Pokud máte chuť na sladké, ale zároveň chcete svému tělu dopřát něco zdravého, máme pro vás dobrou zprávu.
Upéct si totiž můžete sladký výborný dort s ořechy. Ty totiž obsahují spoustu vitaminů, jako A, D, C, E, K a další tělu prospěšné látky, jako mangan, draslík, hořčík, železo atd.
Vyzkoušejte naše nejlepší recepty na ořechový dort, které jsou nejen chutné, ale na přípravu velmi jednoduché.
Inspirujte se!
Dort s ořechovo-kávovým krémem a mascarpone
Připravte si tento klasický ořechový dort, který se skvěle hodí na jakoukoliv oslavu či společenskou událost. Všem touto sladkou pochoutkou vytřete chuťové buňky!
Ingredience na piškot
- 280 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g změklého másla
- 4 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 100 ml silné černé kávy
- 85 g nahrubo nasekaných ořechů (vlašských, lískových, mandlí,…) + na posyp
Ingredience na náplň
- 100 g moučkového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 g mascarpone
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Dvě dortové formy u o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Odložte si stranou 2 lžíce kávy na náplň.
- Ve velké míse ušlehejte máslo, mouku, cukr, prášek do pečiva, vejce, vanilku a polovinu kávy. Šlehejte elektrickým šlehačem dokud nezmizí hrudky a těsto nebude vláčné a hladké.
- Vmíchejte najemno nasekané ořechy, poté rozdělte do forem a jednu polovinu posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
- Dejte je péct na 25-30 minut, dokud nezezlátnou a nenabydou. Zkuste špejlí, zda už jsou piškoty hotové.
- Koláč, který jste neposypali ořechy, pokapejte zbylou kávou. Oba piškoty nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň tak, že vyšleháte moučkový cukr, smetanu a mascarpone. Poté vmícháte odložené 2 lžíce kávy.
- Náplň rozetřete na vychladlý piškot, poté přikryjete druhým piškotem posypaným ořechy.
- Hotový dort můžete servírovat.

Lehký ořechový dort bez mouky
Máme pro vás i zdravější variantu mlsání. Upečte si tento zdravý a jednoduchý dort s ořechy bez použití mouky. Mlsání pak bude bez výčitek.
Ingredience
- 300 g mletých ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 5 vajíček (oddělte žloutky od bílků)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- šlehačka (volitelné)
- strouhaná čokoláda (volitelné)
- ořechy na posypání
Postup
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V míse ušlehejte bílky, ale ne úplně dotuha. Zapracujte i cukr.
- Poté opatrně vmíchejte žloutky s mletými ořechy a kypřícím práškem.
- Vzniklé těsto nalijte do vymazané dortové formy a uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 minut. Pak zkuste špejlí, zda je těsto hotové.
- Piškot nechte vychladnout, potřete ušlehanou smetanou, posypte strouhanou čokoládou a ořechy. Posypat dort můžete čímkoli, co máte rádi.
- Hotový dort můžete servírovat.

Objevte podobné tipy
Mrkvovo-ořechový dort
Vyzkoušejte tento luxusní ořechový dort z mrkve, který jistě zachutná všem vašim strávníkům. Inspirujte se touto dobrotou!
Ingredience na těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 4 vejce
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 hrnek nasekaných ořechů
- 2 hrnky nastrouhané mrkve
Ingredience na polevu
- 1 balení smetanového sýra (lučina, žervé, mascarpone)
- 1/4 hrnku změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1/4 hrnku smetany ke šlehání
- 1 hrnek moučkového cukru
- nasekané ořechy na posyp
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C. Menší pekáč vymažte máslem a vysypte moukou.
- Ve velké míse vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým extraktem. Poté přimíchejte všechny suché ingredience, dokud nevznikne hladké soudržné těsto.
- Přimíchejte nasekané ořechy, nastrouhanou mrkev.
- Těsto rovnoměrně nalijte do připraveného pekáče a pečte cca 35 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda už je hotové a nechte vychladnout.
- Mezitím si v míse vyšlehejte smetanový sýr s máslem, vanilkovým extraktem. Vmíchejte pomerančovou šťávu, moučkový cukr a nakonec přilijte smetanu.
- Vzniklou polevu rovnoměrně rozetřete na vychladlý piškot a posypte zbylými nasekanými ořechy.
- Hotový dort podávejte a uchovávejte přikrytý v lednici.

