Jak vyrobit lahodnou domácí paštiku? 8 receptů, s kterými to snadno zvládnete

Masové pomazánky jsou skutečnou delikatesou.

Můžete si je sice koupit, ale jejich příprava doma má nesporné výhody.

Skvěle si pochutnáte, ušetříte a nebude si tělo zatěžovat konzervanty, stabilizátory a jinými přidanými látkami.

Zkuste naše recepty na domácí paštiky. Jsou snadné a lahodné.

Domácí játrová paštika s jablky

Povařte játra s jablky, šalotkou a bylinkami a získejte skvělou masovou pomázanku. Je to jedonduché!

Ingredience

  • 500 g kuřecícj jater
  • 6 lžic másla pokojové tepltoty
  • 2 plátky slaniny
  • 4 malé šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 a ½ lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 jablko
  • 1 lžíce šalvěje
  • 60 ml brandy
  • 1 lžička soli
  • pepř

Postup

  • Játra očistěte, odřízněte z nich tuk a tkáně a dejte do lednice.
  • Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte na malé kousky nakrájenou slaninu a opečte do zlatova.
  • Přidejte najemno nakrájené šalotky a česnek a opékejte dokud cibulka nezesklovatí.
  • Přidejte játra, na kousky nakrájené jablko, šalvěj, tymián a vařte za občasného míchání, dokud jablka nezměknou a játra nebudou uvnitře jen lehce narůžovělá.
  • Směs přendejte do mixéru.
  • Na pánev nalijte brandy a pozvolna ohřívejte, přitom sešrabujte kousky ze dna pánve. Vařte asi minutu a poté nalijte do mixéru.
  • Přidejte sůl a rozmixujte dohladka.
  • Přimichejte máslo a pepř podle chuti.
  • Přendejte do skleniček. Pro delší skladování přelijte paštiku ve sklenici 1-2 lžícemi rozpuštěného másla, takto vydrží v lednici jeden až dva týdny.
Paštika namazaná na plátku opečeného chleba a sklenice s domácí masovou pomazánkou
Zdroj: michaelolivier.co.za

Pokud máte rádi vnitřnosti, určitě vyzkoušejte i další recepty na drůbeží játra.

Výborná domácí paštika z bůčku

Luxusní domácí vepřová pomazánka z pečeného masa známá také jako rilletes. Čím déle zůstane v troubě, tím více se pak rozplývá na jazyku.

Ingredience

  • 600 g vepřového bůčku
  • 400 g vepřových jater
  • 2 cibule
  • 150 g sádla
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 4 kuličky nového koření
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  • Cibuli oloupejte a pokrájejte na kolečka, játra očistěte, maso nechte vcelku.
  • Pekáček vymažte sádlem, vložte do něj maso a cibuli, oloupaný česnek, bobkový list, několik kuliček pepře a nové koření, navrch přidejte 2 lžíce sádla a dejte péct na 1,5 hodiny
  • Několikrát, dle potřeby, maso podlijte a otočte.
  • Přidejte játra a pečte ještě 20 minut.
  • Bůček, játra, cibuli a česnek a výpek (bez koření) přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, případně přidejte sádlo, promíchejte a můžete podávat, nebo paštiku přendejte do skleniček, zalijte malou vrstvou rozpuštěného sádla a skladujte v lednici 1-2 týdny.
Domácí rilletes namazané na bagetce a uskladněné v hrnci
Zdroj: thespruceeats.com

Veganská houbová paštika

Hledáte veganskou pomazánku na způsob paštiky, chcete trochu odlehčit sůj jídelníček, nebo jen vyzkoušet něco nového? Zkuste tento recept na jednoduchou domácí paštiku z hub.

Ingredience

  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g žampionů
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • petržel

Postup

  • Ve větší pánvi nasucho opečte pokrájené vlašské ořechy, občas promíchejte ať se nepřipálí.
  • Vložte je do mixéru a na pánvi rozehřejte olivový olej.
  • Vložte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte dokud nezesklovatí.
  • Přidejte pokrájené houby, česnek, bylinky, sůl a pepř a za stálého míchání opékejte 5-8 minut.
  • Vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Podávejte na opečeném toustu nebo bagetce.
Houbová paštiková pomazánka v misce ozdobená čerstvými bylinkami a podávaná s krekry
Zdroj: hespruceeats.com

Rádi byste si koupili novou varnou desku do kuchyně. Náš test na indukční varné desky vám může pomoci s výběrem.

Domácí husí paštika

Paštika z husích jater neboli foie gras je francouzská delikatesa. Připravuje se spíše vyjímečně, ale chuťově je velmi bohatá a strukturou připomíná máslo. Pokud máte k dispozici kvalitní husí játra určitě tuto pochoutku vyzkoušejte.

Ingredience

  • 600 g husích jater
  • 70 ml sladšího bílého vína (např. muškát)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Pokud používáte mražená játra, nechte je 24 hodin předem rozmrazovat v lednici.
  • Troubu rozehřejte na 160°, játra rozdělte na laloky a pečlivě očistěte od červených skvrn a zbytků žilek.
  • Osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku, podlijte vínem, zakryjte a celý pekáč vložte do plechu, nebo většího pekáče a s malou vrstvou vody.
  • Pečte 40 minut, kontrolujte vodu, případně dolijte.
  • Vyjměte z trouby a lžící odeberte vrchní vrstvu tuku, dejte ji do skleničky na později.
  • Játra nechte v pekáčku, přímo na ně vložte alobal a zatižte nějakým těžkým předmětem, například plnou plechovkou.
  • Nechte v lednici do druhého dne.
  • Odstraňte kryt, rozpusťte tuk, který jste si dali stranou a nalijte do na paštiku, nechte odležet dalších 24 hodin.
  • Poté můžete rozkrájet na plátky a podávat.

