Křehké maso, nasládlá vůně a trochu štiplavá chuť?
To všechno a mnohem více najdete v těchto receptech na vepřovou pečeni s hořčičnou marinádou!
Přemýšlíte, jak zakomponovat hořčici do dalších jídel? Podívejte se na konec článku!
Vepřová pečeně s hořčičnou marinádou
Panenka v marinádě je super snadný recept na přípravu, který kombinuje jemné maso s hořčicí, česnekem a oreganem. Ale chcete-li připravit toto jídlo, musíte mít hořčici opravdu rádi. Lahodné maso servírujte s dokonalými zapečenými brambory s cuketou.
Co budeme potřebovat
- 1 kg vepřové panenky
- 30 ml olivového oleje
- 30 g dijonské hořčice
- 1 lžíce zrnité hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- špetka černého pepře
- 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup
- V pekáčku smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, zrnitou hořčici, med, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a rozmarýn a dobře promíchejte.
- Přidejte vepřovou panenku a obalte.
- Misku pevně zakryjte fólií nebo plastovým obalem a vepřové maso marinujte v lednici po dobu nejméně 8 hodin, maximálně 24 hodin.
- Když jste připraveni vařit, předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Umístěte maso do pekáče.
- Maso pečte 30 až 40 minut, dokud není maso propečené.
- Vyjměte pekáč z trouby, pevně ho zakryjte alobalem a před krájením nechte 10 minut odstát.
Jak ještě můžete maso marinovat se dozvíte v těchto receptech na masové marinády!

Vepřové maso marinované v hořčici, česneku a medu
Vepřová pečeně je skvělou alternativou k receptům s kuřecími prsy! S touto jednoduchou marinádou z dijonské hořčice a česneku v medu máte zdravé jídlo na každý rušný den v týdnu.
Co budeme potřebovat
- 1 vepřová panenka
- 30 g medu
- 30 g dijonské hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce mletého česneku
- Listy ze 2 snítek čerstvého rozmarýnu
- Listy ze 2 snítek čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
Postup
- V misce prošlehejte med, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, česnek, rozmarýn a tymián.
- Vepřové maso ze všech stran osolíme a opepříme, podle chuti.
- Vložte vepřové maso do velkého plastového sáčku na zip. Nalijte polovinu marinády na vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
- Uzavřete sáček a nechte vepřové maso v marinádě chladit alespoň 30 minut nebo až 24 hodin.
- Zbývající ½ marinády dejte stranou do samostatné mísy, přikryjte a dejte do chladničky na později.
- Vyjměte vepřové maso z marinády a vložte do pekáčku.
- Během předehřívání trouby nechte vepřové maso ohřát na pokojovou teplotu.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Přikryjte alobalem a pečte 25 minut.
- Odstraňte alobal, potřete druhou polovinou marinády a umístěte pod gril na asi 5 minut.
- Vyjměte z trouby a před krájením nechte vepřové maso asi 10 minut odpočinout.
Vepřová pečeně s hořčičnou marinádou na grilu
Vše dělejte jako do kroku 6.
Vyjměte vepřové maso z marinády a během rozehřívání grilu jej nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Rozpalte gril na střední teplotu.
Vložte vepřové maso na gril a zakryjte ho. Vařte asi 12–14 minut a každých pár minut otočte, dokud vepřové maso nedosáhne vnitřní teploty 60 °C – 63 °C.
Před krájením nechte vepřové maso 10 minut odpočinout. Podávejte s rezervovanou marinádou.
Pro další inspiraci na grilované vepřové maso se podívejte na naše recepty!

Objevte podobné tipy
Pečeně z vepřového masa v marinádě s hořčicí a bylinkami
Gratinované brambory se smetanou a čerstvými bylinkami se hodí k tomuto receptu na vepřovou pečeni s hořčičnou marinádou. A pokud se rozhodnete k tomuto hlavnímu chodu servírovat víno, zvažte podávání voňavého červeného, jako je Pinot Noir.
Co budeme potřebovat
- 6 lžic hrubozrnné dijonské hořčice
- 6 velkých stroužků česneku (nasekaných)
- 4 malé bobkové listy (jemně rozdrcené)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 kg vepřové panenky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte dijonskou hořčici, mletý česnek, bobkové listy, olivový olej, balzamikový ocet a rozmarýn v malé misce a promíchejte.
- Osušené vepřové maso posypte solí a pepřem.
- Potřete hořčičnou směsí. Umístěte vepřové maso do pekáčku.
- Pečte vepřové maso, dokud teploměr zasunutý do středu nezaznamená 65 °C, nebo asi 1 hodinu.
- Nechte odstát 15 minut a až poté ho nakrájejte na tenké plátky.
Namarinované vepřové maso si můžete taktéž uložit do mrazáku na další použití. K tomu, abyste mohli nejen maso, ale i ostatní suroviny efektivně sladovat potřebujete výkonnou vakuovačku! Jak vybrat tu nejlepší se dozvíte v naší recenzi!

