Jste milovníci lehkých dezertů, které nezatíží váš žaludek?
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na citronový cheesecake v 6 různých variantách.
Je libo pečený či nepečený?
Se smetanovým sýrem, ricottou či mascarpone?
Nebo snad hledáte veganskou verzi?
U nás si vybere opravdu každý!
Nepečený citronový cheesecake
Tento cheesecake se připravuje z citronové šťávy a kůry a sýru Philadelphia. Skvěle tuhne a snadno se krájí a úžasně chutná i mražený! Překvapte svou rodinu touto sladkou dobrotou.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 270 g rozdrcených BeBe sušenek
- ½ šálku rozpuštěného másla
Na náplň:
- 750 g sýra Philadelphia
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- kůra ze 2 citronů (použijte 1, pokud chcete jemnější chuť)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¾ šálku smetany ke šlehání
Postup
- Vyložte 23 cm dortovou formu pečícím papírem.
- Smíchejte rozdrcené BeBe sušenky a máslo a vtlačte do připravené formy (udělejte asi 1 cm vysoký okraj po obvodu formy).
- Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr elektrickým šlehačem na střední rychlost do hladka.
- Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a vanilku a vyšlehejte do hladka.
- V samostatné středně velké misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Šlehačku přidejte do mísy se smetanovým sýrem a pomocí stěrky jemně promíchejte.
- Ochutnejte náplň a přidejte více cukru nebo citronové kůry, chcete-li sladší nebo citronovější chuť.
- Nalijte náplň na korpus, zakryjte a chlaďte, dokud neztuhne, alespoň 6 hodin nebo ideálně přes noc.
- Podávejte se slazenou šlehačkou.

K lahodnému dezertu se hodí i výborná káva. Pokud doma stále ještě nemáte kávovar a přemýšlíte nad jeho koupí, nezapomeňte se podívat na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo.
Cheesecake s ricottou a citronem s levandulovo-čokoládovou polevou
Přidáním ricotty do klasického cheesecaku získáte mnohem lehčí moučník, než na který jste zvyklý. Navíc díky ní skvěle vynikne chuť medu, tymiánu a citronu. Luxusní poleva z květů levandule a čokolády cheesecake skvěle doplňuje!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 230 g rozdrcených zázvorových sušenek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 1/3 šálku cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 425 g ricotty
- 450 g sýra Philadelphia, pokojové teploty
- 4 velká vejce
- 1/3 šálku medu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky citronové kůry
Na polevu:
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru
- 1 a 1/2 lžičky květů levandule
- 110 g čokolády 60 – 70 %
- 2 lžíce másla
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vyložte dno a boky dortové formy s pružinou o průměru 23 cm 2 vrstvami silného alobalu.
- V míse smíchejte ingredience na korpus a rukama pevně vtlačte směs na dno formy.
- Nechte 1/2 hodiny chladit a poté korpus předpečte asi 15 minut v předehřáté troubě, aby byl krásně křupavý.
- Nechte vychladnout.
- V malém hrnci smíchejte med a tymián, přiveďte na mírném plameni k varu a vařte 10 minut.
- Nalijte směs přes jemné sítko do misky.
- Ricottu rozmixujte v kuchyňském robotu do hladka.
- Přidejte Philadelphii a cukr a promíchejte.
- Promíchejte sýrovou směs s tymiánovým medem a citronovou kůrou.
- Při běžícím procesoru přidávejte vejce jedno po druhém a mixujte, dokud se zcela nezapracují.
- Nalijte sýrovou směs na vychladlý korpus ve formě.
- Dejte dortovou formu do většího pekáče a nalijte do pekáče tolik horké vody, aby sahala do poloviny stěn dortové formy.
- Pečte, dokud cheesecake nezezlátne, asi 1 hodinu.
- Vyjměte formu z vodní lázně, sejměte alobal a umístěte cheesecake na mřížku, aby vychladl.
- Jakmile bude mít cheesecake pokojovou teplotu, dejte ho do chladu, dokud nevychladne, minimálně na 6 hodin, ale ideálně přes noc.
- Smetanu, cukr a květy levandule zahřejte v hrnci.
- Udržujte nízkou teplotu, nechte 5 minut vařit a poté sceďte přes jemné sítko do misky.
- Nalijte přecezenou směs zpět do hrnce a povařte.
- Stáhněte z ohně a přidejte nasekanou čokoládu.
- Nechte pár minut odležet, aby se rozpustila, a poté rozmixujte na konzistenci omáčky.
- Přidejte máslo a míchejte, aby se rozpustilo.
- Nechte vychladnout.
- Vychladlý cheesecake vyjměte z formy a podávejte ho nakrájený s čerstvým ovocem a čokoládovou polevou.

