Vaše rodina po vás znovu chce upéct nějaký dobrý moučník.
Vám už ale dochází nápady.
Co takhle vyzkoušet naše luxusní recepty na karamelové řezy?
Máme pro vás 5 chutných variant!
S kakaem, ostružinovým džemem či jablky.
Nechte si chutnat!
Karamelové řezy s kokosem
Tento delikátní karamelový moučník se strouhaným kokosem si zamiluje celá vaše rodina. Tři lahodné vrstvy dohromady tvoří jedinečný dezert, kterému nelze odolat!
Co budete potřebovat
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 45 g strouhaného kokosu
- 110 g moučkového cukru
- 100 g másla, rozpuštěného
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžíce zlatého sirupu
- 55 g třtinového cukru
- dalších 60 g másla, rozpuštěného
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- dalších 75 g moučkového cukru
- dalších 180 g strouhaného kokosu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte plech tukem.
- Dno a dvě protilehlé strany vyložte pečicím papírem a ten přetáhněte 5 cm přes okraj plechu.
- Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, kokos, moučkový cukr a máslo ve střední míse.
- Směs rovnoměrně natlačte na dno připraveného plechu.
- Pečte 15 minut nebo do lehkého zhnědnutí.
- Nechte trochu vychladnout.
- Smíchejte slazené kondenzované mléko, zlatý sirup, třtinový cukr a 60 g másla ve střední misce.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na upečené těsto.
- Smíchejte vejce, 75 g moučkového cukru a 180 g strouhaného kokosu ve střední misce a rovnoměrně směsí posypte náplň.
- Pečte dalších 20 minut nebo do lehkého zhnědnutí.
- Nechte na plechu vychladnout.
- Vychladlou buchtu nakrájejte na řezy a podávejte.

Pokud karamel zbožňujete, pak nezapomeňte vyzkoušet i naše recepty na dezert creme brulee ze smetany s karamelovou krustou!
Řezy z ostružinového džemu s karamelovou polevou
Luxusní moučník z podmáslí, ostružinového džemu a pekanových ořechů potřený karamelovou polevou, který si oblíbíte! Lahodná kombinace chutí a snadná příprava z něj dělá kandidáta na váš nový oblíbený dezert.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 9 lžic podmáslí
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 2 vejce pokojové teploty plus jeden žloutek
- 1/2 šálku ostružinového džemu
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
Na polevu:
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Vymažte 20 cm čtvercovou formu a vyložte ji pečicím papírem.
- V malé misce prošlehejte mouku, sůl, nové koření, hřebíček a skořici.
- V další malé misce smíchejte podmáslí a jedlou sodu.
- V míse stolního mixéru ušlehejte máslo do krémova.
- Přidejte cukr a šlehejte asi 4 minuty, dokud nebudete mít nadýchanou a světlou směs.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte, dokud se úplně nezapracují.
- Snižte rychlost na minimum a přidejte 1/3 moučné směsi.
- Přidejte 1/2 směsi podmáslí, 1/3 směsi mouky, 1/2 směsi podmáslí a 1/3 směsi mouky a mezi každým přidáváním míchejte na nízké úrovni.
- Vmíchejte džem a pekanové ořechy.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte 35 až 40 minut.
- Nechte 10 minut chladit ve formě na mřížce.
- Vyjměte buchtu z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte jeden šálek cukru s máslem, jedlou sodou a smetanou v malé nepřilnavé pánvi.
- Zahřívejte, dokud směs nepřijde k mírnému varu.
- Sundejte z plotny a pánev přikryjte.
- Zbytek cukru dejte do další nepřilnavé pánve, zahřívejte na středním ohni a za stálého míchání vařte, dokud se cukr nezbarví do tmavě jantarové barvy.
- Smetanovou směs pomalu nalijte do zkaramelizovaného cukru.
- Bude prskat, takže neustále míchejte.
- Vařte, dokud směs nedosáhne 115 stupňů Celsia.
- Sundejte z plotny a nechte asi 2 minuty vychladnout.
- Směs nalijte do mísy stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem.
- Šlehejte asi 4 minuty.
- Přidejte sůl a šlehejte další minutu.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a užijte si to.

Objevte podobné tipy
Kokosové řezy s karamelem a čokoládovou polevou
Tak tohle je naprostá delikatesa! Krémový karamel, čokoláda a kokosové těsto v jednom moučníku? Může být něco lepšího? Vyzkoušejte a uvidíte!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1/2 šálku strouhaného kokosu
- 125 g rozpuštěného másla
Na karamelovou náplň:
- 125 g másla, nahrubo nasekaného
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
Na polevu:
- 200 g čokopeciček
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem obdélníkovou pečící formu o rozměrech 28 x18 cm.
- Suroviny na těsto smíchejte a vtlačte do formy.
- Pečte 15 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Pokud máte čas, nechte vychladit v lednici.
- Snižte teplotu trouby na160 °C.
- Vložte máslo, cukr a vanilku do hrnce na středně nízký plamen.
- Když je máslo rozpuštěné, prošlehejte, aby se spojilo s cukrem, a pak už jen nechte na sporáku, dokud se směs nerozvaří.
- Když se ve směsi objeví bublinky, přidejte kondenzované mléko.
- Neustále šlehejte po dobu 5 minut.
- Jakmile se v karamelu začnou objevovat bublinky, šlehejte 1 minutu a poté ho nalijte na upečené těsto.
- Nakloňte formu, aby se karamel rovnoměrně rozprostřel.
- Pečte 12 minut.
- Nechte 20 minut chladit na pultu a poté přendejte moučník na 30 minut do lednice.
- Vložte čokopecičky a olej do misky vhodné do mikrovlnné trouby.
- Ohřívejte v mikrovlnné troubě po 30 sekundách a mezitím míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí (zabere to cca 4 x 30 sekund).
- Karamel přelijte čokoládou a rozetřete stěrkou.
- Poté formou jemně zatřeste, aby byl povrch zcela rovný.
- Nechte v chladu 1 hodinu nebo do ztuhnutí.
- Vyndejte z lednice a nechte 5 minut odležet, aby čokoláda lehce vychladla.
- Poté nakrájejte na řezy a servírujte!

Máme pro vás také vynikající recepty na cukroví z karamelu. Upečte si cukroví, které chutná každému!
Kakaové řezy s máslovým krémem se slaným karamelem
Tento jednoduchý kakaový moučník uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Je lehký nadýchaný a když ho potřete dokonalým máslovým krémem s domácím slaným karamelem, máte dezert, který potěší celou vaši rodinu.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 šálky hladké mouky
- 1 a ¾ šálku krystalového cukru
- ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ šálku plnotučného mléka
- ½ šálku zakysané smetany
- ½ šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek horké uvařené kávy nebo horké vody
Na karamelovou omáčku:
- ¾ šálku cukru
- ½ šálku smetany ke šlehání pokojové teploty
- 4 lžíce másla pokojové teploty
- 2 lžičky mořské soli
Na máslový krém:
- 3 šálky moučkového cukru
- 1 šálek másla pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ šálku karamelové omáčky viz výše
- ⅛ lžičky soli
Postup
- Nastříkejte plech o rozměrech 23 x 33 cm olejem ve spreji a poté vyložte dno pečícím papírem, přičemž na 2 stranách nechte přesah.
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ve střední misce.
- V jiné misce smíchejte mléko, zakysanou smetanu, olej, vejce a vanilku.
- Pomalu přidávejte mokré ingredience do suchých, dokud se nespojí.
- Opatrně přidejte horkou kávu (nebo horkou vodu) a jemně promíchejte.
- Nalijte těsto na plech.
- Pečte asi 28–30 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu buchty nevyjde čisté.
- Nechte buchtu zcela vychladnout na plechu.
- Vložte cukr do velkého hrnce na střední plamen.
- Jakmile se cukr začne rozpouštět, míchejte, dokud se úplně nerozpustí, 10-15 minut.
- Jakmile se cukr rozpustí, přestaňte míchat a vařte na středním plameni, dokud cukr nezíská tmavě jantarovou barvu, asi 1-3 minuty.
- Během tohoto kroku neodcházejte!
- Pokud nedáváte pozor, může se velmi rychle připálit.
- Ihned přidejte nakrájené máslo a neustále šlehejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Hrnec sundejte z plotny a za stálého šlehání pomalu přilévejte smetanu.
- Pokračujte ve šlehání, dokud není karamel hladký.
- Pokud v karamelové omáčce zůstanou shluky cukru, vraťte hrnec zpět na střední plamen na několik minut, aby se cukr úplně rozpustil.
- Přidejte sůl a prošlehejte.
- Nechte karamelovou omáčku úplně vychladnout.
- Ve stolním mixéru nebo pomocí ručního mixéru smíchejte máslo pokojové teploty s moučkovým cukrem.
- Mixujte při nízké rychlosti asi 2 minuty,
- Přidejte vanilku a dobře promíchejte.
- Mixujte při střední rychlosti po dobu 2 minut, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- Přidejte vychladlý slaný karamel a šlehejte, dokud se nezapracuje.
- Buchtu potřete krémem, pokapejte zbylým slaným karamelem a podávejte.

Jablečné řezy s karamelovou polevou
Vláčný a skvěle dochucený moučník plný jablek se svůdnou karamelovou polevou je přesně to, co si chcete dát k odpolední kávě. Podívejte se i na naše recenze italských kávovarů DeLonghi, třeba mezi nimi najdete svého favorita!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 1 šálek másla
- 1 šálek vody
- 2 šálky hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku třtinového cukru
- 2 šálky oloupaných a nakrájených jablek
- 2 vejce, lehce rozšlehaná
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
Na polevu:
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce mléka
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
Postup
- Nastříkejte plech o rozměrech 40 x 25 cm olejem ve spreji.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu máslo s vodou.
- Sundejte z ohně a vmíchejte mouku, třtinový cukr, nakrájená jablka, vejce, zakysanou smetanu, vanilku, sůl, jedlou sodu a skořici.
- Míchejte, dokud se vše rovnoměrně nespojí.
- Nalijte na připravený plech a pečte 18-22 minut, nebo dokud nevyjde párátko zapíchnuté do středu buchty čisté.
- Mezitím v hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte mléko a třtinový cukr.
- Přiveďte k varu a prudce vařte 1 minutu.
- Odstraňte z ohně a zašlehejte moučkový cukr a vanilku do hladka.
- Teplou buchtu polijte polevou.
- Před podáváním nechte úplně vychladnout.
- Uchovávejte v lednici.

A jak se vám naše dnešní recepty na karamelové řezy líbily? Napište nám do komentářů!