Vánoční cukroví na slano, po kterém se jen zapráší

Vánoční cukroví je hra s tvary a barvami, skvostná záležitost, která si klade za cíl podtrhnout krásné vánoční období plné klidu, štěstí a pohody. 

Ne každý člen rodiny však dokáže patřičně ocenit vaše hodiny strávené u válu a sporáku, neboť pro něj sladkosti nejsou žádným lákadlem. 

Máme několik nápadů na skvělé slané vánoční cukroví, které zajistí, že si během svátků pochutnají skutečně všichni. 

Výhodou je, že toto slané pečivo se skvěle hodí také k vínu. 

Vánoční vinné copánky

INGREDIENCE

  • 750 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 dcl bílého vína

POSTUP

  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  2. V míse připravíme suchou směs z mouky, prášku do pečiva a soli.
  3. V další nádobě vyšleháme víno spolu s olejem, jedním vejcem a jedním žloutkem.
  4. Druhý bílek si ponecháme stranou na potírání slaného vínového cukroví.
  5. Vzniklou olejovou směs vylejeme do směsi suché a zpočátku vařečkou, poté za pomoci rukou, vyhněteme vláčné těsto.
  6. Těsto následně rozdělíme na třetiny.
  7. První část odděleného těsta si vyválíme v tenký dlouhý pás o šířce 10 cm.
  8. Okraje pásu zařízneme tak, aby byly rovné, čímž se se nám následně vytvoří velký pravidelný obdélník.
  9. Tento obdélník z těsta dále za pomoci nože nebo krájecího kolečka rozkrájíme na proužky o šířce cca 10 mm.
  10. Vzniknou nám tenké pásky o rozměru 10mm x 10cm. Ty následně použijeme k pletení copánků.
  11. Vezmeme si tři pásky a jejich konce zmáčknutím prstu spojíme k sobě a pleteme copy.
  12. Bod 7 – 11 opakujeme i u dalších dvou třetin těsta, které máme stranou.
  13. Copánky klademe na pečícím papírem opatřený plech.
  14. Vinné vánoční cukroví potíráme rozkvedlaným bílkem a posypeme mořskou solí, která dodá cukroví zasněžený nádech.
  15. Vínové cukroví pečeme 20 – 22 minut pěkně do zlatova.
Zdroj: chileanfoodandgarden.com

Slepované sýrovo-škvarkové cukroví

INGREDIENCE

  • 150 g hladké mouky
  • 100 gramů mletých škvarků
  • ½ lžičky soli
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • 250 g křenového smetanového sýra
  • Čerstvý kopr

POSTUP

  1. V míse smícháme namleté škvarky s moukou a solí.
  2. Přidáme změklé máslo a žloutek.
  3. Za pomoci ručního hnětení vytvoříme křehké těsto, které rozdělíme na dvě části.
  4. Každou část těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet alespoň 30 minut.
  5. Těsto válíme na plát tenký přibližně 3  – 5 mm a za pomoci vykrajovátek s vánočními motivy tvoříme kolečka, hvězdičky a další oblíbené tvary. Minimálně polovina vykrojených tvarů nesmí mít vykrojený střed, neboť se budou ještě potírat smetanovým sýrem.
  6. Vykrojené škvarkové cukroví rozložíme na pečícím papírem opatřený plech a pečeme při 200 °C přibližně 15 – 20 minut.
  7. Kopr nakrájíme na drobno. Malé množství kopru si necháme stranou na finální posypání slepovaného cukroví, zbytek smícháme z křenovým smetanovým sýrem.
  8. Pomazánku vložíme do plnícího sáčku a dávkujeme ji na polovinu cukroví bez vykrojeného středu. To poté slepíme s dalším upečeným vánočním tvarem.
  9. Před podáváním můžeme slepované vánoční cukroví posypat čerstvým koprem.
Zdroj: backenmachtgluecklich.de

Vánoční sušenky s olivami a parmazánem

INGREDIENCE

  • 100 g hladké mouky 
  • 1 vejce
  • 100 g měkkého másla
  • 150 g parmazánu
  • 6 černých oliv 
  • 1 špetka soli
  • pepř
  • směs italské bylinky nebo sušené oregano, bazalka a rozmarýn

