Masové pomazánky jsou skutečnou delikatesou.
Můžete si je sice koupit, ale jejich příprava doma má nesporné výhody.
Skvěle si pochutnáte, ušetříte a nebude si tělo zatěžovat konzervanty, stabilizátory a jinými přidanými látkami.
Zkuste naše recepty na domácí paštiky. Jsou snadné a lahodné.
Domácí játrová paštika s jablky
Povařte játra s jablky, šalotkou a bylinkami a získejte skvělou masovou pomázanku. Je to jedonduché!
Ingredience
- 500 g kuřecícj jater
- 6 lžic másla pokojové tepltoty
- 2 plátky slaniny
- 4 malé šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 a ½ lžičky čerstvého tymiánu
- 1 jablko
- 1 lžíce šalvěje
- 60 ml brandy
- 1 lžička soli
- pepř
Postup
- Játra očistěte, odřízněte z nich tuk a tkáně a dejte do lednice.
- Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte na malé kousky nakrájenou slaninu a opečte do zlatova.
- Přidejte najemno nakrájené šalotky a česnek a opékejte dokud cibulka nezesklovatí.
- Přidejte játra, na kousky nakrájené jablko, šalvěj, tymián a vařte za občasného míchání, dokud jablka nezměknou a játra nebudou uvnitře jen lehce narůžovělá.
- Směs přendejte do mixéru.
- Na pánev nalijte brandy a pozvolna ohřívejte, přitom sešrabujte kousky ze dna pánve. Vařte asi minutu a poté nalijte do mixéru.
- Přidejte sůl a rozmixujte dohladka.
- Přimichejte máslo a pepř podle chuti.
- Přendejte do skleniček. Pro delší skladování přelijte paštiku ve sklenici 1-2 lžícemi rozpuštěného másla, takto vydrží v lednici jeden až dva týdny.

Pokud máte rádi vnitřnosti, určitě vyzkoušejte i další recepty na drůbeží játra.
Výborná domácí paštika z bůčku
Luxusní domácí vepřová pomazánka z pečeného masa známá také jako rilletes. Čím déle zůstane v troubě, tím více se pak rozplývá na jazyku.
Ingredience
- 600 g vepřového bůčku
- 400 g vepřových jater
- 2 cibule
- 150 g sádla
- sůl
- pepř
- bobkový list
- 1 lžička tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 4 kuličky nového koření
- špetka muškátového oříšku
Postup
- Cibuli oloupejte a pokrájejte na kolečka, játra očistěte, maso nechte vcelku.
- Pekáček vymažte sádlem, vložte do něj maso a cibuli, oloupaný česnek, bobkový list, několik kuliček pepře a nové koření, navrch přidejte 2 lžíce sádla a dejte péct na 1,5 hodiny
- Několikrát, dle potřeby, maso podlijte a otočte.
- Přidejte játra a pečte ještě 20 minut.
- Bůček, játra, cibuli a česnek a výpek (bez koření) přendejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem, případně přidejte sádlo, promíchejte a můžete podávat, nebo paštiku přendejte do skleniček, zalijte malou vrstvou rozpuštěného sádla a skladujte v lednici 1-2 týdny.

Veganská houbová paštika
Hledáte veganskou pomazánku na způsob paštiky, chcete trochu odlehčit sůj jídelníček, nebo jen vyzkoušet něco nového? Zkuste tento recept na jednoduchou domácí paštiku z hub.
Ingredience
- 50 g vlašských ořechů
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g žampionů
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- petržel
Postup
- Ve větší pánvi nasucho opečte pokrájené vlašské ořechy, občas promíchejte ať se nepřipálí.
- Vložte je do mixéru a na pánvi rozehřejte olivový olej.
- Vložte nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte dokud nezesklovatí.
- Přidejte pokrájené houby, česnek, bylinky, sůl a pepř a za stálého míchání opékejte 5-8 minut.
- Vložte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Podávejte na opečeném toustu nebo bagetce.

Rádi byste si koupili novou varnou desku do kuchyně. Náš test na indukční varné desky vám může pomoci s výběrem.
Domácí husí paštika
Paštika z husích jater neboli foie gras je francouzská delikatesa. Připravuje se spíše vyjímečně, ale chuťově je velmi bohatá a strukturou připomíná máslo. Pokud máte k dispozici kvalitní husí játra určitě tuto pochoutku vyzkoušejte.
Ingredience
- 600 g husích jater
- 70 ml sladšího bílého vína (např. muškát)
- sůl
- pepř
Postup
- Pokud používáte mražená játra, nechte je 24 hodin předem rozmrazovat v lednici.
- Troubu rozehřejte na 160°, játra rozdělte na laloky a pečlivě očistěte od červených skvrn a zbytků žilek.
- Osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku, podlijte vínem, zakryjte a celý pekáč vložte do plechu, nebo většího pekáče a s malou vrstvou vody.
- Pečte 40 minut, kontrolujte vodu, případně dolijte.
- Vyjměte z trouby a lžící odeberte vrchní vrstvu tuku, dejte ji do skleničky na později.
- Játra nechte v pekáčku, přímo na ně vložte alobal a zatižte nějakým těžkým předmětem, například plnou plechovkou.
- Nechte v lednici do druhého dne.
- Odstraňte kryt, rozpusťte tuk, který jste si dali stranou a nalijte do na paštiku, nechte odležet dalších 24 hodin.
- Poté můžete rozkrájet na plátky a podávat.
Nebo můžete postupovat podle videoreceptu:

