Třešně a višně v 5 snadných receptech

„Jó třešně a višně zrály…“

A jak to bylo dál? Dál byly moučníky, kompoty, marmelády… Že nebyly? Po přečtení těchto receptů s třešněmi a višněmi rozhodně budou!

Příprava třešní a višní před zpracováním

Ideální je mít samé zdravé kousky. Ale do třešně / višně nevidíte, proto je dobré provést solný proplach. Višně červivé nebývají, stačí je omýt. Pokud se chceme přesvědčit, že třešně červy nemají, provedeme následující proplach:

INGREDIENCE

  • 2 kg třešní
  • 1 l vody
  • 2 dkg soli

 

POSTUP

  1. Připravíme slaný vlažný roztok.
  2. Třešně necháme v roztoku hodinu „vyplavit“.

 

Třešně jsou velmi sezonní.

Třešňová bublanina

Bublaninu připravujeme z piškotového těsta.

INGREDIENCE

  • 2 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kg třešní
  • drobenka

POSTUP

  1. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva
  3. Vyšleháme hladkou hmotu.  Těsto vylejeme do formy.
  4. Posypeme vypeckovanými třešněmi, posypeme drobenkou.
  5. Drobenka: prsty uhněteme máslo, hrubou mouku a cukr do pískové hmoty.
  6. Pečeme při 200 °C po dobu 30 minut.
Báječným zákuskem je třešňová bublanina.
Foto zdroj: pinterest.com

Třešňová bublanina je výborná i bez drobenky (a uberete kalorie). Holdujete-li máku, vyzkoušejte také makový závin s třešněmi!

Třešňová marmeláda

INGREDIENCE

  • 1 kg třešní
  • 1/2 kg cukru
  • 1 Gelfix Extra

 

POSTUP

  1. Vypeckované třešně pokrájíme nadrobno.
  2. Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k třešním do hrnce.
  3. Za stálého míchání povaříme asi minutu.
  4. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
  5. Stále míchíme a vaříme 5 minut.
  6. Odeberem pěnu.
  7. Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.

Z třešní zavařujeme výborné marmelády.

Třešňový koláč

INGREDIENCE

  • 1 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 50 g kakaa
  • 250 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 kg třešní

Krém:

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 50 g smetany
  • 50 g cukru
  • hrst třešní
  • citronová šťáva

POSTUP

  1. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme olej, mléko, kakao, třešně a mouku s práškem do pečiva
  3. Vyšleháme.  Těsto vylejeme do formy.
  4. Pečeme při 180 °C po dobu 40 minut.

 Krém:

  1. Vyšleháme cukr s tvarohem.
  2. Přidáme smetanu a třešně a jemně domícháme.
  3. Krém špachtlí naneseme na povrch koláče.
  4. Uchováváme v lednici.

Třešňvou chuť v koláči dobře doplňuje kakao.

Třešně vám dodají mnoho energie, ale není to proto, že by byly plné cukru. Obsahují totiž hned několik skupin vitamínu B, ale i další minerální látky důležité pro zdraví.

Višňová marmeláda

INGREDIENCE

  • 500 g višní
  • 500 g cukru
  • 250 g jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • Gelfix Extra

POSTUP

  1. Vypeckované višně i jablka pokrájíme nadrobno.
  2. Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k třešním a jablkám do hrnce.
  3. Přidáme citronovou šťávu.
  4. Za stálého míchání povaříme asi minutu.
  5. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
  6. Stále míchíme a vaříme 5 minut.
  7. Odeberem pěnu.
  8. Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.
Višně se výborně hodí do marmelád.
Foto zdroj: pinterest.com

Domácí griotka z višní

INGREDIENCE

  • 2 l višní
  • 500 g cukru
  • 1/2 l rumu
  • 1/2 l vodky

 

POSTUP

  1. Do čisté velké sklenice vložíme vrstvu višní, zasypeme cukrem.
  2. Opět naskládáme vrstvu višní a opět cukr.
  3. Opakujeme do vyčerpání zásob.
  4. Sklenici uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě 24 hodin.
  5. Druhý den dolijeme rumem.
  6. Opět uzavřeme, tentokrát na 8 týdnů.
  7. Čas od času promícháme vařečkou.
  8. Po 8 týdnech procedíme, tekutinu dáme stranou a dolijeme vodkou, poté přelijeme do lahví.
  9. Zbylé rumové višně upotřebíme v dezertech.
Recept na domácí griotku
foto zdroj: pinterest.com

Pro nealkoholický višňový nápoj – višňovou šťávu – mrkněte sem!

Tip na přípravu třešní a višní: Vypeckované ovoce se rozhodně příjemněji konzumuje. Pomoci nám může vypeckovávač třešní a višní.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *