Lámete si hlavu, jaký dezert tentokrát připravit svým hostům?
Možná je načase zkusit něco úplně nového.
Proto jsme si pro vás připravili 5 originálních receptů na ořechové rolády, po kterých se budete moct utlouct!
Vyzkoušejte dýňovou variantu s pekanovými ořechy nebo třeba pusinkovou verzi s pistáciemi.
Ať už si vyberete jakkoli, zaručeně si pochutnáte!
Dýňová roláda s karamelovou náplní a pekanovými ořechy
Tohle je přesně typ dezertu, který si zamiluje úplně každý. Dýňová roláda plněná luxusní karamelovou náplní a pečenými pekanovými ořechy, které jí dodávají úžasnou chuť a texturu, je delikatesa, kterou po vás každý bude chtít znovu a znovu.
Co budete potřebovat
Na karamelovou omáčku:
- 100 g cukru
- 30 ml vody
- 60 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla, pokojové teploty
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Na těsto:
- 3 velká vejce
- 200 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové šťávy
- 160 g dýňového pyré
- 1/2 lžičky soli
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky zázvoru
Na ořechovou náplň:
- 100 g pekanových ořechů, opečených
Na karamelovou náplň:
- 230 g sýru Philadelphia nebo Mascarpone, pokojové teploty
- 60 g karamelové omáčky viz výše
- 30 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 240 g smetany ke šlehání, vychlazené
Na posypání:
- moučkový cukr
Na ozdobení (volitelně):
- tyčinky skořice
- bobule physalis (mochyně)
- šlehačka
Postup
- Vložte cukr a vodu do hrnce na středně vysoký plamen a vařte bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezíská karamelovou barvu.
- Hrnec sundejte z plotny a přidejte smetanu.
- Vařte asi 1 minutu za stálého míchání vařečkou do hladka.
- Odstraňte z ohně a přidejte vanilkový extrakt, máslo a sůl.
- Dobře promíchejte dohladka.
- Přendejte do mísy a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia.
- Pekanové ořechy dejte na plech a pečte 15 minut.
- Když jsou vychladlé, nakrájejte je na malé kousky a dejte stranou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Plech o rozměrech 30 x 40 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte vejce a cukr a míchejte 5-7 minut, dokud nebude směs světle žlutá, hustá a pěnivá.
- Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- Přidejte dýňové pyré a citronovou šťávu a promíchejte.
- Do samostatné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
- Jemně vmíchejte moučnou směs do dýňové směsi.
- Nalijte těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřete.
- Pečte 13-15 minut.
- Těsto nechte 5 minut vychladnout na plechu.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Vyklopte těsto na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem.
- Srolujte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte Philadelphii nebo Mascarpone s moučkovým cukrem, karamelovou omáčkou, skořicí a vanilkovým extraktem.
- V jiné misce šlehejte smetanu, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Smetanu jemně vmíchejte do karamelové směsi.
- Těsto rozbalte a rovnoměrně potřete karamelovou náplní.
- Posypte náplň nakrájenými pekanovými ořechy.
- Zarolujte.
- Před podáváním dejte alespoň na 2 hodiny do lednice.
- Poprašte moučkovým cukrem.
- Volitelně potřete vršek šlehačkou a přidejte physalis a tyčinky skořice.
- Podávejte pokapané zbylou karamelovou omáčkou.
Mandlová roláda s mascarpone a čerstvými jahodami
Tato roláda je krásně svěží, takže skvěle funguje jako letní dezert. Mandlové těsto plněné krémem z mascarpone a čerstvými jahodami potěší vaše chuťové buňky!
Co budete potřebovat
- 40 g blanšírovaných celých mandlí
- 140 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 4 vejce
- 140g hladké mouky, prosáté, plus navíc na podsypání
- 60 g másla, rozpuštěného, plus navíc na vymazání
- 300 g mascarpone
- 30 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 2 lžičky vanilkové pasty
- 150 g jahod a navíc k podávání
- 20 g pražených mandlí
Postup
- Troubu předehřejte na 200˚C.
- Plech na pečení o rozměrech 34 x 22 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Celé mandle pečte na malém plechu po dobu 7 minut, dokud nebudou o odstín tmavší a aromatické.
- Jemně nasekejte.
- Elektrickým šlehačem šlehejte cukr s vejci do bledé a krémové směsi, 8-10 minut.
- Kovovou lžící opatrně po několika lžičkách vmíchejte prosátou mouku, poté nasekané mandle a rozpuštěné máslo.
- Směs přendejte na vyložený plech a zadní částí lžíce uhlaďte.
- Pečte v troubě 10-12 minut dozlatova.
- Mezitím položte na velké prkénko velký list pečícího papíru a posypte ho moučkovým cukrem.
- Jakmile těsto vyndáte z trouby, vyklopte jej na pečící papír.
- Jemně sloupněte horní vrstvu pečícího papíru.
- Udělejte čáru 2 cm od krátkého konce těsta.
- Pevně srolujte a nechte vychladnout švem dolů.
- Vyšlehejte mascarpone a moučkový cukr do hladka, poté vmíchejte vanilku.
- Jahody rozmačkejte vidličkou, aby měly ještě trochu textury, a poté jemně vmíchejte do směsi mascarpone.
- Vychladlé těsto jemně rozbalte.
- Po povrchu rozetřete jahodové mascarpone.
- Těsto znovu srolujte, pečicí papír ponechte na desce a položte na servírovací talíř stranou se švem dolů.
- Roládu poprašte moučkovým cukrem a navrch naaranžujte extra jahody.
- Ozdobte opečenými mandlemi a podávejte.
Vyzkoušejte i naše další recepty na jahodové dezerty, které vás nikdy nezačnou nudit!
Na své si přijdou jak milovníci pečení, tak i ti, kteří upřednostňují nepečené dobroty.
Objevte podobné tipy
Ořechová roláda plněná kávovým krémem
Připravte si luxusní roládu z vlašských ořechů, na kterou nepotřebujete žádnou mouku. Je nadýchaná, lehká a chuť pražených ořechů dokonale ladí s aromatickým kávovým krémem. Snadná příprava a ještě snadnější konzumace 🙂
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 150 g opečených vlašských ořechů
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 6 vajec, oddělených na žloutky a bílky
- 150 g moučkového cukru
- ¼ lžičky vinného kamene
Na náplň:
- 250 g rozpuštěného másla
- 400 g moučkového cukru, prosátého
- 6 lžic uvařené vychlazené kávy
- 6 lžic vychlazené smetany ke šlehání
Na ozdobení:
- 10 g nasekaných opražených vlašských ořechů
- zbylý krém na náplň
Postup
Příprava ořechů:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Plech o rozměrech 38 x 23 cm vymažte máslem a vyložte listem pečícího papíru.
- 150 g vlašských ořechů opékejte na litinové pánvi, dokud nezezlátnou.
- Můžete je také péct v troubě na 200 °C asi 5-10 minut.
- Opečené ořechy chlaďte na alobalu asi hodinu.
- Vychladlé ořechy nasypte do kuchyňského robotu a přidejte ½ lžičky prášku do pečiva.
- Rozmixujte je do pískové struktury; zastavte procesor těsně předtím, než se změní na pastu.
Příprava těsta:
- Oddělte žloutky a bílky do dvou misek.
- Bílky vlijte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
- Šlehejte při nízké rychlosti několik minut.
- Když uvidíte, že se na okraji bílků tvoří vzduchové bubliny, přidejte ¼ lžičky vinného kamene.
- Po několika minutách, když uvidíte, že se vytvořila vrstva bublin, přidejte 75 g moučkového cukru po lžících, aby se cukr zcela rozpustil.
- Po přidání veškerého cukru zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Do velké mísy dejte 6 žloutků a přidejte zbývajících 75 g moučkového cukru.
- Použijte ruční nebo stolní mixér s nástavcem na šlehání a na střední rychlost začněte šlehat žloutky.
- Směs žloutků a cukru šlehejte asi 4 minuty nebo dokud směs nezhoustne a nebude mít bledou barvu.
- Do směsi vaječných žloutků přidejte směs mletých vlašských ořechů.
- Jemně promíchejte stěrkou.
- Do vzniklé ořechové směsi přidejte trochu vaječných bílků.
- Poté přidejte ve 3 přídavcích zbylé bílky, vždy jemně promíchejte.
- Směs opatrně nalijte na připravený plech.
- Rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky.
- Těsto pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud není zlatavě hnědé a pružné na dotek.
- Zatímco se těsto peče, připravte si na rovný povrch list pečícího papíru, který je o něco větší než těsto.
- Hotové těsto vyklopte na připravený pečící papír.
- Pečící papír, který na těstu zůstal z pečení, opatrně sloupněte.
- Ještě teplé těsto začněte pomocí pečícího papíru rolovat z kratší strany.
- Nechte zcela vychladnout na mřížce.
Příprava náplně:
- V hrnci rozpusťte 250 g másla na nízkém až středním plameni.
- Když se máslo začne vařit, vypněte oheň a nechte ho trochu vychladnout.
- 400 g prosátého moučkového cukru dejte do stolního mixéru s nástavcem na šlehání.
- Do moučkového cukru pomalu nalijte rozpuštěné máslo.
- Směs šlehejte asi 5-7 minut nebo dokud nebude textura hladká.
- Mezitím jednou nebo dvakrát zastavte mixér, abyste oškrábali stěny a dno mísy.
- Mixujte na nízké nebo střední rychlosti, poté přidejte 6 lžic vychlazené smetany a poté i 6 lžic uvařené kávy.
- Zpočátku se směs srazí.
- Zvyšte rychlost a šlehejte další 2-3 minuty, dokud směs nezíská hladkou strukturu.
- Směs zakryjte potravinářskou fólií.
- Uchovávejte v chladu v lednici a vyndejte těsně před přípravou rolády.
Příprava rolády:
- Vychladlé těsto opatrně rozviňte.
- Naneste část vychlazeného kávového krému na těsto a rovnoměrně jej rozetřete pomocí stěrky.
- Na jednom konci nechte asi 1 centimetr volný.
- Bez pečicího papíru začněte roládu rolovat do těsného polena.
- Ujistěte se, že šev směřuje dolů.
- Ostrým nožem ořízněte obě strany, aby roláda vypadala upraveně.
- Připravte si servírovací talíř a položte na něj roládu.
- Vyřízněte otvor na konci zdobícího sáčku a vložte do něj zdobící hvězdicovou špičku.
- Do sáčku dejte zbylý kávový krém.
- Sáček v horní části zajistěte sponou.
- Prostředek rolády ozdobte krémovými hvězdičkami viz foto.
- Nakonec hvězdičky posypte nasekanými opraženými vlašskými ořechy.
- Nakrájejte a užijte si to!
Ke kávovému dezertu nesmí chybět kvalitní káva. Máme pro vás recenze nejoblíbenějších švýcarských kávovarů Jura, ve kterých zjistíte třeba to, proč jsou tak výjimečné. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Roláda z lískových ořechů se šlehačkou, ostružinovým džemem a čokoládovou polevou
Jemná, ale bohatá roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená dokonalou čokoládovou omáčkou je naprostou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 3/4 šálku rozemletých pražených lískových oříšků (postup v receptu)
- 1/4 arrowroot kořenového škrobu
- 6 velkých vajec, oddělených na žloutky a bílky
- ¼ lžičky vinného kamene
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu Na náplň:
- 2 a ½ šálku smetany ke šlehání
- 2/3 šálku ostružinového džemu
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/4 šálku moučkového cukru
Na čokoládovou omáčku:
- 1/4 šálku slaného másla
- 1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 1/4 šálku cukru
- 1/8 lžičky soli
Na pražené lískové ořechy:
- 1 šálek celých nesolených pražených lískových ořechů
Postup
Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Celé lískové ořechy rozložte na plech a vložte do trouby na 15–20 minut, dokud se vnější slupka trochu neodloupne.
- Vyjměte a nasypte do kuchyňské utěrky.
- Nechte několik minut vychladnout, poté důkladně utřete ručníkem, aby se odstranily některé slupky lískových ořechů, a poté nechte zcela vychladnout.
- Jakmile ořechy vychladnou, po malých dávkách je mixujte v kuchyňském robotu, dokud vám nevznikne mouka.
- Trochu celých pražených ořechů si schovejte na ozdobu.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Pečící plech vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a poté papír vymažte.
- Elektrickým šlehačem šlehejte bílky a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Přidejte 1/3 šálku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, odstavte.