Pečený cheesecake s citrónovým krémem lemon curd
Tento citronový cheesecake s krémem lemon curd a šlehačkou nejen že luxusně vypadá, ale i luxusně chutná. Má vzdušnou a nadýchanou texturu, je plný jasných citrusových tónů a dokonale lehký a osvěžující.
Co budete potřebovat
- 200 g rozdrcených BeBe sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
- 750 g sýru Philadelphia
- 3 velká vejce
- 200 g bílého krupicového cukru
- 3 lžíce krupice nebo hladké mouky
- citronová šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Na topping:
- 250 ml lemon curd viz níže
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4-5 lístků máty na ozdobu (volitelně)
- 5-6 plátků citronu na ozdobu
Na lemon curd:
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžíce citronové kůry
- 6 žloutků
- 100 ml citronové šťávy
- 1/2 šálku másla, studeného
Postup
- Připravte si lemon curd.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky dejte do hrnce a zlehka prošlehejte drátěnou metličkou.
- Vyšlehejte s cukrem do světlé směsi.
- Postupně vmíchejte citronovou šťávu.
- Zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání drátěnou metlou, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat.
- Sundejte hrnec z ohně, přidejte studené máslo nakrájené na kostky a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Finální směs můžete ještě přecedit.
- Přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
- Dno dortové formy s pružinou o průměru 21 cm vyložte sušenkovou směsí, vtlačte lžící a pečte v předehřáté troubě 10 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Smetanový sýr, žloutky, cukr, krupici nebo mouku, citronovou šťávu a vanilku prošlehejte elektrickým šlehačem.
- V samostatné misce šlehejte bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky a jemně vmíchejte do sýrové směsi spolu s citronovou kůrou.
- Nalijte směs do dortové formy a spodek formy zabalte do alobalu, aby se dovnitř nedostala voda.
- Vložte formu do většího pekáče naplněného 2,5 cm vody.
- Pečte při 160 stupních Celsia 60–65 minut, dokud okraje lehce nezhnědnou a střed téměř neztuhne.
- Vypněte troubu a nechte v troubě dalších 20-30 minut.
- Otevřete dvířka trouby a nechte vytemperovat na pokojovou teplotu.
- Nechte cheesecake vychladnout přes noc v lednici.
- Vychladlý cheesecake vyjměte z formy.
- Lemon curd vložte na 20–30 sekund do mikrovlnné trouby a poté prošlehejte.
- Citron nakrájejte na tenké plátky.
- Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a poté ji vložte do sáčku se špičkou.
- Cheesecake potřete lemon curd, ozdobte šlehačkou, plátky citronu a lístky čerstvé máty.

Objevte podobné tipy
Citronový cheesecake s mascarpone
Hledáte recept na jednoduchý dezert? Pak je tento cheesecake z citronu a mascarpone to pravé pro vás!
Co budete potřebovat
- 175 g BeBe sušenek
- 80 g másla, rozpuštěného
- 500 g sýra Philadelphia, měkčeného
- 220 g moučkového cukru
- 4 vejce plus 1 žloutek navíc
- jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 velkého citronu
- 400 g sýra mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Začněte s tímto receptem den předem.
- Troubu předehřejte na 140 °C.
- Dortovou formu o průměru 24 cm lehce vymažte tukem a dno vyložte pečicím papírem.
- Hluboký pekáč naplňte do poloviny vroucí vodou a položte na spodní rošt trouby.
- Sušenky vložte do kuchyňského robotu a pulzujte, dokud vám nevzniknou drobky.
- Přidejte rozpuštěné máslo do procesoru a promíchejte.
- Na dno připravené formy vtlačte sušenkovou směs.
- Philadelphii a cukr dejte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudete mít hladkou směs.
- Přidejte vejce, žloutek, citronovou kůru a šťávu a poté pulsujte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přidejte mascarpone a vanilkový extrakt a poté rozmixujte dohladka.
- Náplň nalijte na připravený základ a cheesecake pečte na prostřední příčce trouby 1 hodinu.
- Cheesecake nechte ve vypnuté troubě vychladnout ještě 1 hodinu nebo do úplného ztuhnutí.
- Cheesecake přesuňte na mřížku, aby zcela vychladl.
- Zakryjte formu potravinářskou fólií a dejte do ledničky minimálně na 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Vyjměte z formy, nakrájejte a podávejte.

