4 úžasné recepty na sladké řezy s ořechy, na kterých si smlsnete

Už jste zkoušeli ořechové řezy?

Různé druhy řezů jsou u nás celkem populární a není divu… Jsou totiž velice chutné.

Kdo z vás nemá rád krémy? Karamelové, žloutkové, tvarohové, vanilkové, čokoládové, kávové. Je jich nespočet.

My jsme si pro vás připravili 4 úžasné recepty na řezy s ořechy s různými krémy.

Ořechové řezy se salkem na plech

Tento recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou si zamilujete, máte-li rádi sladké dezerty. Krém se sladkým kondenzovaným mlékem je prostě jedna báseň pro mlsné jazýčky. Ať už chytáte slavnostní zákusek nebo máte chuť na něco dobrého, neváhejte vyzkoušet.

Ingredience: 

  • 2 hrnky oloupaných vlašských ořechů
  • 6 vajec 
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na krém: 

  • ⅔ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 žloutky z velkých vajec
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ hrnku změklého másla

Na sirup:

  • ¼ hrnku cukru
  • 1 hrnek vody 
  • 3 lžíce rumu

Na polevu (kdo chce):

  • 100 g čokolády na vaření
  • ½ hrnku smetany ke šlehání

Postup: 

  • Ořechy si opražte na suché pánvi. Trvá to asi 5 minut (když jsou hotové, začnou vonět).
  • Když budou vychladlé, můžete je rozmixovat na drobno. 
  • Vejce si vyšlehejte pomocí šlehače. Po minutě přisypejte cukr a pokračujte ve šlehání. 
  • Bokem si smíchejte mouku s práškem do pečiva, a pak ji zamíchejte ve třech etapách k vaječné směsi. Nakonec vmíchejte ¼ hrnku nasekaných ořechů. 
  • Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého většího plechu a dejte péct na 175 °C na dobu asi 25 minut.

Příprava sirupu:

  • Vodu s cukrem svařte do konzistence sirupu. Trvá to pár minut. Jakmile ztuhne, je hotovo. Po vychladnutí přidejte rum. 
  • Hotovým sirupem potřete upečený a vychladlý korpus.

Příprava krému: 

  • Vaječné žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, kondenzovaným mlékem a vanilkou do hladka. 
  • Tuto směs pak přemístěte nad vodní lázeň a pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut.
  • Vyšlehanou hmotu dejte vychladit do studené vody a míchejte, aby vychladla. 
  • Mezitím si vyšlehejte máslo do nadýchané pěny.
  • Vychladlou směs k máslu přidejte a šlehejte ještě asi 2 minuty.
  • 1 hrnek krému si dejte bokem a do zbytku krému přidejte ¼ hrnku ořechů.
  • Hotový a vychladlý korpus, potřený sirupem, rozdělte na 2 poloviny. 
  • Jednu polovinu potřete krémem s ořechy a navrch dejte druhou část korpusu.
  • Zbývající 1 hrnek krému využijte na boční části řezů a jejich vrch.
  • Dejte je vychladit na 30 minut do lednice.
  • Nechcete-li použít čokoládovou polevu, stačí ozdobit ořechy. 

Příprava čokoládové polevy (libovolné):

  • Čokoládu si nalámejte na kostičky a spolu se smetanou přiveďte k varu. Nechte chvilku zahřívat, a pak odstavte z plamene. 
  • Nechte polevu ještě 15 minut za občasného míchání zchladit a poté jí polejte vrchní část řezů.
  • Zbytek ořechů využijte na posypání čokoládové polevy.
  • Nechte zchladit, a pak můžete podávat.
ořechový řez se žloutkovým krémem
Zdroj: dremstime.com

Ořechové řezy s krémem mocca s mascarpone

Máte rádi ořechy natolik, že byste je nejraději zakomponovali do každého jídla? A jestli máte bohatou úrodu, proč také ne? Navíc jsou zdravé! Tak pojďte vyzkoušet tyto řezy.

Ingredience:

  • 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody bikarbony                                   
  • ½ lžičky soli
  • ¾ hrnku změklého másla
  • ½ hrnku cukru krupice nebo krystal
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 3 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ⅓ hrnku plnotučného mléka
  • 1 a ½ lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů

Na krém:

  • 115 g mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžičce vroucí vody
  • 180 ml smetany ke šlehání (min. 35 %)

Postup: 

  • V míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a dejte bokem. 
  • Vyšlehejte si máslo s cukrem do pěny, šlehejte asi 3 minuty, pak přidávejte vejce jedno po druhém. 
  • Přidejte vanilku a při nízkých otáčkách zašlehejte moučnou směs střídavě s kávou a mlékem. 
  • Nakonec vmíchejte nasekané ořechy. 
  • Těsto nalijte na plech (asi 25×40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C asi 20 minut. 

