Brambory jsou neuvěřitelně všestranná surovina.
V kuchyni se z nich dá vykouzlit neuvěřítelné množství skvělých pokrmů a snad všichni je milují.
My jsme si pro vás dnes připravili chutné recepty na zapečené brambory se smetanou.
Máme pro vás variantu s uzeným lososem nebo třeba křenem a šalvějí.
Tak pojďme na to!
Gratinovaná zelenina se smetanou a sýrem
Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere jsou zdravější verzí klasických gratinovaných brambor. Zároveň se jedná o velmi chutný pokrm, který poslouží jako dokonalá příloha či samostatný hlavní chod.
Co budete potřebovat
- 2 batáty, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
- 2 červené brambory, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
- 1 celeru, oloupaný a nakrájený na 0,5 cm silné plátky
- 1/3 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
- 1 a 1/2 šálku sýra gruyere, nastrouhaného
- 2 šálky smetany na vaření
- 1 thajská chilli paprička, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
- 1 lžička nasekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn a tymián
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Batáty, brambory a celer nakrájejte na tenké plátky.
- V malém hrnci smíchejte smetanu, jarní cibulku, česnek, chilli a bylinky.
- Přiveďte k varu.
- Osolte a opepřete.
- Dejte stranou.
- Batáty navrstvěte do zapékací mísy postříkané olejem ve spreji.
- Posypte 1 lžící hladké mouky.
- Přidejte vrstvu sýra.
- Část smetanové směsi nalijte na batáty.
- Přidejte vrstvu červených brambor, mouku a trochu smetanové směsi.
- To samé udělejte s celerem.
- Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny brambory, batáty, celer, mouku a smetanovou směs.
- Zeleninu posypte zbylým strouhaným sýrem.
- Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 50-60 minut.
- Na posledních 10 minut pečení alobal sundejte.
- Vyjměte z trouby a podávejte.

Zapékání neboli gratinování patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů hlavně díky své jednoduchosti a výtečným výsledkům. Připravili jsme si pro vás i dalších 7 vynikajících receptů na gratinované pokrmy, které si oblíbíte.
Krémové zapečené brambory se schwarzwaldskou šunkou
Dokonalé křehké brambory a schwarzwaldská šunka v krémové sýrové omáčce společně vytváří sytý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí jako večeře o všedním dni. Je jednoduchý na přípravu a zachutná celé vaší rodině.
Co budete potřebovat
- 1 kg oloupaných moučných brambor
- 3 lžíce másla
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 a ½ šálku smetany ke šleháná
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky bílého pepře
- několik kapek pálivé omáčky, jako je Tabasco nebo Sriracha
- ¼ lžičky worcesterské omáčky
- muškátový oříšek dle chuti
- ¼ lžičky mleté hořčice
- 230 g strouhaného čedaru
- 500 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na tenké plátky
- 230 g strouhané mozzarelly
Postup
- Pomocí mandolíny nebo ostrého nože oloupejte a nakrájejte brambory na tloušťku 0,3 cm.
- Nechte je v misce se studenou vodou a osušte je, až je budete připraveni použít.
- Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte cibuli, petrželku a tymián.
- Restujte asi tři minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí.
- Snižte teplotu, přidejte mouku a promíchejte.
- Vařte ještě asi tři minuty, nebo dokud nezmizí vůně surové mouky.
- Přidejte smetanu, sůl, pepř, pikantní omáčku, worcesterskou omáčku, muškátový oříšek, mletou hořčici a 1 a ½ šálku strouhaného čedaru.
- Míchejte na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí v omáčce, poté sundejte z ohně.
- Zahřejte troubu na 175 stupňů Cesia.
- Dvou až třílitrovou pánev vhodnou do trouby nebo zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
- Na dno pánve dejte malé množství omáčky.
- Jednu čtvrtinu brambor nasypte na omáčku a zakryjte dno.
- Na brambory navrstvěte jednu třetinu šunky.
- Dále přidejte třetinu zbývající omáčky a další čtvrtinu brambor a polovinu nastrouhané mozzarelly.
