Už jste zkoušeli ořechové řezy?
Různé druhy řezů jsou u nás celkem populární a není divu… Jsou totiž velice chutné.
Kdo z vás nemá rád krémy? Karamelové, žloutkové, tvarohové, vanilkové, čokoládové, kávové. Je jich nespočet.
My jsme si pro vás připravili 4 úžasné recepty na řezy s ořechy s různými krémy.
Ořechové řezy se salkem na plech
Tento recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou si zamilujete, máte-li rádi sladké dezerty. Krém se sladkým kondenzovaným mlékem je prostě jedna báseň pro mlsné jazýčky. Ať už chytáte slavnostní zákusek nebo máte chuť na něco dobrého, neváhejte vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 hrnky oloupaných vlašských ořechů
- 6 vajec
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na krém:
- ⅔ hrnku slazeného kondenzovaného mléka
- 2 žloutky z velkých vajec
- 1 lžíce vody
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ hrnku změklého másla
Na sirup:
- ¼ hrnku cukru
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce rumu
Na polevu (kdo chce):
- 100 g čokolády na vaření
- ½ hrnku smetany ke šlehání
Postup:
- Ořechy si opražte na suché pánvi. Trvá to asi 5 minut (když jsou hotové, začnou vonět).
- Když budou vychladlé, můžete je rozmixovat na drobno.
- Vejce si vyšlehejte pomocí šlehače. Po minutě přisypejte cukr a pokračujte ve šlehání.
- Bokem si smíchejte mouku s práškem do pečiva, a pak ji zamíchejte ve třech etapách k vaječné směsi. Nakonec vmíchejte ¼ hrnku nasekaných ořechů.
- Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého většího plechu a dejte péct na 175 °C na dobu asi 25 minut.
Příprava sirupu:
- Vodu s cukrem svařte do konzistence sirupu. Trvá to pár minut. Jakmile ztuhne, je hotovo. Po vychladnutí přidejte rum.
- Hotovým sirupem potřete upečený a vychladlý korpus.
Příprava krému:
- Vaječné žloutky vyšlehejte spolu s cukrem, kondenzovaným mlékem a vanilkou do hladka.
- Tuto směs pak přemístěte nad vodní lázeň a pokračujte ve šlehání dalších 5-7 minut.
- Vyšlehanou hmotu dejte vychladit do studené vody a míchejte, aby vychladla.
- Mezitím si vyšlehejte máslo do nadýchané pěny.
- Vychladlou směs k máslu přidejte a šlehejte ještě asi 2 minuty.
- 1 hrnek krému si dejte bokem a do zbytku krému přidejte ¼ hrnku ořechů.
- Hotový a vychladlý korpus, potřený sirupem, rozdělte na 2 poloviny.
- Jednu polovinu potřete krémem s ořechy a navrch dejte druhou část korpusu.
- Zbývající 1 hrnek krému využijte na boční části řezů a jejich vrch.
- Dejte je vychladit na 30 minut do lednice.
- Nechcete-li použít čokoládovou polevu, stačí ozdobit ořechy.
Příprava čokoládové polevy (libovolné):
- Čokoládu si nalámejte na kostičky a spolu se smetanou přiveďte k varu. Nechte chvilku zahřívat, a pak odstavte z plamene.
- Nechte polevu ještě 15 minut za občasného míchání zchladit a poté jí polejte vrchní část řezů.
- Zbytek ořechů využijte na posypání čokoládové polevy.
- Nechte zchladit, a pak můžete podávat.

