Netradiční recepty na rolády s ořechy, které jste pravděpodobně nikdy neochutnali. Jsou delikátní!

Lámete si hlavu, jaký dezert tentokrát připravit svým hostům?

Možná je načase zkusit něco úplně nového.

Proto jsme si pro vás připravili 5 originálních receptů na ořechové rolády, po kterých se budete moct utlouct!

Vyzkoušejte dýňovou variantu s pekanovými ořechy nebo třeba pusinkovou verzi s pistáciemi.

Ať už si vyberete jakkoli, zaručeně si pochutnáte!

Dýňová roláda s karamelovou náplní a pekanovými ořechy

Tohle je přesně typ dezertu, který si zamiluje úplně každý. Dýňová roláda plněná luxusní karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy, které jí dodávají úžasnou chuť a texturu, je delikatesa, kterou po vás každý bude chtít znovu a znovu.

Co budete potřebovat

Na karamelovou omáčku:

  • 100 g cukru
  • 30 ml vody
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla, pokojové teploty
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Na těsto:

  • 3 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 160 g dýňového pyré
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky zázvoru

Na ořechovou náplň:

  • 100 g pekanových ořechů, opečených

Na karamelovou náplň:

  • 230 g sýru Philadelphia nebo Mascarpone, pokojové teploty
  • 60 g karamelové omáčky viz výše
  • 30 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 g smetany ke šlehání, vychlazené

Na posypání:

  • moučkový cukr

Na ozdobení (volitelně):

  • tyčinky skořice
  • bobule physalis (mochyně)
  • šlehačka

Postup

  • Vložte cukr a vodu do hrnce na středně vysoký plamen a vařte bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezíská karamelovou barvu.
  • Hrnec sundejte z plotny a přidejte smetanu.
  • Vařte asi 1 minutu za stálého míchání vařečkou do hladka.
  • Odstraňte z ohně a přidejte vanilkový extrakt, máslo a sůl.
  • Dobře promíchejte dohladka.
  • Přendejte do mísy a nechte vychladnout.
  • Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
  • Pekanové ořechy dejte na plech a pečte 15 minut.
  • Když jsou vychladlé, nakrájejte je na malé kousky a dejte stranou.
  • Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
  • Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  • Do velké mísy přidejte vejce a cukr a míchejte 5-7 minut, dokud nebude směs světle žlutá, hustá a pěnivá.
  • Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  • Přidejte dýňové pyré a citronovou šťávu a promíchejte.
  • Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
  • Jemně vmíchejte moučnou směs do dýňové směsi.
  • Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
  • Pečte 13-15 minut.
  • Těsto nechte 5 minut vychladnout na plechu.
  • Poprašte moučkovým cukrem.
  • Vyklopte těsto na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem.
  • Srolujte a nechte vychladnout.
  • V míse smíchejte Philadelphii nebo Mascarpone s moučkovým cukrem, karamelovou omáčkou, skořicí a vanilkovým extraktem.
  • V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Smetanu jemně vmíchejte do karamelové směsi.
  • Těsto rozbalte a rovnoměrně potřete karamelovou náplní.
  • Posypte náplň nakrájenými pekanovými ořechy.
  • Zarolujte.
  • Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
  • Poprašte moučkovým cukrem.
  • Volitelně potřete vršek šlehačkou a přidejte physalis a tyčinky skořice.
  • Podávejte pokapané zbylou karamelovou omáčkou.
Dýňová roláda plněná karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy ozdobená tyčinkami skořice a mučenkou.
www.homecookingadventure.com

Mandlová roláda s mascarpone a čerstvými jahodami

Tato roláda je krásně svěží, takže skvěle funguje jako letní dezert. Mandlové těsto plněné krémem z mascarpone a čerstvými jahodami potěší vaše chuťové buňky!

Co budete potřebovat

  • 40 g blanšírovaných celých mandlí
  • 140 g moučkového cukru plus navíc na posypání
  • 4 vejce
  • 140g hladké mouky, prosáté, plus navíc na podsypání
  • 60 g másla, rozpuštěného, ​​plus navíc na vymazání
  • 300 g mascarpone
  • 30 g moučkového cukru plus navíc na posypání
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 150 g jahod a navíc k podávání
  • 20 g pražených mandlí

