Těchto 6 výborných receptů z papiňáku musíte určitě vyzkoušet!

Přemýšlíte o tom, co si uvařit papiňáku?

Existuje spoustu nejrůznějších receptů z tlakáče, kterými zaručeně nezklamete své strávníky, ba naopak. Navíc jsou hotové velmi rychle a jsou mnohem chutnější než z klasického hrnce.

Představíme si pár jednoduchých receptů v tlakovém hrnci od masových pokrmů, po vynikající přílohy.

Hovězí guláš v tlakovém hrnci

Tradiční hovězí guláš v papiňáku připravíte do 50 minut. Podávat ho je nejlepší s houskovým knedlíkem. Můžete však i s chlebem, těstovinami či bramborami.

Ingredience

  • 500-700g hovězího masa
  • 4 menší cibule (1 bude na posypání hotového jídla)
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce sádla (nebo másla)
  • 1 kostka masox (hovězí vývar)
  • 2-3 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • Drcený kmín, pepř, sůl, majoránka
  • Jíška (tmavá)

Postup

  • Hovězí maso si omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
  • 3ks cibule nakrájejte na drobné kousky.
  • V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět.
  • Poté přidejte papriku a míchejte max. půl minuty.
  • Přidejte nakrájené maso a nechte zatáhnout.
  • Maso opékejte dokud nepustí šťávu, poté jej osolte, opepřete, okmínujte, podlijte vodou, zavřete hrnec a duste.
  • Duste asi 30 minut, aby se příliš maso nerozpadalo, poté přidejte vroucí vodu s rozpuštěným masoxem (guláše by mělo být cca 2-2,5l).
  • Chvíli povařte a poté do vroucího guláše nasypte přiměřeně jíšku.
  • Nakonec přimíchejte prolisovaný česnek a majoránku dle chuti.
  • Podávejte s knedlíkem, posypaný čerstvě nakrájenou cibulkou.
Talíř guláše s těstovinami
Zdroj: lecker.de

TIP: Nechte se inspirovat 10 recepty na poctivý guláš a připravte jej v papiňáku!

Králík na smetaně v papiňáku

Připravte si tento recept velmi podobný svíčkové, který máte hotový do hodinky.

Ingredience

  • 1kg králičího masa
  • 2,5 lžíce másla
  • 1-2 větší cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 kořen petržele
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • Sůl
  • Hladká mouka na zahuštění
  • 250ml smetany na vaření (nebo ke šlehání)

Postup

  • Očistěte a omyjte králičí maso a nakrájejte nebo nechte vcelku.
  • Nakrájejte cibuli nadrobno.
  • Mrkev s petrželí oloupejte/ostrouhejte a nakrájejte na větší kousky.
  • Rozehřejte si v tlakovém hrnci máslo a na něm nechte zesklovatět cibulku s kmínem.
  • Poté přidejte králičí maso a chvíli restujte z obou stran.
  • Po chvíli podlijte vodou (aby vše bylo po vodou) a přidejte veškeré kuličkové koření i s bobkovým listem, mrkev i petržel.
  • Zaklapněte hrnec a nechte dusit, dokud maso nezměkne (asi 30-40 minut).
  • V polovině dušení přidejte prolisovaný česnek.
  • Mezitím si připravte zátřepku smícháním smetany s hladkou moukou (2-3 lžíce).
  • Po udušení vyjměte maso a dejte stranou na talíř. Také vyndejte veškeré kuličkové koření (proto je dobré si pamatovat množství, které jste použili) a bobkový list.
  • Mrkev, petržel v omáčce nechte a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Zahustěte připravenou zátřepkou a povařte.
  • Králíka si oberte nebo nechte vcelku, vložte zpět do hrnce a ještě povařte.
  • Přidejte sůl dle chuti a podávejte s jakoukoliv přílohou.
Smetanová omáčka s králičím masem
Zdroj: chefkoch.de

Brambory v tlakovém hrnci

Nyní si představíme recept na výbornou přílohu k jakémukoliv pokrmu. Bambory si můžete připravit i na způsob gratinovaných. Stačí je před zaklopením hrnce polít trochou smetany a posypat sýrem.

Ingredience

  • 1kg oloupaných brambor
  • 2 lžíce másla
  • Sůl, kmín, koření dle chuti

Postup

  • Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky (asi 0,5 cm).
  • V papiňáku rozehřejte máslo a poté přidejte nakrájené brambory.
  • Bambory poté osolte, opepřete, okmínujte či posypte kořením, které máte nejraději.
  • Vše řádně promíchejte, aby brambory byly obalen máslem a kořením ze všech stran.
  • Zaklopte hrnec a pečte na středním plamenu.
  • Papiňák by měl začít syčet, tak jej ztlumte na nejnižší plamen a poté dopékejte ještě 5 minut.

Pokud přidáváte smetanu se sýrem, smetanu přilijte ihned před pečením a sýrem posypte jakmile začne papiňák syčet.

Opečené brambory posypané petrželkou
Zdroj: eatwell101.com

Silný kuřecí vývar vařený v papiňáku

V papiňáku se nejlépe připravují polévky. Pokud máte chuť na poctivý kuřecí vývar, směle do toho.