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 200 °C
  2. Olivy nakrájíme na drobné kousky.
  3. Do mísy dáme mouku, parmazán, sůl, olivy, měkké máslo, bylinky, žloutek a pěkně dohladka vyhněteme těsto.
  4. Válečkem rozválíme těsto na tloušťku přibližně  ½ cm.
  5. Za pomocí vykrajovátek ve tvaru stromečku vytvoříme sušenky, které následně klademe na plech s pečícím papírem.
  6. Slané cukroví s nivou pečeme zhruba 10 minut do doby, než bude zlatavě žluté.
  7. Toto slané sýrové cukroví s parmazánem můžeme podávat jak za tepla, tak za studena. 
Zdroj: fuersie.de

Sýrové kuličky s brusinkami

INGREDIENCE

  • 150 g ovčí sýr
  • 150 g smetanový sýr
  • 150 g čedar
  • 50 g niva
  • ½ lžičky worcestrové omáčky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • špetka soli
  • mletý pepř
  • 350 g sušených jemně nasekaných brusinek
  • Větvičky čerstvého rozmarýnu

POSTUP

  1. Nastrouháme si čedar, nivu a spolu s ostatními druhy sýrů smícháme v misce.
  2. Přidáme worcestrovou omáčku, sušený česnek a dochutíme solí a pepřem.
  3. Ze vzniklé směsi vytvoříme kuličky, které necháme v lednici ztuhnout na zhruba 1 hodinu.
  4. Ztuhlé sýrové koule obalíme v sušených jemně nasekaných brusinkách.
  5. Nepečené slané vánoční cukroví dozdobíme větvičkami rozmarýnu, které si nastříháme na délku zhruba 5 – 7 cm.
Zdroj: pinterest.com

Slané vánoční cukroví

INGREDIENCE

  • 125 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • pepř

POSTUP

  1. Připravíme si těsto na vánoční cukroví a to tak, že smícháme mouku, vejce, máslo, pepř a sůl.
  2. Vyhněteme a následně rozválíme na tloušťku 0,3 – 0,5 cm.
  3. Na tvoření cukroví použijeme nejen vykrajovátka s vánočními motivy, ale také formičky, které nám vytvarují vykrojený tvar tak, aby se dalo cukroví po upečení hezky naplnit.
  4. Slané vánoční cukroví pečeme 15 – 20 minut a necháme vychladnout.
  5. Poté uschováme a zdobíme vždy až před podáváním dle chuti.
Zdroj: franzoesichkochen.de

4 tipy na zdobení slaného cukroví 

  1. Smícháme si smetanový sýr s čerstvými nasekanými bylinkami např. s bazalkou. Na část upečeného cukroví dáme vždy po lžičce pomazánky a dozdobíme karamelizovaným ořechem, jiné uzeným lososem a další zase lžičkou paprikového krému. Slané cukroví se sýrem a paprikovým krémem dozdobíme sezamovými semínky.
  1. Jako druhou variantu pomazánky si můžeme připravit nivovou pěnu z nivy, žervé, másla a soli. Potřené slané cukroví s nivou zdobíme obdobně jako v bodě 1.
  1. Na duté cukroví dávkujeme lžičku paštiky a následně dozdobíme celozrnnou hořčicí jiné zase karamelizovanými ořechy, případně karamelizovanou červenou cibulkou.
  1. Pro slepované cukroví je vhodná varianta s domácím játrovým krémem se svařeným vínem. Krém si připravíme tak, že si na 250 g másla a perníkovém koření orestujeme 3 nadrobno nakrájené šalotky a 400 g kuřecích jater. Vše následně rozmixujeme, plníme do sklenic a až ve sklenicích poléváme svařeným vínem smíchaným se želatinou. Slané cukroví slepujeme játrovým krémem, s tím, že vzniklé středové otvory můžeme naplnit želatinou ze svařeného vína. 
Zdroj: franzoesichkochen.de

Aby slané pečivo opravdu připomínalo vánoce, je potřeba vsadit především na vánoční formičky, vykrajovátka a barvy jako je bílá, zelená, červená a hnědá. A když se budeme držet této zásady, můžeme pak naprosto volně experimentovat s ingrediencemi.

Pokud máte pocit, že vykrajovátka nemají ve vaší domácnosti během Vánoc dostatečné uplatnění, shlédněte následující video, které radí, jak si z vykrajovátek po dokončení pečení vánočního cukroví udělat originální vánoční dekorace.

A nakonec, jestli ve vaší rodině nikomu sladké nepřekáží a jste tu pouoze proto, abyste rozšířili svoji sbírku receptů na vánoční cukroví, jistě oceníte i těchto dalších 25 tipů ze série vánočních cukrářských dobrot. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.