- Do mísy samostatné mísy přidejte žloutky přidejte další 1/3 šálku cukru a šlehejte, dokud nebudete mít hustou a světlou směs, asi minutu.
- Přidejte mouku z lískových ořechů, škrob, sůl a vanilku a prošlehejte.
- Do směsi po třetinách vmíchejte bílky.
- Nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou.
- Pečte 14–16 minut, poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.
- Poté zvedněte pečicí papír s těstem a položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku.
- Posypte moučkovým cukrem a těsto opatrně srolujte pomocí pečícího papíru a utěrky.
- Nechte takto úplně vychladnout.
Příprava náplně:
- Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidejte cukr a 1/3 šálku džemu a dále šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky – zbylou 1/3 šálku džemu si ponechte na potření rolády.
- Na potření si nechte 1 šálek šlehačky.
Příprava rolády:
- Když těsto vychladne, opatrně jej rozbalte.
- 1/3 šálku džemu rovnoměrně rozetřete na těsto a poté pomocí stěrky rozetřete šlehačku, kterou jste si neodložili na potření rolády, rovnoměrně po celém těstě.
- Roládu opatrně znovu srolujte a zabalte do pečícího papíru – dejte na 30 minut až hodinu do lednice nebo mrazáku.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně mírném ohni.
- Přidejte kakaový prášek a šlehejte do hladka, poté přidejte cukr a prošlehejte.
- Přidejte mléko a dále šlehejte do zhoustnutí – pokud potřebuje více tekutiny, přidejte ještě trochu mléka.
- Odstraňte z ohně a nechte uležet, dokud omáčka mírně nevychladne.
- Nahrubo si nasekejte zbylé pražené lískové ořechy.
- Vyjměte roládu z mrazáku nebo lednice a sundejte pečící papír.
- Zalijte roládu čokoládovou omáčkou a ozdobte odloženou šlehačkou.
- Posypte nahrubo nasekaných praženými oříšky a podávejte!
A co takové recepty na domácí másla z ořechů 6x jinak? Zdravá pochoutka, která zpestří nejen vaši snídani!
Roláda ze sněhových pusinek s pistáciemi a citronovým krémem
Skvělý osvěžující dezert z pusinek, pistácií a citronového krému udělá na vaše hosty patřičný dojem a celá vaše rodina si ho zamiluje. Navíc je až překvapivě jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj moc ingrediencí.
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 5 bílků
- 280 g moučkového cukru
- 50 g vyloupaných pistáciových oříšků, jemně nasekaných
- moučkový cukr, na posypání
Na citronový krém:
- 100 g másla, změklého
- 225 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 3 velkých citronů
- 300 ml smetany ke šlehání, lehce našlehané
Postup
- Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
- Pečící plech o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem.
- Bílky šlehejte v čisté velké míse elektrickým šlehačem při plné rychlosti do tuhého sněhu.
- Postupně přidávejte po lžičkách cukru a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu tuhou a lesklou směs a dokud nebude přidán všechen cukr.
- Směs rozetřete na připravený plech a posypte nasekanými pistáciemi.
- Pečte asi 8 minut do zlatohněda.
- Snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia a pečte dalších 15 minut, dokud nebude pusinkové těsto na dotek pevné.
- Vyjměte a otočte dnem vzhůru na kus pečícího papíru.
- Opatrně sloupněte papír od základu pusinkového těsta a nechte asi 10 minut vychladnout.
- Máslo dejte do žáruvzdorné mísy, přidejte cukr a ručně šlehejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte žloutky.
- Přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte do hladka.
- Postavte misku nad hrnec s vroucí vodou a šlehejte, dokud směs nezhoustne.
- Nechte si 100 g (asi 6 polévkových lžic) citronového krému a dejte stranou.
- Zbylý citronový krém nalijte do sterilizované sklenice, uzavřete a skladujte v lednici až 2 týdny.
- Smíchejte citronový krém se šlehačkou, krouživým pohybem získáte mramorovaný efekt.
- Natřete na vychladlé pusinkové těsto a pevně srolujte do rolády (pomozte si pečícím papírem).
- Roládu položte na talíř švem dolů.
- Při podávání poprašte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!
A jak se vám naše dnešní recepty na ořechové rolády líbily? Napište nám do komentářů!