O granátovém jablku se napsalo hodně. Psalo se o něm již v Bibli. Granátové jablko je označováno jako symbol plodnosti, hojnosti, přátelství a lásky.
Plody granátovníku jsou bohaté na vlákninu, zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Nejen proto jsme pro vás připravili 3 skvělé recepty s granátovým jablkem. Pojďme na to.
Svěží salát s granátovým jablkem
INGREDIENCE
- 150 g rukoly
- 250 g baby špenát
- 1 1/2 červeného jablka
- 1/2 červené cibule
- 2 šálky semen granátového jablka
- 150 g feta sýra
- 1/2 šálku kandovaných pekanových ořechů
na zálivku
- 3/4 olivového oleje
- 1/2 šálku balsamico octa
- 2 lžičky medu
- Sůl a pepř podle chuti
POSTUP
- V misce si připravíme si zálivku z uvedených surovin, dobře promícháme.
- Jablka a červenou cibuli nakrájíme na plátky.
- Sýr feta rozkrájíme na menší kostky.
- Pekanové ořechy můžeme přepůlit.
- Zbylé suroviny dáme do velké mísy a promícháme ze všemi připravenými surovinami včetně granátového jablka.
- K surovinám přidáme připravenou zálivku, kterou propojíme s ostatními surovinami.
zdroj: simplyhomecooked.com
Objevte podobné tipy
Detoxikační čaj z granátového jablka
INGREDIENCE
- 2 lžičky sušené přesličky
- 1 lžička sušené máty
- 1 a 1/2 šálku vody
- 1 granátové jablko
- 1 citrón, nakrájený na tenké plátky
POSTUP
- Zavaříme vodu ve varné konvici, vařící vodu nalijeme do džbánku.
- Přidáme přesličku a mátu, necháme vyluhovat asi 10 minut.
- Přecedíme přes sítko.
- Semena z granátového jablka pomačkáme tak, abychom z nich získali všechnu šťávu.
- Šťávu přidáme k odvaru z bylinek a promícháme.
- Do sklenic dáme plátky citrónu a rovnoměrně nalijeme čaj.
- Podáváme teplé.
zdroj : detoxdiy.com
Džus z granátového jablka
Zkuste si granátové jablko odšťavnit či semínka rozmačkat a připravit z nich šťávu rubínově červené barvy s přirozeně sladkou chutí.
INGREDIENCE
- 2 granátová jablka
- 1 pomeranč
- máta
POSTUP
- Vymačkáme šťávu z granátových jablek a pomeranče.
- Pokud bychom šťávu připravovali v odšťavňovači přidáme i pár lístku máty.
- Jinak přidáme lístky máty k čerstvé šťávě.
- Podáváme chlazené ozdobené lístkem máty.
zdroj: chefdehome.com
Z granátového jablka se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet.
Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.
V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.