Pečete rádi? Zkuste také některý ze 4 skvělých receptů na ořechové řezy!
Dort z ořechů s ovocem
Na tomto ořechovém dortu s ovocem si pochutnáte. Na přípravu je jednoduchý a zvládne ho i ten, kdo s pečením teprve začíná. Inspirujte se!
Ingredience na těsto
- 225 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 100 g moučkového cukru
- 175 g změklého másla
- 3 vejce
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 150 g sušených meruněk
- 75 g brusinek
- 50 g nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 lžičky mlaté skořice
Ingredience na posyp
- 6 lžic medu
- 50 g sušených meruněk
- 25 g sušených brusinek
- 25 g pekanových ořechů
Postup
- V malém hrnci zahřejte 150 g nakrájených sušených meruněk, 75 g sušených brusinek a 150 ml pomerančové šťávy. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.
- Dno kulaté formy vymažte tukem a vysypte moukou. Předehřejte si troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte 100 g moučkového cukru, 75 g krystalového cukru a 175 g změklého másla. Šlehejte, dokud směs nebude nadýchaná.
- Poté přidejte jedno po druhém vejci a dobře prošlehejte. Postupně přidávejte i 225 g hladké mouky.
- Následně vmíchejte i vychladlé ovoce a nasekané pekanové ořechy. Nakonec přimíchejte prášek do pečiva a mletou skořici.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte cca 50 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené.
- Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté piškot vyndejte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si v malém hrnci rozehřejte med, vmíchejte sušené meruňky, brusinky a pekanové ořechy. Přiveďte k varu a poté nechte chladnout.
- Ne zcela vychladlou polevou potřete vychladlý korpus a poté nechte celý dort vychladnout.

Vyzkoušejte také naše skvělé recepty na ořechovou bábovku. 7 skvělých receptů, které vás budou bavit!
Vláčný pistáciový dort
Tento lehký a tak vláčný ořechový dort s pistáciemi si zamilujete. Skvěle se hodí jako narozeninový, ale i jako sladká tečka ke kávě.
Ingredience na piškot
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek změklého másla
- 1,5 hrnku krystalového cukru
- 1 vejce + 3 bílky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1,5 hrnku loupaných pistácií
- 1/2 hrnku zakysané smetany
Ingredience na polevu
- 1,5 hrnku změklého másla
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1,5 hrnku mascarpone
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Dno vyložte pečícím papírem.
- Nasekejte si 1,5 hrnku pistácií v kuchyňském robotu najemno.
- Ve středně velké míse prošlehejte mleté pistácie s moukou, práškem do pečiva a špetkou soli.
- V míse stojanového mixéru vyšlehejte máslo do hladka, přidejte cukr a šlehejte asi 2 minuty. Poté přidejte vanilkový extrakt, mandlový extrakt, vejce. Míchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience (pistácie, mouku, prášek do pečiva a sůl), mléko a zakysanou smetanu.
- Ve středně velké míse vyšlehejte 3 bílky, aby vznikl sníh. Vmíchejte do těsta a zapracujte.
- Vzniklé těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy. Pečte 35-40 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. Vyšlehejte máslo, přidejte vanilkový extrakt, sůl, moučkový cukr a mascarpone. Vznikne vám krémová poleva.
- Korpus rozdělte na 3 stejně vysoké pláty. Mezi ně natřete polevu, ale nechte si trochu bokem, aby vám zbyla i na potření vnějších stran dortu.
- Po nanesení polevy na všechny strany dortu si nasekejte zbylé pistácie a posypte horní okraje.
- Před podáváním nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!

Podle našich parádních receptů na ořechové cukroví si upečete ty nejlepší vánoční sladkosti. Bacha, aby nezmizelo ještě před štědrým dnem!
Vlašské ořechy – zdravotní benefity i tipy na zpracování
Pokud máte na podzim na zahradě bohatou úrodu vlašských ořechů, máme pro vás skvělou zprávu. Jsou totiž velmi zdravé a dá se s nimi vykouzlit mnoho lahodných pokrmů.
Tento druh ořechů připomíná svým tvarem mozek, což evokuje pozitivní zdravotní účinky na náš mozek. Kromě toho také podporují snížení hladiny cholesterolu v těle, zlepšují náš metabolismus a napomáhají i proti vzniku diabetu. Také se pyšní protizánětlivými účinky, napomáhají při hubnutí a podporují dobrou náladu! 🙂
Plody ořešáku obsahují velké množství bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin, vitamínů a sacharidů. Jsou zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku, zinku, mědi, manganu a selenu. Mezi vitamíny, které obsahuje, patří C, B1, B2, B5, B6, B12, E, K, A, lutein a beta-karoten.
Co dalšího lze ukuchtit s vlašskými ořechy?
- bábovku
- řezy
- dorty
- koláče
- záviny
- polévky
- saláty
- lívance
- zmrzlinu
- chlebové placky
- omáčky
- cukroví
A mnoho dalších dobrot.
Inspirujte se našimi tipy na zavařování a uchovávání ořechů. Uchováte si je tak na horší časy a budou vždy po ruce!