Recepty na velikonoční kuře: 5x jinak a pořád skvělé

Na velikonoční svátky dnes volíme ke svátečnímu obědu jako hlavní chod spíše některý z lehčích pokrmů. Ideální je kuře, ať už celé či porcované, případně i zbavené kostí.

Můžeme je připravit na řadu způsobů a s nejrůznějšími ingrediencemi. Nejčastěji to asi bude kuře pečené, které je velmi oblíbené a ne jinak je to i s pečeným kuřetem na Velikonoce.

K Velikonocům patří určitě nádivka, tak proč nezkusit připravit kuře s nádivkou ?

1. Velikonoční kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou patří k velmi oblíbeným pokrmům. A proč kuře nadívat ?

Když se peče maso v celku, bývá někdy sušší. Nádivka uvnitř dutiny zajišťuje, že maso během pečení nevysychá a lze je péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření z ní zase trochu dodá chuť masu.

INGREDIENCE :

  • 1 ks celé kuře
  • 6 ks starších rohlíků
  • 2 ks vajec
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • sůl a pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 2 – 3 lžíce čerstvé sekané petrželky

POSTUP :

  1. Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky.
  2. Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
  3. Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
  4. Z bílků uděláme hustý sníh.
  5. Do utřeného másla vmícháme vymačkané rohlíky (ne úplně suché) a sníh z bílků.
  6. Nádivkou naplníme kuře uvnitř.
  7. Pokud nám nádivka zbude, vložíme ji do pekačku vedle kuřete a pečeme společně.
  8. Na kůži kuřete položíme malé kousky másla.
  9. Podlijeme trochou vody.
  10. Přiklopíme víkem a necháme péct na 180°C asi 1,5 – 2 hodiny.
  11. Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.

Velikonoční kuře s nádivkou

zdroj: www.whatsfordinner.com

Pokud máte jako my rádi Velikonoce, tak si přečtěte tento článek a 5 skvělými recepty na nádivku. Tohle sváteční jídlo stojí za to 🙂

2. Velikonoční pečené kuře s česnekem a rozmarýnem

Nemáte chuť na kuře s nádivkou, raději dáváte přednost něčemu lehčímu ? Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem bude ta pravá volba pro Vás, jeho příprava je zcela nenáročná.

INGREDIENCE :

  • 1 kuře v celku
  • 2 snítky čerstvého  rozmarýnu
  • 1 hlavička česneku, rozkrojená napůl
  • 3 stroužky česneku, utřeného
  • 2 citrony (chemicky neošetřené),  nakrájené na polovinu
  • 1 citron, nakrájeny na plátky
  • 2 lžičky strouhané citrónové kůry
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml bílého vína
  • 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
  • mořská sůl
  • drcený pepř

POSTUP :

  1. Máslo smícháme se sekaným rozmarýnem, s 3 stroužky česneku, solí, pepřem a citronovou kůrou.
  2. Směs napěchujte pod kůži kuřete, především pod prsa.
  3. Část směsi dejte i dovnitř kuřete, přidejte 2- 3 cibule, 1/2 česneku, plátky citrónu a větvičky rozmarýnu.
  4. Kuře vložte do pekáčku, přidejte zbytek citrónu, cibule, česneku a bylinek.
  5. Přidejte víno a trošku vody, pečte při 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny do zlatova.
  6. Z upečeného kuřete vyjměte cibuli a koření.
  7. Velikonoční pečené kuře můžeme servírovat s bramborami dušenými ve vlastní šťávě nebo zapečenou bramborovou kaší.

Velikonoční pečené kuře s česnekem a rozmarýnem

zdroj : www.foodiecrush.com

3. Nádivka do kuřete s játry a vínem

Méně tradiční ale výživově hodnotná nádivka z jater. Víte že, játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu.

INGREDIENCE :

  • 200 g libového vepřového nebo krůtího masa
  • 100 g krutí játry
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce červeného vína
  • špetka mleté papriky
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Játra a maso pomeleme.
  2. Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Přidáme maso, koření, víno a nakonec játra.
  4. Promícháme a naplníme kuře.
  5. Nádivku lze péct i zvlášť v pekáčku při 180°C asi 30 – 45 min.

Nádivka do kuřete s játry a vínem

zdroj : talesfrommyplate.wordpress.com

4. Pečené velikonoční kuře se slaninou

Je skvělá volba pro sváteční oběd. Naplněné jarní nádivkou, tedy rohlíkovou nádivkou ochucenou například mladými lístky kopřiv či špenátu s dalšími bylinkami, to chutná dvojnásob.

INGREDIENCE :

  • 1 ks kuře v celku
  • sůl a pepř
  • máslo

na nádivku

  • 2 rohlíky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 100 ml mléka
  • 150 g slaniny
  • hrst sekané petržele
  • 1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
  2. Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
  3. Přidáváme vejce, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  4. Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
  5. Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
  6. Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.
  7. Můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s provensálskými brambory.

Velikonoční kuře s jarní nádivkou

zdroj : fresh.iprima.cz

5. Velikonoční krůtí roláda plněná játry

Nebojte se spojení krůtího masa s játry, naopak přímo se to vybízí.

Játra pro mnoho lidí nejsou tou nejoblíbenější lahůdkou, přitom ale obsahují velké množství pro tělo důležitých látek a pomáhají třeba i správnému fungování nerovového systému.

Měly by proto být pravidelně součástí jídelníčku každého z nás. Kromě toho, že játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu

INGREDIENCE :

  • 1 větší krutí prso
  • 1 balíček kuřecích jater (350 g)
  • 2 vajec
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • hořčice
  • bylinky dle chuti – pažitka, petržel

POSTUP :

  1. Krutí maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát.
  2. Plát masa jemně naklepeme.
  3. Osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí.
  4. Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli.
  5. Rozmražená kuřecí játra, omyjeme, překrojíme na menší části.
  6. Opepříme, dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka.
  7. Potom v nich rozmícháme vejce, počkáme, až se srazí.
  8. Směs osolíme a  rozetřeme ji na plát masa.
  9. Opatrně svineme a omotáme nití.
  10. Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
  11. Pečeme při 200°C necelou hodinu.
  12. Během pečení podléváme roládu výpekem.
  13. Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými placičkami.

Velikonoční krůtí roláda plněná játry

zdroj : raisedonaroux.com

A jaké přílohy  k velikonočnímu kuřeti?

Většinou to budou brambory v nejrůznější úpravě. Mohou být nejen ty nejjednodušší vařené, ale i brambory pečené, hranolky či krokety nebo bramborová kaše.

Vařené brambory si můžeme přitom při vaření ochutit několika snítkami oblíbených bylinek, bramborovou kaši připravit s cibulí, jablky nebo jinou ingrediencí, pečené brambory, hranolky a krokety zase dochutit kořením. Vše podle vlastní chuti.

Tip: Přemýšlíte nad nákupem čtvercové pánve? Podívejte se na naši recenzi těch nejlepších hranatých pánví!

Nepřehlédněte naše užitečné recenze

Sdílejte svým přátelům:

4 (80%) 7 votes

AZ-Recepty

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

10:00