Rolády sice na první pohled působí složitě, ale ve skutečnosti se připravují rychle a jednoduše.
Přesvědčte se o tom s našimi recepty na kokosové rolády, které zvládne připravit i úplný začátečník.
Ochutnejte verzi ze sněhových pusinek, nepečenou s kakaem nebo třeba se šlehačkou a čerstvými jahodami.
Pochutnáte si!
Kokosová roláda s malinovým krémem
Na tuhle dobrotu potřebujete jen pár surovin a přitom se jedná o neuvěřitelně lahodný a krásný dezert, který potěší všechny vaše hosty!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 6 vajec, oddělených na žloutky a bílky
- 150 g moučkového cukru
- kůra a šťáva ze 2 limetek
- 125 g sušeného kokosu
Na náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 šálek malin
Postup
- Předehřejte troubu na 170ºC.
- Pečící plech o rozměrech cca 40 x 25 cm lehce vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Žloutky a cukr ušlehejte do husté a světlé hmoty.
- Přidejte kůru a šťávu z limetek a kokos ke žloutkům a cukru a šlehejte, aby se vše spojilo.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a pomocí velké kovové lžíce vmíchejte do žloutkové směsi.
- Nalijte na plech a uhlaďte stěrkou.
- Pečte 15–20 minut do ztuhnutí.
- Vyjměte a položte na chladicí mřížku.
- Zakryjte horní část čistou vlhkou utěrkou.
- Když je těsto studené, vyměňte utěrku za kus pečícího papíru.
- Dobře zabalte do potravinářské fólie.
- Těsto si takto můžete připravit i den předem.
- Šlehejte smetanu, dokud se v ní nevytvoří měkké špičky.
- Jemně vmíchejte mascarpone a cukr.
- Promíchejte s malinami.
- Těsto překlopte na nový list pečícího papíru a opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo.
- Po celém těstě rovnoměrně rozetřete malinový krém.
- Začněte těsto opatrně zvedat a rolovat nejdelší stranou k sobě za pomoci pečícího papíru.
- Opatrně odstraňte pečící papír a poprašte moučkovým cukrem.
- Podávejte s extra čerstvými malinami.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze nejlepších digestoří. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Dýňová roláda plněná kokosovým krémem
To že se dají z dýně připravit luxusní dezerty víme asi všichni. Ale už jste zkoušeli dýňovou roládu? Měkké piškotové těsto s dýňovou příchutí plněné tou nejkrémovější kokosovou náplní potěší vaše chuťové buňky a vy nikdy nebudete mít této lahůdky dost!
Co budete potřebovat
- 5 vajec, oddělených na žloutky a bílky
- 2/3 šálku cukru
- 1/3 šálku konzervovaného dýňového pyré
- 1 lžička skořice
- 2/3 šálku dortové mouky
- sůl
- 1 lžička jedlé sody
- 1 šálek rozpuštěného másla plus 3 lžíce navíc
- 3 šálky moučkového cukru plus navíc
- 1 lžička kokosového extraktu
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- 1 šálek strouhaného kokosu
Postup
- Kokos rozložte v rovnoměrné vrstvě na plech.
- Pečte 15-20 minut v troubě vyhřáté na 150 stupňů Celsia a každých 5 minut promíchejte, aby se nepřipálil.
- Nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Postříkejte plech na pečení olejem ve spreji a vyložte pečícím papírem.
- Pečící papír opět postříkejte olejem ve spreji a dejte stranou.
- V míse ušlehejte žloutky do husté a zlatavé směsi.
- Postupně zašlehejte 1/3 šálku cukru, dýňové pyré a skořici.
- V míse mixéru šlehejte bílky pomocí šlehacího nástavce, dokud se v nich nezačnou tvořit poloměkké vrcholky.
- Postupně zašlehejte 1/3 šálku zbývajícího cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se ze směsi netvoří tuhé vrcholy.
- Opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.
- Smíchejte dortovou mouku, ¼ lžičky soli a jedlou sodu a poté přimíchejte 3 lžíce rozpuštěného máslo.
