Přemýšlíte, co upéct své rodině dobrého?
Chcete, aby moučník obsahoval i zdravé ingredience?
Pak vyzkoušejte naše lahodné recepty na mrkvové řezy v 5 různých variantách.
Najdete u nás i veganskou či bezlepkovou variantu, takže si na své přijde opravdu každý.
Užijte si to!
Mrkvové řezy s jablky
Neuvěřitelně jednoduché řezy z mrkve, jablek a vlašských ořechů, které zvládne připravit i úplný začátečník. Tak pojďme na to!
Co budete potřebovat
- 2 šálky cukru
- 4 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ½ šálku rostlinného oleje
- 2 šálky hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ šálku mrkve, nastrouhané
- 1 a ½ šálku jablek, nasekaných
- 1 šálek vlašských ořechů, nasekaných
Postup
- Smíchejte cukr, vejce, vanilku a olej.
- Suché ingredience prosejte a vmíchejte do tekuté směsi.
- Přidejte mrkev, jablka a ořechy.
- Nalijte těsto na plech o rozměrech 23 x33 cm a pečte v troubě vyhřáté na 160℃ 60 až 70 minut.
- Pokud chcete, potřete polevou ze smetanového sýra.
- Nechte si chutnat!

Vyzkoušejte i naše výborné mrkvové recepty na 13 různých způsobů! Je libo sladká, dušená, pečená nebo krémová? Ochutnejte je všechny.
Bezlepkové řezy z mrkve a ananasu s vanilkovou polevou
Tento snadný moučník z mrkve s polevou ze smetanového sýra je neuvěřitelně vláčný a lahodný. Navíc když do mrkvových řezů přidáte konzervovaný ananas a kokos, povýšíte je o stupeň výše.
Co budete potřebovat
- 2 šálky bezlepkové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 velká vejce
- 1 šálek krystalového cukru
- ½ šálku třtinového cukru
- ½ šálku másla pokojové teploty
- ½ šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky mrkve, nastrouhané
- 1 šálek konzervovaných kousků ananasu, okapaných
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 1 šálek vlašských ořechů, nasekaných
Na polevu:
- 230 g sýru Philadelphia
- 1/2 šálku másla, změkčeného
- špetka soli
- 4 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte si troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech o rozměrech 23 x 33 cm vymažte kokosovým olejem nebo máslem a dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte bezlepkovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Dejte stranou.
- Do mísy vašeho stolního mixéru přidejte vejce, krystalový cukr a třtinový cukr.
- Šlehejte dohromady 2-3 minuty.
- Ke směsi přidejte máslo, zakysanou smetanu a vanilku a míchejte asi 1-2 minuty.
- Suché ingredience přidejte k mokrým a šlehejte, dokud se nespojí.
- Do směsi přidejte nastrouhanou mrkev, ananas, strouhaný kokos a vlašské ořechy a stěrkou promíchejte.
- Těsto nalijte na vymazaný plech.
- Pečte 30 minut.
- Upečenou buchtu nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu.
- Přidejte smetanový sýr, máslo a špetku soli do mísy stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem.
- Šlehejte do hladka, asi 1 minutu.
- Přidejte moučkový cukr a míchejte na nejnižší rychlost, dokud se cukr nezapracuje do směsi.
- Přidejte vanilku a citronovou šťávu a míchejte dalších 30 sekund až 1 minutu, dokud nebude poleva hladká a krémová.
- Po úplném vychladnutí polevu namažte na buchtu a podávejte.

Přemýšlíte, jaký kávovar by pasoval do vaší domácnosti? Podívejte se na naše recenze nejlepších kávovarů Tchibo a třeba si vyberete svého favorita!
Objevte podobné tipy
Mrkvové řezy z ovesné mouky s pomerančovou polevou
Úžasné řezy z mrkve a ovesné mouky s polevou ze smetanového sýra a pomerančů ocení i ti největší gurmáni. Jsou vláčné a krásně voňavé!
Co budete potřebovat
Na suché ingredience:
- 200 g ovesné mouky
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
Na mokré ingredience:
- 2 malá vejce
- ¾ šálku řeckého jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g syrové nastrouhané mrkve
Na polevu:
- 170 g smetanového sýra
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1,5 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nejprve si připravte polevu.
- Ve velké míse pomocí ručního nebo stolního mixéru šlehejte smetanový sýr, třtinový cukr, pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru a vanilkový extrakt na střední rychlost, dokud se vše nespojí a nebudete mít krémovou polevu.
- Nechte ji vychladit v lednici alespoň hodinu, nebo dokud poleva nedrží tvar.
- Do mísy přidejte ovesnou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici.
- V samostatné misce rozšlehejte vejce, poté přidejte řecký jogurt, vanilkový extrakt a nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
- Suché ingredience vsypte do mokrých ingrediencí a jemně míchejte, dokud těsto není hladké.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Pekáč o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem.
- Nalijte těsto do pekáče a pečte po dobu 35 minut.
- Pokud párátko zapíchnuté do středu buchty vyjde čisté, buchta je hotová.
- Nechte zcela vychladnout v pekáči, potřete vychlazenou polevou, nakrájejte na čtverce a servírujte.

