Neodolatelné recepty na svěží cheesecake s citrony 6x jinak. Zvládne ho připravit i začátečník!

Jste milovníci lehkých dezertů, které nezatíží váš žaludek?

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na citronový cheesecake v 6 různých variantách.

Je libo pečený či nepečený?

Se smetanovým sýrem, ricottou či mascarpone?

Nebo snad hledáte veganskou verzi?

U nás si vybere opravdu každý!

Nepečený citronový cheesecake

Tento cheesecake se připravuje z citronové šťávy a kůry a sýru Philadelphia. Skvěle tuhne a snadno se krájí a úžasně chutná i mražený! Překvapte svou rodinu touto sladkou dobrotou.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 270 g rozdrcených BeBe sušenek
  • ½ šálku rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 750 g sýra Philadelphia
  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • kůra ze 2 citronů (použijte 1, pokud chcete jemnější chuť)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálku smetany ke šlehání

Postup

  • Vyložte 23 cm dortovou formu pečícím papírem.
  • Smíchejte rozdrcené BeBe sušenky a máslo a vtlačte do připravené formy (udělejte asi 1 cm vysoký okraj po obvodu formy).
  • Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr elektrickým šlehačem na střední rychlost do hladka.
  • Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku a vyšlehejte do hladka.
  • V samostatné středně velké misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Šlehačku přidejte do mísy se smetanovým sýrem a pomocí stěrky jemně promíchejte.
  • Ochutnejte náplň a přidejte více cukru nebo citronové kůry, chcete-li sladší nebo citronovější chuť.
  • Nalijte náplň na korpus, zakryjte a chlaďte, dokud neztuhne, alespoň 6 hodin nebo ideálně přes noc.
  • Podávejte se slazenou šlehačkou.
Cheesecake z citronové šťávy a kůry a sýru Philadelphia na talířku, ozdobený šlehačkou a plátky citronu.
www.thereciperebel.com

K lahodnému dezertu se hodí i výborná káva. Pokud doma stále ještě nemáte kávovar a přemýšlíte nad jeho koupí, nezapomeňte se podívat na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo.

Cheesecake s ricottou a citronem s levandulovo-čokoládovou polevou

Přidáním ricotty do klasického cheesecaku získáte mnohem lehčí moučník, než na který jste zvyklý. Navíc díky ní skvěle vynikne chuť medu, tymiánu a citronu. Luxusní poleva z květů levandule a čokolády cheesecake skvěle doplňuje!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 230 g rozdrcených zázvorových sušenek
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 1/3 šálku cukru
  • špetka soli

Na náplň:

  • 425 g ricotty
  • 450 g sýra Philadelphia, pokojové teploty
  • 4 velká vejce
  • 1/3 šálku medu
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžičky citronové kůry

Na polevu:

  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 lžičky květů levandule
  • 110 g čokolády 60 – 70 %
  • 2 lžíce másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vyložte dno a boky dortové formy s pružinou o průměru 23 cm 2 vrstvami silného alobalu.
  • V míse smíchejte ingredience na korpus a rukama pevně vtlačte směs na dno formy.
  • Nechte 1/2 hodiny chladit a poté korpus předpečte asi 15 minut v předehřáté troubě, aby byl krásně křupavý.
  • Nechte vychladnout.
  • V malém hrnci smíchejte med a tymián, přiveďte na mírném plameni k varu a vařte 10 minut.
  • Nalijte směs přes jemné sítko do misky.
  • Ricottu rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka.
  • Přidejte Philadelphii a cukr a promíchejte.
  • Promíchejte sýrovou směs s tymiánovým medem a citronovou kůrou.
  • Při běžícím procesoru přidávejte vejce jedno po druhém a mixujte, dokud se zcela nezapracují.
  • Nalijte sýrovou směs na vychladlý korpus ve formě.
  • Dejte dortovou formu do většího pekáče a nalijte do pekáče tolik horké vody, aby sahala do poloviny stěn dortové formy.
  • Pečte, dokud cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
  • Vyjměte formu z vodní lázně, sejměte alobal a umístěte cheesecake na mřížku, aby vychladl.
  • Jakmile bude mít cheesecake pokojovou teplotu, dejte ho do chladu, dokud nevychladne, minimálně na 6 hodin, ale ideálně přes noc.
  • Smetanu, cukr a květy levandule zahřejte v hrnci.
  • Udržujte nízkou teplotu, nechte 5 minut vařit a poté sceďte přes jemné sítko do misky.
  • Nalijte přecezenou směs zpět do hrnce a povařte.
  • Stáhněte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu.
  • Nechte pár minut odležet, aby se rozpustila, a poté rozmixujte na konzistenci omáčky.
  • Přidejte máslo a míchejte, aby se rozpustilo.
  • Nechte vychladnout.
  • Vychladlý cheesecake vyjměte z formy a podávejte ho nakrájený s čerstvým ovocem a čokoládovou polevou.
Kus cheesecaku z ricotty s čokoládovou polevou a jahodami na talířku.
www.ouichefnetwork.com

Pečený cheesecake s citrónovým krémem lemon curd

Tento citronový cheesecake s krémem lemon curd a šlehačkou nejen že luxusně vypadá, ale i luxusně chutná. Má vzdušnou a nadýchanou texturu, je plný jasných citrusových tónů a dokonale lehký a osvěžující.