- Promíchejte s vaječnou směsí a těsto nalijte na připravený plech.
- Pečte 12 minut.
- Po vytažení z trouby těsto ihned posypte moučkovým cukrem.
- Opatrně těsto vyklopte na čistou utěrku posypanou moučkovým cukrem.
- Odstraňte pečící papír.
- Rolujte těsto pomocí ručníku, počínaje kratším koncem.
- Nechte úplně vychladnout.
- Mezitím si připravte náplň.
- V míse mixéru vyšlehejte 1 šálek másla do lehké a nadýchané konzistence.
- Po jednom šálku pomalu zašlehejte moučkový cukr.
- Přidejte kokosová extrakt, smetanu a špetku soli.
- Míchejte, dokud nebudete mít hladký krém.
- Přimíchejte kokos.
- Pomalu rozbalte těsto.
- Celé těsto potřete máslovým krémem.
- Opatrně roládu srolujte a položte na servírovací talíř švem dolů.
- V případě potřeby ořízněte konce.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na buchty z dýně pro posezení u odpolední kávy. Máme pro vás 9 luxusních variant!

Objevte podobné tipy
Kokosová roláda se šlehačkou a čerstvými jahodami
Kokos dodává této luxusní roládě úžasnou tropickou chuť, která skvěle doplňuje citrony a jahody. Připravte si tento letní dezert a přineste ho třeba na grilovačku s přáteli.
Co budete potřebovat
- 3 velká vejce
- 125 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 50 g strouhaného kokosu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 500 g čerstvých jahod
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem pečící plech o rozměrech 20 x 30 cm.
- Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte, dokud není směs velmi hustá a napěněná.
- Vmíchejte citronovou kůru, šťávu a sušený kokos.
- Nalijte na připravený plech.
- Pečte 12-15 minut, dokud těsto neztuhne.
- Roládu vyklopte na plech posypaný moučkovým cukrem.
- Nechte ji dnem vzhůru, ale neodstraňujte pečící papír.
- Roládu stačí přikrýt vlhkou utěrkou a nechat úplně vychladnout.
- Vyšlehejte smetanu a připravte si jahody.
- Jakmile roláda úplně vychladne, sejměte utěrku a pečící papír.
- Roládu potřete vrstvou šlehačky, část si nechte na ozdobu a nandejte na ni vrstvu jahod.
- Ozdobte zbylou šlehačkou a jahodami a nechte vychladit v lednici, dokud nebudete připraveni podávat.
- Nechte si chutnat!

Nepečená kakaová roláda s kokosovou náplní
Na tuto hutnou kakaovou roládu s lahodnou krémovou kokosovou náplní potřebujete pouze pár ingrediencí a připravíte ji za méně než 30 minut! Nepoužívejte klasický strouhaný kokos, ale kokosové vločky, dodají roládě lepší strukturu.
Co budete potřebovat
- 3 šálky rozdrobených BeBe sušenek
- 1 lžíce cukru (volitelně)
- 4 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 1 šálek teplé vody
- 300 g kokosových vloček
- 120 g másla pokojové teploty
- ⅓ šálku moučkového cukru
- 1/2 šálku slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Sušenky vložte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebudou mít jemnou texturu podobnou kukuřičné mouce.
- Do velké mísy přidejte sušenkovou strouhanku a kakao a promíchejte.
- V malé misce smíchejte vodu a cukr a ohřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 1 minuty.
- Přidejte vzniklý sirup do sušenkové směsi a pomocí vidličky pořádně promíchejte.
- Rukama směs důkladně hněťte, dokud nevznikne nelepivé, snadno zpracovatelné těsto, v případě potřeby po troškách přidávejte teplou vodu.
- Srolujte do koule.
- Na pracovní desku položte asi 40 cm dlouhou potravinářskou fólii, doprostřed umístěte kuličku z těsta a pomocí válečku vyválejte do tenkého obdélníku.
- Pomocí nože ořízněte okraje.
