Na velikonoční svátky dnes volíme ke svátečnímu obědu jako hlavní chod spíše některý z lehčích pokrmů. Ideální je kuře, ať už celé či porcované, případně i zbavené kostí.
Můžeme je připravit na řadu způsobů a s nejrůznějšími ingrediencemi. Nejčastěji to asi bude kuře pečené, které je velmi oblíbené a ne jinak je to i s pečeným kuřetem na Velikonoce.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonoční kuře, ze kterých si jistě vyberete!
Pečené kuře s nádivkou
Kuře s nádivkou patří k velmi oblíbeným pokrmům. A proč kuře nadívat ?
Když se peče maso v celku, bývá někdy sušší. Nádivka uvnitř dutiny zajišťuje, že maso během pečení nevysychá a lze jej péct potřebnou delší dobu. Šťáva z masa nasákne do nádivky a koření z ní zase trochu dodá chuť masu.
Ingredience
- 1 ks celé kuře
- 6 ks starších rohlíků
- 2 ks vajec
- 200 ml mléka
- 100 g másla
- sůl a pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 2 – 3 lžíce čerstvé sekané petrželky
Postup
- Kuře omyjeme, osolíme a připravíme do pekáčku nebo pečící misky.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme máčet v mléku.
- Mezitím utřeme máslo s trochou soli, kořením a žloutkem.
- Z bílků uděláme hustý sníh.
- Do utřeného másla vmícháme vymačkané rohlíky (ne úplně suché) a sníh z bílků.
- Nádivkou naplníme kuře uvnitř.
- Pokud nám nádivka zbude, vložíme ji do pekačku vedle kuřete a pečeme společně.
- Na kůži kuřete položíme malé kousky másla.
- Podlijeme trochou vody.
- Přiklopíme víkem a necháme péct na 180°C asi 1,5 – 2 hodiny.
- Ke konci pečení odklopíme a necháme propéct kůrčičku do křupava.

Pokud máte jako my rádi Velikonoce, tak si přečtěte tento článek s 5 skvělými recepty na nádivku. Tohle sváteční jídlo stojí za to 🙂
Velikonoční pečené kuře s česnekem a rozmarýnem
Nemáte chuť na kuře s nádivkou, raději dáváte přednost něčemu lehčímu ? Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem bude ta pravá volba pro Vás, jeho příprava je zcela nenáročná.
Ingredience
- 1 kuře v celku
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 hlavička česneku, rozkrojená napůl
- 3 stroužky česneku, utřeného
- 2 citrony (chemicky neošetřené), nakrájené na polovinu
- 1 citron, nakrájeny na plátky
- 2 lžičky strouhané citrónové kůry
- 4 lžíce másla
- 200 ml bílého vína
- 2 cibule, nakrájené na čtvrtky
- mořská sůl
- drcený pepř
Postup
- Máslo smícháme se sekaným rozmarýnem, s 3 stroužky česneku, solí, pepřem a citronovou kůrou.
- Směs napěchujte pod kůži kuřete, především pod prsa.
- Část směsi dejte i dovnitř kuřete, přidejte 2- 3 cibule, 1/2 česneku, plátky citrónu a větvičky rozmarýnu.
- Kuře vložte do pekáčku, přidejte zbytek citrónu, cibule, česneku a bylinek.
- Přidejte víno a trošku vody, pečte při 180 °C asi 1,5 – 2 hodiny do zlatova.
- Z upečeného kuřete vyjměte cibuli a koření.
- Velikonoční pečené kuře můžeme servírovat s bramborami dušenými ve vlastní šťávě nebo zapečenou bramborovou kaší.

Vyzkoušejte třeba naše skvělé recepty na brambory dušené ve vlastní šťávě, které si můžete ke kuřeti dát jako přílohu.
Objevte podobné tipy
Nádivka do kuřete s játry a vínem
Méně tradiční ale výživově hodnotná nádivka z jater. Víte že, játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu.
Ingredience
- 200 g libového vepřového nebo krůtího masa
- 100 g krutí játry
- 2 lžíce oleje
- 1 ks cibule
- 2 lžíce červeného vína
- špetka mleté papriky
- sůl a pepř
Postup
- Játra a maso pomeleme.
- Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme maso, koření, víno a nakonec játra.
- Promícháme a naplníme kuře.
- Nádivku lze péct i zvlášť v pekáčku při 180°C asi 30 – 45 min.

Pečené velikonoční kuře se slaninou
Je skvělá volba pro sváteční oběd. Naplněné jarní nádivkou, tedy rohlíkovou nádivkou ochucenou například mladými lístky kopřiv či špenátu s dalšími bylinkami, to chutná dvojnásob.
Ingredience
- 1 ks kuře v celku
- sůl a pepř
- máslo
Ingredience na nádivku
- 2 rohlíky
- 2 vejce
- 1 cibule
- 100 ml mléka
- 150 g slaniny
- hrst sekané petržele
- 1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
- Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
- Přidáváme vejce, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
- Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.
- Můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s provensálskými brambory.

Krůtí roláda plněná játry
Nebojte se spojení krůtího masa s játry, naopak přímo se to vybízí.
Játra pro mnoho lidí nejsou tou nejoblíbenější lahůdkou, přitom ale obsahují velké množství pro tělo důležitých látek a pomáhají třeba i správnému fungování nervového systému.
Ingredience
- 1 větší krutí prso
- 1 balíček kuřecích jater (350 g)
- 2 vajec
- 2 cibule
- sůl a pepř
- hořčice
- bylinky dle chuti – pažitka, petržel
Postup
- Krutí maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát.
- Plát masa jemně naklepeme.
- Osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí.
- Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli.
- Rozmražená kuřecí játra, omyjeme, překrojíme na menší části.
- Opepříme, dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka.
- Potom v nich rozmícháme vejce, počkáme, až se srazí.
- Směs osolíme a rozetřeme ji na plát masa.
- Opatrně svineme a omotáme nití.
- Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
- Pečeme při 200°C necelou hodinu.
- Během pečení podléváme roládu výpekem.
- Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými placičkami.

Jako inspiraci vám přinášíme báječné recepty na bramborové placičky, na kterých si jistě pochutnáte.
A jaké přílohy k velikonočnímu kuřeti?
Většinou to budou brambory v nejrůznější úpravě. Mohou být nejen ty nejjednodušší vařené, ale i brambory pečené, hranolky či krokety nebo bramborová kaše.
Vařené brambory si můžeme přitom při vaření ochutit několika snítkami oblíbených bylinek, bramborovou kaši připravit s cibulí, jablky nebo jinou ingrediencí, pečené brambory, hranolky a krokety zase dochutit kořením. Vše podle vlastní chuti.
Tip: Přemýšlíte nad nákupem čtvercové pánve? Podívejte se na naši recenzi těch nejlepších hranatých pánví!