Dokonalé recepty na králičí maso se slaninou a květákem na jednom místě. Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Recept na králíka pečeného na slanině s květákem je jídlo, které vám nesmí ujít!

Díky slanině bude maso, křehčí, šťavnatější a bude se rozplývat na jazyku.

Jaké jsou další postupy k přípravě křehkého masa?

Podívejte se na konec článku.

Králík pečený na slanině s květákem

Křehké a šťavnaté, přesně takové bude maso z králíka, když ho upečete ve slanině! Přidejte k tomu zapečený květák se sýrem a vaši hosté budou vylizovat talíře. Pro další inspiraci na zapečený květák se podívejte na náš web, kde najdete dalších 11 receptech.

Co budeme potřebovat

  • králičí maso
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky petržele
  • sůl
  • lžička mleté papriky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 150 g prorostlé slaniny (na plátky)
  • 1 červená cibule
  • 200 g brusinek

Na květák

  • 1 květák rozlámaný na velké růžičky
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g zralého čedaru (nastrouhaného)
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Česnek oloupejte a prolisujte, petrželku opláchněte a nasekejte nadrobno.
  • K česneku přidejte petržel, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  • Králíka potřete česnekovo-petrželovou směsí.
  • Ve velkém pekáči rozehřejte přepuštěné máslo a králíka na něm opečte. Vyjměte králíka z pekáče.
  • Do výpeku nalijte bílé víno a nechte přejít varem.
  • Králíka obalte do slaniny slaninou a svažte kuchyňským provázkem.
  • Králíka vložte zpět do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 80 °C asi 3 hodiny.
  • Červenou cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na proužky.
  • Brusinky propláchněte a sceďte. Brusinky spolu s cibulí přidejte ke králíkovi asi po 1 hodině vaření.
  • Na zapečený květák se sýrem si předehřejte troubu na 190 °C.
  • Květák důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut, dokud není květák téměř měkký, ale stále poměrně pevný.
  • Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a vmícháte mouku.
  • Vařte na mírnou teplotu asi 1 minutu.
  • Sundejte z plotny a postupně po troškách přidávejte mléko a mezi každým přidáváním dobře promíchejte.
  • Vraťte hrnec na plotnu střední teplotu a za stálého míchání přiveďte směs k varu.
  • Vmíchejte hořčici a dvě třetiny sýra.
  • Květák rozložte do zapékací mísy. Opatrně přelijte omáčkou a ujistěte se, že je květák zcela zakrytý.
  • Posypte zbývajícím sýrem a pečte 25–30 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý.
  • Podávejte s králíkem pečeným na slanině.
Do zlatova vypečené kousky králičího masa ve slanině s tymiánem.
Zdroj: whatsinthepan.com

Plněná králičí roláda obalená slaninou s květákovou rýží

Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí v tomto receptu na pečeného králíka na slanině s květákem. K této dobrotě si také můžete připravit i skvělý květákový salát, a to nejlépe podle našeho receptu.

Co budeme potřebovat

  • 800 g králičího masa
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • ½ svazku bazalky
  • ½ svazku kerblíku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 20 g rozinek
  • 20 g nasekaných ořechů
  • 4 plátky slanina
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

Na květákovou rýži

  • 1 velká hlava květáku

Postup

  • Rozinky namočte do vlažné vody.
  • Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Bylinky nasekejte nadrobno.
  • V míse smíchejte bylinky s česnekem, olejem, ořechy a namočenými rozinkami.
  • V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, cibuli orestujte dozlatova, přidejte bylinkovou směs a dochuťte solí a pepřem.
  • Rozložte králičí maso a dochuťte solí a pepřem.
  • Králíka potřete bylinkovou směsí a srolujte, zabalte do slaniny a zajistěte párátky nebo špejlí.
  • Králičí roládu opečte ze všech stran na pánvi na zbylém másle, přidejte víno a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
  • Během pečení občas podlévejte šťávou z pečení a vínem.
  • Na květákovou rýži, květák omyjte a důkladně osušte, poté odstraňte veškeré zelené části.
  • Květák nastrouhejte na struhadle s většími otvory.
  • Jakmile budete mít svou květákovou rýži, je snadné ji vařit (nebo si ji vychutnat syrovou)!
  • Jednoduše květák orestujte ve velké pánvi na střední teplotu na 1 lžíci oleje.
  • Přikryjte pokličkou, aby se květák zapařil a byl křehčí.
  • Vařte celkem 5–8 minut, poté dochuťte dle libosti (např. sójovou omáčkou nebo solí a pepřem).