Objevte podobné tipy
Rychlá domácí paštika z kuřecích jater
Výroba domácí paštiky nemusí být nic složitého – přesvědčte se sami!
Ingredience
- 400 g kuřecích jater
- 300 g másla
- 1 stroužek česneku
- 3 šalotky
- 2 lžíce brandy
- paštikové koření
- sůl
- pepř
Postup
- Kuřecí játra očistěte, odrojte blanky a šlachy, omyjte a osušte.
- V hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte nasekaný česnek a nadrobno nakrájené šalotky a opékejte 5 minut.
- Přidejte játra a tymián a opékejte dalších 5 minut.
- Zalijte brandy, prohřejte, z másla si oddělte 50 g a dejte stranou, do hrnce přidejte zbývající máslo a muškátový oříšek, za stálého míchání nechte máslo zcela rozpustit.
- Přendejte směs do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Paštiku přendejte do skleniček, zbylé máslo odstavené stranou rozehřejte a rovnoměrně rozlijte do skleniček na paštiku.
- Nechte uležet alespoň 3 hodiny.

Zavařená domácí zabijačková paštika
Tato masová pomazánka vám díky zavaření vydrží až několik měsíců. Je výživná a plná chuti.
Ingredience
- 800 g vepřové plece
- 400 g vepřových jater
- 2 vejce
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- špetka skořice
- ½ lžičky sladké papriky
Postup
- Maso omyjte, osušte a pokrájejte na kostky, dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 160°.
- Cibuli nakrájejte na kousky a orestujte na sádle.
- Játra omyjte a očistěte a pomelte v mlýnku na maso.
- Maso i cibuli nechte vychladnout a poté také rozemelte v mlýnku.
- Vejce smíchejte ve větší míse s výpekem z masa a rozšlehejte vidličkou.
- Přidejte umletá játra, umleté maso a cibuli, nadrobno nasekaný česnek a koření a pořádně promíchejte.
- Směsí plňte čisté zavařovací sklenice zhruba 2 cm pod okraj.
- Do každé sklenice přidejte 0,5 – 1 cm rozpuštěného sádla, zavíčkujte a zavařte 1 hodinu při 85°.

Kachní paštika s mandlemi
Máte rádi výraznější chuť? Připravte si domácí paštiku z kachních jater, jsou chuťově mnohem bohatší a zaručeně si pochutnáte.
Ingredience
- 800 g kachních jater
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml suchého červeného vína
- 150 g másla
- 50 g mandlových plátků
- paštikové koření
- větvička tymiánu
- sůl
- pepř
Postup
- Játra omyjte a očistěte, odřízněte blanky, šlachy a tuk.
- V hrnci nechte rozpustit 2/3 másla, přidejte najemno nakrájenou cibuli, orestujte, přidejte nasekaný česnek a ještě krátce opečte.
- Přidejte na kousky pokrájená játra, promíchávejte a nechte několik minut zatáhnout.
- Podlijte vínem a nechte půl minuty vařit.
- Osolte, opepřete, promíchejte, odstavte z ohně a nechte zchladnout.
- Směs včetně výpeku přendejte do mixéru a rozmixujte.
- Přidejte nasekaný koření, nasekané plátky mandlí, promíchejte a přendejte do skleniček.
- Navrch nalijte rozpuštěné máslo, vložte do něj větvičku tymiánu a uchovávejte v lednici.

Máte rádi kachní maso? Vyzkoušejte také recepty na kachní prsa.
Domácí paštika z divočáka
Rustikální, chuťově zcela nezaměnitelná paštika. S opečeným chlebem a nakládanými okurkami je naprosto dokonalá.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 800 g kančího masa
- 200 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- tymián
- 4 kuličky nového koření
- 4 hřebíčky
- 60 ml brandy
- 2 vejce
- 60 ml smetany ke šlehání
Postup
- Předeřejte troubu na 180°.
- Máslo rozehřejte na pánvi, přidejte najemno pokrájenou cibuli a opečte dokud cibule nezesklovatí.
- Maso pokrájejte na malé kousky, slaninu na kostičky. Dejte do velké mísy, přidejte opečenou cibuli, najemno nasekaný česnek, rozemleté koření, sůl, tymián a důkladně promíchejte.
- Vejce rozšlehejte ve smetaně, přilijte brandy, promíchejte a vlijte do masové směsi.
- Důkladně promíchejte a přendejte do máslem vymazané teriny nebo pekáčku, přikryjte víkem nebo zakryjte alobalem a umístěte do plechu s vodou.
- Pečte 1,5 až 2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte zchladnout.
- Dejte na 24 hodin do lednice a poté můžete podávat.

Paštikové koření
Směs koření na výrobu domácí paštiky si můžete koupit, ale velmi snadno ho připravíte i doma. Stačí hmožďíř a pár základních druhů koření.
Ingredience
- Špetka sušeného zázvoru
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- ¼ lžičky tymiánu
- 1 bobkový list
- 4 hřebíčky
- špetka mletého muškátového oříšku
Postup
- Koření dejte do hmoždíře a umelte do jemného prášku.