Přemýšlíte o tom, co si uvařit papiňáku?
Existuje spoustu nejrůznějších receptů z tlakáče, kterými zaručeně nezklamete své strávníky, ba naopak. Navíc jsou hotové velmi rychle a jsou mnohem chutnější než z klasického hrnce.
Představíme si pár jednoduchých receptů v tlakovém hrnci od masových pokrmů, po vynikající přílohy.
Hovězí guláš v tlakovém hrnci
Tradiční hovězí guláš v papiňáku připravíte do 50 minut. Podávat ho je nejlepší s houskovým knedlíkem. Můžete však i s chlebem, těstovinami či bramborami.
Ingredience
- 500-700g hovězího masa
- 4 menší cibule (1 bude na posypání hotového jídla)
- 3-4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce sádla (nebo másla)
- 1 kostka masox (hovězí vývar)
- 2-3 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- Drcený kmín, pepř, sůl, majoránka
- Jíška (tmavá)
Postup
- Hovězí maso si omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
- 3ks cibule nakrájejte na drobné kousky.
- V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět.
- Poté přidejte papriku a míchejte max. půl minuty.
- Přidejte nakrájené maso a nechte zatáhnout.
- Maso opékejte dokud nepustí šťávu, poté jej osolte, opepřete, okmínujte, podlijte vodou, zavřete hrnec a duste.
- Duste asi 30 minut, aby se příliš maso nerozpadalo, poté přidejte vroucí vodu s rozpuštěným masoxem (guláše by mělo být cca 2-2,5l).
- Chvíli povařte a poté do vroucího guláše nasypte přiměřeně jíšku.
- Nakonec přimíchejte prolisovaný česnek a majoránku dle chuti.
- Podávejte s knedlíkem, posypaný čerstvě nakrájenou cibulkou.

TIP: Nechte se inspirovat 10 recepty na poctivý guláš a připravte jej v papiňáku!
Králík na smetaně v papiňáku
Připravte si tento recept velmi podobný svíčkové, který máte hotový do hodinky.
Ingredience
- 1kg králičího masa
- 2,5 lžíce másla
- 1-2 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 kořen petržele
- 4 kuličky nového koření
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- Sůl
- Hladká mouka na zahuštění
- 250ml smetany na vaření (nebo ke šlehání)
Postup
- Očistěte a omyjte králičí maso a nakrájejte nebo nechte vcelku.
- Nakrájejte cibuli nadrobno.
- Mrkev s petrželí oloupejte/ostrouhejte a nakrájejte na větší kousky.
- Rozehřejte si v tlakovém hrnci máslo a na něm nechte zesklovatět cibulku s kmínem.
- Poté přidejte králičí maso a chvíli restujte z obou stran.
- Po chvíli podlijte vodou (aby vše bylo po vodou) a přidejte veškeré kuličkové koření i s bobkovým listem, mrkev i petržel.
- Zaklapněte hrnec a nechte dusit, dokud maso nezměkne (asi 30-40 minut).
- V polovině dušení přidejte prolisovaný česnek.
- Mezitím si připravte zátřepku smícháním smetany s hladkou moukou (2-3 lžíce).
- Po udušení vyjměte maso a dejte stranou na talíř. Také vyndejte veškeré kuličkové koření (proto je dobré si pamatovat množství, které jste použili) a bobkový list.
- Mrkev, petržel v omáčce nechte a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Zahustěte připravenou zátřepkou a povařte.
- Králíka si oberte nebo nechte vcelku, vložte zpět do hrnce a ještě povařte.
- Přidejte sůl dle chuti a podávejte s jakoukoliv přílohou.

Objevte podobné tipy
Brambory v tlakovém hrnci
Nyní si představíme recept na výbornou přílohu k jakémukoliv pokrmu. Bambory si můžete připravit i na způsob gratinovaných. Stačí je před zaklopením hrnce polít trochou smetany a posypat sýrem.
Ingredience
- 1kg oloupaných brambor
- 2 lžíce másla
- Sůl, kmín, koření dle chuti
Postup
- Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky (asi 0,5 cm).
- V papiňáku rozehřejte máslo a poté přidejte nakrájené brambory.
- Bambory poté osolte, opepřete, okmínujte či posypte kořením, které máte nejraději.
- Vše řádně promíchejte, aby brambory byly obalen máslem a kořením ze všech stran.
- Zaklopte hrnec a pečte na středním plamenu.
- Papiňák by měl začít syčet, tak jej ztlumte na nejnižší plamen a poté dopékejte ještě 5 minut.
Pokud přidáváte smetanu se sýrem, smetanu přilijte ihned před pečením a sýrem posypte jakmile začne papiňák syčet.