Mrkvovo-banánové řezy s datlemi a kokosem
Tyto zdravé řezy z mrkve, banánů, kokosu, datlí a mandlové mouky se nejen snadno připravují, ale i skvěle chutnají. Připravte svým dětem zdravou svačinku, za kterou vám jejich tělo poděkuje.
Co budete potřebovat
- 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené nahrubo
- 8 datlí Medjool, bez pecek
- 2 střední zralé banány
- 2 šálky mandlové mouky
- 2 šálky sušeného kokosu
Postup
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem čtvercovou formu o průměru 20 cm.
- Smíchejte mrkev a datle v kuchyňském robotu a mixujte, dokud nejsou nasekané najemno.
- Možná budete muset během procesu několikrát seškrábnout strany.
- Přidejte banány, mandlovou mouku a kokos a mixujte při vysoké rychlosti, dokud se vše dobře nespojí.
- Nalijte do připravené formy, uhlaďte a pečte 45–50 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý a řezy propečené.
- Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout ve formě.
- Poté překlopte na prkénko, nakrájejte a podávejte.

Máme pro vás také chutné recepty na jemné muffiny s mrkví! Zkuste naše sladké i slané varianty.
Veganské řezy z mrkve s polevou z kešu oříšků
Zdravá veganská verze klasického mrkvového dortu s polevou z kešu ořechů potěší chuťové buňky nejen veganů. Obsahuje málo cukru, zdravou celozrnnou špaldovou mouku a skvělou texturu jí dodávají rozinky a vlašské ořechy. To prostě musíte ochutnat!
Co budete potřebovat
- 125 ml rostlinného mléka
- 75 ml oleje
- 125 g třtinového cukru
- kůra z 1 pomeranče
- šťáva z poloviny pomeranče
- 200 g špaldové celozrnné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 125 g mrkve, oloupané a nastrouhané
- 50 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
- 50 g rozinek
Na polevu:
- 150 g kešu oříšků (namočených na alespoň 4 hodiny, ale nejlépe přes noc)
- 100 ml kešu mléka (nebo mandlového mléka)
- 4 vypeckované datle (nebo 1-2 lžíce javorového sirupu)
- špetka mořské soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- šťáva z ½ pomeranče
- 4-6 půlek vlašských ořechů, nasekaných (volitelně)
Postup
- Kešu ořechy dejte do misky a zalijte čerstvou vodou.
- Mísu zakryjte a nechte alespoň čtyři hodiny, nejlépe však přes noc, louhovat.
- Předehřejte troubu na 180℃.
- Ve velké míse prošlehejte mléko, olej a cukr.
- Pomeranč oloupejte, kůru nastrouhejte a přidejte ji k mléčné směsi spolu se šťávou z poloviny pomeranče.
- Prosejte suché ingredience a vmíchejte je do směsi mléka a cukru.
- Nejlepší je míchat těsto co nejméně, jinak bude tuhé.
- Jemně vmíchejte nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy a rozinky.
- Těsto vložte do 20 cm formy vyložené pečícím papírem a pečte ve středu trouby po dobu třiceti minut.
- Buchta je hotová, když špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
- Nechte ve formě patnáct minut vychladnout a poté vyklopte na mřížku vyloženou utěrkou.
- Nechte zcela vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Sceďte a propláchněte kešu oříšky přes síto.
- Vložte je do mixéru spolu se zbývajícími přísadami na polevu.
- Mixujte, dokud nebude poleva mít hladkou krémovou konzistenci.
- Vychladlou buchtu překlopte na prkénko tak, aby vršek buchty směřoval nahoru.
- Navrch rozetřete kešu polevu.
- Pokud chcete, nasypte navrch nasekané vlašské ořechy.
- Nakrájejte na dvanáct kusů a podávejte.

A jak se vám naše dnešní recepty na mrkvové řezy líbily? Napište nám do komentářů!