Vynikající recepty na bažanta z trouby na 5 různých způsobů. Vyberte si svůj nejoblíbenější!

Bažantí maso je velmi chutné, zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů.

My jsme si pro vás dnes připravili luxusní recepty na pečeného bažanta tak, jak ho neznáte.

Je libo variaci s bourbonem a smetanou, pistáciovou nádivkou nebo raději s ostružinami a svařeným vínem?

Ať už si vyberete jakkoli, zaručeně si pochutnáte!

Bažant pečený na másle se smetanou a bourbonem

Tento recept sice zabere dost času, když si připočteme přípravu, ale rozhodně za to stojí! Dokonale pečený bažant na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem je totiž naprostá delikatesa, kterou byste si neměli nechat ujít!

Co budete potřebovat

  • 6 šálků vody
  • 1/5 šálku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 5 celých bobkových listů, rozdrobených
  • 2 velké snítky šalvěje
  • 1 celý bažant
  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
  • 1 lžička nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
  • 3 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce vody
  • 2 plátky slaniny
  • 1 velká snítka rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kolečka
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 3 lžíce kvalitního bourbonu
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání

Postup

  • Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
  • Odstraňte z ohně, přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
  • Přidejte bobkový list a 1 snítku šalvěje.
  • Nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu, přidejte bažanta a zatižte ho, aby zůstal zcela ponořený (můžete použít sáček na zip naplněný vodou).
  • Vložte hrnec do chladničky.
  • Nechte 4 hodiny louhovat.
  • Bažanta vyjměte z nálevu a zcela osušte.
  • Bažanta vložte do misky prsy vzhůru a nechejte odkrytého v lednici 2 hodiny až přes noc.
  • Rošt dejte do středu trouby.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • V malé misce smíchejte máslo, šalvěj a rozmarýn.
  • Dobře promíchejte a nechte 15 minut uležet.
  • Rozpusťte máslo s bylinkami v pánvi se silným dnem na středně vysoké teplotě.
  • Bažanta rychle opečte ze všech stran a vložte ho do velké pánve vhodné do trouby nebo do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
  • Snižte teplotu na sporáku.
  • Do pánve, ve které jste opékali bažanta, přidejte šalotky a resujte, dokud nebudou jemně opečené.
  • Do zapékací mísy s bažantem přidejte šalotku a máslo.
  • Do pánve přilijte 2 lžíce vody a tu pak nalijte k bažantovi.
  • Každý plátek slaniny rozkrojte napůl a bažantí prsa obložte slaninou.
  • Do dutiny bažanta zasuňte snítku rozmarýnu, zbývající snítku šalvěje a stroužky česneku.
  • Svažte nohy.
  • Do zapékací mísy nalijte kuřecí vývar a posypte solí a pepřem.
  • Mrkev a cibuli rozházejte kolem bažanta.
  • Bažanta polijte bourbonem a ihned zapalte zapalovačem.
  • Bažanta vložte do trouby a pečte 40 minut, každých 15 minut podlévejte, zvláštní pozornost věnujte nohám.
  • Po uplynutí 40 minut přidejte do omáčky v zapékací míse smetanu a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota prsou nebude 66 °C.
  • Vyndejte bažanta z trouby a nechte přikryté volně odpočívat 10 minut.
  • Nádivku z bažanta vyhoďte.
  • Podávejte s omáčkou a šalotkou ze zapékací mísy.
Bažant připravovaný v troubě na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem servírovaný na tácu se lžící a vidličkou.
www.fearlessfresh.com

Bažant z trouby se svařeným vínem, šalotkou a ostružinami

Pokud chcete svou rodinu či přátele potěšit něčím opravdu delikátním, pak vyzkoušejte následující recept. Pečený bažent se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na který nikdo jen tak nezapomene!