Postup

  • Troubu předehřejte na 200˚C.
  • Plech na pečení o rozměrech 34 x 22 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • Celé mandle pečte na malém plechu po dobu 7 minut, dokud nebudou o odstín tmavší a aromatické.
  • Jemně nasekejte.
  • Elektrickým šlehačem šlehejte cukr s vejci do bledé a krémové směsi, 8-10 minut.
  • Kovovou lžící opatrně po několika lžičkách vmíchejte prosátou mouku, poté nasekané mandle a rozpuštěné máslo.
  • Směs přendejte na vyložený plech a zadní částí lžíce uhlaďte.
  • Pečte v troubě 10-12 minut dozlatova.
  • Mezitím položte na velké prkénko velký list pečícího papíru a posypte ho moučkovým cukrem.
  • Jakmile těsto vyndáte z trouby, vyklopte jej na pečící papír.
  • Jemně sloupněte horní vrstvu pečícího papíru.
  • Udělejte čáru 2 cm od krátkého konce těsta.
  • Pevně ​​srolujte a nechte vychladnout švem dolů.
  • Vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do hladka, poté vmíchejte vanilku.
  • Jahody rozmačkejte vidličkou, aby měly ještě trochu textury, a poté jemně vmíchejte do směsi mascarpone.
  • Vychladlé těsto jemně rozbalte.
  • Po povrchu rozetřete jahodové mascarpone.
  • Těsto znovu srolujte, pečicí papír ponechte na desce a položte na servírovací talíř stranou se švem dolů.
  • Roládu poprašte moučkovým cukrem a navrch naaranžujte extra jahody.
  • Ozdobte opečenými mandlemi a podávejte.
Mandlové těsto plněné krémem z mascarpone a čerstvými jahodami na talířku s vedle položenými šálky kávy a kouskem rolády na talíři.
www.waitrose.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na jahodové dezerty, které vás nikdy nezačnou nudit! 
Na své si přijdou jak milovníci pečení, tak i ti, kteří upřednostňují nepečené dobroty.


Ořechová roláda plněná kávovým krémem

Připravte si luxusní roládu z vlašských ořechů, na kterou nepotřebujete žádnou mouku. Je nadýchaná, lehká a chuť pražených ořechů dokonale ladí s aromatickým kávovým krémem. Snadná příprava a ještě snadnější konzumace 🙂

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 150 g opečených vlašských ořechů
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 6 vajec, oddělených na žloutky a bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky vinného kamene

Na náplň:

  • 250 g rozpuštěného másla
  • 400 g moučkového cukru, prosátého
  • 6 lžic uvařené vychlazené kávy
  • 6 lžic vychlazené smetany ke šlehání

Na ozdobení:

  • 10 g nasekaných opražených vlašských ořechů
  • zbylý krém na náplň

Postup

Příprava ořechů:

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Plech o rozměrech 38 x 23 cm vymažte máslem a vyložte listem pečícího papíru.
  • 150 g vlašských ořechů opékejte na litinové pánvi, dokud nezezlátnou.
  • Můžete je také péct v troubě na 200 °C asi 5-10 minut.
  • Opečené ořechy chlaďte na alobalu asi hodinu.
  • Vychladlé ořechy nasypte do kuchyňského robotu a přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
  • Rozmixujte je do pískové struktury; zastavte procesor těsně předtím, než se změní na pastu.

Příprava těsta:

  • Oddělte žloutky a bílky do dvou misek.
  • Bílky vlijte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
  • Šlehejte při nízké rychlosti několik minut.
  • Když uvidíte, že se na okraji bílků tvoří vzduchové bubliny, přidejte ¼ lžičky vinného kamene.
  • Po několika minutách, když uvidíte, že se vytvořila vrstva bublin, přidejte 75 g moučkového cukru po lžících, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Po přidání veškerého cukru zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
  • Do velké mísy dejte 6 žloutků a přidejte zbývajících 75 g moučkového cukru.
  • Použijte ruční nebo stolní mixér s nástavcem na šlehání a na střední rychlost začněte šlehat žloutky.
  • Směs žloutků a cukru šlehejte asi 4 minuty nebo dokud směs nezhoustne a nebude mít bledou barvu.
  • Do směsi vaječných žloutků přidejte směs mletých vlašských ořechů.
  • Jemně promíchejte stěrkou.
  • Do vzniklé ořechové směsi přidejte trochu vaječných bílků.
  • Poté přidejte ve 3 přídavcích zbylé bílky, vždy jemně promíchejte.
  • Směs opatrně nalijte na připravený plech.
  • Rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky.
  • Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
  • Zatímco se těsto peče, připravte si na rovný povrch list pečícího papíru, který je o něco větší než těsto.
  • Hotové těsto vyklopte na připravený pečící papír.
  • Pečící papír, který na těstu zůstal z pečení, opatrně sloupněte.
  • Ještě teplé těsto začněte pomocí pečícího papíru rolovat z kratší strany.
  • Nechte zcela vychladnout na mřížce.

