Tvarohové řezy se hodí nejen jako chuťovka ke kávě, ale potěší i návštěvu.
Hledáte tipy na sladké pečení?
Podívejte se na kombinace, které jsme pro vás připravili.
Tvarohové řezy – hrnečkové
Jednoduché, ale dobré. Potěší vděčného i náročného strávníka.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru moučky
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce kakaa
Na krém:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky v prášku
- 2 vanilkové cukry
- 125 g másla
- 500 g tvarohu ve vaničce
Na polevu:
- 100 g tmavé čokolády min. 60%
- 200 ml smetany ke šlehání
POSTUP:
Korpus:
- Vejce si vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Odeberte polovinu těsta a vylijte na vymazaný plech.
- Do druhé poloviny přidejte kakao a vylijte na světlé těsto.
- Dejte péct na 180 °C asi na 15 minut.
Krém:
- Pudinky uvařte dle návodu v polovině litru mléka.
- Přidejte vanilkové cukry a máslo.
- Do vychladlé směsi vmíchejte tvaroh a důkladně promíchejte.
- Krémem potřete vychladlý korpus.
Poleva:
- Smetanu přiveďte k varu a přidejte k čokoládě rozpuštěné v parní lázni.
- Šlehejte do zhoustnutí.
- Polijte na vrch řezu a dejte zchladit.

Linecké tvarohové řezy
Tyto linecké řezy s brusinkovo-tvarohovou nádivkou zvou k vyzkoušení. Vypadají hezky, ale jsou i velice chutné.
INGREDIENCE:
Na těsto:
- 250 g loupaných mandlí
- 100 g mletých lískových ořechů
- 400 g hladké mouky
- 250 g práškového cukru
- špetka soli
- 2 lžičky koření do perníku
- 250 g změklého másla
- 5 vaječných žloutků
Na náplň:
- vanilkový lusk
- 400 g polotučného tvarohu v pozlátku
- 70 g cukru
- 1 vejce
- 20 g hladké mouka
- špetka drceného hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 400 g brusinkové marmelády
- 1 vaječný žloutek
POSTUP:
- Rozemleté mandle a ořechy smíchejte s moukou, moučkovým cukrem, solí a kořením do perníku.
- Přidejte máslo, vypracujte, pak žloutky a zpracujte.
- Rozdělte jej na třetiny, zabalte do potravinové folie a dejte zchladit na hodinu do lednice.
- Poté si ze dvou částí vyválejte rovnoměrné pláty a propíchejte je vidličkou.
- Ze surovin na náplň s výjimkou brusinkové marmelády si ušlehejte tvarohovou nádivku a natřete jí druhý plát.
- Na tvarohovou nádivku dejte druhý plát a potřete marmeládou.
- Ze třetího dílu těsta vykrájejte libovolné tvary (třeba hvězdičky) a ozdobte vrchní část řezu.
- Pečte na 180 °C asi 35 minut.

Sypané tvarohové řezy
Připomínají kakaovou drobenku, která se prolíná s tvarohovou náplní s lehkým nádechem citronu.
INGREDIENCE:
Na drobenku:
- ⅔ hrnku cukru
- 10 lžic změklého másla
- 1 a ¼ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku kakaa
- 1 velké vejce
Na náplň:
- 3 vejce
- ½ hrnku cukru
- ⅛ lžičky soli
- ⅓ hrnku kukuřičného škrobu
- ½ hrnku oleje
- kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 hrnku polotučného tvarohu
POSTUP:
- Ingredience na drobenku smíchejte v drobivou směs, případně dodejte cca 2 lžičky vody.
- ⅔ drobenky dejte do menšího pekáčku vymazaného máslem.
Náplň:
- Žloutky si oddělte od bílků.
- Bílky vyšlehejte se solí do tuha.
- V jiné míse si smíchejte žloutky se 2 lžícemi cukru, tvarohem, citronovou kůrou a nakonec přidejte kukuřičný škrob.
- Opatrně do této tvarohové směsi zašlehejte bílky a krém naneste na korpus.
- Vrch posypte zbylou drobenkou.
- Pečte při 180°C asi 15 minut.

