Zdá se vám celer nudný?
Dejte mu šanci! Zdraví a linie vám určitě poděkují.
Pro začátek zkuste podle našich receptů celerové pomazánky.
Uvidíte, že jásat budou i chuťové buňky
Výborná celerová pomazánka
Hledáte něco rychlého na večeři? Nebo přišla nečekaná návštěva? Vykouzlete tuto jednoduchou pomazánku z celeru. Stačí jen několik minut a pár ingrediencí.
Pokud ale nespěcháte a necháte dresink uležet do druhého dne, chuť bude ještě lepší!
Ingredience
- 1 malý celer
- 2 PL majonézy
- 2 ČL čerstvého kopru
- ½ ČL bílého pepře
- 1 PL octa
- 1 ČL cukru
- ½ ČL soli
Postup
- Celer omyjte pod vodou a poté ho nožem nebo škrabkou zbavte slupky
- Nastrouhejte na hrubém struhadle
- Na dresink smíchejte majonézu, ocet, sůl a pepř
- Kopr nasekejte na jemno
- V misce promíchejte nastrouhaný celer, kopr a dresink
- Namažte celerovou pomazánku na jednohubky a ozdobte snítkou kopru

Falešná humrová pomazánka z celeru a mrkve
Celerová pomazánka s mrkví je klasika, která neomrzí. Přidáním tvarohu zvednete nutriční hodnoty jídla a báječně si pochutnáte.
Ingredience
- 1 celer
- 3 mrkve
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- ½ ČL dijonské hořčice
- ½ ČL soli
- ½ ČL pepře
- 1 ČL citronové šťávy
Postup
- Oloupaný celer a řádně omyté mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle
- Smíchejte v míse s tvarohem a hořčicí
- Zakápněte citronovou šťávou
- Dochuťte solí a pepřem
- Podávejte na pečivu ozdobené čerstvou petrželkou

Sýrovo – celerová pomazánka na chlebíčky
Obyčejná česneková pomazánka už je trochu nuda? Předveďte svou originalitu a servírujte chlebíčky s touto neokoukanou lahůdkou.
Ingredience
- 1 celer
- 2 stroužky česneku
- 150 g čedaru
- 2 PL majonézy
- ½ ČL soli
- čerstvá pažitka
- chlebíčková veka
Postup
- Celer omyjte, oloupejte a nastrouhejte najemno
- Česnek prolisujte
- Oddělte jednu třetinu sýru a rozkrájejte ji na malé kostičky
- Zbylý sýr nastrouhejte najemno
- Celer, česnek a strouhaný sýr smíchejte v misce
- Přidejte majonézu a dochuťte solí
- Veku nakrájejte na plátky, namažte pomazánkou z celeru a ozdobte kostkami sýru a čerstvou pažitkou

Grónská celerová pomazánka
Kdo miluje sloní žrádlo oblíbí si bezpochyby i tuto pochoutku. Kupte kvalitní šunku a pomazánka, která potěší všechny masožrouty je na světě
Ingredience
- 1 menší celer
- 250 g šunky vcelku
- 3 PL majonézy
- sůl
- pepř
- 1 PL citronové šťávy
- chléb na topinky
Postup
- Celer omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky
- Vařte ho do měkka ve vroucí osolené vodě
- Slijte a nechte vychladnout
- Šunku i celer nastrouhejte na jemno
- Smíchejte s majonézou a citronovou šťávou
- Dochuťte solí a pepřem
- Servírujte na topinkách osmažených na oleji, nebo opečených na sucho

Celer si také klidně uvařte nad párou, budete tak mít ještě výživnější pomazánku. K tomu může posloužit některý z parních hrnců z našeho testu. Mrkněte se!
Objevte podobné tipy
Pomazánka z celeru a arašídového másla
Nemusíte zůstávat jen u klasického celeru, výborný je i ten řapíkatý. Objevte jeho lahodné spojení s arašídy. Budete překvapeni.
Ingredience
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 3 PL arašídového másla
- 1 PL citronové šťávy
- 2 ČL sojové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 2 PL vody
Postup
- Stonky celeru oloupejte od tuhých vláken, podélně rozřízněte a pokrájejte na jemno
- Arašídové máslo smíchejte se sójovou omáčkou, vodou, citronovou šťávou a nadrobno nakrájeným česnekem
- Přidejte celer a řádně promíchejte
- Pomazánku můžete namazat na jednohubky, slané krekry nebo jen tak na chleba

TIP: Zkuste i další skvělé recepty s řapíkatým celerem.
Pomazánka z pečeného celeru
Pečením celer získává jemnou sladkost a máslovou texturu. Když ho spojíte s ořechy a bylinkami dostanete velmi chutnou pomazánku, která se báječně hodí třeba do sendviče.
Ingredience
- 1 celer
- 3 PL vlašských ořechů
- 1 ČL sušeného rozmarýnu
- 1 PL sojové omáčky
- špetka kajenského pepře
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1 ČL oleje
- 1 ČL jablečného octa
- sůl
- 1/2 ČL sladké papriky
- čerstvá petrželka
Postup
- Troubu přeedehřejte na 200°
- Celer pořádně omyjte, pokrájejte na menší kousky, rozložte na plech s pečicím papírem a pečte 30 minut
- Šalotku a česnek pokrájejte na drobno a osmažte pár minut na oleji
- Celer nechte zchladnout a poté z něj okrájejte kůru
- Smíchejte ho s šalotkou, česnekem a dalšími ingrediencemi a rozmixujte do hladka
- Servírujte na oblíbeném pečivu ozdobené čerstvou petrželkou

Zdravá celerová pomazánka s jablkem
Kombinace jablek, celeru a jogurtu je úžasně osvěžující. Ideální večeře na horký letní večer.
Ingredience
- 1 jablko
- ½ menšího celeru
- 3 PL jogurtu
- sůl
- pepř
- žitný chléb
Postup
- Celer omyjte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte
- Jablko oloupejte, rozkrojte na čtvrtky, vykrojte jádřince a také nastrouhejte na hrubém struhadle
- Smíchtejte nastrouhaný celer s jablkem a jogurtem
- Dochuťte solí a pepřem
- Servírujte na žitném chlebu

Proč jíst celer?
- Celer obsahuje polyacetylenové antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky.
- Díky vysokému obsahu fosforu je celer skvělý pomocník pro udržení silných kostí, dobré trávení a správnou činnost ledvin
- Je bohatý na draslík, který je nesmírně důležitý pro kardiovaskulární systém.
- Celer sice neobsahuje tolik vlákniny jako některá jiná zelenina, ale bylo prokázáno, že je skvěle napomáhá dobrému trávení, reguluje pohyby střev a snižuje nadýmání
- Pokud trpíte nespavostí, nebo špatně usínáte dejte si odpoledne nebo podvečer celerovou šťávu.
- Vysoký obsah vitaminů skupiny B dělá z celeru skvělého bojovníka se stresem. Má výborné uklidňující účinky.
Včera jsem udělal tu celerovou pomazánku nazvanou zde grónská. Místo šunky jsem dal kuřecí Junior, celer a salám jsem pomlel na masovém mlýnku, dal jsem trochu více majonézy. Jedli jsme ji s klasickou houskou (či rohlíkem). Ze všech receptů je tato pomazánka nejvíce podobná té kupované (dělají si ji sami v Albertu), jen v ní není tolik chemikálií. Tuto pomazánku budeme doma dělávat.
Jsem rádi, že chutná. 🙂