Recepty na katův šleh 4x jinak! Retro dobrota s pikantním nádechem

Máte chuť na tuto tradičně českou míchaninu podávanou po českých hospodách?

Skvělé je, že tento pokrm je opravdu snadný a hotový za pár desítek minut.

Tudíž, pokud chvátáte a potřebujete nakrmit sebe nebo svou rodinu, recepty na katův šleh vám jistě pomohou a ušetří spoustu času.

Pojďme si představit ty nejlepší a přitom nejjednodušší katovy šlehy a to s klasickými bramboráčky, hranolkami nebo s čímkoliv budete chtít.

Hospodský katův šleh s bramboráčky

Tento pokrm je tradičně velmi pikantní. Vy si ho však můžete uvařit jemnější. Stačí nepřidávat tolik chilli nebo vůbec žádné, což děti jistě ocení.

Ingredience na omáčku

  • 500-700g vepřového masa
  • Olivový nebo jiný rostlinný olej
  • 2 ks střední cibule
  • 2 ks červené papriky
  • 1 konzerva sterilovaných rajčátek
  • 50g kečupu (nebo více podle chuti)
  • 1-2ks jarní cibulky na ozdobu
  • Sůl, pepř a chilli
  • Worcesterová omáčka

Ingredience na bramboráčky

  • 500g brambor
  • 1ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Olej na smažení

Postup

  • Maso očistěte, nakrájejte na kostičky/nudličky, které osolte a opepřete.
  • Na pánvi rozpalte olej a na něm maso osmahněte z obou stran.
  • Poté přidejte nasekanou cibuli, česnek, nakrájenou papriku a restujte, dokud zelenina nebude měkká.
  • Po změknutí přidejte sterilovaná rajčátka, worcestrovou omáčku dle chuti.
  • Nakonec dochuťte solí a pepřem a můžete přidat chilli.
  • Bamboráčky uděláte tak, že nastrouhané brambory smícháte s vejcem, moukou, rozdrceným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
  • Na pánev s rozpáleným olejem pokládáme menší hromádky bramborové směsi.
  • Hromádku utlačte do placiček a opečte z obou stran.
  • Po usmažení osušte papírovým ubrouskem, ať nejsou tak nasáklé olejem.
  • Hotový katův šleh podáváme se 3-4 bramboráčky, posypaný jarní cibulkou.
Hospodský kaťák s bramboráky
Zdroj: tripadvisor.cz

Pikantní kaťák s hranolky

Tentokrát si představíme trošku pikantnější variantu, která se hodí spíše pro otrlejší jazýčky. Množství feferonek si můžete zvolit sami, avšak univerzálně se hodí 2 kusy.

Ingredience

  • 500g vepřového masa
  • 1 plechovka sterilovaných rajčat
  • 2ks střední cibule nakájené na půlměsíčky
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 50g kečupu (dle chuti)
  • 2 feferonky nebo chilli
  • Sůl, pepř
  • Rostlinný olej

Postup

  • Maso očistěte, nakrájejte na nudličky a osolte.
  • Na pánvi z obou stran osmažte maso, přidejte cibuli, česnek a na kolečka nakrájené feferonky.
  • Poté přidejte konzervu sterilovaných rajčat, kečup dle chuti, osolte, opepřete.
  • Hotový katův šleh podávejte s osmaženými nebo opečenými hranolkami.
Pálivý katův šleh s paprikou
Zdroj: loksatta.com

TIP: Jste-li milovníci pikantních jídel, zkoukněte tyto recepty na pikantní kuřátko. Jistě i zde si vyberete recept na váš příští oběd.

Nejlepší kuřecí katův šleh

Tato varianta je o něco odlehčenější, jelikož je zde použito kuřecí maso. Nejlepší jsou stehenní řízky, ale můžete použít i prsní. Chilli přidejte dle vašich preferencí.

Ingredience

  • 300g kuřecích stehenních řízků (nebo prsních)
  • 1ks větších cibule nakrájené na měsíčky
  • 2ks červené papriky nakrájené na kousky
  • 2-3 feferonky nebo chilli papričky dle chuti
  • 2-3 kyselé okurky
  • Kečup
  • Sójová omáčka
  • Sůl, pepř, tymián
  • Rostlinný olej

Postup

  • Maso nakrájejte na nudličky, papriku očistěte a nakrájejte na kousky, kyselé okurky na kolečka a cibuli na půlměsíčky.
  • Na pánvi rozpalte olej a zpěňte cibuli.
  • Přidejte maso a osmažte ze všech stran.
  • Vmíchejte lžíci až dvě sójové omáčky, papriku, okurky a restujte do měkka.
  • Osolte, okořeňte pepřem, tymiánem a přidejte kečup dle chuti.
  • Poté přidejte nadrobno nasekané feferonky.
  • Pokud chcete, přidejte trochu vody a sójové omáčky.
  • Nechte dusit a redukovat. Po asi deseti minutách, kdy je zelenina změklá máte hotovo.
  • Podávejte s bramboráčky, rýží nebo hranolkami.
Kaťák s rýží a jarní cibulkou
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

TIP: V prvním receptu naleznete návod na přípravu bramboráčků.

Pravý krůtí kaťák

Nakonec zde máme katův šleh s krůtí masem. Opět podle přidejte pikantní přísady s ohledem na vaše preference a strávníky.

Ingredience

  • 500-700g krůtího masa (stehenní řízky nebo prsní)
  • 2ks cibule
  • 3 polévkové lžíce pikantního kečupu (nebo jemného)
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 ks feferonky nebo chilli papričky (dle chuti)
  • 200ml kuřecího vývaru (nebo kostka bujónu rozpuštěná ve vodě)
  • Rostlinný olej
  • Sůl a pepř

Postup

  • Maso očistěte a nakrájejte na nudličky.
  • Na pánvi rozpalte olej a orestujte maso ze všech stran.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a dle chuti osolte a opepřete.
  • Poté vmíchejte kečup, hořčici, česnek, feferonku a podlijte vývarem.
  • Nechte 20-25 minut dusit, dokud ingredience nebudou měkké.
  • Hotový katův šleh podávejte s bramboráčky, bramborami, rýží nebo hranolkami a posypaný čerstvou jarní cibulkou nebo petrželkou.
Pikantní kaťák s krutím masem
Zdroj: hungryforever.com

Videorecept na katův šleh

Pro lepší představu se podívejte na následující přípravu kaťáku s bramboráčky.

Ingredience jsou vesměs stejné, maso je použito vepřové a cibule pokrájená na půlměsíčky.

Podívejte a inspirujte se sami! 🙂

Katův šleh se zpravidla připravuje na pánvi. Vybrat si pro sebe tu správnou a kvalitní občas není jednoduchá záležitost.

Podívejte se na test nerezových pánví na našem trhu. Probíráme zde 4 nejlepší nerezové pánve a tato recenze vám jistě pomůže ve výběru té vaší.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.