Objevte podobné tipy
Trojbarevné tvarohové řezy
Milujete čokoládu? Tady máme hned tři – hořkou, mléčnou i bílou. A pozor! Tyto tvarohové řezy jsou nepečené.
INGREDIENCE:
- 125 g máslových sušenek
- 100 g másla
- 6 plátků želatiny
- 150 g tmavé čokolády
- 100 g mléčné čokolády
- 150 g bílé čokolády
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 100 g cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 300 g smetany ke šlehání
POSTUP:
- Sušenky si nadrobte a smíchejte je s rozpuštěným máslem.
- Tuto směs rozložte do pečicím papírem vyložené formy (o rozměrech 11×26 cm), stlačte a dejte vychladit.
- Želatinu dejte nabobtnat do studené vody.
- 100 g z každé čokolády si rozlámejte a každou zvlášť dejte nad párou rozpustit.
- Tvaroh si smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem.
- 3 polévkové lžíce tvarohové směsi si odeberte do rendlíku a dejte opatrně zahřívat, přidejte vyždímanou želatinu a nechte rozpustit.
- Tuto směs vmíchejte do zbytku tvarohové směsi.
- Tvarohovou směs si rozdělte na třetiny.
- Vyšlehejte si šlehačku a rozdělte ji taktéž na 3 porce.
- Do jedné třetiny přidejte vychladlou tmavou čokoládu s třetinou šlehačky.
- Do druhé třetiny mléčnou čokoládu a druhou třetinou šlehačky
- A do poslední třetiny bílou čokoládu s poslední třetinou šlehačky.
- Na korpus rozetřete krém s tmavou čokoládou, na něj umístěte krém s mléčnou čokoládou a nakonec rozetřete krém z bílé čokolády.
- Dezert dejte přes noc ztuhnout do lednice.
- Druhý den dezert vyjměte z formy a ozdobte zbytkem rozpuštěné tmavé a bílé čokolády.

Videorecept shlédněte zde:
Dvoubarevné řezy s tvarohem
Tento řez z tvarohu připomíná strakatou krávu. Může zaujmout malé děti a stát se tak oblíbenou svačinkou.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 250 g cukru
- 40 g kakaa
- 1 balíček prášku do pečiva
- 275 g změklého másla
- 2 vejce
Na krém:
- 250 g másla
- 6 vajec
- 300 g cukru
- 1 kg polotučného tvarohu
- 1 balíček vanilkového pudinku
- šťáva a kůra z 1 citronu
POSTUP:
- Smíchejte mouky, cukr, vanilkový cukr, kakao a prášek do pečiva.
- Máslo si nakrájejte na kostky a přidejte k mouce. Vejce si vyšlehejte a přidejte k směsi.
- Vše spolu vyšlehejte a udělejte z těsta bochník.
- Bochník si rozdělte na dvě třetiny a třetinu.
- Oba bochníky zabalte do potravinové fólie a dejte je na 30 minut chladit.
Příprava krému:
- Máslo si dejte rozpustit a trochu jej zchlaďte.
- 2 vaječné bílky si vyšlehejte spolu se lžící cukru.
- Do vyšlehaných bílků přidejte zchladlé máslo.
- V další míse si smíchejte zbytek vajec spolu se dvěma žloutky, zbytkem cukru, pudinkem, tvarohem, citronovou kůrou a šťávou.
- Nakonec do této směsi vmíchejte bílkovou směs s máslem.
Finální úprava:
- Pečicí plech si vymazejte máslem a vysypejte moukou.
- Větší část těsta (dvě třetiny) si vyválejte a rozprostřete na plech.
- Na vrch rozprostřete krém a na krém natrhejte zbytek kakaového těsta, aby se vytvořily fleky.
- Dejte jej péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 50 minut.

Tip: Tmavé těsto, kterým budete tvořit flíčky si můžete vyválet a vykrojit vaše oblíbené tvary (třeba hvězdy, srdíčka). Bude to vypadat ještě lépe.
Křehké tvarohové řezy s mandarinkami
Řezy s tvarohem jsou výborné i s kousky ovoce. Co třeba mandarinky? Nebo zapojte svou fantazii a dejte si tam jinou zavařeninu.
INGREDIENCE:
Na korpus:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
Na krém:
- ½ hrnku zakysané smetany
- 1 prášek do pečiva
- 500 g polotučného tvarohu
- 250 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 plechovka mandarinek
- 1 balíček želatiny
POSTUP:
- Smíchejte si všechny ingredience na těsto, nalijte do malého pekáčku (cca 25×25 cm).
- Dejte péct na 150 °C na asi 20 minut.
Příprava krému:
- Tvaroh si smíchejte s cukrem, přidejte zakysanou smetanu, mandarinky bez šťávy a vsypte želatinu dle pokynů na obalu.
- Tvarohovou směsí potřete korpus a dejte zchladit do lednice.

Tip: Máte rádi řezy s ovocem. Zkuste si připravit výborné jahodové řezy.
Tvaroh lze využít jako krém i jako základ do těsta. Jaké moučníky a dezerty s tvarohem máte nejraději vy?
K nim se samozřejmě hodí i káva. Jakou máte nejraději? Snadno ji lze připravit i v kávovarech Krups.
Už jste zkoušeli skvělou tvarohovou bábovku? Nebo nakoukněte, jak upéct výborné a vydatné tvarohové moučníky.