Tento famózní dezert získal takovou oblibu, že je improvizován do mnoha podob.
Máte svůj ověřený recept na cheesecake nebo se rádi inspirujete?
Pokud jste jej ještě nikdy nepekli, určitě si přečtěte, jak na to.
Vypadá sice jednoduše, ale zdání klame.
Poradíme vám, jak udělat náramný cheesecake v pečené i nepečené variantě.
Recept na pravý cheesecake
Pravý cheesecake sestává z krému z čerstvého sýru (nejlépe značka Philadelphia) a zakysané smetany. Korpus se připravuje z grahamových sušenek (můžete nahradit třeba celozrnnými BEBE) a másla.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 150 g grahamových sušenek
- 5 lžic másla
- 1/4 hrnku cukru
Na krém:
- 900 g čerstvého krémového sýru
- 1 hrnek cukru
- 240 g plnotučné zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 velká vejce
POSTUP:
- Všechny suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měli při přípravě krému pokojovou teplotu.
- Sušenky si rozmixujte, pak přidejte rozpuštěné máslo a cukr a promixujte.
- Korpus napěchujte na dno dortové formy (cca 23 cm v průměru), rozprostřete a dejte zapéct na 8 minut do trouby předehřáté na 175 °C.
- Sýr si vyšlehejte spolu s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou do jemného krému.
- Pak zašlehejte zakysanou smetanu a nakonec vejce.
- Krém rozprostřete na korpus.
- Dortovou formu si zespodu zabalte do alobalu tak, aby se přes spáry nedostala voda.
- Nyní budeme dopékat cheesecake ve vodní lázni.
- Najděte pekáček, do kterého budete moci dortovou formu ponořit.
- Do něj nalejte vodu a dejte zapéct na dalších 55 minut.
- Po upečení jej nechte zchladit v troubě ve vodní lázni.
- Před podáváním nechte vychladit 4 hodiny v lednici.

Nepečený cheesecake z Oreo sušenek
Recept na cheesecake tentokrát zvládnete hravě bez trouby.
INGREDIENCE:
- 10 – 12 vanilkových oreo sušenek
- 2 lžíce másla
- 100 g smetanového sýru
- 3 lžíce moučkového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání (dobře vychlazená)
POSTUP:
- 8 sušenek si rozmačkejte nadrobno, pak smíchejte se 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Směs rozprostřete na dno dortové formy a zmáčkněte.
- Smetanu ke šlehání si vyšlehejte dotuha, zvlášť si vyšlehejte sýr s cukrem a vanilkou.
- Pak šlehačku se sýrem promíchejte přidejte 2 rozdrcené sušenky, promíchejte.
- Krém dejte na korpus, vrch ozdobte zbytkem sušenek a dejte vychladit na alespoň 5 hodin do lednice.

K přípravě vám pomůže i videorecept:
Citronový cheesecake
Oblíbený sýrový koláč v osvěžující citronové variantě.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 300 g vanilkových sušenek
- 110 g rozpuštěného másla
- 35 g cukru
Na krém:
- 678 g krémového sýru
- 1 hrnek cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 240 ml zakysané smetany
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 4 velká vejce
Citronová poleva:
- 6 lžic citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- ⅔ hrnku cukru
- 6 velkých vaječných žloutků
- 5 lžic másla
- špetka soli
Ozdoba:
- 180 ml vychlazené smetany ke šlehání
- 6 lžic cukru moučky
- ½ lžičky vanilky
POSTUP:
- Sušenky si rozmixujte spolu s máslem a cukrem.
- Korpusem vyložte dortovou formu (cca 23 cm velkou) a stlačte.
- Dejte péct na 160 °C na 10 minut.
- Mezitím si nachystejte krém smícháním krémového sýra s cukrem, vanilkou, moukou.
- Šlehejte na nízké otáčky.
- Pak přidejte zakysanou smetanu, citronovou kůru a šťávu.
- Přidejte vejce jedno po druhém a důkladně promíchejte.
- Náplň rozprostřete na korpus, formu obalte zespod do alobalu a připravte si vodní lázeň.
- Najděte nádobu vhodnou do trouby a naplňte ji vodou tak, aby forma byla ponořená zhruba do poloviny.
- Dejte péct na 150 °C na dobu 50 minut.
- Pak vypněte troubu a nechte dojít ještě dalších 15 minut.
- Pak pootevřete dvířka a nechte dalších 20 minut.
- Pak ji vytáhněte z trouby i s lázní a nechte chladit ještě 15 minut.
- Celý proces je důležitý, aby cheesecake teplotním šokem nepopraskal.
- Nechte jej ještě 6-7 hodin zchladit v lednici, ideálně přes noc.
- Další den se můžete pustit do jeho zdobení.
- Ingredience na polevu si smíchejte v kovové misce a zahřívejte nad vodní lázní.
- Během zahřívání míchejte a občas nechte odejít páru, aby nedošlo ke sražení polevy.
- Míchejte do tuha tak, aby poleva dosáhla zhruba 70°C.
- Nechte chvíli zchladit, a pak polijte zchlazený cheesecake.
- Nakonec si vyšlehejte smetanu s cukrem a vanilkou do husta a ozdobte okraje cheeesecaku.
- Dejte opět do lednice ke ztuhnutí.