- V míse elektrického šlehače nebo ve střední míse ručním šlehačem šlehejte 1–2 minuty máslo s moučkovým cukrem do nadýchané hmoty.
- Oškrábejte stěny mísy, přidejte kondenzované mléko a promíchejte.
- Pomocí stěrky vmíchejte kokosové vločky.
- Přeneste kokosovou směs na plát těsta a rozetřete ji v rovnoměrné vrstvě cca 1 cm od okrajů.
- Pomocí potravinářské fólie začněte válet plát těsta s kokosovou směsí do válečku (začnete od okraje, který směřuje k vám).
- Dobře přitlačte, abyste vytvořili poleno, zakryjte potravinářskou fólií a před podáváním nechte alespoň 1 hodinu v chladu.
- Užijte si to!

Také tak milujete nepečené dezerty? Základem jsou sušenky nebo oříšky, tvaroh a ovoce.
Snadno je uděláte i ve veganské, raw nebo low carb variantě. Inspirujte se našimi recepty na nepečené dorty!
Roláda ze sněhových pusinek s kokosovým krémem a brusinkami
Tohle prostě musíte vyzkoušet! Nádherně vypadající a dokonale chutnající kokosová roláda ze sněhových bílků plněná kokosovým krémem a domácím brusinkovým kompotem se stane hitem vaší kuchyně.
Co budete potřebovat
Na sněhové pusinky:
- 4 vaječné bílky
- 250 g moučkového cukru plus navíc na posypání
- 50 g strouhaného kokosu plus navíc na posypání
- 1 lžička citronové šťávy nebo bílého vinného octa
Na brusinkový kompot:
- 200 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 75 g moučkového cukru
- 2 lžíce brandy nebo vodky
Na kokosový krém:
- 160 ml plechovka kokosového krému
- 100 ml smetany ke šlehání
- 25 g moučkového cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech o rozměrech 35 x 25 cm pečicím papírem.
- Bílky dejte do velké mísy a ručním elektrickým šlehačem je vyšlehejte do tuha.
- Po 1 lžíci přidávejte cukr a mezi každým přidáním šlehejte.
- Pokračujte ve šlehání po dobu několika minut, dokud není směs hustá a lesklá, a poté vmíchejte kokos a citronovou šťávu nebo ocet.
- Pomocí stěrky rozetřete směs na připravený plech a dbejte na to, abyste uhladili vršek.
- Pečte 10 minut, poté snižte teplotu trouby na 160 °C a pečte dalších 15 minut, dokud není směs z bílků nahoře zlatá a pevná na dotek.
- Na pracovní plochu položte plát pečícího papíru a poprašte trochou moučkového cukru a sušeným kokosem.
- Nechte těsto z bílků vychladnout po dobu 5 minut, poté překlopte na poprášený pečící papír a sloupněte vrchní vrstvu pečícího papíru.
- Před plněním nechte zcela vychladnout.
- Zatímco se vám bílky pečou, připravte si brusinkový kompot.
- Vložte brusinky do malého hrnce spolu s moučkovým cukrem a brandy nebo vodkou.
- Zahřívejte na středním plameni 10 minut za občasného míchání, dokud se brusinky nezačnou rozpadat.
- Sundejte z plotny a nechte úplně vychladnout.
- Kokosovou náplň připravíte tak, že z plechovky kokosového krému vysypete do mísy pouze sušinu a zbavíte se veškeré tekutiny.
- Přidejte smetanu ke šlehání a moučkový cukr a poté šlehejte elektrickým šlehačem asi 4-5 minut, dokud směs netvoří měkké vrcholy.
- Kokosovou náplň rozetřete na vychladlou roládu, až k okrajům.
- Na kokosovou směs nandejte rovnoměrně brusinkový kompot a začněte rolovat.
- Začněte kratší stranou, která je vám nejblíže a roládu pevně srolujte.
- Přendejte na talíř a ihned podávejte!

A jak se vám naše dnešní recepty na kokosovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!