Zbytky květákové rýže skladujte v lednici až 5 dní. Neuvařenou květákovou rýži skladujte v mrazáku až 1 měsíc.

Králičí roláda naplněná špenátem, slaninu a dalšími ingrediencemi.
Zdroj: tonibrancatisano.com

Pečený králík se slaninou a květákovým pyré

Králičí maso se slaninou a květákem je jedním z nejoblíbenějších receptů! Toto klasické francouzské jídlo je vydatné a chutné. Pokud chcete můžete maso z králíka nahradit kuřetem a podávat ho s pyré z batátů.

Co budeme potřebovat

  • 4 plátky syrové slaniny
  • 1 králík naporcovaný
  • sůl
  • pepř
  • 40 g cibule (nakrájené)
  • 125 ml kuřecího vývaru nebo bílého vína
  • 80 ml vody
  • 30 g zrnité hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 125 ml husté smetany
  • 20 g čerstvé petržele nasekané

Na pyré

  • 1 květák
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 45 g másla
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • pepř

Postup

  • Slaninu opečte na pánvi dokřupava.
  • Kousky králíka osolíme a opepříme. Na středně vysokém ohni osmahněte kousky králíka na slaninovém tuku.
  • Vložte maso do pekáčku.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Osmažte cibuli na pánvi, dokud nebude průhledná, asi 3-4 minuty.
  • Nalijte kuřecí vývar do pánve.
  • Přidejte vodu, hořčici a tymián a přiveďte k varu.
  • Kousky králíka přelijeme hořčičnou omáčkou.
  • Pekáč zakryjte alobalem a pečte při 160 stupních 45 minut až 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
  • Králíka vyndejte a do omáčky vmíchejte smetanu a petrželku a přelijte s ní králíka.
  • Posypte rozdrobenou slaninou.
  • Na pyré si ve velkém hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar a sůl.
  • Přidejte květák. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte v páře 20 minut, nebo dokud květák nezměkne.
  • Květák květák do kuchyňského robotu. Přidejte 3 lžíce kuřecího vývaru z hrnce spolu s máslem.
  • Zpracujte do hladka a dochuťte pepřem, solí a tymiánem.
Králičí noha ve smetanové omáčce s kousky slaniny.
Zdroj: simplyrecipes.com

Jak nejlépe uvařit králíka?

Na co si dát pozor při nákupu králíka

Pokud má králík nasazenou hlavu, zkontrolujte oči – měly by být jasné ne zakalené. Je třeba se vyhnout králíkům s pohmožděným masem, toto maso bude mít nepříjemnou hořkou chuť. Pokud mají ledviny, zkontrolujte, zda je obklopuje dostatečné množství bílého tuku – to znamená mladšího zdravého králíka, který měl po celý život dostatek potravy.

Jak vařit králíka

Chlazeného králíka před vařením přiveďte na pokojovou teplotu a mějte na paměti, že toto libové maso je náchylné k tomu být sušší, proto ho vždy před servírováním nechte na chvilku odpočinout, aby v něm zůstala šťáva.

Mladí králíci jsou vhodní na pečení, starší potřebují pomalé vaření.

Vždy se ptejte na játra, srdce a ledviny králíka – jsou skvělé do terin a jsou výborné, když se lehce opečou a podávají v teplém salátu.

Pomalé vaření

Pomalu pečený králík je jednou z nejbezpečnějších sázek na dobrý výsledek – vaření při nízké teplotě po dlouhou dobu, s masem ponořené v tekutině, je skvělé pro získání toho nejemnějšího masa.

Před pomalým pečením je dobré maso osmahnout, kůže tak zkaramelizuje a dodá masu barvu.

Králíka lze také konfitovat při nízké teplotě kolem 150°C v oleji nebo kachním sádle, které zajistí, že maso zůstane šťavnaté a nevysuší se.

Ovšem vůbec nejlepší způsob, jak si zajistit, že králičí maso zůstane šťavnaté a bude se rozpadat, je ho vhodit do pomalého elektrického hrnce, který si můžete vybrat i na našem webu, díky detailní recenzi.

Rychlé vaření

Králíka lze také uvařit rychle. Vaření králíka je podobné jako u kuřete, smažte ho na mírnou teplotu asi 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 71 °C. Rychlé vaření je nejlepší pro části králíka jako je hřbet.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X