Ingredience

  • Skelet nebo odřezky z kuřete
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 1 větší cibule
  • Celerová nať
  • Celý pepř
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Sůl
  • 2l vody

Postup

  • Skelet omyjte, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy.
  • Do hrnce nalijte 2l vody a přidejte veškeré ingredience.
  • Papiňák zaklopte a vařte asi 30 minut (40 i se zahříváním).
  • Po uvaření by maso mělo jít dobře od kosti. Pokud ne, vařte ještě déle.
  • Polévku přeceďte, vyndejte tedy kuličkové koření, bobkový list a zeleninu.
  • Zeleninu můžete nakrájet a vrátit do polévky, nebo použijte čerstvou (nutno povařit ještě 10 minut do změknutí).
  • Přidejte obrané maso, dochuťte a podávejte například s nudlemi či knedlíčky.
Polévka z kuřecího masa s noky
Zdroj: bildderfrau.de

A čím polévku nejlépe zahustit? Mrkněte na těchto 5 rychlých zavářek do polévky a jistě si vyberete.

Segedínský guláš v tlakáči

Segedínský guláš je známý svou lahodnou kyselostí. Ještě lepšího výsledku při vaření tohoto jídla docílíte právě jeho vařením v tlakovém hrnci. Zelíčko bude měkčí a maso se bude rozpadat na jazyku. No, vyzkoušejte sami.

Ingredience

  • 500g vepřového masa (libového)
  • 500g kysaného bílého zelí
  • 2 cibule
  • 1 PL sladké papriky
  • 2 lžíce sádla (nebo másla)
  • 2-3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • Sůl a kmín
  • 250ml smetany na vaření
  • Hladká mouka na zahuštění

Postup

  • Maso omyjte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na rozehřátém sádle v papiňáku.
  • Vložte nakrájené maso a restujte ze všech stran do zatažení.
  • Posypte sladkou paprikou a chvilinku restujte.
  • Podlijte alespoň hrnkem teplé vody, přidejte kuličkové koření a bobkový list.
  • Osolte dle chuti, přidejte okapané zelí a v zaklapnutém papiňáku nechte dusit asi 30 minut.
  • Mezitím si připravte zátřepku smícháním smetany s 2-3 lžícemi hladké mouky.
  • Po udušení vyjměte kuličkové koření s bobkovým listem, vmíchejte zátřepku a ještě chvilku povařte.
  • Podávejte nejlépe s houskovým knedlíkem či s chlebem.
Hrnec plný segedínského guláše
Zdroj: lecker.de

Tradiční kuře na paprice

Posledním receptem, na který se zaměříme je kuřátko na paprice. To můžete podávat taktéž s jakoukoliv přílohou, a sice s knedlíkem, rýží, těstovinami, bramborami nebo jen tak s chlebem. Recept je velmi rychlý a snadný, resp. připravíte jej do hodiny.

Ingredience

  • 4-5ks kuřecích stehen, čtvrtek (můžete použít i kuřecí paličky)
  • 2 ks menší cibule
  • 2 PL sladké papriky
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • 2-3 PL hladké mouky na zahuštění
  • 250ml smetany na vaření
  • Máslo
  • Sůl a pepř

Postup

  • Kuřecí maso omyjte, osušte.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte na rozehřátém másle s trochou pepře zpěnit.
  • Posypte sladkou paprikou a ihned přidejte kuřecí kousky a zprudka orestujte z obou stran.
  • Poté maso dostatečně podlijte vodou, aby bylo ponořené a rozdrobte bujón.
  • Duste v zaklopeném tlakáči asi 30 minut.
  • Mezitím si připravte zátřepku smícháním 2-3 lžic mouky se smetanou.
  • Udušené maso vyjměte, do hrnce vlijte zátřepku a krátce povařte.
  • Dle chuti osolte, opepřete, případně zřeďte vývarem nebo mlékem.
  • Maso můžete obrat a vložit přímo do omáčky nebo podávejte k omáčce vcelku i s kostí.
Kuřecí maso na paprice vařené v tlakáči
Zdroj: whatsinthepan.com

Proč právě tlakový hrnec?

Jedna z dovedností papiňáku je jeho udržení veškeré páry uvnitř. Díky tomu uvnitř vystoupá vysoká teplota a tlak během chvilky. Vaření jídel se takdíky rychlosti stoupání teploty zkrátí z hodiny až na desítky minut.

Právě vaření pod tlakem je rychlejší, tudíž ekologičtější a také zdravější variantou, pokud nepřidáte tolik tuku.

Dají se v něm připravit nejrůznější pokrmy od masa, brambor, polévek, zeleninových směsí až po dětské příkrmy.

Oproti vaření v klasickém hrnci, ve kterém vaření trvá o něco déle, právě tlakový hrnec dokáže v potravinách zachovat veškeré vitaminy a zdraví prospěšné látky.

Souhrn výhod vaření v papiňáku:

  • vaření trvá znatelně krátkou dobu
  • zachování důležitých živin v potravinách
  • maso je z papiňáku křehké a rozpadající se
  • pokrmy jsou chutnější
  • při vaření neušpiníte svou kuchyni

Při výběru toho nejlepšího papiňáku se můžete inspirovat našimi zkušenostmi a hodnocením tlakových hrnců.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X