Recept na králíka pečeného na slanině s květákem je jídlo, které vám nesmí ujít!
Díky slanině bude maso, křehčí, šťavnatější a bude se rozplývat na jazyku.
Jaké jsou další postupy k přípravě křehkého masa?
Podívejte se na konec článku.
Králík pečený na slanině s květákem
Křehké a šťavnaté, přesně takové bude maso z králíka, když ho upečete ve slanině! Přidejte k tomu zapečený květák se sýrem a vaši hosté budou vylizovat talíře. Pro další inspiraci na zapečený květák se podívejte na náš web, kde najdete dalších 11 receptech.
Co budeme potřebovat
- králičí maso
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky petržele
- sůl
- lžička mleté papriky
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce přepuštěného másla
- 200 ml suchého bílého vína
- 150 g prorostlé slaniny (na plátky)
- 1 červená cibule
- 200 g brusinek
Na květák
- 1 květák rozlámaný na velké růžičky
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 1 lžička hořčice
- 100 g zralého čedaru (nastrouhaného)
- sůl
- pepř
Postup
- Česnek oloupejte a prolisujte, petrželku opláchněte a nasekejte nadrobno.
- K česneku přidejte petržel, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Králíka potřete česnekovo-petrželovou směsí.
- Ve velkém pekáči rozehřejte přepuštěné máslo a králíka na něm opečte. Vyjměte králíka z pekáče.
- Do výpeku nalijte bílé víno a nechte přejít varem.
- Králíka obalte do slaniny slaninou a svažte kuchyňským provázkem.
- Králíka vložte zpět do pekáče a pečte v předehřáté troubě na 80 °C asi 3 hodiny.
- Červenou cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na proužky.
- Brusinky propláchněte a sceďte. Brusinky spolu s cibulí přidejte ke králíkovi asi po 1 hodině vaření.
- Na zapečený květák se sýrem si předehřejte troubu na 190 °C.
- Květák důkladně omyjte a vložte do velkého hrnce s osolenou vodou. Přiveďte k varu a vařte 3–5 minut, dokud není květák téměř měkký, ale stále poměrně pevný.
- Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozpustíte máslo a vmícháte mouku.
- Vařte na mírnou teplotu asi 1 minutu.
- Sundejte z plotny a postupně po troškách přidávejte mléko a mezi každým přidáváním dobře promíchejte.
- Vraťte hrnec na plotnu střední teplotu a za stálého míchání přiveďte směs k varu.
- Vmíchejte hořčici a dvě třetiny sýra.
- Květák rozložte do zapékací mísy. Opatrně přelijte omáčkou a ujistěte se, že je květák zcela zakrytý.
- Posypte zbývajícím sýrem a pečte 25–30 minut, dokud není vršek zlatavě hnědý.
- Podávejte s králíkem pečeným na slanině.

Plněná králičí roláda obalená slaninou s květákovou rýží
Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí v tomto receptu na pečeného králíka na slanině s květákem. K této dobrotě si také můžete připravit i skvělý květákový salát, a to nejlépe podle našeho receptu.
Co budeme potřebovat
- 800 g králičího masa
- 2 cibule
- 3 lžíce másla
- ½ svazku bazalky
- ½ svazku kerblíku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g rozinek
- 20 g nasekaných ořechů
- 4 plátky slanina
- 200 ml suchého bílého vína
- sůl
- pepř
Na květákovou rýži
- 1 velká hlava květáku
Postup
- Rozinky namočte do vlažné vody.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Bylinky nasekejte nadrobno.
- V míse smíchejte bylinky s česnekem, olejem, ořechy a namočenými rozinkami.
- V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla, cibuli orestujte dozlatova, přidejte bylinkovou směs a dochuťte solí a pepřem.
- Rozložte králičí maso a dochuťte solí a pepřem.
- Králíka potřete bylinkovou směsí a srolujte, zabalte do slaniny a zajistěte párátky nebo špejlí.
- Králičí roládu opečte ze všech stran na pánvi na zbylém másle, přidejte víno a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
- Během pečení občas podlévejte šťávou z pečení a vínem.
- Na květákovou rýži, květák omyjte a důkladně osušte, poté odstraňte veškeré zelené části.
- Květák nastrouhejte na struhadle s většími otvory.
- Jakmile budete mít svou květákovou rýži, je snadné ji vařit (nebo si ji vychutnat syrovou)!
- Jednoduše květák orestujte ve velké pánvi na střední teplotu na 1 lžíci oleje.
- Přikryjte pokličkou, aby se květák zapařil a byl křehčí.
- Vařte celkem 5–8 minut, poté dochuťte dle libosti (např. sójovou omáčkou nebo solí a pepřem).
Zbytky květákové rýže skladujte v lednici až 5 dní. Neuvařenou květákovou rýži skladujte v mrazáku až 1 měsíc.