Co budete potřebovat

  • 60 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 bažanti
  • sůl a pepř dle chuti
  • 12 šalotek, oloupaných
  • 110 g slaniny
  • 175 g malých žampionů
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 tyčinka skořice
  • 3 hvězdičky anýzu
  • 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 4 snítky tymiánu
  • 300 ml svařeného vína
  • 100 ml portského vína
  • kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • 10 g hladké mouky
  • 150 g ostružin
  • pastiňákové pyré, k podávání

Postup

  • Předehřejte troubu na 180° C.
  • Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpusťte 25 g másla spolu s 1 lžící olivového oleje.
  • Bažanty osolte a opepřete, a když máslo začne prskat, přidejte jednoho z bažantů do hrnce a celého ho opečte (trvá to asi 5 minut).
  • Přendejte na talíř a opakujte s druhým bažantem.
  • Do čistého hrnce přidejte 25 g másla a 1 polévkovou lžíci olivového oleje, nechte pořádně rozpálit, přidejte šalotku a slaninu a restujte, dokud nezezlátnou.
  • Přidejte žampiony a opékejte dozlatova.
  • Přidejte česnek.
  • Sundejte hrnec z ohně.
  • Bažanty vraťte do hrnce, urovnejte je vedle sebe prsy nahoru a přidejte bobkové listy, tyčinku skořice, anýz, muškátový oříšek a snítky tymiánu.
  • Dobře dochuťte trochou soli a pepře.
  • Zalijte svařeným vínem, portským a přidejte pomerančovou kůru a šťávu.
  • Vše přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 45–50 minut.
  • Když jsou bažanti upečení, vyjměte je z hrnce, položte na prkénko a nechte 5–10 minut odpočívat.
  • Mouku a zbývajících 10 g másla smíchejte dohromady, abyste vytvořili pastu, kterou poté po malých kouscích přidejte do hrnce.
  • Omáčku znovu prošlehejte až k bodu varu, aby mírně zhoustla.
  • Přidejte ostružiny a stáhněte z ohně.
  • Nakrájejte a podávejte půlku bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a žampiony, s velkým množstvím omáčky a pastiňákovým pyré.
Bažanti připravovaní v troubě se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami v hrnci na prkýnku.
www.eatgame.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání? 


Pečený bažant se zeleninou se sladkokyselou omáčkou

Není nad sladkokyselou chuť! A přesně tu najdete v následujícím receptu. Bažant pečený společně s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou se totiž podává s luxusní omáčkou z jablečného džusu a kuřecího vývaru. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 bažanti, každý o hmotnosti cca 800 g
  • 2 lžíce 30 ml jablečného octa
  • 1 lžíce 15 ml hrubé soli
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • cca 1 kg dýně Hokkaido, neoloupané, nakrájené na 2 cm silné plátky
  • 12 baby brambor, rozpůlených
  • šalotek, oloupaných a rozpůlených
  •  6 stroužků česneku, neloupaných
  • 225 g slaniny nakrájené na velké kousky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:      

  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 ml jablečného džusu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • V pekáčku potřete bažany jablečným octem.
  • V malé misce smíchejte hrubou sůl a třtinový cukr.
  • Bažanty potřete solnou směsí.
  • Zakryjte a dejte na 4 až 24 hodin do chladničky.
  • Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 °C.
  • Sceďte a osušte bažanty.
  • Ve velkém pekáči promíchejte dýni, brambory, šalotku, česnek a slaninu s olejem.
  • Bažanty položte na zeleninu.
  • Pečte asi 1 hodinu a 30 minut nebo dokud teploměr na maso zasunutý do stehna, aniž byste se dotkli kosti, neukáže 82 °C.
  • Mezitím v hrnci přiveďte k varu třtinový cukr, jablečný ocet, česnek a pepř.
  • Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezkaramelizuje, asi 2 minuty.
  • Přidejte vývar a jablečný džus.
  • Vařte na středním plameni asi 45 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
  • Ve vodě rozpusťte kukuřičný škrob.
  • Za stálého šlehání vlijte do omáčky směs kukuřičného škrobu.
  • Vařte 2 minuty.
  • Pečené bažanty se zeleninou podávejte přelité omáčkou.
Bažanti na plechu s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou,
www.ricardocuisine.com

Vyzkoušejte i naše další výborné recepty z bažantího masa, nejen pro milovníky zvěřiny!

Bažant plněný pistáciovou nádivkou

Máme pro vás zase něco nového! Zkuste tentokrát bažanta naplnit nádivkou z mletého masa, másla, slaniny a pistácií. Neotřelá kombinace, kterou si oblíbíte!

Co budete potřebovat

  • 2 bažanti (každý o hmotnosti asi 520 g)
  • 50 g másla, změklého
  • 6 plátků slaniny, rozpůlených

Na nádivku:   

  • 15 g másla
  • ½ cibule
  • 1 pórek, okrájený a nakrájený nadrobno
  • 3 plátky slaniny
  • 125 g uvařeného mletého vepřového masa
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • 1 lžička nasekané šalvěje
  • 100 g oloupaných a nakrájených pistácií

Postup

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Na nádivku rozehřejte na pánvi máslo a cibuli s pórkem na něm zlehka opékejte asi 8 minut, dokud nezměknou.
  • Přidejte nakrájenou slaninu a opékejte další 3–4 minuty, dokud nebude křupavá.
  • Nechte směs vychladnout na pánvi a poté přendejte do misky.
  • Vmíchejte mleté maso, bylinky a nasekané pistáciové oříšky.
  • Dobře promíchejte a okořeňte.
  • Bažanty připravte tak, že vnitřek dutin vytřete kuchyňskou utěrkou a poté nádivku rozdělte nádivku mezi dutiny.
  • Vnějšek bažantů okořeňte a potřete máslem.
  • Přes bažanty přehoďte plátky slaniny.
  • Bažanty položte na kus alobalu, který je dostatečně velký, aby oba bažanty zabalil.
  • Vytvořte balíček tak, že zvednete okraje alobalu a nahoře ponecháte otvor, aby mohla unikat pára.
  • Balíček dejte do hluboké mísy vhodné do trouby a nalijte do ní 100 ml vody – to pomůže udržet ptáky vlhké.
  • Pečte v troubě 45–55 minut, každých 20 minut podlévejte.
  • Na posledních 15 minut sundejte alobal.
  • Hotové bažanty vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat.
  • Podávejte půl bažanta na osobu.
Bažanti ve slanině plnění nádivkou na talíři s příborem.
www.waitrose.com

Medovo-pomerančový pečený bažant

Na tento recept nepotřebujete moc ingrediencí, ale přesto si neuvěřitelně pochutnáte. Bažant s chutí medu a pomerančů je lahůdkou, kterou si budete chtít připravovat znovu a znovu.

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku másla nebo margarínu, změkčeného
  • 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 lžíce medu
  • 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky    
  • 2 bažanti (každý o hmotnosti cca 1 až 1,5 kg)
  • 1/2 šálku pomerančového likéru nebo vody
  • 1 šálek kuřecího vývaru

Postup

  • Troubu předehřejte na 175°C.
  • Na nádivku rozehřejte na pánvi máslo a cibuli s pórkem na něm zlehka opékejte asi 8 minut, dokud nezměknou.
  • V malé misce míchejte máslo, pomerančovou kůru, sůl, pepř, med a jarní cibulku.
  • Bažanty vložte prsy nahoru do mělkého pekáče.
  • U každého bažanta, počínaje zadním otvorem, prsty jemně oddělte kůži od prsou.
  • Máslovou směs natřete na bažantí prsa pod kůži.
  • V případě potřeby připevněte kůži k masu párátkem.
  • Vložte teploměr na maso tak, aby špička byla v nejtlustší části vnitřní strany stehenního svalu a nedotýkala se kosti.
  • Pečte odkryté asi 45 minut nebo dokud teploměr neukáže 82 °C.
  • Přeneste bažanty na servírovací talíř a volně přikryjte alobalem.
  • Do pekáče nalijte pomerančový likér a vývar a seškrábejte z něj opečené kousky.
  • Směs přelijte litrového hrnce.
  • Za občasného míchání přiveďte k varu.
  • Vařte asi 15 minut za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na 1 šálek.
  • Bažanty podávejte s omáčkou.
Upečený bažant položený na prkýnku.
www.bettycrocker.com

A co naše nejlepší recepty s pomerančem? Máme pro vás sladké i slané varianty!

A jak vám naše dnešní recepty na pečeného bažanta chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X