Vynikající recepty na zapékané smetanové brambory 6x jinak. Vyzkoušejte je všechny!

Brambory jsou neuvěřitelně všestranná surovina.

V kuchyni se z nich dá vykouzlit neuvěřítelné množství skvělých pokrmů a snad všichni je milují.

My jsme si pro vás dnes připravili chutné recepty na zapečené brambory se smetanou.

Máme pro vás variantu s uzeným lososem nebo třeba křenem a šalvějí.

Tak pojďme na to!

Gratinovaná zelenina se smetanou a sýrem

Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere jsou zdravější verzí klasických gratinovaných brambor. Zároveň se jedná o velmi chutný pokrm, který poslouží jako dokonalá příloha či samostatný hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 2 batáty, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
  • 2 červené brambory, oloupané a nakrájené na 0,5 cm silné plátky
  • 1 celeru, oloupaný a nakrájený na 0,5 cm silné plátky
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
  • 1 a 1/2 šálku sýra gruyere, nastrouhaného
  • 2 šálky smetany na vaření
  • 1 thajská chilli paprička, nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 šálku nakrájené jarní cibulky
  • 1 lžička nasekaných čerstvých bylinek, jako je rozmarýn a tymián
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Batáty, brambory a celer nakrájejte na tenké plátky.   
  • V malém hrnci smíchejte smetanu, jarní cibulku, česnek, chilli a bylinky.
  • Přiveďte k varu.
  • Osolte a opepřete.
  • Dejte stranou.
  • Batáty navrstvěte do zapékací mísy postříkané olejem ve spreji.
  • Posypte 1 lžící hladké mouky.
  • Přidejte vrstvu sýra.
  • Část smetanové směsi nalijte na batáty.
  • Přidejte vrstvu červených brambor, mouku a trochu smetanové směsi.
  • To samé udělejte s celerem.
  • Pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny brambory, batáty, celer, mouku a smetanovou směs.
  • Zeleninu posypte zbylým strouhaným sýrem.
  • Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte 50-60 minut.
  • Na posledních 10 minut pečení alobal sundejte.
  • Vyjměte z trouby a podávejte.
Zapékané červené brambory, batáty a celer s parmazánem a sýrem gruyere v zapékací míse.
www.thevintagemixer.com

Zapékání neboli gratinování patří mezi oblíbené způsoby přípravy pokrmů hlavně díky své jednoduchosti a výtečným výsledkům. Připravili jsme si pro vás i dalších 7 vynikajících receptů na gratinované pokrmy, které si oblíbíte.

Krémové zapečené brambory se schwarzwaldskou šunkou

Dokonalé křehké brambory a schwarzwaldská šunka v krémové sýrové omáčce společně vytváří sytý a lahodný pokrm, který se skvěle hodí jako večeře o všedním dni. Je jednoduchý na přípravu a zachutná celé vaší rodině.

Co budete potřebovat

  • 1 kg oloupaných moučných brambor
  • 3 lžíce másla
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 a ½ šálku smetany ke šleháná
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • několik kapek pálivé omáčky, jako je Tabasco nebo Sriracha
  • ¼ lžičky worcesterské omáčky
  • muškátový oříšek dle chuti
  • ¼ lžičky mleté hořčice
  • 230 g strouhaného čedaru
  • 500 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na tenké plátky
  • 230 g strouhané mozzarelly

Postup

  • Pomocí mandolíny nebo ostrého nože oloupejte a nakrájejte brambory na tloušťku 0,3 cm.
  • Nechte je v misce se studenou vodou a osušte je, až je budete připraveni použít.
  • Ve středním hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte cibuli, petrželku a tymián.
  • Restujte asi tři minuty, nebo dokud cibule nezesklovatí.
  • Snižte teplotu, přidejte mouku a promíchejte.
  • Vařte ještě asi tři minuty, nebo dokud nezmizí vůně surové mouky.
  • Přidejte smetanu, sůl, pepř, pikantní omáčku, worcesterskou omáčku, muškátový oříšek, mletou hořčici a 1 a ½ šálku strouhaného čedaru.
  • Míchejte na středním plameni, dokud se sýr nerozpustí v omáčce, poté sundejte z ohně.
  • Zahřejte troubu na 175 stupňů Cesia.
  • Dvou až třílitrovou pánev vhodnou do trouby nebo zapékací mísu nastříkejte olejem ve spreji.
  • Na dno pánve dejte malé množství omáčky.
  • Jednu čtvrtinu brambor nasypte na omáčku a zakryjte dno.
  • Na brambory navrstvěte jednu třetinu šunky.
  • Dále přidejte třetinu zbývající omáčky a další čtvrtinu brambor a polovinu nastrouhané mozzarelly.
  • Přidejte další třetinu šunky, třetinu omáčky, čtvrtinu brambor, poslední třetinu šunky, druhou polovinu mozzarelly, poslední čtvrtinu brambor a zbytek omáčky.
  • Vršek posypte zbylým nastrouhaným čedarem.
  • Pečte odkryté po dobu jedné hodiny a 20 minut, nebo dokud brambory po propíchnutí vidličkou nebo špejlí nejsou měkké.
  • Nechte 30 minut odležet.
  • Servírujte.
Křehké brambory a schwarzwaldská šunka zapečené v krémové sýrové omáčce servírované na talíři s vidličkou.
www.afamilyfeast.com

