody granátovníku jsou bohaté na vlákninu, zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Nejen proto jsme pro vás připravili 3 skvělé recepty s granátovým jablkem. Pojďme na to.

Svěží salát s granátovým jablkem

INGREDIENCE

  • 150 g rukoly
  • 250 g baby špenát
  • 1 1/2 červeného jablka
  • 1/2 červené cibule
  • 2 šálky semen granátového jablka
  • 150 g feta sýra
  • 1/2 šálku kandovaných pekanových ořechů

na zálivku

  • 3/4 olivového oleje
  • 1/2 šálku balsamico octa
  • 2 lžičky medu
  • Sůl a pepř podle chuti

POSTUP

  1. V misce si připravíme si zálivku z uvedených surovin, dobře promícháme.
  2. Jablka a červenou cibuli nakrájíme na plátky.
  3. Sýr feta rozkrájíme na menší kostky.
  4. Pekanové ořechy můžeme přepůlit.
  5. Zbylé suroviny dáme do velké mísy a promícháme ze všemi připravenými surovinami včetně granátového jablka.
  6. K surovinám přidáme připravenou zálivku, kterou propojíme s ostatními surovinami.

Svěží salát s granátovým jablkemzdroj: simplyhomecooked.com

Detoxikační čaj z granátového jablka

INGREDIENCE

  • 2 lžičky sušené přesličky
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 1 granátové jablko
  • 1  citrón, nakrájený na tenké plátky

POSTUP

  1. Zavaříme vodu ve varné konvici, vařící vodu nalijeme do džbánku.
  2. Přidáme přesličku a mátu, necháme vyluhovat asi 10 minut.
  3. Přecedíme přes sítko.
  4. Semena z granátového jablka pomačkáme tak, abychom z nich získali všechnu šťávu.
  5. Šťávu přidáme k odvaru z bylinek a promícháme.
  6. Do sklenic dáme plátky citrónu a rovnoměrně nalijeme čaj.
  7. Podáváme teplé.

Detoxikační čaj s granátovým jablkemzdroj : detoxdiy.com

Džus z granátového jablka

Zkuste si granátové jablko odšťavnit či semínka rozmačkat a připravit z nich šťávu rubínově červené barvy s přirozeně sladkou chutí.

INGREDIENCE

  • 2 granátová jablka
  • 1 pomeranč
  • máta

POSTUP

  1. Vymačkáme šťávu z granátových jablek a pomeranče.
  2. Pokud bychom šťávu připravovali v odšťavňovači přidáme i pár lístku máty.
  3. Jinak přidáme lístky máty k čerstvé šťávě.
  4. Podáváme chlazené ozdobené lístkem máty.

Džus z granátového jablkazdroj: chefdehome.com

Z granátového jablka se  dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet.

Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.

V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit