5 zdravých receptů na polévky z celeru (řapíkatého i bulvového)

Hledáte tipy, jak se vaří celerová polévka?

Z celeru bulvového i řapíkatého se dají vytvořit úžasné polévky.

Velkou výhodou je, že je to rychlé a hlavně zdravé.

Máme pro vás 5 variant. Kterou si dáte?

Recept na celerovou polévku s pórkem

Tato polévka z celeru je opravdu naprosto jednoduchá. Zabere vám jen pár minut. A pokud si libujete v polévkových krémech, je skvělou volbou. 

Ingredience:

  • 1 větší hlava celeru bulvového
  • 2 pórky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej

Postup:

  • Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • Z pórků nakrájejte bílé části na kolečka.
  • Pórek s česnekem restujte na oleji po dobu 3 minut. 
  • Přidejte celer, chvíli restujte, a poté zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř. 
  • Vařte do měkka (případě dolejte více vody).
  • Po uvaření rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte a podávejte. 
celerová polévka krémová
Zdroj: withfoodandlove.com

Videorecept shlédněte zde:

Pečená celerová polévka s jogurtem

Pečený celer dá polévce to pravé ořechové. Navíc je tento recept obohacen o jogurt, který ji doplní vláčnost. Co víc jí chybí? Vyzkoušejte a posuďte sami.

Ingredience:

  • 2 bulvové celery střední velikosti
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu
  • 450 ml zeleninového vývaru 
  • 300 g tučného bílého jogurtu
  • olivový olej k servírování

Postup:

  • Celery oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kousky (pár lístků si nechte na ozdobu k servírování) a promíchejte s olejem a solí.
  • Rozprostřete jej na plech a dejte do předehřáté trouby a pečte asi na 1 hodinu při 200 °C.
  • Mezitím si opražte na suché pánvi kmín. Hotový bude, až se rozvoní.
  • Jakmile vychladne, rozdrťte jej pomocí hmoždíře.
  • Když už je celer hotový, přiveďte vývar s jogurtem k varu.
  • K horkému vývaru přidejte celer a rozdrcený kmín a pomocí tyčového mixéru vše vyšlehejte do hladka.
  • Polévku podávejte pokapanou olivovým olejem a jogurtem. 
krém z celeru s jogurtem
Zdroj: ricardocouisine.com

Celerová polévka z řapíkatého celeru

Máte-li rádi kořeněná jídla, pak vás tato celerová polévka určitě zaujme. Indický nádech tohoto receptu tvoří exotickou dobrotu, která zahřeje. Vyzkoušejte, třeba vaše chuťové buňky potěší.

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 kousky celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 lžička celého černého pepře (mírně rozdrceného)
  • ½ lžičky indického koření Garam masala
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce slunečnicových semínek k servírování

Postup:

  • Mrkev, celer, česnek a cibuli si oloupejte a nakrájejte na kostičky. 
  • V tlakovém hrnci (můžete využít i obyčejný hrnec) si rozehřejte olivový olej, přidejte bobkový list, hřebíčky, skořici a celý pepř.
  • Přidejte cibuli a restujte do sklovata.
  • Poté přidejte mrkev a celer a chvíli v restování pokračujte. 
  • Přidejte 4 hrnky vody, sůl a hrnec uzavřete. 
  • Zeleninu povařte do měkka, skořici a hřebíčky vyndejte a poté polévku rozmixujte. 
  • Dochuťte Garam masalou, případně přidejte sůl a pepř. 
  • Podávejte ji pokapanou olivovým olejem, ozdobenou nasekaným koriandrem a posypanou slunečnicovými semínky. 
celerovo-mrkvová polévka
Zdroj: archanaskitchen.com

Dietní celerová polévka pro děti

Nemáte rádi krémové polévky, ale raději si vychutnáváte kousky nebo kusy? Tuto polévku mixovat nemusíte, je to jen na vás. Ale pozor, ta varianta s krémovou konzistencí tam stále zůstává. Jen si vyberte a experimentujte.

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 velký pórek (jen bílá a světle zelená část)
  • 6 stonků řapíkatého celeru
  • sůl
  • 280 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • větvička čerstvé petrželky
  • větvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 7 hrnků vody nebo kuřecího vývaru
  •  čerstvě namletý pepř

Na ozdobu:

  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • ¼ hrnek najemno nakrájeného celeru

Postup:

  • Cibuli, pórek, brambory, česnek a celer si očistěte a nakrájejte.
  • Na rozehřátém oleji si orestujte cibuli, pórek, celer a za občasného míchání vařte asi 10 minut. 
  • Přidejte ½ lžičky soli po prvních 5 minutách. 
  • Přidejte brambory, česnek a čerstvé bylinky (petrželku, tymián a bobkový list), promíchejte a podlejte vodou nebo vývarem. 
  • Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte asi 30-40 minut do změknutí. 
  • Bylinky z polévky vyndejte a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru (kdo nemá rád krémové polévky, mixování vynechá).
  • Polévku dochuťte solí a pepřem. 
  • Podávejte pokapanou olejem z vlašských ořechů a posypanou kousky celeru.
polévka s řapíkatým celerem, brambory a pórkem
Zdroj: deliciouskitchen.co.uk

Luxusní celerová polévka s nivou

Díky sýru a smetany je tato celerová polévka velice sytá. Nemáte-li chuť vymýšlet složitý oběd, vystačíte si i s tímto receptem. Stačí si k ní otoustovat čerstvou bagetu nebo jiné pečivo a je to. 

Ingredience:

  • 4 lžíce másla
  • 1 hlava celeru bulvového
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 středně velké brambory
  • 1⁄4 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky kuřecího vývaru
  • 1⁄2 hrnku bílého vína nebo jablečného či hroznového džusu
  • 1⁄4 lžičky bílého pepře
  • 1⁄8 lžičky kajenského pepře
  • sůl
  • 3⁄4 hrnku smetany ke šlehání
  • 120 g nivy

Postup:

  • Cibuli a celer si očistěte (pár lístků si nechejte) a nakrájejte na kostičky.
  • Česnek si oloupejte a prolisujte.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Na rozehřátém másle si orestujte celer, cibuli, česnek, brambory (restujte asi 5-7 minut). 
  • Přidejte mouku a 1 minutu nechte pražit. 
  • Po částech přilévejte vývar a víno nebo džus.
  • Přidejte oba pepře a přiveďte k varu. 
  • Vařte za občasného míchání asi 15-20 minut do změknutí.
  • Přidejte šlehačku, nadrobenou nivu a nechte už jen prohřát.
  • Dochuťte solí, jestli je potřeba.
  • Podávejte ozdobené lístky celeru.
polévka s bramborem, sýrem a celerem
Zdroj: ohmydish.com

Nevíte si rady, co se zbytkem řapíkatého celeru? Už jste ochutnali recepty na smoothie z celeru? Je velice zdravé a chutné.

A jestli hledáte další inspiraci, co s celerem bulvovým, lze z něj vytvořit různá kulinářská díla. Už jste třeba zkoušeli recept na hranolky z celeru?

Polévky z obou druhů celeru se dají udělat na různé způsoby. Už jste třeba zkoušeli polévku s brokolicí a řapíkatým celerem?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.