Tyto recepty na pečené vepřové maso naložené v marinádě z hořčice musíte ochutnat

Křehké maso, nasládlá vůně a trochu štiplavá chuť?

To všechno a mnohem více najdete v těchto receptech na vepřovou pečeni s hořčičnou marinádou!

Přemýšlíte, jak zakomponovat hořčici do dalších jídel? Podívejte se na konec článku!

Vepřová pečeně s hořčičnou marinádou

Panenka v marinádě je super snadný recept na přípravu, který kombinuje jemné maso s hořčicí, česnekem a oreganem. Ale chcete-li připravit toto jídlo, musíte mít hořčici opravdu rádi. Lahodné maso servírujte s dokonalými zapečenými brambory s cuketou.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg vepřové panenky
  • 30 ml olivového oleje
  • 30 g dijonské hořčice
  • 1 lžíce zrnité hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu

Postup

  • V pekáčku smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, zrnitou hořčici, med, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a rozmarýn a dobře promíchejte.
  • Přidejte vepřovou panenku a obalte.
  • Misku pevně zakryjte fólií nebo plastovým obalem a vepřové maso marinujte v lednici po dobu nejméně 8 hodin, maximálně 24 hodin.
  • Když jste připraveni vařit, předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Umístěte maso do pekáče.
  • Maso pečte 30 až 40 minut, dokud není maso propečené.
  • Vyjměte pekáč z trouby, pevně ho zakryjte alobalem a před krájením nechte 10 minut odstát.

Jak ještě můžete maso marinovat se dozvíte v těchto receptech na masové marinády!

Pánev s masem z vepřového obalené v krustě z hořčičných semínek.
Zdroj: whatsinthepan.com

Vepřové maso marinované v hořčici, česneku a medu

Vepřová pečeně je skvělou alternativou k receptům s kuřecími prsy! S touto jednoduchou marinádou z dijonské hořčice a česneku v medu máte zdravé jídlo na každý rušný den v týdnu.

Co budeme potřebovat

  • 1 vepřová panenka
  • 30 g medu
  • 30 g dijonské hořčice
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce mletého česneku
  • Listy ze 2 snítek čerstvého rozmarýnu
  • Listy ze 2 snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • V misce prošlehejte med, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, česnek, rozmarýn a tymián.
  • Vepřové maso ze všech stran osolíme a opepříme, podle chuti.
  • Vložte vepřové maso do velkého plastového sáčku na zip. Nalijte polovinu marinády na vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
  • Uzavřete sáček a nechte vepřové maso v marinádě chladit alespoň 30 minut nebo až 24 hodin.
  • Zbývající ½ marinády dejte stranou do samostatné mísy, přikryjte a dejte do chladničky na později.
  • Vyjměte vepřové maso z marinády a vložte do pekáčku.
  • Během předehřívání trouby nechte vepřové maso ohřát na pokojovou teplotu.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Přikryjte alobalem a pečte 25 minut.
  • Odstraňte alobal, potřete druhou polovinou marinády a umístěte pod gril na asi 5 minut.
  • Vyjměte z trouby a před krájením nechte vepřové maso asi 10 minut odpočinout.

Vepřová pečeně s hořčičnou marinádou na grilu
Vše dělejte jako do kroku 6.
Vyjměte vepřové maso z marinády a během rozehřívání grilu jej nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Rozpalte gril na střední teplotu.
Vložte vepřové maso na gril a zakryjte ho. Vařte asi 12–14 minut a každých pár minut otočte, dokud vepřové maso nedosáhne vnitřní teploty 60 °C – 63 °C.
Před krájením nechte vepřové maso 10 minut odpočinout. Podávejte s rezervovanou marinádou.
Pro další inspiraci na grilované vepřové maso se podívejte na naše recepty!

Dva kusy panenky nakrájené na plátky dochucené marinádou z hořčiče.
Zdroj: thestayathomechef.com

Pečeně z vepřového masa v marinádě s hořčicí a bylinkami

Gratinované brambory se smetanou a čerstvými bylinkami se hodí k tomuto receptu na vepřovou pečeni s hořčičnou marinádou. A pokud se rozhodnete k tomuto hlavnímu chodu servírovat víno, zvažte podávání voňavého červeného, jako je Pinot Noir.

Co budeme potřebovat

  • 6 lžic hrubozrnné dijonské hořčice
  • 6 velkých stroužků česneku (nasekaných)
  • 4 malé bobkové listy (jemně rozdrcené)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 kg vepřové panenky

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Smíchejte dijonskou hořčici, mletý česnek, bobkové listy, olivový olej, balzamikový ocet a rozmarýn v malé misce a promíchejte.
  • Osušené vepřové maso posypte solí a pepřem.
  • Potřete hořčičnou směsí. Umístěte vepřové maso do pekáčku.
  • Pečte vepřové maso, dokud teploměr zasunutý do středu nezaznamená 65 °C, nebo asi 1 hodinu.
  • Nechte odstát 15 minut a až poté ho nakrájejte na tenké plátky.

