Nejlepší višňové recepty na jednom místě

Jó, višně dozrály… A teď co s nimi?

A jak to bylo dál? Dál byly moučníky, kompoty, marmelády…

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty z višní!

Příprava višní před zpracováním

Ideální je mít samé zdravé kousky. Ale do třešně / višně nevidíte, proto je dobré provést solný proplach. Višně červivé nebývají, stačí je omýt.

Pokud se chceme přesvědčit, že třešně červy nemají, provedeme následující proplach:

INGREDIENCE

  • 2 kg třešní
  • 1 l vody
  • 2 dkg soli

POSTUP

  1. Připravíme slaný vlažný roztok.
  2. Třešně necháme v roztoku hodinu „vyplavit“.

Bublanina s višněmi

Višňovou bublaninu připravujeme z piškotového těsta.

INGREDIENCE

  • 2 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kg višní
  • drobenka

POSTUP

  1. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva
  3. Vyšleháme hladkou hmotu.  Těsto vylijeme do formy.
  4. Posypeme vypeckovanými višněmi, posypeme drobenkou.
  5. Drobenka: prsty uhněteme máslo, hrubou mouku a cukr do pískové hmoty.
  6. Pečeme při 200 °C po dobu 30 minut.
Vynikající bublanina s višněmi.
Zdroj: platedcravings.com

Bublanina s višněmi je výborná i bez drobenky (a uberete kalorie).

Višňový džem

INGREDIENCE

  • 1 kg višní
  • 1/2 kg cukru
  • 1 Gelfix Extra

POSTUP

  1. Vypeckované višně pokrájíme nadrobno.
  2. Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k višním do hrnce.
  3. Za stálého míchání povaříme asi minutu.
  4. Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
  5. Stále mícháme a vaříme 5 minut.
  6. Odebereme pěnu.
  7. Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.
Vynikající džem z višní.

TIP: Pokud přemýšlíme jak višně konverzovat, tak se inspirujte v našem článku na zavařování višní. Naučíte se jak třešně dlouhodobě uchovat.

Tradiční višňový koláč

INGREDIENCE

  • 1 dcl mléka
  • 2 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 50 g kakaa
  • 250 g cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 kg višní

Krém:

  • 200 g polotučného tvarohu
  • 50 g smetany
  • 50 g cukru
  • hrst třešní
  • citronová šťáva

POSTUP

  1. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme olej, mléko, kakao, višně a mouku s práškem do pečiva
  3. Vyšleháme.  Těsto vylejeme do formy.
  4. Pečeme při 180 °C po dobu 40 minut.

 Krém:

  1. Vyšleháme cukr s tvarohem.
  2. Přidáme smetanu a třešně a jemně domícháme.
  3. Krém špachtlí naneseme na povrch koláče.
  4. Uchováváme v lednici.
Koláč z višní s krémovou polevou.

Višně vám dodají mnoho energie, ale není to proto, že by byly plné cukru. Obsahují totiž hned několik skupin vitamínu B, ale i další minerální látky důležité pro zdraví.

Višňová marmeláda

INGREDIENCE

  • 500 g višní
  • 500 g cukru
  • 250 g jablek
  • šťáva z 1 citronu
  • Gelfix Extra

POSTUP

  • Vypeckované višně i jablka pokrájíme nadrobno.
  • Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k třešním a jablkům do hrnce.
  • Přidáme citronovou šťávu.
  • Za stálého míchání povaříme asi minutu.
  • Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
  • Stále mícháme a vaříme 5 minut.
  • Odebereme pěnu.
  • Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.
Hotová višňová marmeláda.
zdroj: pinterest.com

Domácí griotka z višní s rumem

INGREDIENCE

  • 2 l višní
  • 500 g cukru
  • 1/2 l rumu
  • 1/2 l vodky

POSTUP

  1. Do čisté velké sklenice vložíme vrstvu višní, zasypeme cukrem.
  2. Opět naskládáme vrstvu višní a opět cukr.
  3. Opakujeme do vyčerpání zásob.
  4. Sklenici uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě 24 hodin.
  5. Druhý den dolijeme rumem.
  6. Opět uzavřeme, tentokrát na 8 týdnů.
  7. Čas od času promícháme vařečkou.
  8. Po 8 týdnech procedíme, tekutinu dáme stranou a dolijeme vodkou, poté přelijeme do lahví.
  9. Zbylé rumové višně upotřebíme v dezertech.
Recept na domácí griotku s višněmi a rumem.

Pokud máte spoustu ovoce a nestíháte péct, klidně si třešně i višně zavařte. Můžete k tomu využít našich návodů na zavařování.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.