Gratinované brambory s uzeným lososem a paprikovou omáčkou

Tenké plátky brambor vrstvené s cibulí, petrželkou, uzeným lososem, spoustou sýra a bohatou smetanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strouhankou a zapečené do křupava, jsou naprostou lahůdkou, kterou prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1 a ¾ šálku plnotučného mléka
  • 2 a ½ lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého kajenského pepře
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 3 a ½ lžíce másla

Na gratinované brambory:

  • 3 lžíce másla (plus další na vymazání zapékací misky)
  • 1 šálek nasekané cibule
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžička lisovaného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • ½ šálku smetany na vaření
  • 1 kg brambor     
  • 110 g uzeného lososa
  • ¾ šálku panko strouhanky
  • 4 šálky strouhaného čedaru

Postup

  • Nalijte mléko do misky a ohřívejte v mikrovlnné troubě cca 90 sekund.
  • Do misky dejte mouku, papriku, kajenský pepř, sůl a pepř a promíchejte.
  • Do hrnce přidejte 2 a ½ lžíce másla a zahřejte.
  • Když je máslo rozpuštěné, přidejte směs mouky a koření a za stálého míchání gumovou stěrkou 2 minuty povařte.
  • Hrnec sundejte z plotny a za stálého míchání drátěnou metličkou do něj pomalu přilévejte teplé mléko.
  • Vraťte hrnec na oheň a přiveďte směs k varu za stálého míchání.
  • Nechte minutu vařit.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte zbylou lžíci másla.
  • Podle chuti dosolte.
  • Přikryjte a udržujte teplé.
  • Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia a vymažte máslem čtvercovou zapékací mísu o velikosti 20 nebo 23 cm.
  • Do pánve přidejte 2 lžíce másla.
  • Když je máslo rozpuštěné, přidejte nasekanou cibuli a za občasného míchání restujte, dokud není měkká, asi 5-6 minut.
  • Přidejte sušený tymián, česnek a sůl a za stálého míchání restujte ještě minutu.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte petrželku a smetanu.
  • Dejte stranou.
  • Naplňte hrnec vodou a přidejte 1 lžíci soli.
  • Nastavte na vysokou teplotu a přiveďte k varu.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky.
  • Brambory vhoďte do vroucí vody a nechte vařit do měkka, asi 6 minut.
  • Sceďte.
  • Přidejte polovinu brambor v rovnoměrné vrstvě na dno máslem vymazané formy.
  • Na brambory rozprostřete cibulovou směs, posypte kousky uzeného lososa a šálkem strouhaného sýra.
  • Přidejte zbývající brambory.
  • Zadní stranou ploché stěrky zatlačte na brambory.
  • Navrch dejte 1 a ½ šálku sýra, paprikovou omáčku a zbývající 1 a ½ šálku sýra.
  • Rozpusťte zbývající lžíci másla v malé misce v mikrovlnné troubě.
  • Do mísy kuchyňského robota přidejte strouhanku panko, zalijte máslem a 5krát nebo 6krát promixujte.
  • Na vrch zapékací mísy rozprostřete strouhanku.
  • Zapékací mísu položte na plech a pečte 35–40 minut.
  • Před podáváním nechte 10 minut odležet.
Tenké plátky brambor vrstvené s cibulí, petrželkou, uzeným lososem, spoustou sýra a bohatou smetanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strouhankou a zapečené do křupava, servírované v zapékací míse.
www.alittleandalot.com

Užijte si i naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 různých variantách! Konzumovat ho můžete s bramborem, rýží či zeleninovým salátem.


Zapékané brambory se zakysanou smetanou a šalvějí

Na tenké plátky nakrájené brambory se šalvějí zapečené ve směsi zakysané smetany, křenu a parmazánu. Je to jednoduchý pokrm, který můžete servírovat jako samostatný hlavní chod či jako přílohu k masu nebo rybám.

