Jó, višně dozrály… A teď co s nimi?
A jak to bylo dál? Dál byly moučníky, kompoty, marmelády…
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty z višní!
Příprava višní před zpracováním
Ideální je mít samé zdravé kousky. Ale do třešně / višně nevidíte, proto je dobré provést solný proplach. Višně červivé nebývají, stačí je omýt.
Pokud se chceme přesvědčit, že třešně červy nemají, provedeme následující proplach:
INGREDIENCE
- 2 kg třešní
- 1 l vody
- 2 dkg soli
POSTUP
- Připravíme slaný vlažný roztok.
- Třešně necháme v roztoku hodinu „vyplavit“.
Bublanina s višněmi
Višňovou bublaninu připravujeme z piškotového těsta.
INGREDIENCE
- 2 dcl mléka
- 2 dcl oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1/2 kg višní
- drobenka
POSTUP
- Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme olej, mléko a mouku s práškem do pečiva
- Vyšleháme hladkou hmotu. Těsto vylijeme do formy.
- Posypeme vypeckovanými višněmi, posypeme drobenkou.
- Drobenka: prsty uhněteme máslo, hrubou mouku a cukr do pískové hmoty.
- Pečeme při 200 °C po dobu 30 minut.

Bublanina s višněmi je výborná i bez drobenky (a uberete kalorie).
K tomuto koláči by sedla i výborná káva. Kávovary Krups se o to mohou postarat.
Višňový džem
INGREDIENCE
- 1 kg višní
- 1/2 kg cukru
- 1 Gelfix Extra
POSTUP
- Vypeckované višně pokrájíme nadrobno.
- Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k višním do hrnce.
- Za stálého míchání povaříme asi minutu.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
- Stále mícháme a vaříme 5 minut.
- Odebereme pěnu.
- Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.

TIP: Pokud přemýšlíme jak višně konverzovat, tak se inspirujte v našem článku na zavařování višní. Naučíte se jak třešně dlouhodobě uchovat.
Objevte podobné tipy
Tradiční višňový koláč
INGREDIENCE
- 1 dcl mléka
- 2 dcl oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 50 g kakaa
- 250 g cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kg višní
Krém:
- 200 g polotučného tvarohu
- 50 g smetany
- 50 g cukru
- hrst třešní
- citronová šťáva
POSTUP
- Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme olej, mléko, kakao, višně a mouku s práškem do pečiva
- Vyšleháme. Těsto vylejeme do formy.
- Pečeme při 180 °C po dobu 40 minut.
Krém:
- Vyšleháme cukr s tvarohem.
- Přidáme smetanu a třešně a jemně domícháme.
- Krém špachtlí naneseme na povrch koláče.
- Uchováváme v lednici.

Višně vám dodají mnoho energie, ale není to proto, že by byly plné cukru. Obsahují totiž hned několik skupin vitamínu B, ale i další minerální látky důležité pro zdraví.
Višňová marmeláda
INGREDIENCE
- 500 g višní
- 500 g cukru
- 250 g jablek
- šťáva z 1 citronu
- Gelfix Extra
POSTUP
- Vypeckované višně i jablka pokrájíme nadrobno.
- Gelfix extra smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme k třešním a jablkům do hrnce.
- Přidáme citronovou šťávu.
- Za stálého míchání povaříme asi minutu.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
- Stále mícháme a vaříme 5 minut.
- Odebereme pěnu.
- Plníme do připravených vyvařených sklenic až po okraj, zavíčkujeme, po 3 minutách otočíme dnem vzhůru.

Domácí griotka z višní s rumem
INGREDIENCE
- 2 l višní
- 500 g cukru
- 1/2 l rumu
- 1/2 l vodky
POSTUP
- Do čisté velké sklenice vložíme vrstvu višní, zasypeme cukrem.
- Opět naskládáme vrstvu višní a opět cukr.
- Opakujeme do vyčerpání zásob.
- Sklenici uzavřeme a necháme stát na tmavém a chladném místě 24 hodin.
- Druhý den dolijeme rumem.
- Opět uzavřeme, tentokrát na 8 týdnů.
- Čas od času promícháme vařečkou.
- Po 8 týdnech procedíme, tekutinu dáme stranou a dolijeme vodkou, poté přelijeme do lahví.
- Zbylé rumové višně upotřebíme v dezertech.

Pokud máte spoustu ovoce a nestíháte péct, klidně si třešně i višně zavařte. Můžete k tomu využít našich návodů na zavařování.