Příprava náplně:

  • V hrnci rozpusťte 250 g másla na nízkém až středním plameni.
  • Když se máslo začne vařit, vypněte oheň a nechte ho trochu vychladnout.
  • 400 g prosátého moučkového cukru dejte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
  • Do moučkového cukru pomalu nalijte rozpuštěné máslo.
  • Směs šlehejte asi 5-7 minut nebo dokud nebude textura hladká.
  • Mezitím jednou nebo dvakrát zastavte mixér, abyste oškrábali stěny a dno mísy.
  • Mixujte na nízké nebo střední rychlosti, poté přidejte 6 lžic vychlazené smetany a poté i 6 lžic uvařené kávy.
  • Zpočátku se směs srazí.
  • Zvyšte rychlost a šlehejte další 2-3 minuty, dokud směs nezíská hladkou strukturu.
  • Směs zakryjte potravinářskou fólií.
  • Uchovávejte v chladu v lednici a vyndejte těsně před přípravou rolády.

Příprava rolády:

  • Vychladlé těsto opatrně rozviňte.
  • Naneste část vychlazeného kávového krému na těsto a rovnoměrně jej rozetřete pomocí stěrky.
  • Na jednom konci nechte asi 1 centimetr volný.
  • Bez pečicího papíru začněte roládu rolovat do těsného polena.
  • Ujistěte se, že šev směřuje dolů.
  • Ostrým nožem ořízněte obě strany, aby roláda vypadala upraveně.
  • Připravte si servírovací talíř a položte na něj roládu.
  • Vyřízněte otvor na konci zdobícího sáčku a vložte do něj zdobící hvězdicovou špičku.
  • Do sáčku dejte zbylý kávový krém.
  • Sáček v horní části zajistěte sponou.
  • Prostředek rolády ozdobte krémovými hvězdičkami viz foto.
  • Nakonec hvězdičky posypte nasekanými opraženými vlašskými ořechy.
  • Nakrájejte a užijte si to!
Roláda z vlašských ořechů ozdobená kávovým krémem a ořechy.
www.bakabee.com

Ke kávovému dezertu nesmí chybět kvalitní káva. Máme pro vás recenze nejoblíbenějších švýcarských kávovarů Jura, ve kterých zjistíte třeba to, proč jsou tak výjimečné. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Roláda z lískových ořechů se šlehačkou, ostružinovým džemem a čokoládovou polevou

Jemná, ale bohatá roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená dokonalou čokoládovou omáčkou je naprostou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 3/4 šálku rozemletých pražených lískových oříšků (postup v receptu)
  • 1/4 arrowroot kořenového škrobu
  • 6 velkých vajec, oddělených na žloutky a bílky
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu Na náplň:
  • 2 a ½ šálku smetany ke šlehání
  • 2/3 šálku ostružinového džemu
  • 1/4 lžičky vinného kamene
  • 1/4 šálku moučkového cukru

Na čokoládovou omáčku:

  • 1/4 šálku slaného másla
  • 1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/8 lžičky soli

Na pražené lískové ořechy:

  • 1 šálek celých nesolených pražených lískových ořechů

Postup

Příprava těsta:

  • Předehřejte troubu na 175 ° C.
  • Celé lískové ořechy rozložte na plech a vložte do trouby na 15–20 minut, dokud se vnější slupka trochu neodloupne.
  • Vyjměte a nasypte do kuchyňské utěrky.
  • Nechte několik minut vychladnout, poté důkladně utřete ručníkem, aby se odstranily některé slupky lískových ořechů, a poté nechte zcela vychladnout.
  • Jakmile ořechy vychladnou, po malých dávkách je mixujte v kuchyňském robotu, dokud vám nevznikne mouka.
  • Trochu celých pražených ořechů si schovejte na ozdobu.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Pečící plech vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a poté papír vymažte.
  • Elektrickým šlehačem šlehejte bílky a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  • Přidejte 1/3 šálku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, odstavte.
  • Do mísy samostatné mísy přidejte žloutky přidejte další 1/3 šálku cukru a šlehejte, dokud nebudete mít hustou a světlou směs, asi minutu.
  • Přidejte mouku z lískových ořechů, škrob, sůl a vanilku a prošlehejte.
  • Do směsi po třetinách vmíchejte bílky.
  • Nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou.
  • Pečte 14–16 minut, poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.
  • Poté zvedněte pečicí papír s těstem a položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku.
  • Posypte moučkovým cukrem a těsto opatrně srolujte pomocí pečícího papíru a utěrky.
  • Nechte takto úplně vychladnout.