Vyzkoušejte i naše další výborné recepty na cheesecake v 6 různých variantách. Pochutnáte si!
Cheesecake s brusinkovo-malinovým kompotem
I tato verze citronového cheesecaku vás nadchne! Připravte ji svým hostům jako dezert ke kávě a uvidíte, že budou nadšeni.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 16 BeBe sušenek
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Na náplň:
- 680 g sýra Philadelphia
- 3 vejce
- 1 šálek cukru
- 1/4 šálku citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Na kompot:
- ½ šálku pomerančové šťávy
- ½ šálku cukru
- 170 g čerstvých brusinek
- 1 šálek čerstvých malin
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
- Rozdrťte sušenky v kuchyňském robotu, abyste vytvořili drobky.
- Přidejte rozpuštěné máslo a pulsujte, dokud se směs nespojí.
- Rovnoměrně zatlačte na dno a strany připravené formy.
- Korpus pečte 10 minut.
- Vyjměte a nechte vychladnout.
- Šlehejte smetanový sýr, dokud nebude nadýchaný.
- Přidejte cukr a poté šlehejte do hladka.
- Přidejte 1 vejce a šlehejte 30 sekund.
- Opakujte se zbývajícími 2 vejci.
- Vmíchejte citronovou šťávu a kůru.
- Náplň nalijte na připravený korpus.
- Pečte cca 45 minut.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu na chladicí mřížce, poté formu přikryjte a dejte přes noc do lednice.
- Smíchejte pomerančovou šťávu a cukr ve středním hrnci na středním plameni za občasného míchání.
- Po 5 minutách přidejte brusinky a za občasného míchání přiveďte k varu.
- Jakmile se směs vaří, přidejte maliny a snižte teplotu na minimum.
- Vařte 10-15 minut.
- Dejte vychladit do lednice.
- Nalijte na vychladlý cheesecake a podávejte.

Veganský citronový cheesecake s čerstvými borůvkami
I vegani si u nás přijdou na své! Máme pro ně totiž jemný a krémový cheesecake s lahodně křupavým korpusem. Místo čerstvých borůvek lze použít i teplou borůvkovou omáčku.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 100 g mandlové mouky
- 125 g hladké mouky
- 50 g moučkového nebo kokosového cukru
- ½ lžičky jemné soli
- 5-6 lžic kokosového oleje bez zápachu nebo veganského másla, rozpuštěného
Na náplň:
- 200 g kešu ořechů, namočených ve vroucí vodě po dobu 30 minut
- 120 ml ovesného mléka
- kůra ze 2 citronů + 6 lžic citronové šťávy
- 250 g extra jemného tofu
- 125 g moučkového cukru
- ½ lžičky citronového extraktu (volitelné)
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
- špetka kurkumy
- špetka soli
- 2 lžíce tapiokového škrobu
Na ozdobu:
- čerstvé borůvky
- veganská šlehačka nebo veganské pusinky
Postup
- Do velké mísy dejte mandlovou mouku, hladkou mouku, cukr a sůl.
- Dobře promíchejte.
- K suchým ingrediencím prsty vetřete tuk.
- Směs by měla připomínat lehce vlhkou drobenku.
- Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte dno a boky pečicím papírem.
- Rukama rozložte drobenku na dno formy a prsty ji zatlačte na dno a trochu do strany.
- Korpus stlačte pomocí skleněné sklenice s plochým dnem přes kus pečícího papíru.
- Na pár místech propíchejte dno vidličkou.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 30 minut.
- Nechte vychladnout.
- Scezené kešu oříšky, ovesné mléko, citronovou šťávu a citronovou kůru dejte do mixéru.
- Mixujte, dokud nebude směs super hladká a nebudou v ní žádné hrudky.
- Poté přidejte zbytek ingrediencí a znovu rozmixujte do hladka.
- Směs nalijte na předpečený základ.
- Několikrát poklepejte plechem o pracovní stůl, aby praskly vzduchové bubliny ve směsi.
- Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40–45 minut.
- Před krájením nechte zcela vychladnout (nejlépe přes noc).
- Ozdobte borůvkami a veganskými pusinkami, případně veganskou šlehačkou.

Citron je blahodárné ovoce pro naše tělo a můžete ho použít různými způsoby. Víte, jak ho správně skladovat? Jaké jsou jeho zdravotní benefity? A jaké vitamíny obsahuje? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o citronu!
A jak se vám naše recepty na citronový cheesecake líbily? Napište nám do komentářů!