Namarinované vepřové maso si můžete taktéž uložit do mrazáku na další použití. K tomu, abyste mohli nejen maso, ale i ostatní suroviny efektivně sladovat potřebujete výkonnou vakuovačku! Jak vybrat tu nejlepší se dozvíte v naší recenzi!

Plech s kusem vepřového masa obalené ve zkaramelizované marinádě z hořčice.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Upečená panenka naložená v hořčičné marinádě

Křehká a šťavnatá grilovaná vepřová pečeně se sladkou a pikantní medovo hořčičnou marinádou se nejlépe hodí k jednoduchým šťouchaným bramborám.

Co budeme potřebovat

  • 50 ml jablečného octa
  • 30 ml olivového oleje
  • 30 g medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 kg vepřové panenky

Medová hořčičná omáčka

  • 50 g medu
  • 3 lžíce dijonské hořčice

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte jablečný ocet, olivový olej, med, hořčici, česnek, sůl, papriku a pepř.
  2. Nalijte směs do velkého sáčku se zipem. Přidejte vepřovou panenku.
  3. Uzavřete sáček a ujistěte se, že je vepřové maso pokryté marinádou. Nechte přes noc v lednici.
  4. Vyjměte vepřové maso z chladničky a před grilováním jej nechte ohřát na pokojovou teplotu.
  5. Předehřejte troubu v režimu grilu na 160 stupňů.
  6. Grilujte panenku, dokud teploměr na maso zasunutý do nejsilnější části nezaznamená 65 °C až 70 °C.
  7. Vyjměte panenku z trouby a před krájením ji nechte 10 minut odstát.
  8. Medovou hořčičnou omáčku připravíte smícháním medu a dijonské hořčice.
  9. Nakrájejte vepřové maso a podávejte teplé s medově hořčičnou omáčkou.
Dva kusy vepřové panenky s omáčkou ze smetany a hořčice.
Zdroj: recipetineats.com

Druhy hořčic a jak je používat?

Jak pravděpodobně víte, hořčice je známé koření, které se velmi běžně používá ve slaných pokrmech, jako jsou klobásy, maso a saláty. Má výraznou chuť, která posune váš pokrm na další úroveň. Více o hořčici, jako takové se dozvíte v našem speciálním článku o hořčičném semínku.

Zde vám přinášíme tipy, jak používat 5 nejčastěji konzumovaných hořčic.

Celozrnná hořčice

Chuť celozrnné hořčice se liší podle semen použitých k její výrobě. Celozrnná hořčice má velmi hustou texturu. V závislosti na obsažených hořčičných semínkách může mít celozrnná hořčice různé příchutě. Může být pikantní i sladký, ale někdy i hořký.

Tento druh hořčice můžete přidat do salátové zálivky nebo do omáček. Je skvělým společníkem na klobásy, preclíky, šunkové sendviče a sýrové talíře.

Medová hořčice

Medová hořčice má okouzlující sladkou chuť. Pro ty, kteří chtějí hořčic s náznaky sladkosti, je medová hořčice ideální volbou. Lidé jí vyrábějí kombinací stejného množství medu a hořčice.

O medové hořčici lidé říkají, že je spíše sladká než pikantní. Lidé ji používají k výrobě salátových dresinků a podávají jí k jednohubkám a do sendvičů.

Pikantní hořčice

Pikantní hořčice obsahuje hnědé hořčičné semínko a málo octa, takže většina původní kořenité chuti jí zůstane. Někdy se přidává muškátový oříšek, zázvor a skořice pro zemité tóny. Aby to bylo ještě pikantnější, občas se do ní přidává i křen. Tato odrůda je známá jako „lahůdková“ hořčice, protože převládá v lahůdkových sendvičích. Může také zlepšit chuť masitých pokrmů, jako jsou klobásy, pečené hovězí maso a pastrami.

Americká hořčice (Yellow Mustard)

Dalším názvem americké hořčice je žlutá hořčice. Název mluví za vše. Je to možná nejvíce typická hořčice Ameriky. Často se používá k doplnění chuti sendvičů se slaninou, rajčaty a salátem, hamburgerů, salátových dresinků a barbecue omáček.

Dijonská hořčice

Dijonská hořčice byla pojmenována podle svého původu, francouzského města Dijon. Je to krémová žlutá pasta, která chutná štiplavě, kysele a kořeněně. Tradičně obsahuje hnědá hořčičná semínka a verjuice (lisovaná šťáva z nezralých hroznů). Dijonskou hořčici můžete podávat s jakýmkoli slaným pokrmem, jako je maso a pomazánky na sendviče.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X