Bažantí maso je velmi chutné, zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů.
My jsme si pro vás dnes připravili luxusní recepty na pečeného bažanta tak, jak ho neznáte.
Je libo variaci s bourbonem a smetanou, pistáciovou nádivkou nebo raději s ostružinami a svařeným vínem?
Ať už si vyberete jakkoli, zaručeně si pochutnáte!
Bažant pečený na másle se smetanou a bourbonem
Tento recept sice zabere dost času, když si připočteme přípravu, ale rozhodně za to stojí! Dokonale pečený bažant na másle se smetanou, mrkví, čerstvými bylinkami a bourbonem je totiž naprostá delikatesa, kterou byste si neměli nechat ujít!
Co budete potřebovat
- 6 šálků vody
- 1/5 šálku soli
- 2 lžíce cukru
- 5 celých bobkových listů, rozdrobených
- 2 velké snítky šalvěje
- 1 celý bažant
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 2 lžíce nasekaných čerstvých listů šalvěje
- 1 lžička nasekaných čerstvých listů rozmarýnu
- 3 velké šalotky nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce vody
- 2 plátky slaniny
- 1 velká snítka rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kolečka
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 3 lžíce kvalitního bourbonu
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
Postup
- Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu.
- Odstraňte z ohně, přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Přidejte bobkový list a 1 snítku šalvěje.
- Nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu, přidejte bažanta a zatižte ho, aby zůstal zcela ponořený (můžete použít sáček na zip naplněný vodou).
- Vložte hrnec do chladničky.
- Nechte 4 hodiny louhovat.
- Bažanta vyjměte z nálevu a zcela osušte.
- Bažanta vložte do misky prsy vzhůru a nechejte odkrytého v lednici 2 hodiny až přes noc.
- Rošt dejte do středu trouby.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- V malé misce smíchejte máslo, šalvěj a rozmarýn.
- Dobře promíchejte a nechte 15 minut uležet.
- Rozpusťte máslo s bylinkami v pánvi se silným dnem na středně vysoké teplotě.
- Bažanta rychle opečte ze všech stran a vložte ho do velké pánve vhodné do trouby nebo do zapékací misky o rozměrech 23 x 33 cm.
- Snižte teplotu na sporáku.
- Do pánve, ve které jste opékali bažanta, přidejte šalotky a resujte, dokud nebudou jemně opečené.
- Do zapékací mísy s bažantem přidejte šalotku a máslo.
- Do pánve přilijte 2 lžíce vody a tu pak nalijte k bažantovi.
- Každý plátek slaniny rozkrojte napůl a bažantí prsa obložte slaninou.
- Do dutiny bažanta zasuňte snítku rozmarýnu, zbývající snítku šalvěje a stroužky česneku.
- Svažte nohy.
- Do zapékací mísy nalijte kuřecí vývar a posypte solí a pepřem.
- Mrkev a cibuli rozházejte kolem bažanta.
- Bažanta polijte bourbonem a ihned zapalte zapalovačem.
- Bažanta vložte do trouby a pečte 40 minut, každých 15 minut podlévejte, zvláštní pozornost věnujte nohám.
- Po uplynutí 40 minut přidejte do omáčky v zapékací míse smetanu a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota prsou nebude 66 °C.
- Vyndejte bažanta z trouby a nechte přikryté volně odpočívat 10 minut.
- Nádivku z bažanta vyhoďte.
- Podávejte s omáčkou a šalotkou ze zapékací mísy.

Bažant z trouby se svařeným vínem, šalotkou a ostružinami
Pokud chcete svou rodinu či přátele potěšit něčím opravdu delikátním, pak vyzkoušejte následující recept. Pečený bažent se svařeným vínem, portským, slaninkou, šalotkami a ostružinami je totiž pokrm, na který nikdo jen tak nezapomene!
Co budete potřebovat
- 60 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 bažanti
- sůl a pepř dle chuti
- 12 šalotek, oloupaných
- 110 g slaniny
- 175 g malých žampionů
- 2 prolisované stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 tyčinka skořice
- 3 hvězdičky anýzu
- 0,5 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 snítky tymiánu
- 300 ml svařeného vína
- 100 ml portského vína
- kůra a šťáva z 1 pomeranče
- 10 g hladké mouky
- 150 g ostružin
- pastiňákové pyré, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Ve velkém hrnci vhodném do trouby rozpusťte 25 g másla spolu s 1 lžící olivového oleje.
- Bažanty osolte a opepřete, a když máslo začne prskat, přidejte jednoho z bažantů do hrnce a celého ho opečte (trvá to asi 5 minut).
- Přendejte na talíř a opakujte s druhým bažantem.
- Do čistého hrnce přidejte 25 g másla a 1 polévkovou lžíci olivového oleje, nechte pořádně rozpálit, přidejte šalotku a slaninu a restujte, dokud nezezlátnou.
- Přidejte žampiony a opékejte dozlatova.
- Přidejte česnek.
- Sundejte hrnec z ohně.
- Bažanty vraťte do hrnce, urovnejte je vedle sebe prsy nahoru a přidejte bobkové listy, tyčinku skořice, anýz, muškátový oříšek a snítky tymiánu.
- Dobře dochuťte trochou soli a pepře.
- Zalijte svařeným vínem, portským a přidejte pomerančovou kůru a šťávu.
- Vše přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vložte do předehřáté trouby na 45–50 minut.
- Když jsou bažanti upečení, vyjměte je z hrnce, položte na prkénko a nechte 5–10 minut odpočívat.
- Mouku a zbývajících 10 g másla smíchejte dohromady, abyste vytvořili pastu, kterou poté po malých kouscích přidejte do hrnce.
- Omáčku znovu prošlehejte až k bodu varu, aby mírně zhoustla.
- Přidejte ostružiny a stáhněte z ohně.
- Nakrájejte a podávejte půlku bažanta na osobu, ozdobeného slaninou, šalotkou a žampiony, s velkým množstvím omáčky a pastiňákovým pyré.

Možná se vám budou hodit i naše recenze hlubokých pánví, které hravě dokáží nahradit i klasický hrnec a být tak multifunkčním pomocníkem. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Pečený bažant se zeleninou se sladkokyselou omáčkou
Není nad sladkokyselou chuť! A přesně tu najdete v následujícím receptu. Bažant pečený společně s dýní, baby bramborami, šalotkami a slaninou se totiž podává s luxusní omáčkou z jablečného džusu a kuřecího vývaru. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 bažanti, každý o hmotnosti cca 800 g
- 2 lžíce 30 ml jablečného octa
- 1 lžíce 15 ml hrubé soli
- 2 lžičky třtinového cukru
- cca 1 kg dýně Hokkaido, neoloupané, nakrájené na 2 cm silné plátky
- 12 baby brambor, rozpůlených
- šalotek, oloupaných a rozpůlených
- 6 stroužků česneku, neloupaných
- 225 g slaniny nakrájené na velké kousky
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 l kuřecího vývaru
- 250 ml jablečného džusu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vody
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- V pekáčku potřete bažany jablečným octem.
- V malé misce smíchejte hrubou sůl a třtinový cukr.
- Bažanty potřete solnou směsí.
- Zakryjte a dejte na 4 až 24 hodin do chladničky.
- Dejte rošt do středu trouby a předehřejte troubu na 200 °C.
- Sceďte a osušte bažanty.
- Ve velkém pekáči promíchejte dýni, brambory, šalotku, česnek a slaninu s olejem.
- Bažanty položte na zeleninu.
- Pečte asi 1 hodinu a 30 minut nebo dokud teploměr na maso zasunutý do stehna, aniž byste se dotkli kosti, neukáže 82 °C.
- Mezitím v hrnci přiveďte k varu třtinový cukr, jablečný ocet, česnek a pepř.
- Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezkaramelizuje, asi 2 minuty.
- Přidejte vývar a jablečný džus.
- Vařte na středním plameni asi 45 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu.
- Ve vodě rozpusťte kukuřičný škrob.
- Za stálého šlehání vlijte do omáčky směs kukuřičného škrobu.
- Vařte 2 minuty.
- Pečené bažanty se zeleninou podávejte přelité omáčkou.

Vyzkoušejte i naše další výborné recepty z bažantího masa, nejen pro milovníky zvěřiny!
Bažant plněný pistáciovou nádivkou
Máme pro vás zase něco nového! Zkuste tentokrát bažanta naplnit nádivkou z mletého masa, másla, slaniny a pistácií. Neotřelá kombinace, kterou si oblíbíte!
Co budete potřebovat
- 2 bažanti (každý o hmotnosti asi 520 g)
- 50 g másla, změklého
- 6 plátků slaniny, rozpůlených
Na nádivku:
- 15 g másla
- ½ cibule
- 1 pórek, okrájený a nakrájený nadrobno
- 3 plátky slaniny
- 125 g uvařeného mletého vepřového masa
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- 1 lžička nasekané šalvěje
- 100 g oloupaných a nakrájených pistácií
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Na nádivku rozehřejte na pánvi máslo a cibuli s pórkem na něm zlehka opékejte asi 8 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte nakrájenou slaninu a opékejte další 3–4 minuty, dokud nebude křupavá.
- Nechte směs vychladnout na pánvi a poté přendejte do misky.
- Vmíchejte mleté maso, bylinky a nasekané pistáciové oříšky.
- Dobře promíchejte a okořeňte.
- Bažanty připravte tak, že vnitřek dutin vytřete kuchyňskou utěrkou a poté nádivku rozdělte nádivku mezi dutiny.
- Vnějšek bažantů okořeňte a potřete máslem.
- Přes bažanty přehoďte plátky slaniny.
- Bažanty položte na kus alobalu, který je dostatečně velký, aby oba bažanty zabalil.
- Vytvořte balíček tak, že zvednete okraje alobalu a nahoře ponecháte otvor, aby mohla unikat pára.
- Balíček dejte do hluboké mísy vhodné do trouby a nalijte do ní 100 ml vody – to pomůže udržet ptáky vlhké.
- Pečte v troubě 45–55 minut, každých 20 minut podlévejte.
- Na posledních 15 minut sundejte alobal.
- Hotové bažanty vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat.
- Podávejte půl bažanta na osobu.

Medovo-pomerančový pečený bažant
Na tento recept nepotřebujete moc ingrediencí, ale přesto si neuvěřitelně pochutnáte. Bažant s chutí medu a pomerančů je lahůdkou, kterou si budete chtít připravovat znovu a znovu.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku másla nebo margarínu, změkčeného
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 2 lžíce medu
- 4 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 bažanti (každý o hmotnosti cca 1 až 1,5 kg)
- 1/2 šálku pomerančového likéru nebo vody
- 1 šálek kuřecího vývaru
Postup
- Troubu předehřejte na 175°C.
- Na nádivku rozehřejte na pánvi máslo a cibuli s pórkem na něm zlehka opékejte asi 8 minut, dokud nezměknou.
- V malé misce míchejte máslo, pomerančovou kůru, sůl, pepř, med a jarní cibulku.
- Bažanty vložte prsy nahoru do mělkého pekáče.
- U každého bažanta, počínaje zadním otvorem, prsty jemně oddělte kůži od prsou.
- Máslovou směs natřete na bažantí prsa pod kůži.
- V případě potřeby připevněte kůži k masu párátkem.
- Vložte teploměr na maso tak, aby špička byla v nejtlustší části vnitřní strany stehenního svalu a nedotýkala se kosti.
- Pečte odkryté asi 45 minut nebo dokud teploměr neukáže 82 °C.
- Přeneste bažanty na servírovací talíř a volně přikryjte alobalem.
- Do pekáče nalijte pomerančový likér a vývar a seškrábejte z něj opečené kousky.
- Směs přelijte litrového hrnce.
- Za občasného míchání přiveďte k varu.
- Vařte asi 15 minut za občasného míchání, dokud se tekutina nezredukuje na 1 šálek.
- Bažanty podávejte s omáčkou.

A co naše nejlepší recepty s pomerančem? Máme pro vás sladké i slané varianty!
A jak vám naše dnešní recepty na pečeného bažanta chutnaly? Napište nám do komentářů!