Zajíce (nebo králíčka) si můžeme vyrobit ze sena, z papíru, nebo si ho můžeme uháčkovat. S výrobou nám mohou pomoci děti, nejde o složitou práci.
My vám dnes pomůžeme s tím, kterého můžete sníst a pochutnat si na něm s celou rodinou.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonočního zajíčka.
Ořechový zajíček na Velikonoce
Velikonoční zajíčci se pečou v různých variantách. Jedním z nich je ten s ořechy.
Ingredience
- 150 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 70 g mletých ořechů
- 130 g cukru
- 60 g tuku
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1,5 dcl mléka
- 1/3 balíčku kypřícího prášku
- tuk na vymaštění
- hrubá mouka na vysypání formy
Postup
- Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem a cukrem a promícháme je s mletými ořechy.
- Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme, rychle promícháme s moučnou směsí, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na zajíčka (objem pro 500g hotového výrobku) a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
- Po vychladnutí zajíčka polijeme polevou dle chuti a dozdobíme.

Kynutí zajíčci s medem
Těmito kynutými velikonočními zajíčky potěšíte zejména ty nejmenší. Co takhle jako speciální výslužka pro koledníky?
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 1/4 l mléka
- 2 žloutky
- 120 g másla
- 80 g medu
- 30 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- bílek na potření
Postup
- Vytvoříme kynuté těsto – pomoct vám může domácí pekárna.
- Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků anebo i jidáše.
- Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.
- Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.

Náš tip: Obdobou těchto kynutých zajíčků jsou i tradiční velikonoční jidáše. Zkuste si také upéct domácí.
Objevte podobné tipy
Tradiční velikonoční zajíc
Tento pečený zajíček s jemnou vanilkovou příchutí je jedna báseň! Inspirujte se.
Ingredience
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- trochu šťávy z citronu
Postup
- Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
- Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.

Hrníčkový zajíc k Velikonocům
Nestíháte? Nemáte rádi dlouhé a složité pečení? Pak je tento recept tím pravým pro vás. Je jednoduchý a velmi rychlý. Vyzkoušejte!
Ingredience
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1,2 hrnku cukr krupice
- 5 celé vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 šlehačka (nešlehat)
Postup
- Všechny suroviny smícháme než nám vznikne hladké těsto bez hrudek.
- Formu na zajíčka si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.

Náš tip: Ochutnejte také některý z našich receptů na velikonoční bochánek.
Šlehačkový zajíček
Kouzlit můžeme i se šlehačkou a vytvořit si tak lahodného velikonočního zajíčka, po kterém se bude olizovat celá rodina.
Ingredience
- 30 dkg polohrubé mouky
- 22,5 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1 šlehačka
- 1 prášek do pečiva
Postup
- Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
- Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut. (50 minut v mojí těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové to bude určitě rychleji).
- Po upečení můžeme pocukrovat, polít polevou, jak kdo rád.

Velikonoční zajíček jako tradice
Zajíčci, ať už jako pochoutka, či jako dekorace, jsou zkrátka tradicí, kterou si s Velikonocemi spojuje téměř každý. Stejně tak jsou tradičním symbolem třeba kraslice.
Existuje spoustu možností, jaké těsto použít. Což jste mohli vidět v našich receptech výše.
Na pečené zajíčky existuje celá řada různých forem:
- keramické,
- plechové,
- silikonové
- nebo formy s nepřilnavých povrchem.
Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší. V každé z výše uvedených forem se zajíček peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.
Zajíčci neodmyslitelně patří k Velikonocům. Můžete si ale k nim upéct také velikonoční perníčky podle našich receptů. Máme i tipy na zdobení.