- Přidejte další třetinu šunky, třetinu omáčky, čtvrtinu brambor, poslední třetinu šunky, druhou polovinu mozzarelly, poslední čtvrtinu brambor a zbytek omáčky.
- Vršek posypte zbylým nastrouhaným čedarem.
- Pečte odkryté po dobu jedné hodiny a 20 minut, nebo dokud brambory po propíchnutí vidličkou nebo špejlí nejsou měkké.
- Nechte 30 minut odležet.
- Servírujte.

Gratinované brambory s uzeným lososem a paprikovou omáčkou
Tenké plátky brambor vrstvené s cibulí, petrželkou, uzeným lososem, spoustou sýra a bohatou smetanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strouhankou a zapečené do křupava, jsou naprostou lahůdkou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 a ¾ šálku plnotučného mléka
- 2 a ½ lžíce hladké mouky
- 1 lžíce uzené papriky
- ¼ lžičky mletého kajenského pepře
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 3 a ½ lžíce másla
Na gratinované brambory:
- 3 lžíce másla (plus další na vymazání zapékací misky)
- 1 šálek nasekané cibule
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžička lisovaného česneku
- ½ lžičky soli
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
- ½ šálku smetany na vaření
- 1 kg brambor
- 110 g uzeného lososa
- ¾ šálku panko strouhanky
- 4 šálky strouhaného čedaru
Postup
- Nalijte mléko do misky a ohřívejte v mikrovlnné troubě cca 90 sekund.
- Do misky dejte mouku, papriku, kajenský pepř, sůl a pepř a promíchejte.
- Do hrnce přidejte 2 a ½ lžíce másla a zahřejte.
- Když je máslo rozpuštěné, přidejte směs mouky a koření a za stálého míchání gumovou stěrkou 2 minuty povařte.
- Hrnec sundejte z plotny a za stálého míchání drátěnou metličkou do něj pomalu přilévejte teplé mléko.
- Vraťte hrnec na oheň a přiveďte směs k varu za stálého míchání.
- Nechte minutu vařit.
- Sundejte z plotny a vmíchejte zbylou lžíci másla.
- Podle chuti dosolte.
- Přikryjte a udržujte teplé.
- Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia a vymažte máslem čtvercovou zapékací mísu o velikosti 20 nebo 23 cm.
- Do pánve přidejte 2 lžíce másla.
- Když je máslo rozpuštěné, přidejte nasekanou cibuli a za občasného míchání restujte, dokud není měkká, asi 5-6 minut.
- Přidejte sušený tymián, česnek a sůl a za stálého míchání restujte ještě minutu.
- Sundejte z plotny a vmíchejte petrželku a smetanu.
- Dejte stranou.
- Naplňte hrnec vodou a přidejte 1 lžíci soli.
- Nastavte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky.
- Brambory vhoďte do vroucí vody a nechte vařit do měkka, asi 6 minut.
- Sceďte.
- Přidejte polovinu brambor v rovnoměrné vrstvě na dno máslem vymazané formy.
- Na brambory rozprostřete cibulovou směs, posypte kousky uzeného lososa a šálkem strouhaného sýra.
- Přidejte zbývající brambory.
- Zadní stranou ploché stěrky zatlačte na brambory.
- Navrch dejte 1 a ½ šálku sýra, paprikovou omáčku a zbývající 1 a ½ šálku sýra.
- Rozpusťte zbývající lžíci másla v malé misce v mikrovlnné troubě.
- Do mísy kuchyňského robota přidejte strouhanku panko, zalijte máslem a 5krát nebo 6krát promixujte.
- Na vrch zapékací mísy rozprostřete strouhanku.
- Zapékací mísu položte na plech a pečte 35–40 minut.
- Před podáváním nechte 10 minut odležet.

Užijte si i naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 různých variantách! Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.