Ořechové řezy s krémem mocca s mascarpone
Máte rádi ořechy natolik, že byste je nejraději zakomponovali do každého jídla? A jestli máte bohatou úrodu, proč také ne? Navíc jsou zdravé! Tak pojďte vyzkoušet tyto řezy.
Ingredience:
- 1 a ¾ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody bikarbony
- ½ lžičky soli
- ¾ hrnku změklého másla
- ½ hrnku cukru krupice nebo krystal
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ⅓ hrnku plnotučného mléka
- 1 a ½ lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci vroucí vody
- ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
- 115 g mascarpone nebo čerstvého smetanového sýru
- ½ hrnku moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky instantní kávy rozpuštěné v 1 lžičce vroucí vody
- 180 ml smetany ke šlehání (min. 35 %)
Postup:
- V míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou a solí a dejte bokem.
- Vyšlehejte si máslo s cukrem do pěny, šlehejte asi 3 minuty, pak přidávejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte vanilku a při nízkých otáčkách zašlehejte moučnou směs střídavě s kávou a mlékem.
- Nakonec vmíchejte nasekané ořechy.
- Těsto nalijte na plech (asi 25×40 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180°C asi 20 minut.
Příprava náplně:
- Mascarpone si vyšlehejte dohladka. Přidejte cukr, vanilku a kávu. Šlehejte, dokud se vše nespojí.
Konečná úprava:
- Upečený a vychladlý korpus rozkrojte na půl a náplň si rozdělte taktéž na dvě poloviny.
- Jednu polovinu potřete první částí náplně a druhou polovinou korpusu ji přiklopte.
- Horní část řezů potřete druhou částí krému a ozdobte ořechy.

Videorecept shlédněte zde:
Tip: Hledáte další tipy, kde byste ještě vlašské ořechy využili? Nakoukněte na naše recepty na sladké štrúdly v různých variantách a inspirujte se!
Objevte podobné tipy
Luxusní ořechové řezy
Tento recept na ořechové řezy s pekanovými ořechy je severská pochoutka hotová za pár minut. Suroviny, jako pekanové ořechy a ananas, jsou sice trochu exotické, ale stojí to za to! Ten lahodný krém z čerstvého sýru je prostě dobrota.
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 560 g ananasu v plechovce
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
Na krém:
- 224 g čerstvého smetanového sýru (pokojové teploty)
- 113 g změklého másla
- 1 a ¾ hrnku prosátého moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů
Postup:
- Mouku, cukr, sůl, sodu si smíchejte.
- Přidejte vejce, rozmačkaný ananas, vanilku a opět zamíchejte.
- Přisypte nasekané pekanové ořechy a promíchejte.
- Těsto nalijte na plech (asi 22×30 cm) vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C zhruba 25-35 minut.
Příprava krému:
- Sýr a máslo vyšlehejte do jemna.
- Pak po částech přisypávejte cukr, přidejte vanilku a nakonec přisypte ořechy a zamíchejte.
- Vychladlý korpus potřete krémem a dejte na hodinu vychladit.

Tip: Chcete-li mít řezy vrstvené, stačí zdvojnásobit dávku surovin a na velkém plechu upéci korpus. Ten pak rozdělit na dvě poloviny a ozdobit krémem.
Ze zbytku ananasu si udělejte třeba některé z 4 variací ananasového smoothie.
Rychlé řezy s ořechy a žloutkovou polevou
Hledáte inspiraci na rychlé pečení? Toto je opravdu jednoduchý řez z jednoho plechu. Navíc není nějak náročný na množství surovin. Takže je dosti pravděpodobné, že ani nebudete muset na nákup.
Ingredience:
Na korpus:
- 450 g změklého másla
- 2 hrnky cukru
- 2 hrnky namletých vlašských ořechů (asi 250 g)
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 6 vaječných bílků (žloutky nechte na polevu)
Na polevu:
- 6 vaječných žloutků
- 1 a ½ hrnku moučkového cukru
Postup:
- Bílky si vyšlehejte se špetkou soli.
- Bokem si vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny, přidejte ořechy a mouku.
- Nakonec přidejte vyšlehané bílky.
- Těsto nalijte do pečicím papírem vyloženého plechu (22×30 cm) a pečte při 180°C asi 30-40 minut.
Příprava polevy:
- Mezitím, co se korpus peče, nachystejte si polevu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
- Jakmile je korpus upečen, polevu na něj vylijte a dejte zapéct na další 2-3 minuty, než poleva zatuhne.
- Hotové řezy nechte kompletně vychladnout, a pak je nakrájejte.

Ořechy se dají kombinovat se sladkými i slanými pokrmy.
Skvěle chutnají s banány, jablky, v různých kynutých koláčích, závinech, ale i v celerovém salátu.
Mezi oblíbené patří i ořechové řezy s medem nebo linecké řezy.
A jaké máte nejraději vy?
K těmto sladkým dezertům se hodí i šálek kvalitní kávy připravené třeba v kávovaru DeLonghi. Mrkněte na naši recenzi.
Co třeba perníkové řezy v různých variantách? Už jste je zkoušeli?