Příprava náplně:

  • Mascarpone si vyšlehejte dohladka. Přidejte cukr, vanilku a kávu. Šlehejte, dokud se vše nespojí. 

Konečná úprava:

  • Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na půl a náplň si rozdělte taktéž na dvě poloviny. 
  • Jednu polovinu potřete první částí náplně a druhou polovinou korpusu ji přiklopte. 
  • Horní část řezů potřete druhou částí krému a ozdobte ořechy. 
mocca řezy s ořechy
Zdroj: simplyrecipes.com

Videorecept shlédněte zde:

Tip: Hledáte další tipy, kde byste ještě vlašské ořechy využili? Nakoukněte na naše recepty na sladké štrúdly v různých variantách a inspirujte se!

Luxusní ořechové řezy

Tento recept na ořechové řezy s pekanovými ořechy je severská pochoutka hotová za pár minut. Suroviny, jako pekanové ořechy a ananas, jsou sice trochu exotické, ale stojí to za to! Ten lahodný krém z čerstvého sýru je prostě dobrota.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 560 g ananasu v plechovce
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů

Na krém:

  • 224 g čerstvého smetanového sýru (pokojové teploty)
  • 113 g změklého másla
  • 1 a ¾ hrnku prosátého moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů

Postup:

  • Mouku, cukr, sůl, sodu si smíchejte. 
  • Přidejte vejce, rozmačkaný ananas, vanilku a opět zamíchejte. 
  • Přisypte nasekané pekanové ořechy a promíchejte. 
  • Těsto nalijte na plech (asi 22×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba 25-35 minut. 

Příprava krému: 

  • Sýr a máslo vyšlehejte do jemna. 
  • Pak po částech přisypávejte cukr, přidejte vanilku a nakonec přisypte ořechy a zamíchejte. 
  • Vychladlý korpus potřete krémem a dejte na hodinu vychladit. 
řezy s pekanovými ořechy se sýrovým krémem
Zdroj: danvinguide.se

Tip: Chcete-li mít řezy vrstvené, stačí zdvojnásobit dávku surovin a na velkém plechu upéci korpus. Ten pak rozdělit na dvě poloviny a ozdobit krémem. 

Ze zbytku ananasu si udělejte třeba některé z 4 variací ananasového smoothie.

Rychlé řezy s ořechy a žloutkovou polevou

Hledáte inspiraci na rychlé pečení? Toto je opravdu jednoduchý řez z jednoho plechu. Navíc není nějak náročný na množství surovin. Takže je dosti pravděpodobné, že ani nebudete muset na nákup. 

Ingredience:

Na korpus:

  • 450 g změklého másla
  • 2 hrnky cukru
  • 2 hrnky namletých vlašských ořechů (asi 250 g)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 6 vaječných bílků (žloutky nechte na polevu)

Na polevu:

  • 6 vaječných žloutků
  • 1 a ½ hrnku moučkového cukru

Postup:

  • Bílky si vyšlehejte se špetkou soli. 
  • Bokem si vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidejte ořechy a mouku. 
  • Nakonec přidejte vyšlehané bílky. 
  • Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého plechu (22×30 cm) a pečte při 180°C asi 30-40 minut. 

Příprava polevy:

  • Mezitím, co se korpus peče, nachystejte si polevu.
  • Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. 
  • Jakmile je korpus upečen, polevu na něj vylijte a dejte zapéct na další 2-3 minuty, než poleva zatuhne. 
  • Hotové řezy nechte kompletně vychladnout, a pak je nakrájejte.
jednoduché ořechové řezy
Zdroj: backen-und-kochen.ch

Ořechy se dají kombinovat se sladkými i slanými pokrmy. 

Skvěle chutnají s banány, jablky, v různých kynutých koláčích, závinech, ale i v celerovém salátu. 

Mezi oblíbené patří i ořechové řezy s medem nebo linecké řezy.

A jaké máte nejraději vy?

K těmto sladkým dezertům se hodí i šálek kvalitní kávy připravené třeba v kávovaru DeLonghi. Mrkněte na naši recenzi.

Co třeba perníkové řezy v různých variantách?  Už jste je zkoušeli?

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.