Objevte podobné tipy
Zapékané brambory se zakysanou smetanou a šalvějí
Na tenké plátky nakrájené brambory se šalvějí zapečené ve směsi zakysané smetany, křenu a parmazánu. Je to jednoduchý pokrm, který můžete servírovat jako samostatný hlavní chod či jako přílohu k masu nebo rybám.
Co budete potřebovat
- 8 brambor
- 250 ml zakysané smetany
- 2 lžičky křenu
- 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
- 1 lžička šalvěje
- 100 g parmazánu plus další na posypání
- 3 lžíce másla
- sůl a černý pepř
Postup
- Brambory oloupejte a pomocí mandolíny nakrájejte na velmi tenké plátky.
- V širokém hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek a brambory.
- Dejte na středně nízký plamen a restujte, dokud směs není světle zlatá, asi 15 minut.
- Dochuťte solí a pepřem.
- V míse smíchejte zakysanou smetanu s křenem, parmazánem a šalvějí a dochuťte solí a pepřem.
- Na dno dortové formy dejte vrstvu brambor a potřete 2-3 lžícemi smetanové omáčky.
- Nandejte další vrstvu brambor, potřete omáčkou a opakujte se zbytkem brambor.
- Vše zakončete vrstvou omáčky a posypte parmazánem.
- Přikryjte alobalem a pečte 40 minut při 180°C.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut dozlatova.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
Brambory pečené s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou
Kombinace brambor, kuřecích prsou, čedaru, slaniny, farmářského dresinku a smetany je naprosto perfektní a nebudete jí mít nikdy dost. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky cukru
- 3 špetky mletého černého pepře
- 1 lžíce farmářského dresinku
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 226 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kostičky
- 2 plátky slaniny, nakrájené na kousky
- 4 lžíce másla nakrájeného na malé kousky
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 stonek jarní cibulky (pouze zelená část), nakrájený na malá kolečka
Postup
- Zahřejte troubu na 175 °C.
- Zapékací formu o rozměrech 23 x 23 cm lehce vymažte trochou oleje nebo másla.
- Do smetany ke šlehání přidejte sůl, cukr, pepř a farmářský dresink.
- Lehce promíchejte.
- Rozložte brambory a poté kuřecí maso do jedné vrstvy.
- Posypte slaninou, máslem a navrch navrstvěte polovinu čedaru a jarní cibulku.
- Zalijte smetanovou směsí.
- Zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut.
- V posledních 10 minutách posypte zbylým čedarem a pečte, dokud sýr není lehce křupavý.
- Vyndejte z trouby a ihned podávejte.

Máme pro vás i další výborné recepty na brambory zapékané s kuřecím masem 4x jinak. Inspirujte se!
Zapékané smetanové brambory s čedarem
Nejlepší příloha všech dob! Sytá, krémová, máslová a jednoduše delikátní! Takové jsou tyto zapečené brambory se smetanou, máslem a čedarem.
Co budete potřebovat
- 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na cca 2,5 cm kostky
- ¼ šálku másla
- 2 šalotky, nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- ¼ šálku hladké mouky
- 2 šálky kuřecího vývaru
- ¾ šálku smetany ke šlehání
- 2 šálky strouhaného čedaru
- 2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky
Postup
- Vložte brambory do velkého hrnce a zalijte studenou osolenou vodou.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 5 minut.
- Sceďte a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Zapékací misku o rozměrech 23 x 33 cm lehce nastříkejte olejem ve spreji.
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a šalotku a restujte za častého míchání do měkka, asi 3–4 minuty.
- Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
- Postupně zašlehejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne, asi 5 minut.
- Odstraňte ze sporáku a vmíchejte 3/4 šálku čedaru a hořčici.
- Vmíchejte brambory a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Do připravené zapékací mísy rozprostřete bramborovou směs.
- Vložte do trouby a pečte, dokud brambory nezměknou a směs nezhoustne, asi 35-40 minut.
- Posypte zbývající 1 a 1/4 šálkem čedaru.
- Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 3 minuty.
- Nechte 5 minut odstát.
- Ihned podávejte ozdobené čerstvou pažitkou.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!