Tip: Vyzkoušejte řezy z limetek včetně limetkového cheesecaku.
Objevte podobné tipy
Tvarohový cheesecake bez cukru
Recepty na cheesecake jsou i zdravé. Toto je jeden z nich.
INGREDIENCE:
Korpus:
- ¾ hrnku ovesných vloček
- ¾ hrnku vlašských ořechu
- ¼ hrnku kokosového cukru
- ¼ hrnku másla
Náplň:
- 650 g tvarohu
- 2 hrnky bílého jogurtu (eventuálně kokosového)
- 2 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- ½ javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce erythritolu
POSTUP:
- Ovesné vločky a vlašské ořechy si rozmixujte na jemno.
- Pak přidejte máslo a cukr a znovu rozmixujte.
- Těsto rozprostřete na dno formy s stlačte dnem sklenice.
- Krém si připravte vyšleháním tvarohu s jogurtem, vanilkou, citronovou šťávou, medem, erythritolem a škrobem.
- Krémem polijte korpus a uhlaďte.
- Dejte péct na 175 °C do předehřáté trouby s miskou vody na dně.
- Počte asi 30 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě 5 minut v troubě.
- Pak nechte chladnout ještě alespoň 20 minut.
- Nakonec zchlaďte v lednici alespoň 6 hodin.

Obrácený pečený cheesecake
A jako další máme i obrácený cheesecake, který má krustu oproti běžnému postupu nahoře.
INGREDIENCE:
Korpus:
- 900 g krémového sýru
- 200 g moučkového cukru
- 150 ml zakysané smetany
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 2 lžíce vanilky
Slaný karamel:
- 1 hrnek cukru
- 6 lžic másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička soli
Korpus:
- 150 g máslových sušenek
- 75 g másla
- 30 g hnědého cukru
- 50 g tmavé čokolády
- 50 g vlašských ořechů
POSTUP:
- Krémový sýr, vanilku, cukr, zakysanou smetanu, mouku a vejce si vyšlehejte na nízké otáčky (pozor na bubliny).
- Do vymazané dortové formy si krém rozprostřete a párkrát s formou bouchněte o pracovní plochu, aby vyšly přebytečné bubliny.
- Dejte péct na 160 °C na 1 hodinu.
- Před koncem pečení pootevřete dvířka trouby, a i po vypnutí nechte v troubě až do naprostého vychladnutí.
- Po zchlazení můžete dát do lednice ztuhnout nejlépe přes noc.
- Ráno si připravte slaný karamel.
- Cukr si rozehřejte do rozpuštění, pak přidejte máslo a pak smetanu.
- Vařte do zhoustnutí, odstavte a osolte.
- Sušenky si rozmixujte s vlašskými ořechy a smíchejte s rozpuštěným máslem a cukrem a kousky čokolády.
- Krém ozdobte slaným karamelem a navrch dejte rozdrobenou směs korpusu.

Jahodový cheesecake
Úžasně svěží recept na cheesecake s jahodami.
INGREDIENCE:
- 375 g grahamových oplatků
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 450 g jahod
- 1 lžíce vody
- 1 balíček želatiny (7g)
- 750 g krémového sýru
- 180 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového cukru
- ½ hrnku vychlazené smetany ke šlehání
POSTUP:
- Do dortové formy (ideálně o průměru 22 cm) si dejte pečicí papír.
- Oplatky rozdrobte, smíchejte s máslem a korpus pěkně stlačte na dno formy.
- Do misky si dejte lžíci vody a poprašte jí želatinou, nechte sednout.
- V mixéru si rozmixujte jahody.
- Pomocí šlehače vyšlehejte sýr do krémova, přidejte cukr, jahodové pyré, vanilku a šlehejte dohladka.
- Přidejte šlehačku a šlehejte dalších 5 minut do tuhého nadýchaného krému.
- Mezitím si dejte rozehřát želatinu, a potom ji můžete přidat do hotové směsi.
- Vše důkladně promíchejte a naneste na korpus.
- Dejte do lednice na 5-6 hodin ztuhnout.

K dokonalému soustu tohoto dezertu se zajisté hodí i šálek výborné kávy. Pokud stále zvažujete koupi plně automatického kávovaru, poradíme vám.
Jak připravit cheesecake opravdu dobře?
V pečení cheesecaku nás čeká hned několik úskalí. Kdo již tento dezert dělal, možná na některá z nich narazil. Není to totiž nic pro nedočkavce, spěchem se může totiž jenom zkazit. Co je na tom vlastně tak složité? Prvním bodem je špatný proces v přípravě krému.
Každá ingredience by se měla přidávat zvlášť a opravdu pomalu zašlehávat. Klidně využijte i své ruce, neuděláte si v těstu toliko bublin. Před pečením je ještě ideální formou párkrát bouchnout o pracovní plochu, aby ještě onen přebytečný vzduch vyšel ven.
Dalším bodem je vysušený krém. To nemá rád skoro nikdo. Správná konzistence náplně uprostřed cheesecaku po upečení zůstává rosolovitá (stačí zatřást, a poznáte). Jak tedy vysušení nebo přepečení předejít? Pečte ve vodní lázni. Formu obalte do alobalu a ponořte do jiné nádoby s vodou.
Následující chybou jsou teplotní šoky, které cheesecake utrpí, což ve výsledku způsobí jeho popraskání. Na to si dávejte také pozor, musí chladnout opravdu pomalu.
Podívejte se i na další recepty na tvarohové řezy nebo nepečené dezerty.