Upečená panenka naložená v hořčičné marinádě
Křehká a šťavnatá grilovaná vepřová pečeně se sladkou a pikantní medovo hořčičnou marinádou se nejlépe hodí k jednoduchým šťouchaným bramborám.
Co budeme potřebovat
- 50 ml jablečného octa
- 30 ml olivového oleje
- 30 g medu
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce soli
- 1 lžička červené papriky
- 1 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 kg vepřové panenky
Medová hořčičná omáčka
- 50 g medu
- 3 lžíce dijonské hořčice
Postup
- Ve velké míse prošlehejte jablečný ocet, olivový olej, med, hořčici, česnek, sůl, papriku a pepř.
- Nalijte směs do velkého sáčku se zipem. Přidejte vepřovou panenku.
- Uzavřete sáček a ujistěte se, že je vepřové maso pokryté marinádou. Nechte přes noc v lednici.
- Vyjměte vepřové maso z chladničky a před grilováním jej nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- Předehřejte troubu v režimu grilu na 160 stupňů.
- Grilujte panenku, dokud teploměr na maso zasunutý do nejsilnější části nezaznamená 65 °C až 70 °C.
- Vyjměte panenku z trouby a před krájením ji nechte 10 minut odstát.
- Medovou hořčičnou omáčku připravíte smícháním medu a dijonské hořčice.
- Nakrájejte vepřové maso a podávejte teplé s medově hořčičnou omáčkou.

Druhy hořčic a jak je používat?
Jak pravděpodobně víte, hořčice je známé koření, které se velmi běžně používá ve slaných pokrmech, jako jsou klobásy, maso a saláty. Má výraznou chuť, která posune váš pokrm na další úroveň. Více o hořčici, jako takové se dozvíte v našem speciálním článku o hořčičném semínku.
Zde vám přinášíme tipy, jak používat 5 nejčastěji konzumovaných hořčic.
Celozrnná hořčice
Chuť celozrnné hořčice se liší podle semen použitých k její výrobě. Celozrnná hořčice má velmi hustou texturu. V závislosti na obsažených hořčičných semínkách může mít celozrnná hořčice různé příchutě. Může být pikantní i sladký, ale někdy i hořký.
Tento druh hořčice můžete přidat do salátové zálivky nebo do omáček. Je skvělým společníkem na klobásy, preclíky, šunkové sendviče a sýrové talíře.
Medová hořčice
Medová hořčice má okouzlující sladkou chuť. Pro ty, kteří chtějí hořčic s náznaky sladkosti, je medová hořčice ideální volbou. Lidé jí vyrábějí kombinací stejného množství medu a hořčice.
O medové hořčici lidé říkají, že je spíše sladká než pikantní. Lidé ji používají k výrobě salátových dresinků a podávají jí k jednohubkám a do sendvičů.
Pikantní hořčice
Pikantní hořčice obsahuje hnědé hořčičné semínko a málo octa, takže většina původní kořenité chuti jí zůstane. Někdy se přidává muškátový oříšek, zázvor a skořice pro zemité tóny. Aby to bylo ještě pikantnější, občas se do ní přidává i křen. Tato odrůda je známá jako „lahůdková“ hořčice, protože převládá v lahůdkových sendvičích. Může také zlepšit chuť masitých pokrmů, jako jsou klobásy, pečené hovězí maso a pastrami.
Americká hořčice (Yellow Mustard)
Dalším názvem americké hořčice je žlutá hořčice. Název mluví za vše. Je to možná nejvíce typická hořčice Ameriky. Často se používá k doplnění chuti sendvičů se slaninou, rajčaty a salátem, hamburgerů, salátových dresinků a barbecue omáček.
Dijonská hořčice
Dijonská hořčice byla pojmenována podle svého původu, francouzského města Dijon. Je to krémová žlutá pasta, která chutná štiplavě, kysele a kořeněně. Tradičně obsahuje hnědá hořčičná semínka a verjuice (lisovaná šťáva z nezralých hroznů). Dijonskou hořčici můžete podávat s jakýmkoli slaným pokrmem, jako je maso a pomazánky na sendviče.