Příprava náplně:

  • Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidejte cukr a 1/3 šálku džemu a dále šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky – zbylou 1/3 šálku džemu si ponechte na potření rolády.
  • Na potření si nechte 1 šálek šlehačky.

Příprava rolády:

  • Když těsto vychladne, opatrně jej rozbalte.
  • 1/3 šálku džemu rovnoměrně rozetřete na těsto a poté pomocí stěrky rozetřete šlehačku, kterou jste si neodložili na potření rolády, rovnoměrně po celém těstě.
  • Roládu opatrně znovu srolujte a zabalte do pečícího papíru – dejte na 30 minut až hodinu do lednice nebo mrazáku.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně mírném ohni.
  • Přidejte kakaový prášek a šlehejte do hladka, poté přidejte cukr a prošlehejte.
  • Přidejte mléko a dále šlehejte do zhoustnutí – pokud potřebuje více tekutiny, přidejte ještě trochu mléka.
  • Odstraňte z ohně a nechte uležet, dokud omáčka mírně nevychladne.
  • Nahrubo si nasekejte zbylé pražené lískové ořechy.
  • Vyjměte roládu z mrazáku nebo lednice a sundejte pečící papír.
  • Zalijte roládu čokoládovou omáčkou a ozdobte odloženou šlehačkou.
  • Posypte nahrubo nasekaných praženými oříšky a podávejte!
Roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená čokoládovou omáčkou na prkýnku.
www.sisterssansgluten.com

A co takové recepty na domácí másla z ořechů 6x jinak? Zdravá pochoutka, která zpestří nejen vaši snídani!

Roláda ze sněhových pusinek s pistáciemi a citronovým krémem

Skvělý osvěžující dezert z pusinek, pistácií a citronového krému udělá na vaše hosty patřičný dojem a celá vaše rodina si ho zamiluje. Navíc je až překvapivě jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj moc ingrediencí.

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 5 bílků
  • 280 g moučkového cukru
  • 50 g vyloupaných pistáciových oříšků, jemně nasekaných
  • moučkový cukr, na posypání

Na citronový krém:

  • 100 g másla, změklého
  • 225 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 3 velkých citronů
  • 300 ml smetany ke šlehání, lehce našlehané

Postup

  • Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
  • Pečící plech o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem.
  • Bílky šlehejte v čisté velké míse elektrickým šlehačem při plné rychlosti do tuhého sněhu.
  • Postupně přidávejte po lžičkách cukru a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu tuhou a lesklou směs a dokud nebude přidán všechen cukr.
  • Směs rozetřete na připravený plech a posypte nasekanými pistáciemi.
  • Pečte asi 8 minut do zlatohněda.
  • Snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia a pečte dalších 15 minut, dokud nebude pusinkové těsto na dotek pevné.
  • Vyjměte a otočte dnem vzhůru na kus pečícího papíru.
  • Opatrně sloupněte papír od základu pusinkového těsta a nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Máslo dejte do žáruvzdorné mísy, přidejte cukr a ručně šlehejte, dokud se nespojí.
  • Vmíchejte žloutky.
  • Přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte do hladka.
  • Postavte misku nad hrnec s vroucí vodou a šlehejte, dokud směs nezhoustne.
  • Nechte si 100 g (asi 6 polévkových lžic) citronového krému a dejte stranou.
  • Zbylý citronový krém nalijte do sterilizované sklenice, uzavřete a skladujte v lednici až 2 týdny.
  • Smíchejte citronový krém se šlehačkou, krouživým pohybem získáte mramorovaný efekt.
  • Natřete na vychladlé pusinkové těsto a pevně srolujte do rolády (pomozte si pečícím papírem).
  • Roládu položte na talíř švem dolů.
  • Při podávání poprašte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!
Dezert z pusinek, pistácií a citronového krému s vedle položenou sklenicí a talířkem s kouskem rolády.
www.bbc.co.uk

A jak se vám naše dnešní recepty na ořechové rolády líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X