Co budete potřebovat

  • 200 g rozdrcených BeBe sušenek
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 750 g sýru Philadelphia
  • 3 velká vejce
  • 200 g bílého krupicového cukru
  • 3 lžíce krupice nebo hladké mouky
  • citronová šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Na topping:

  • 250 ml lemon curd viz níže
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4-5 lístků máty na ozdobu (volitelně)
  • 5-6 plátků citronu na ozdobu

Na lemon curd:

  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 6 žloutků
  • 100 ml citronové šťávy
  • 1/2 šálku másla, ​​studeného

Postup

  • Připravte si lemon curd.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Žloutky dejte do hrnce a zlehka prošlehejte drátěnou metličkou.
  • Vyšlehejte s cukrem do světlé směsi.
  • Postupně vmíchejte citronovou šťávu.
  • Zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání drátěnou metlou, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat.
  • Sundejte hrnec z ohně, přidejte studené máslo nakrájené na kostky a míchejte, dokud se nerozpustí.
  • Finální směs můžete ještě přecedit.
  • Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
  • Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
  • Dno dortové formy s pružinou o průměru 21 cm vyložte sušenkovou směsí, vtlačte lžící a pečte v předehřáté troubě 10 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Smetanový sýr, žloutky, cukr, krupici nebo mouku, citronovou šťávu a vanilku prošlehejte elektrickým šlehačem.
  • V samostatné misce šlehejte bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky a jemně vmíchejte do sýrové směsi spolu s citronovou kůrou.
  • Nalijte směs do dortové formy a spodek formy zabalte do alobalu, aby se dovnitř nedostala voda.
  • Vložte formu do většího pekáče naplněného 2,5 cm vody.
  • Pečte při 160 stupních Celsia 60–65 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou a střed téměř neztuhne.
  • Vypněte troubu a nechte v troubě dalších 20-30 minut.
  • Otevřete dvířka trouby a nechte vytemperovat na pokojovou teplotu.
  • Nechte cheesecake vychladnout přes noc v lednici.
  • Vychladlý cheesecake vyjměte z formy.
  • Lemon curd vložte na 20–30 sekund do mikrovlnné trouby a poté prošlehejte.
  • Citron nakrájejte na tenké plátky.
  • Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a poté ji vložte do sáčku se špičkou.
  • Cheesecake potřete lemon curd, ozdobte šlehačkou, plátky citronu a lístky čerstvé máty.
Cheesecake s krémem lemon curd a šlehačkou, ozdobený plátky citronu a čerstvou mátou na talíři.
www.vikalinka.com

Citronový cheesecake s mascarpone

Hledáte recept na jednoduchý dezert? Pak je tento cheesecake z citronu a mascarpone to pravé pro vás!

Co budete potřebovat

  • 175 g BeBe sušenek
  • 80 g másla, rozpuštěného
  • 500 g sýra Philadelphia, měkčeného
  • 220 g moučkového cukru
  • 4 vejce plus 1 žloutek navíc
  • jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 velkého citronu
  • 400 g sýra mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Začněte s tímto receptem den předem.
  • Troubu předehřejte na 140 °C.
  • Dortovou formu o průměru 24 cm lehce vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem.
  • Hluboký pekáč naplňte do poloviny vroucí vodou a položte na spodní rošt trouby.
  • Sušenky vložte do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud vám nevzniknou drobky.
  • Přidejte rozpuštěné máslo do procesoru a promíchejte.
  • Na dno připravené formy vtlačte sušenkovou směs.
  • Philadelphii a cukr dejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudete mít hladkou směs.
  • Přidejte vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu a poté pulsujte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přidejte mascarpone a vanilkový extrakt a poté rozmixujte dohladka.
  • Náplň nalijte na připravený základ a cheesecake pečte na prostřední příčce trouby 1 hodinu.
  • Cheesecake nechte ve vypnuté troubě vychladnout ještě 1 hodinu nebo do úplného ztuhnutí.
  • Cheesecake přesuňte na mřížku, aby zcela vychladl.
  • Zakryjte formu potravinářskou fólií a dejte do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
  • Vyjměte z formy, nakrájejte a podávejte.
Cheesecake z citronu a mascarpone na talíři.
www.delicious.com.au

Vyzkoušejte i naše další výborné recepty na cheesecake v 6 různých variantách. Pochutnáte si!