Co budete potřebovat

  • 8 brambor
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžičky křenu
  • 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno
  • 1 lžička šalvěje
  • 100 g parmazánu plus další na posypání
  • 3 lžíce másla
  • sůl a černý pepř

Postup

  • Brambory oloupejte a pomocí mandolíny nakrájejte na velmi tenké plátky.
  • V širokém hrnci rozehřejte máslo, přidejte česnek a brambory.
  • Dejte na středně nízký plamen a restujte, dokud směs není světle zlatá, asi 15 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • V míse smíchejte zakysanou smetanu s křenem, parmazánem a šalvějí a dochuťte solí a pepřem.
  • Na dno dortové formy dejte vrstvu brambor a potřete 2-3 lžícemi smetanové omáčky.
  • Nandejte další vrstvu brambor, potřete omáčkou a opakujte se zbytkem brambor.
  • Vše zakončete vrstvou omáčky a posypte parmazánem.
  • Přikryjte alobalem a pečte 40 minut při 180°C.
  • Odstraňte alobal a pečte dalších 10 minut dozlatova.
  • Dobrou chuť!
Brambory se šalvějí zapečené ve směsi zakysané smetany, křenu a parmazánu, servírované na talíři.
www.servingdumplings.com

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?

Brambory pečené s kuřecím masem, slaninou a smetanovou omáčkou

Kombinace brambor, kuřecích prsou, čedaru, slaniny, farmářského dresinku a smetany je naprosto perfektní a nebudete jí mít nikdy dost. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 1/4 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky cukru
  • 3 špetky mletého černého pepře
  • 1 lžíce farmářského dresinku
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • 226 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kostičky
  • 2 plátky slaniny, nakrájené na kousky
  • 4 lžíce másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • 1 stonek jarní cibulky (pouze zelená část), nakrájený na malá kolečka

Postup

  • Zahřejte troubu na 175 °C.
  • Zapékací formu o rozměrech 23 x 23 cm lehce vymažte trochou oleje nebo másla.
  • Do smetany ke šlehání přidejte sůl, cukr, pepř a farmářský dresink.
  • Lehce promíchejte.
  • Rozložte brambory a poté kuřecí maso do jedné vrstvy.
  • Posypte slaninou, máslem a navrch navrstvěte polovinu čedaru a jarní cibulku.
  • Zalijte smetanovou směsí.
  • Zakryjte alobalem a pečte 1 hodinu.
  • Odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut.
  • V posledních 10 minutách posypte zbylým čedarem a pečte, dokud sýr není lehce křupavý.
  • Vyndejte z trouby a ihned podávejte.
Zapékané brambory s kuřecím masem, čedar, slaninou a smetanovou omáčkou v zapékací míse.
www.rasamalaysia.com

Máme pro vás i další výborné recepty na brambory zapékané s kuřecím masem 4x jinak. Inspirujte se!

Zapékané smetanové brambory s čedarem

Nejlepší příloha všech dob! Sytá, krémová, máslová a jednoduše delikátní! Takové jsou tyto zapečené brambory se smetanou, máslem a čedarem.

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na cca 2,5 cm kostky
  • ¼ šálku másla
  • 2 šalotky, nakrájené na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • ¾ šálku smetany ke šlehání
  • 2 šálky strouhaného čedaru
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky

Postup

  • Vložte brambory do velkého hrnce a zalijte studenou osolenou vodou.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 5 minut.
  • Sceďte a dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Zapékací misku o rozměrech 23 x 33 cm lehce nastříkejte olejem ve spreji.
  • Ve velkém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Přidejte česnek a šalotku a restujte za častého míchání do měkka, asi 3–4 minuty.
  • Vmíchejte mouku a restujte, dokud lehce nezhnědne, asi 1 minutu.
  • Postupně zašlehejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání.
  • Přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte za stálého míchání, dokud se směs nezredukuje a nezhoustne, asi 5 minut.
  • Odstraňte ze sporáku a vmíchejte 3/4 šálku čedaru a hořčici.
  • Vmíchejte brambory a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Do připravené zapékací mísy rozprostřete bramborovou směs.
  • Vložte do trouby a pečte, dokud brambory nezměknou a směs nezhoustne, asi 35-40 minut.
  • Posypte zbývající 1 a 1/4 šálkem čedaru.
  • Vložte do trouby a pečte dozlatova, asi 3 minuty.
  • Nechte 5 minut odstát.
  • Ihned podávejte ozdobené čerstvou pažitkou.
Gratinované brambory se smetanou, máslem a čedarem v pekáči.
www.damndelicious.net

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X