Silný kuřecí vývar vařený v papiňáku
V papiňáku se nejlépe připravují polévky. Pokud máte chuť na poctivý kuřecí vývar, směle do toho.
Ingredience
- Skelet nebo odřezky z kuřete
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 1 větší cibule
- Celerová nať
- Celý pepř
- Bobkový list
- Nové koření
- Sůl
- 2l vody
Postup
- Skelet omyjte, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Do hrnce nalijte 2l vody a přidejte veškeré ingredience.
- Papiňák zaklopte a vařte asi 30 minut (40 i se zahříváním).
- Po uvaření by maso mělo jít dobře od kosti. Pokud ne, vařte ještě déle.
- Polévku přeceďte, vyndejte tedy kuličkové koření, bobkový list a zeleninu.
- Zeleninu můžete nakrájet a vrátit do polévky, nebo použijte čerstvou (nutno povařit ještě 10 minut do změknutí).
- Přidejte obrané maso, dochuťte a podávejte například s nudlemi či knedlíčky.

A čím polévku nejlépe zahustit? Mrkněte na těchto 5 rychlých zavářek do polévky a jistě si vyberete.
Segedínský guláš v tlakáči
Segedínský guláš je známý svou lahodnou kyselostí. Ještě lepšího výsledku při vaření tohoto jídla docílíte právě jeho vařením v tlakovém hrnci. Zelíčko bude měkčí a maso se bude rozpadat na jazyku. No, vyzkoušejte sami.
Ingredience
- 500g vepřového masa (libového)
- 500g kysaného bílého zelí
- 2 cibule
- 1 PL sladké papriky
- 2 lžíce sádla (nebo másla)
- 2-3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- Sůl a kmín
- 250ml smetany na vaření
- Hladká mouka na zahuštění
Postup
- Maso omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na rozehřátém sádle v papiňáku.
- Vložte nakrájené maso a restujte ze všech stran do zatažení.
- Posypte sladkou paprikou a chvilinku restujte.
- Podlijte alespoň hrnkem teplé vody, přidejte kuličkové koření a bobkový list.
- Osolte dle chuti, přidejte okapané zelí a v zaklapnutém papiňáku nechte dusit asi 30 minut.
- Mezitím si připravte zátřepku smícháním smetany s 2-3 lžícemi hladké mouky.
- Po udušení vyjměte kuličkové koření s bobkovým listem, vmíchejte zátřepku a ještě chvilku povařte.
- Podávejte nejlépe s houskovým knedlíkem či s chlebem.

Tradiční kuře na paprice
Posledním receptem, na který se zaměříme je kuřátko na paprice. To můžete podávat taktéž s jakoukoliv přílohou, a sice s knedlíkem, rýží, těstovinami, bramborami nebo jen tak s chlebem. Recept je velmi rychlý a snadný, resp. připravíte jej do hodiny.
Ingredience
- 4-5ks kuřecích stehen, čtvrtek (můžete použít i kuřecí paličky)
- 2 ks menší cibule
- 2 PL sladké papriky
- 1 kostka kuřecího bujónu
- 2-3 PL hladké mouky na zahuštění
- 250ml smetany na vaření
- Máslo
- Sůl a pepř
Postup
- Kuřecí maso omyjte, osušte.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na rozehřátém másle s trochou pepře zpěnit.
- Posypte sladkou paprikou a ihned přidejte kuřecí kousky a zprudka orestujte z obou stran.
- Poté maso dostatečně podlijte vodou, aby bylo ponořené a rozdrobte bujón.
- Duste v zaklopeném tlakáči asi 30 minut.
- Mezitím si připravte zátřepku smícháním 2-3 lžic mouky se smetanou.
- Udušené maso vyjměte, do hrnce vlijte zátřepku a krátce povařte.
- Dle chuti osolte, opepřete, případně zřeďte vývarem nebo mlékem.
- Maso můžete obrat a vložit přímo do omáčky nebo podávejte k omáčce vcelku i s kostí.

Proč právě tlakový hrnec?
Jedna z dovedností papiňáku je jeho udržení veškeré páry uvnitř. Díky tomu uvnitř vystoupá vysoká teplota a tlak během chvilky. Vaření jídel se takdíky rychlosti stoupání teploty zkrátí z hodiny až na desítky minut.
Právě vaření pod tlakem je rychlejší, tudíž ekologičtější a také zdravější variantou, pokud nepřidáte tolik tuku.
Dají se v něm připravit nejrůznější pokrmy od masa, brambor, polévek, zeleninových směsí až po dětské příkrmy.
Oproti vaření v klasickém hrnci, ve kterém vaření trvá o něco déle, právě tlakový hrnec dokáže v potravinách zachovat veškeré vitaminy a zdraví prospěšné látky.
Souhrn výhod vaření v papiňáku:
- vaření trvá znatelně krátkou dobu
- zachování důležitých živin v potravinách
- maso je z papiňáku křehké a rozpadající se
- pokrmy jsou chutnější
- při vaření neušpiníte svou kuchyni
Při výběru toho nejlepšího papiňáku se můžete inspirovat našimi zkušenostmi a hodnocením tlakových hrnců.