Cheesecake s brusinkovo-malinovým kompotem

I tato verze citronového cheesecaku vás nadchne! Připravte ji svým hostům jako dezert ke kávě a uvidíte, že budou nadšeni.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 16 BeBe sušenek
  • 4 lžíce rozpuštěného másla

Na náplň:

  • 680 g sýra Philadelphia
  • 3 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu

Na kompot:

  • ½ šálku pomerančové šťávy
  • ½ šálku cukru
  • 170 g čerstvých brusinek
  • 1 šálek čerstvých malin

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  • Rozdrťte sušenky v kuchyňském robotu, abyste vytvořili drobky.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a pulsujte, dokud se směs nespojí.
  • Rovnoměrně zatlačte na dno a strany připravené formy.
  • Korpus pečte 10 minut.
  • Vyjměte a nechte vychladnout.
  • Šlehejte smetanový sýr, dokud nebude nadýchaný.
  • Přidejte cukr a poté šlehejte do hladka.
  • Přidejte 1 vejce a šlehejte 30 sekund.
  • Opakujte se zbývajícími 2 vejci.
  • Vmíchejte citronovou šťávu a kůru.
  • Náplň nalijte na připravený korpus.
  • Pečte cca 45 minut.
  • Nechte vychladnout na pokojovou teplotu na chladicí mřížce, poté formu přikryjte a dejte přes noc do lednice.
  • Smíchejte pomerančovou šťávu a cukr ve středním hrnci na středním plameni za občasného míchání.
  • Po 5 minutách přidejte brusinky a za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Jakmile se směs vaří, přidejte maliny a snižte teplotu na minimum.
  • Vařte 10-15 minut.
  • Dejte vychladit do lednice.
  • Nalijte na vychladlý cheesecake a podávejte.
Cheesecake z citronu s ovocným kompotem na talíři.
www.lemonandmocha.com

Veganský citronový cheesecake s čerstvými borůvkami

I vegani si u nás přijdou na své! Máme pro ně totiž jemný a krémový cheesecake s lahodně křupavým korpusem. Místo čerstvých borůvek lze použít i teplou borůvkovou omáčku.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 100 g mandlové mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 50 g moučkového nebo kokosového cukru
  • ½ lžičky jemné soli
  • 5-6 lžic kokosového oleje bez zápachu nebo veganského másla, rozpuštěného

Na náplň:

  • 200 g kešu ořechů, namočených ve vroucí vodě po dobu 30 minut
  • 120 ml ovesného mléka
  • kůra ze 2 citronů + 6 lžic citronové šťávy
  • 250 g extra jemného tofu
  • 125 g moučkového cukru
  • ½ lžičky citronového extraktu (volitelné)
  • 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • špetka kurkumy
  • špetka soli
  • 2 lžíce tapiokového škrobu

Na ozdobu:

  • čerstvé borůvky
  • veganská šlehačka nebo veganské pusinky

Postup

  • Do velké mísy dejte mandlovou mouku, hladkou mouku, cukr a sůl.
  • Dobře promíchejte.
  • K suchým ingrediencím prsty vetřete tuk.
  • Směs by měla připomínat lehce vlhkou drobenku.
  • Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte dno a boky pečicím papírem.
  • Rukama rozložte drobenku na dno formy a prsty ji zatlačte na dno a trochu do strany.
  • Korpus stlačte pomocí skleněné sklenice s plochým dnem přes kus pečícího papíru.
  • Na pár místech propíchejte dno vidličkou.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
  • Nechte vychladnout.
  • Scezené kešu oříšky, ovesné mléko, citronovou šťávu a citronovou kůru dejte do mixéru.
  • Mixujte, dokud nebude směs super hladká a nebudou v ní žádné hrudky.
  • Poté přidejte zbytek ingrediencí a znovu rozmixujte do hladka.
  • Směs nalijte na předpečený základ.
  • Několikrát poklepejte plechem o pracovní stůl, aby praskly vzduchové bubliny ve směsi.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40–45 minut.
  • Před krájením nechte zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
  • Ozdobte borůvkami a veganskými pusinkami, případně veganskou šlehačkou.
Cheesecake z citronu ozdobený pusinkami a čerstvými borůvkami na talíři.
www.lazycatkitchen.com

Citron je blahodárné ovoce pro naše tělo a můžete ho použít různými způsoby. Víte, jak ho správně skladovat? Jaké jsou jeho zdravotní benefity? A jaké vitamíny obsahuje? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o citronu!

A jak se vám naše recepty na citronový cheesecake líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X