Milujete červenou řepu?
Zkoušíte rádi nové chutě při vaření i pečení?
Vyzkoušejte ty nejlepší osvědčené recepty na výborné muffiny sladké dezerty a koláče z červené řepy, které se doslova rozplývají na jazyku!
Muffiny z červené řepy s čokoládou a řeckým jogurtem
Tyto lahodné muffiny v sobě skrývají chuť hořké čokolády a jemnost řeckého jogurtu. Vyzkoušejte je jen tak, nebo je ozdobte bohatou čepicí ze sladkého krému s mascarpone, který povýší vaše pečení na opravdový požitek.
INGREDIENCE
- 250 g vařené červené řepy
- 3 vejce
- 200 g jogurtu řeckého typu (tučného)
- 175 g polohrubé mouky
- 50 g kakaového prášku
- 180g krystalového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 100 g hořké čokolády
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Řepu rozmixujte v kuchyňském robotu nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
- Smíchejte rozmixovanou řepu, vejce a jogurt. Přidejte mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva a znovu promíchejte.
- Nakrájejte hořkou čokoládu na malé kousky a přidejte do směsi.
- Vložte papírové košíčky do formy na muffiny a vlijte do nich těsto. Nezapome%nte naplnit košíčky jen do ¾.
- Pečte 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Pokud chcete muffiny ozdobit krémem, smíchejte vaničku mascarpone s moučkovým cukrem a trochou sušené vanilky. Nechte vychladit a pomocí zdobícího sáčku naneste na muffiny.

Milujete americké muffiny? Vyzkoušejte i další recepty na sladké muffinky nebo třeba jejich slanou variantu.
Objevte podobné tipy
Lahodné brownies s červenou řepou
Původně americká čokoládou nabitá buchta zvaná brownies u nás není žádnou novinkou, ale zkusili jste už její odlehčenou variantu? Díky červené řepě bude stejně nadýchaná a vláčná jako originál, ale vy si můžete dopřát o pár kousků víc zcela bez výčitek.
INGREDIENCE
- 500 g syrové červené řepy (3-4 ks)
- 100 g másla + tuk na vymazání
- 200g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 100g hladké mouky
- 25 g kakaového prášku
POSTUP:
- Řepu očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Vložte do mísy, podlijte vodou a překryjte potravinovou fólií. Vložte do mikrovlnné trouby a pečte na nejvyšší stupeň cca 12 minut.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Čokoládu nasekejte na malé kousky. Vložte do mixéru společně s pečenou řepou, máslem a vanilkou. Řepu vkládejte ještě teplou, aby se máslo rozpustilo. Vše rozmixujte do hladka.
- Smíchejte cukr a vejce a vyšlehejte do pěny. Opatrně přimíchejte řepnou směs a nakonec mouku a kakaový prášek.
- Plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažte tukem a vlijte do ní těsto. Pečte 25 minut a poté nechte zcela vychladnout na plechu. Po vychladnutí krájejte na čtvercové kousky.

Stejné těsto můžete využít i při pečení bábovky– stačí jen použít jinou formu. Bábovka z červené řepy bude skvěle vypadat zdobená rozpuštěnou čokoládou nebo citronovou polevou obarvenou troškou šťávy z červené řepy.

Koláč s červenou řepou “Red Velvet”
Slyšeli jste někdy o lahodných koláčích “Red Velvet”? Doslova to znamená “rudý samet” a tento název přesně vystihuje jejich podstatu: jsou na pohled zbarvené do červena a na jazyku jsou heboučké jako jemný samet. Vyzkoušejte osvědčený recept na sametový koláč z červené řepy i vy!
INGREDIENCE
Na těsto:
- 2 – 3 velké řepy
- 175 ml rostlinného oleje
- 200 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 1 lžička skořice
- 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na vanilkovou polevu:
- 225 g smetanového sýra (žervé, mascarpone)
- 120 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce smetany ke šlehání (33% tuku)
- 1 vanilkový lusk
- 1 špetka soli
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Jemně oloupejte a nastrouhejte řepu a nastrouhejte ji na jemno.
- Vyšlehejte olej s cukrem do pěny a přidejte vejce.
- Smíchejte všechny suché ingredience a opatrně vmíchejte do mokré směsi.
- Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte cca 25-30 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte všechny ingredience na polevu a vyšlehejte na vysokém stupni do hladka. Poté naneste rovnoměrně na koláč a dejte vychladit na alespoň 3 hodiny do lednice.

K tomuto koláči by se hodila i výborná káva. Kávovary DeLonghi vám ji připraví levou zadní.
Hrníčková buchta z červené řepy (bez mouky)
Netradiční spojení bílých fazolí, červené řepy a čerstvých malin dává vzniknout originální chuti koláče, kterým překvapíte své hosty. Nebojte se vyzkoušet něco jiného- sladký čokoládový koláč z červené řepy bez mouky je zdravý, chutný a osvěžující zároveň!
INGREDIENCE
- 1 hrnek červené řepy, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 hrnek bílých fazolí v plechovce
- ½ hrnku medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ hrnku kokosového oleje
- 1 vejce
- ½ šálku jemně drcených ovesných vloček
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce kakaového prášku
- ⅓ hrnku tmavé čokolády
- ¼ hrnek čerstvých malin
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Vložte řepu do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 12 minut doměkka.
- V mixéru rozmixujte uvařenou řepu, fazole, med, vanilkový extrakt, vejce a kokosový olej. Mixujte, dokud nebude směs zcela hladká. Poté vmíchejte ovesnou mouku, jedlou sodu, sůl a kakaový prášek.
- Opatrně vmíchejte kousky čokolády. Vlijte těsto na plech a posypte čerstvými malinami.
- Pečte cca 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Oblíbili jste si hrníčkové pečení bez zdlouhavého vážení? Vyzkoušejte i další hrnkové recepty na jednoduché koláče na plech.
Raw kokosové kuličky s červenou řepou
Pokud máte rádi nepečené dezerty, nebo chcete připravit sladké mlsání na oslavu, raw kuličky s kokosem a červenou řepou jsou výborná volba. Jejich příprava je jednoduchá a díky nezaměnitelné barvě i chuti určitě zaujmou malé i velké strávníky!
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku sušených pohankových klíčků (seženete ve zdravé výživě)
- 1 středně velká červená řepa (oloupaná, nakrájená na menší kousky)
- 1 hrnek sušených datlí, namočených na několik minut v teplé vodě
- lžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Nasypte kokos a pohankové klíčky do mixéru a rozmixujte na směs o konzistenci mouky.
- Vmíchejte ostatní ingredience a pomocí mixéru vypracujte hladké těsto.
- Navlhčete si ruce a formujte malé kuličky. Ty poté obalujte ve strouhaném kokosu.
- Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte přes noc ztuhnout v chladu. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Zajímají vás další sladké recepty z červené řepy? Podívejte se na videonávod na ten nejlepší dort s červenou řepou nebo vyzkoušejte nepečené dezerty s řepou: