4 inspirativní recepty na pokrmy z hovězí veverky, které musíte zkusit!

Když se řekne hovězí maso, většině z nás se vybaví především svíčková.

Existuje ale i jiná část, ze které se dají připravit neodolatelné pochoutky.

Nevěříte? Vyzkoušejte naše recepty na hovězí veverku!

Ať se již rozhodnete připravit ji klasicky ve formě steaku, na víně či jako guláš, gastronomický zážitek bude vždy zaručen!

Steak z hovězí veverky na grilu

Patříte-li mezi milovníky steaků, jistě jste o něm již slyšeli. Vzhledem k umístění tohoto masa se mu říká rovněž hanger steak (z anglického hang = viset) a je pokaždé jedinečným požitkem.

Ingredience

  • 700 g hovězí veverky
  • čtvrt šálku olivového oleje
  • čerstvá citronová šťáva ze dvou citronů
  • 2 PL worcesterové omáčky
  • 2 PL hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • sůl, pepř

Postup

  1. V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, worcestrovou omáčku, cukr, tymián a prolisované stroužky česneku.
  2. Do vzniklé marinády vložte hovězí maso, překryjte potravinovou folií a nechte marinovat při pokojové teplotě alespoň po dobu jedné hodiny.
  3. Během této doby maso v marinádě několikrát otočte.
  4. Předehřejte gril, případně můžete použít grilovací pánev, a rošt potřete zlehka olejem.
  5. Vyjměte maso z marinády, posolte a popepřete.
  6. Grilujte na středně vysokém plamenu z každé strany alespoň po dobu 5 minut (čas záleží na tom, jak moc propečeným steakům dáváte přednost).
  7. Vyjměte hovězí veverku z grilu a nechte ji 10 minut odpočinout na prkýnku.
  8. Nakrájejte maso na plátky.

Steaky z hovězí veverky servírujte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem, případně s americkými brambory.

Hanger steak se zeleninovým salátem a pečivem
zdroj: delish.com

Skvělý grilovaný steak z hovězí veverky můžete připravit nejen na venkovním grilu, ale také doma na vhodné pánvi. Nevíte, kterou zvolit? Podívejte se na náš test pánví na grilování.

Hovězí veverka na víně

Pro svou specifickou chuť je toto maso považováno za opravdovou delikatesu. Oživte ho voňavou omáčkou z červeného vína a nabídněte k obědu nejen vašim nedělním hostům!

Ingredience

  • 400 g hovězí veverky
  • šálek červeného vína
  • šálek hovězího vývaru
  • 1 šalotka
  • 2 PL másla
  • 1 PL hořčice
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hovězí veverku z obou stran osolte a opepřete.
  2. Zahřejte pánev, a když je horká, pokapejte její dno trochou oleje.
  3. Vložte na pánev hovězí maso a orestujte jej z každé strany v závislosti na jeho výšce přibližně 5 minut.
  4. Vyjměte maso z pánve a před nakrájením na tenké plátky ho nechte 10 minut odpočívat.
  5. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo a přidejte do něj najemno nakrájenou šalotku.
  6. Když šalotka zlehka zesklovatí, přidejte víno a vařte přibližně několik minut, dokud se téměř veškeré víno neodpaří.
  7. Přidejte hovězí vývar a opět vařte zhruba 5 minut. Množství vývaru by se mělo zredukovat přibližně na polovinu.
  8. Následně do směsi přidejte hořčici, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
  9. Těsně před podáváním přidejte lžíci másla a nechte ho v omáčce volně rozpustit.

Tento pokrm se servíruje především s bramborovou kaší či šťouchanými brambory.

Křehké hovězí plátky připravené na víně
zdroj: eatthis.com

Guláš z hovězí veverky

Připravte si luxusní guláš s intenzivní chutí a neodolatelnou vůní. Skvěle vás zasytí a zahřeje nejen v chladných zimních měsících!

Ingredience

  • 1200 g hovězí veverky
  • čtyři šálky kuřecího vývaru
  • 4 mrkve
  • 2 řapíkaté celery
  • 2 červené papriky
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL oleje
  • 1 PL sójové omáčky
  • půl šálku sladké maďarské papriky
  • bobkový list
  • tymián
  • sůl, pepř
  • mouka na zahuštění
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup

  1. Nejprve zlehka na oleji z obou stran přibližně 5 minut orestujte osolené a opepřené hovězí maso. Následně maso odložte stranou.
  2. Poté do hrnce se zbytkem oleje vložte nakrájenou cibuli, mrkev, česnek, papriku a celer a vše vařte do té doby, než zelenina změkne a lehce zhnědne.
  3. Přidejte maďarskou papriku a chvilku míchejte.
  4. Vlijte do hrnce kuřecí vývar a přidejte rovněž sójovou omáčku, bobkový list a tymián.
  5. Nakrájejte hovězí veverku na kousky a jemně poprašte moukou.
  6. Takto upravené maso přidejte do hrnce se směsí zeleniny a koření a přikryté pokličkou za občasného míchání vařte přibližně hodinu.
  7. Odstraňte z hrnce kusy zeleniny a koření, případně ještě dochuťte solí a pepřem.
  8. Podávejte s čerstvě nakrájenou petrželkou.

Jako přílohu k tomuto pokrmu můžete zvolit knedlík či brambory. Pokud máte rádi zeleninu, můžete v guláši ponechat i několik kousků mrkve či papriky.

Guláš s hovězími kousky s bramborem
zdroj: seriouseats.com

Guláš dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější tradiční jídla. Inspirujte se našimi recepty na guláš 10x jinak!

Hovězí steak na zelenině

Pokud dáváte přednost zdravé a lehké stravě, určitě vyzkoušejte variantu pouze se zeleninou. Tato chutná pochoutka dodá vašemu tělu potřebné množství bílkovin i vitamínů.

Ingredience

  • 700 g hovězí veverky
  • 1-2 brambory či batáty
  • 300 g zelených fazolek
  • 3 PL olivového oleje
  • 15 g másla
  • lžička dijonské hořčice
  • tymián
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hovězí veverku nechte zhruba 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Na pánev dejte zelené fazolky a nakrájené brambory či batáty, vše polijte trochou olivového oleje a posolte.
  3. Maso potřete zbývajícím olejem, posypte solí a pepřem a nejlépe na grilovací pánvi zlehka restujte z každé strany po dobu přibližně 5 až 8 minut.
  4. Maso vyjměte a nechte přibližně 10 minut odpočinout a poté ho nakrájejte na plátky.
  5. Mezitím do měkka orestujte zeleninu.
  6. Smícháním másla, hořčice, citronové kůry, pepře a tymiánu připravte dip.
Zdravá varianta pokrmu z hovězí veverky pouze s orestovanými zelenými fazolkami a batáty
zdroj: southernliving.com

Co je hovězí veverka a jak ji správně připravit?

Pojmem hovězí veverka se označuje svalový úpon bránice, jenž je tvořen dvěma podlouhlými svaly, které jsou spojeny blánou. I když veverka není mezi lidmi zdaleka tak známá jako svíčková, je v mnohém její velkou konkurencí.

  • Nejčastěji se z hovězí veverky vzhledem ke křehkosti a výrazné chuti jejího masa připravují především nejrůznější steaky.
  • Kromě anglického označení hanger steak se můžete setkat i s francouzským onglet či italským lombatello.
  • Po upečení je třeba nechat hovězí veverku před nakrájením přibližně 10 minut odpočinout, maso bude poté ještě křehčí a šťavnatější.
  • Hovězí veverka se krájí vždy kolmo k vláknům.

Pusťte se do vaření co nejdříve! Ať se již rozhodnete vyzkoušet kterýkoli recept z hovězí veverky, výsledek bude vždy gurmánským zážitkem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X