Báječné recepty na pečené zajíčky k Velikonocům v 5 variantách. Vyzkoušejte!

Zajíce (nebo králíčka) si můžeme vyrobit ze sena, z papíru, nebo si ho můžeme uháčkovat. S výrobou nám mohou pomoci děti, nejde o složitou práci.

My vám dnes pomůžeme s tím, kterého můžete sníst a pochutnat si na něm s celou rodinou.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na velikonočního zajíčka.

Ořechový zajíček na Velikonoce

Velikonoční zajíčci se pečou v různých variantách. Jedním z nich je ten s ořechy.

Ingredience

  • 150 g polohrubé mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 70 g mletých ořechů
  • 130 g cukru
  • 60 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1,5 dcl mléka
  • 1/3 balíčku kypřícího prášku
  • tuk na vymaštění
  • hrubá mouka na vysypání formy

Postup

  • Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem a cukrem a promícháme je s mletými ořechy.
  • Teplé mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme, rychle promícháme s moučnou směsí, nalijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy na zajíčka (objem pro 500g hotového výrobku) a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
  • Po vychladnutí zajíčka polijeme polevou dle chuti a dozdobíme.
Upečený velikonoční zajíc s ořechy a moučkovým cukrem.
Zdroj: kochrezepte.at

Kynutí zajíčci s medem

Těmito kynutými velikonočními zajíčky potěšíte zejména ty nejmenší. Co takhle jako speciální výslužka pro koledníky?

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/4 l mléka
  • 2 žloutky
  • 120 g másla
  • 80 g medu
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • bílek na potření

Postup

  • Vytvoříme kynuté těsto – pomoct vám může domácí pekárna.
  • Po vykynutí z těsta tvarujeme zajíčky podle obrázků anebo i jidáše.
  • Opět necháme kynout na plechu, potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C.
  • Zchladlým zajíčkům vytvoříme oči pomocí čokolády.
Lahodný velikonoční kynutý zajíček jako obdoba jidášů.
akcnezeny.sk

Náš tip: Obdobou těchto kynutých zajíčků jsou i tradiční velikonoční jidáše. Zkuste si také upéct domácí.

Tradiční velikonoční zajíc

Tento pečený zajíček s jemnou vanilkovou příchutí je jedna báseň! Inspirujte se.

Ingredience

  • 120 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • trochu šťávy z citronu

Postup

  • Tuk, žloutky a cukry utřeme do pěny. Postupně přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Zakapeme šťávou z citronu a nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků.
  • Vymažeme formu, vysypeme hrubou moukou a pečeme v předehřáté troubě asi 1/2 až 3/4 hodiny.
Tradiční velikonoční zajíček může zdobit i váš stůl.
nordicware.com

Hrníčkový zajíc k Velikonocům

Nestíháte? Nemáte rádi dlouhé a složité pečení? Pak je tento recept tím pravým pro vás. Je jednoduchý a velmi rychlý. Vyzkoušejte!

Ingredience

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1,2 hrnku cukr krupice
  • 5 celé vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 šlehačka (nešlehat)

Postup

  • Všechny suroviny smícháme než nám vznikne hladké těsto bez hrudek.
  • Formu na zajíčka si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  • Těsto vlijeme do formy a pečeme přibližně 30 minut na 180 °C.
Jednoduchý hrníčkový pečený zajíček.
svetevity.sk

Náš tip: Ochutnejte také některý z našich receptů na velikonoční bochánek.

Šlehačkový zajíček

Kouzlit můžeme i se šlehačkou a vytvořit si tak lahodného velikonočního zajíčka, po kterém se bude olizovat celá rodina.

Ingredience

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 22,5 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 1 prášek do pečiva

Postup

  • Celá vejce vyšleháme s oběma cukry, přilijeme šlehačku a poté přimícháme mouku s práškem do pečiva.
  • Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180 °C asi 50 minut. (50 minut v mojí těžké dvoudílné keramické formě, v teflonové to bude určitě rychleji).
  • Po upečení můžeme pocukrovat, polít polevou, jak kdo rád.
Lahodný šlehačkový zajíček k Velikonocům.
najpecenie.sk

Velikonoční zajíček jako tradice

Zajíčci, ať už jako pochoutka, či jako dekorace, jsou zkrátka tradicí, kterou si s Velikonocemi spojuje téměř každý. Stejně tak jsou tradičním symbolem třeba kraslice.

Existuje spoustu možností, jaké těsto použít. Což jste mohli vidět v našich receptech výše.

Na pečené zajíčky existuje celá řada různých forem:

  • keramické,
  • plechové,
  • silikonové
  • nebo formy s nepřilnavých povrchem.

Záleží na preferencích a oblíbenosti každé jednotlivé kuchařky, která forma pro ni bude nejlepší. V každé z výše uvedených forem se zajíček peče jinak. Některé formy není třeba vymazávat a vysypávat a ušetří se díky nim i něco málo času.

Zajíčci neodmyslitelně patří k Velikonocům. Můžete si ale k nim upéct také velikonoční perníčky podle našich receptů. Máme i tipy na zdobení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X