Nebo můžete postupovat podle videoreceptu:

4 plátky foie gras vyskládané na talířku a ozdobené rukolou
Zdroj: foiegras-groliere.com

Rychlá domácí paštika z kuřecích jater

Výroba domácí paštiky nemusí být nic složitého – přesvědčte se sami!

Ingredience

  • 400 g kuřecích jater
  • 300 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 3 šalotky
  • 2 lžíce brandy
  • paštikové koření
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Kuřecí játra očistěte, odrojte blanky a šlachy, omyjte a osušte.
  • V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte nasekaný česnek a nadrobno nakrájené šalotky a opékejte 5 minut.
  • Přidejte játra a tymián a opékejte dalších 5 minut.
  • Zalijte brandy, prohřejte, z másla si oddělte 50 g a dejte stranou, do hrnce přidejte zbývající máslo a muškátový oříšek, za stálého míchání nechte máslo zcela rozpustit.
  • Přendejte směs do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Paštiku přendejte do skleniček, zbylé máslo odstavené stranou rozehřejte a rovnoměrně rozlijte do skleniček na paštiku.
  • Nechte uležet alespoň 3 hodiny.
Domácí játrová paštika ozdobená petrželkou v zapékací misce a namazaná na bagetce
Zdroj: allrecipes.com

Zavařená domácí zabijačková paštika

Tato masová pomazánka vám díky zavaření vydrží až několik měsíců. Je výživná a plná chuti.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece
  • 400 g vepřových jater
  • 2 vejce
  • 1 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • špetka skořice
  • ½ lžičky sladké papriky

Postup

  • Maso omyjte, osušte a pokrájejte na kostky, dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 160°.
  • Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na sádle.
  • Játra omyjte a očistěte a pomelte v mlýnku na maso.
  • Maso i cibuli nechte vychladnout a poté také rozemelte v mlýnku.
  • Vejce smíchejte ve větší míse s výpekem z masa a rozšlehejte vidličkou.
  • Přidejte umletá játra, umleté maso a cibuli, nadrobno nasekaný česnek a koření a pořádně promíchejte.
  • Směsí plňte čisté zavařovací sklenice zhruba 2 cm pod okraj.
  • Do každé sklenice přidejte 0,5 – 1 cm rozpuštěného sádla, zavíčkujte a zavařte 1 hodinu při 85°.
Několik sklenic zavařené masové paštiky
Zdroj: allrecipes.com

Kachní paštika s mandlemi

Máte rádi výraznější chuť? Připravte si domácí paštiku z kachních jater, jsou chuťově mnohem bohatší a zaručeně si pochutnáte.

Ingredience

  • 800 g kachních jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 150 g másla
  • 50 g mandlových plátků
  • paštikové koření
  • větvička tymiánu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Játra omyjte a očistěte, odřízněte blanky, šlachy a tuk.
  • V hrnci nechte rozpustit 2/3 másla, přidejte najemno nakrájenou cibuli, orestujte, přidejte nasekaný česnek a ještě krátce opečte.
  • Přidejte na kousky pokrájená játra, promíchávejte a nechte několik minut zatáhnout.
  • Podlijte vínem a nechte půl minuty vařit.
  • Osolte, opepřete, promíchejte, odstavte z ohně a nechte zchladnout.
  • Směs včetně výpeku přendejte do mixéru a rozmixujte.
  • Přidejte nasekaný koření, nasekané plátky mandlí, promíchejte a přendejte do skleniček.
  • Navrch nalijte rozpuštěné máslo, vložte do něj větvičku tymiánu a uchovávejte v lednici.
Pomazánka z kachního masa ozdobená větvičkou tymiánu v malé zapékací misce
Zdroj: justapinch.com

Máte rádi kachní maso? Vyzkoušejte také recepty na kachní prsa.

Domácí paštika z divočáka

Rustikální, chuťově zcela nezaměnitelná paštika. S opečeným chlebem a nakládanými okurkami je naprosto dokonalá.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 800 g kančího masa
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 hřebíčky
  • 60 ml brandy
  • 2 vejce
  • 60 ml smetany ke šlehání

Postup

  • Předeřejte troubu na 180°.
  • Máslo rozehřejte na pánvi, přidejte najemno pokrájenou cibuli a opečte dokud cibule nezesklovatí.
  • Maso pokrájejte na malé kousky, slaninu na kostičky. Dejte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, najemno nasekaný česnek, rozemleté koření, sůl, tymián a důkladně promíchejte.
  • Vejce rozšlehejte ve smetaně, přilijte brandy, promíchejte a vlijte do masové směsi.
  • Důkladně promíchejte a přendejte do máslem vymazané teriny nebo pekáčku, přikryjte víkem nebo zakryjte alobalem a umístěte do plechu s vodou.
  • Pečte 1,5 až 2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
  • Dejte na 24 hodin do lednice a poté můžete podávat.
Plátek pečené pomazánky z kančího masa na talířku s chlebem a brusinkami
Zdroj: greatbritishchefs.com

Paštikové koření

Směs koření na výrobu domácí paštiky si můžete koupit, ale velmi snadno ho připravíte i doma. Stačí hmožďíř a pár základních druhů koření.

Ingredience

  • Špetka sušeného zázvoru
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • ¼ lžičky tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 4 hřebíčky
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup

  • Koření dejte do hmoždíře a umelte do jemného prášku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.