Hledáte tipy, jak se vaří celerová polévka?
Z celeru bulvového i řapíkatého se dají vytvořit úžasné polévky.
Velkou výhodou je, že je to rychlé a hlavně zdravé.
Máme pro vás 5 variant. Kterou si dáte?
Recept na celerovou polévku s pórkem
Tato polévka z celeru je opravdu naprosto jednoduchá. Zabere vám jen pár minut. A pokud si libujete v polévkových krémech, je skvělou volbou.
Ingredience:
- 1 větší hlava celeru bulvového
- 2 pórky
- 4 stroužky česneku
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- sůl a pepř dle chuti
- olej
Postup:
- Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Z pórků nakrájejte bílé části na kolečka.
- Pórek s česnekem restujte na oleji po dobu 3 minut.
- Přidejte celer, chvíli restujte, a poté zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř.
- Vařte do měkka (případě dolejte více vody).
- Po uvaření rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte a podávejte.

Videorecept shlédněte zde:
Pečená celerová polévka s jogurtem
Pečený celer dá polévce to pravé ořechové. Navíc je tento recept obohacen o jogurt, který ji doplní vláčnost. Co víc jí chybí? Vyzkoušejte a posuďte sami.
Ingredience:
- 2 bulvové celery střední velikosti
- 4 lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky soli
- 1 lžička celého kmínu
- 450 ml zeleninového vývaru
- 300 g tučného bílého jogurtu
- olivový olej k servírování
Postup:
- Celery oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kousky (pár lístků si nechte na ozdobu k servírování) a promíchejte s olejem a solí.
- Rozprostřete jej na plech a dejte do předehřáté trouby a pečte asi na 1 hodinu při 200 °C.
- Mezitím si opražte na suché pánvi kmín. Hotový bude, až se rozvoní.
- Jakmile vychladne, rozdrťte jej pomocí hmoždíře.
- Když už je celer hotový, přiveďte vývar s jogurtem k varu.
- K horkému vývaru přidejte celer a rozdrcený kmín a pomocí tyčového mixéru vše vyšlehejte do hladka.
- Polévku podávejte pokapanou olivovým olejem a jogurtem.

Objevte podobné tipy
Celerová polévka z řapíkatého celeru
Máte-li rádi kořeněná jídla, pak vás tato celerová polévka určitě zaujme. Indický nádech tohoto receptu tvoří exotickou dobrotu, která zahřeje. Vyzkoušejte, třeba vaše chuťové buňky potěší.
Ingredience:
- 3 mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička celého kmínu
- 1 bobkový list
- 2 kousky celé skořice
- 2 hřebíčky
- 1 lžička celého černého pepře (mírně rozdrceného)
- ½ lžičky indického koření Garam masala
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce slunečnicových semínek k servírování
Postup:
- Mrkev, celer, česnek a cibuli si oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V tlakovém hrnci (můžete využít i obyčejný hrnec) si rozehřejte olivový olej, přidejte bobkový list, hřebíčky, skořici a celý pepř.
- Přidejte cibuli a restujte do sklovata.
- Poté přidejte mrkev a celer a chvíli v restování pokračujte.
- Přidejte 4 hrnky vody, sůl a hrnec uzavřete.
- Zeleninu povařte do měkka, skořici a hřebíčky vyndejte a poté polévku rozmixujte.
- Dochuťte Garam masalou, případně přidejte sůl a pepř.
- Podávejte ji pokapanou olivovým olejem, ozdobenou nasekaným koriandrem a posypanou slunečnicovými semínky.

Dietní celerová polévka pro děti
Nemáte rádi krémové polévky, ale raději si vychutnáváte kousky nebo kusy? Tuto polévku mixovat nemusíte, je to jen na vás. Ale pozor, ta varianta s krémovou konzistencí tam stále zůstává. Jen si vyberte a experimentujte.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 velký pórek (jen bílá a světle zelená část)
- 6 stonků řapíkatého celeru
- sůl
- 280 g brambor
- 4 stroužky česneku
- větvička čerstvé petrželky
- větvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 7 hrnků vody nebo kuřecího vývaru
- čerstvě namletý pepř
Na ozdobu:
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- ¼ hrnek najemno nakrájeného celeru
Postup:
- Cibuli, pórek, brambory, česnek a celer si očistěte a nakrájejte.
- Na rozehřátém oleji si orestujte cibuli, pórek, celer a za občasného míchání vařte asi 10 minut.
- Přidejte ½ lžičky soli po prvních 5 minutách.
- Přidejte brambory, česnek a čerstvé bylinky (petrželku, tymián a bobkový list), promíchejte a podlejte vodou nebo vývarem.
- Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte asi 30-40 minut do změknutí.
- Bylinky z polévky vyndejte a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru (kdo nemá rád krémové polévky, mixování vynechá).
- Polévku dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte pokapanou olejem z vlašských ořechů a posypanou kousky celeru.

Luxusní celerová polévka s nivou
Díky sýru a smetany je tato celerová polévka velice sytá. Nemáte-li chuť vymýšlet složitý oběd, vystačíte si i s tímto receptem. Stačí si k ní otoustovat čerstvou bagetu nebo jiné pečivo a je to.
Ingredience:
- 4 lžíce másla
- 1 hlava celeru bulvového
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 středně velké brambory
- 1⁄4 hrnku hladké mouky
- 2 hrnky kuřecího vývaru
- 1⁄2 hrnku bílého vína nebo jablečného či hroznového džusu
- 1⁄4 lžičky bílého pepře
- 1⁄8 lžičky kajenského pepře
- sůl
- 3⁄4 hrnku smetany ke šlehání
- 120 g nivy
Postup:
- Cibuli a celer si očistěte (pár lístků si nechejte) a nakrájejte na kostičky.
- Česnek si oloupejte a prolisujte.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Na rozehřátém másle si orestujte celer, cibuli, česnek, brambory (restujte asi 5-7 minut).
- Přidejte mouku a 1 minutu nechte pražit.
- Po částech přilévejte vývar a víno nebo džus.
- Přidejte oba pepře a přiveďte k varu.
- Vařte za občasného míchání asi 15-20 minut do změknutí.
- Přidejte šlehačku, nadrobenou nivu a nechte už jen prohřát.
- Dochuťte solí, jestli je potřeba.
- Podávejte ozdobené lístky celeru.

Nevíte si rady, co se zbytkem řapíkatého celeru? Už jste ochutnali recepty na smoothie z celeru? Je velice zdravé a chutné.
A jestli hledáte další inspiraci, co s celerem bulvovým, lze z něj vytvořit různá kulinářská díla. Už jste třeba zkoušeli recept na hranolky z celeru?
Polévky z obou druhů celeru se dají udělat na různé způsoby. Už jste třeba zkoušeli polévku s brokolicí a řapíkatým celerem?