Na velikonoční svátky dnes volíme ke svátečnímu obědu jako hlavní chod spíše některý z lehčích pokrmů. Ideální je kuře, ať už celé či porcované, případně i zbavené kostí.
Můžeme je připravit na řadu způsobů a s nejrůznějšími ingrediencemi. Nejčastěji to asi bude kuře pečené, které je velmi oblíbené a ne jinak je to i s pečeným kuřetem na Velikonoce.
K Velikonocům patří určitě nádivka, tak proč nezkusit připravit kuře s nádivkou ?
1. Velikonoční kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou patří k velmi oblíbeným pokrmům. A proč kuře nadívat ?
Když se peče maso v celku, bývá někdy sušší. Nádivka uvnitř dutiny zajišťuje, že maso během pečení nevysychá a lze je péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření z ní zase trochu dodá chuť masu.
INGREDIENCE :
- 1 ks celé kuře
- 6 ks starších rohlíků
- 2 ks vajec
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- sůl a pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 – 3 lžíce čerstvé sekané petrželky
POSTUP :
- Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme vymačkané rohlíky (ne úplně suché) a sníh z bílků.
- Nádivkou naplníme kuře uvnitř.
- Pokud nám nádivka zbude, vložíme ji do pekačku vedle kuřete a pečeme společně.
- Na kůži kuřete položíme malé kousky másla.
- Podlijeme trochou vody.
- Přiklopíme víkem a necháme péct na 180°C asi 1,5 – 2 hodiny.
- Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.
zdroj: www.whatsfordinner.com
Pokud máte jako my rádi Velikonoce, tak si přečtěte tento článek s 5 skvělými recepty na nádivku. Tohle sváteční jídlo stojí za to 🙂
Objevte podobné tipy
2. Velikonoční pečené kuře s česnekem a rozmarýnem
Nemáte chuť na kuře s nádivkou, raději dáváte přednost něčemu lehčímu ? Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem bude ta pravá volba pro Vás, jeho příprava je zcela nenáročná.
INGREDIENCE :
- 1 kuře v celku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 hlavička česneku, rozkrojená napůl
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 2 citrony (chemicky neošetřené), nakrájené na polovinu
- 1 citron, nakrájeny na plátky
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 4 lžíce másla
- 200 ml bílého vína
- 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
- mořská sůl
- drcený pepř
POSTUP :
- Máslo smícháme se sekaným rozmarýnem, s 3 stroužky česneku, solí, pepřem a citronovou kůrou.
- Směs napěchujte pod kůži kuřete, především pod prsa.
- Část směsi dejte i dovnitř kuřete, přidejte 2- 3 cibule, 1/2 česneku, plátky citrónu a větvičky rozmarýnu.
- Kuře vložte do pekáčku, přidejte zbytek citrónu, cibule, česneku a bylinek.
- Přidejte víno a trošku vody, pečte při 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny do zlatova.
- Z upečeného kuřete vyjměte cibuli a koření.
- Velikonoční pečené kuře můžeme servírovat s bramborami dušenými ve vlastní šťávě nebo zapečenou bramborovou kaší.
zdroj : www.foodiecrush.com
3. Nádivka do kuřete s játry a vínem
Méně tradiční ale výživově hodnotná nádivka z jater. Víte že, játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu.
INGREDIENCE :
- 200 g libového vepřového nebo krůtího masa
- 100 g krutí játry
- 2 lžíce oleje
- 1 ks cibule
- 2 lžíce červeného vína
- špetka mleté papriky
- sůl a pepř
POSTUP :
- Játra a maso pomeleme.
- Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme maso, koření, víno a nakonec játra.
- Promícháme a naplníme kuře.
- Nádivku lze péct i zvlášť v pekáčku při 180°C asi 30 – 45 min.
zdroj : talesfrommyplate.wordpress.com
4. Pečené velikonoční kuře se slaninou
Je skvělá volba pro sváteční oběd. Naplněné jarní nádivkou, tedy rohlíkovou nádivkou ochucenou například mladými lístky kopřiv či špenátu s dalšími bylinkami, to chutná dvojnásob.
INGREDIENCE :
- 1 ks kuře v celku
- sůl a pepř
- máslo
na nádivku
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 1 cibule
- 100 ml mléka
- 150 g slaniny
- hrst sekané petržele
- 1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
POSTUP :
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
- Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
- Přidáváme vejce, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
- Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.
- Můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s provensálskými brambory.
zdroj : fresh.iprima.cz
5. Velikonoční krůtí roláda plněná játry
Nebojte se spojení krůtího masa s játry, naopak přímo se to vybízí.
Játra pro mnoho lidí nejsou tou nejoblíbenější lahůdkou, přitom ale obsahují velké množství pro tělo důležitých látek a pomáhají třeba i správnému fungování nerovového systému.
Měly by proto být pravidelně součástí jídelníčku každého z nás. Kromě toho, že játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu
INGREDIENCE :
- 1 větší krutí prso
- 1 balíček kuřecích jater (350 g)
- 2 vajec
- 2 cibule
- sůl a pepř
- hořčice
- bylinky dle chuti – pažitka, petržel
POSTUP :
- Krutí maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát.
- Plát masa jemně naklepeme.
- Osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí.
- Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli.
- Rozmražená kuřecí játra, omyjeme, překrojíme na menší části.
- Opepříme, dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka.
- Potom v nich rozmícháme vejce, počkáme, až se srazí.
- Směs osolíme a rozetřeme ji na plát masa.
- Opatrně svineme a omotáme nití.
- Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
- Pečeme při 200°C necelou hodinu.
- Během pečení podléváme roládu výpekem.
- Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými placičkami.
zdroj : raisedonaroux.com
A jaké přílohy k velikonočnímu kuřeti?
Většinou to budou brambory v nejrůznější úpravě. Mohou být nejen ty nejjednodušší vařené, ale i brambory pečené, hranolky či krokety nebo bramborová kaše.
Vařené brambory si můžeme přitom při vaření ochutit několika snítkami oblíbených bylinek, bramborovou kaši připravit s cibulí, jablky nebo jinou ingrediencí, pečené brambory, hranolky a krokety zase dochutit kořením. Vše podle vlastní chuti.