Objevte podobné tipy
Pečený králík se slaninou a květákovým pyré
Králičí maso se slaninou a květákem je jedním z nejoblíbenějších receptů! Toto klasické francouzské jídlo je vydatné a chutné. Pokud chcete můžete maso z králíka nahradit kuřetem a podávat ho s pyré z batátů.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky syrové slaniny
- 1 králík naporcovaný
- sůl
- pepř
- 40 g cibule (nakrájené)
- 125 ml kuřecího vývaru nebo bílého vína
- 80 ml vody
- 30 g zrnité hořčice
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 125 ml husté smetany
- 20 g čerstvé petržele nasekané
Na pyré
- 1 květák
- 250 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička soli
- 45 g másla
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- pepř
Postup
- Slaninu opečte na pánvi dokřupava.
- Kousky králíka osolíme a opepříme. Na středně vysokém ohni osmahněte kousky králíka na slaninovém tuku.
- Vložte maso do pekáčku.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Osmažte cibuli na pánvi, dokud nebude průhledná, asi 3-4 minuty.
- Nalijte kuřecí vývar do pánve.
- Přidejte vodu, hořčici a tymián a přiveďte k varu.
- Kousky králíka přelijeme hořčičnou omáčkou.
- Pekáč zakryjte alobalem a pečte při 160 stupních 45 minut až 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
- Králíka vyndejte a do omáčky vmíchejte smetanu a petrželku a přelijte s ní králíka.
- Posypte rozdrobenou slaninou.
- Na pyré si ve velkém hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar a sůl.
- Přidejte květák. Přikryjte, snižte teplotu na minimum a vařte v páře 20 minut, nebo dokud květák nezměkne.
- Květák květák do kuchyňského robotu. Přidejte 3 lžíce kuřecího vývaru z hrnce spolu s máslem.
- Zpracujte do hladka a dochuťte pepřem, solí a tymiánem.

Jak nejlépe uvařit králíka?
Na co si dát pozor při nákupu králíka
Pokud má králík nasazenou hlavu, zkontrolujte oči – měly by být jasné ne zakalené. Je třeba se vyhnout králíkům s pohmožděným masem, toto maso bude mít nepříjemnou hořkou chuť. Pokud mají ledviny, zkontrolujte, zda je obklopuje dostatečné množství bílého tuku – to znamená mladšího zdravého králíka, který měl po celý život dostatek potravy.
Jak vařit králíka
Chlazeného králíka před vařením přiveďte na pokojovou teplotu a mějte na paměti, že toto libové maso je náchylné k tomu být sušší, proto ho vždy před servírováním nechte na chvilku odpočinout, aby v něm zůstala šťáva.
Mladí králíci jsou vhodní na pečení, starší potřebují pomalé vaření.
Vždy se ptejte na játra, srdce a ledviny králíka – jsou skvělé do terin a jsou výborné, když se lehce opečou a podávají v teplém salátu.
Pomalé vaření
Pomalu pečený králík je jednou z nejbezpečnějších sázek na dobrý výsledek – vaření při nízké teplotě po dlouhou dobu, s masem ponořené v tekutině, je skvělé pro získání toho nejemnějšího masa.
Před pomalým pečením je dobré maso osmahnout, kůže tak zkaramelizuje a dodá masu barvu.
Králíka lze také konfitovat při nízké teplotě kolem 150°C v oleji nebo kachním sádle, které zajistí, že maso zůstane šťavnaté a nevysuší se.
Ovšem vůbec nejlepší způsob, jak si zajistit, že králičí maso zůstane šťavnaté a bude se rozpadat, je ho vhodit do pomalého elektrického hrnce, který si můžete vybrat i na našem webu, díky detailní recenzi.
Rychlé vaření
Králíka lze také uvařit rychle. Vaření králíka je podobné jako u kuřete, smažte ho na mírnou teplotu asi 20 minut, dokud vnitřní teplota nedosáhne 71 °C. Rychlé vaření je nejlepší pro části králíka jako je hřbet.