Máte chuť na tuto tradičně českou míchaninu podávanou po českých hospodách?
Skvělé je, že tento pokrm je opravdu snadný a hotový za pár desítek minut.
Tudíž, pokud chvátáte a potřebujete nakrmit sebe nebo svou rodinu, recepty na katův šleh vám jistě pomohou a ušetří spoustu času.
Pojďme si představit ty nejlepší a přitom nejjednodušší katovy šlehy a to s klasickými bramboráčky, hranolkami nebo s čímkoliv budete chtít.
Hospodský katův šleh s bramboráčky
Tento pokrm je tradičně velmi pikantní. Vy si ho však můžete uvařit jemnější. Stačí nepřidávat tolik chilli nebo vůbec žádné, což děti jistě ocení.
Ingredience na omáčku
- 500-700g vepřového masa
- Olivový nebo jiný rostlinný olej
- 2 ks střední cibule
- 2 ks červené papriky
- 1 konzerva sterilovaných rajčátek
- 50g kečupu (nebo více podle chuti)
- 1-2ks jarní cibulky na ozdobu
- Sůl, pepř a chilli
- Worcesterová omáčka
Ingredience na bramboráčky
- 500g brambor
- 1ks vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- Sůl, pepř, majoránka
- Olej na smažení
Postup
- Maso očistěte, nakrájejte na kostičky/nudličky, které osolte a opepřete.
- Na pánvi rozpalte olej a na něm maso osmahněte z obou stran.
- Poté přidejte nasekanou cibuli, česnek, nakrájenou papriku a restujte, dokud zelenina nebude měkká.
- Po změknutí přidejte sterilovaná rajčátka, worcestrovou omáčku dle chuti.
- Nakonec dochuťte solí a pepřem a můžete přidat chilli.
- Bamboráčky uděláte tak, že nastrouhané brambory smícháte s vejcem, moukou, rozdrceným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
- Na pánev s rozpáleným olejem pokládáme menší hromádky bramborové směsi.
- Hromádku utlačte do placiček a opečte z obou stran.
- Po usmažení osušte papírovým ubrouskem, ať nejsou tak nasáklé olejem.
- Hotový katův šleh podáváme se 3-4 bramboráčky, posypaný jarní cibulkou.

Pikantní kaťák s hranolky
Tentokrát si představíme trošku pikantnější variantu, která se hodí spíše pro otrlejší jazýčky. Množství feferonek si můžete zvolit sami, avšak univerzálně se hodí 2 kusy.
Ingredience
- 500g vepřového masa
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- 2ks střední cibule nakájené na půlměsíčky
- 3 stroužky drceného česneku
- 50g kečupu (dle chuti)
- 2 feferonky nebo chilli
- Sůl, pepř
- Rostlinný olej
Postup
- Maso očistěte, nakrájejte na nudličky a osolte.
- Na pánvi z obou stran osmažte maso, přidejte cibuli, česnek a na kolečka nakrájené feferonky.
- Poté přidejte konzervu sterilovaných rajčat, kečup dle chuti, osolte, opepřete.
- Hotový katův šleh podávejte s osmaženými nebo opečenými hranolkami.

TIP: Jste-li milovníci pikantních jídel, zkoukněte tyto recepty na pikantní kuřátko. Jistě i zde si vyberete recept na váš příští oběd.
Objevte podobné tipy
Nejlepší kuřecí katův šleh
Tato varianta je o něco odlehčenější, jelikož je zde použito kuřecí maso. Nejlepší jsou stehenní řízky, ale můžete použít i prsní. Chilli přidejte dle vašich preferencí.
Ingredience
- 300g kuřecích stehenních řízků (nebo prsních)
- 1ks větších cibule nakrájené na měsíčky
- 2ks červené papriky nakrájené na kousky
- 2-3 feferonky nebo chilli papričky dle chuti
- 2-3 kyselé okurky
- Kečup
- Sójová omáčka
- Sůl, pepř, tymián
- Rostlinný olej
Postup
- Maso nakrájejte na nudličky, papriku očistěte a nakrájejte na kousky, kyselé okurky na kolečka a cibuli na půlměsíčky.
- Na pánvi rozpalte olej a zpěňte cibuli.
- Přidejte maso a osmažte ze všech stran.
- Vmíchejte lžíci až dvě sójové omáčky, papriku, okurky a restujte do měkka.
- Osolte, okořeňte pepřem, tymiánem a přidejte kečup dle chuti.
- Poté přidejte nadrobno nasekané feferonky.
- Pokud chcete, přidejte trochu vody a sójové omáčky.
- Nechte dusit a redukovat. Po asi deseti minutách, kdy je zelenina změklá máte hotovo.
- Podávejte s bramboráčky, rýží nebo hranolkami.

TIP: V prvním receptu naleznete návod na přípravu bramboráčků.
Pravý krůtí kaťák
Nakonec zde máme katův šleh s krůtí masem. Opět podle přidejte pikantní přísady s ohledem na vaše preference a strávníky.
Ingredience
- 500-700g krůtího masa (stehenní řízky nebo prsní)
- 2ks cibule
- 3 polévkové lžíce pikantního kečupu (nebo jemného)
- 3 stroužky drceného česneku
- 1 polévková lžíce hořčice
- 1 ks feferonky nebo chilli papričky (dle chuti)
- 200ml kuřecího vývaru (nebo kostka bujónu rozpuštěná ve vodě)
- Rostlinný olej
- Sůl a pepř
Postup
- Maso očistěte a nakrájejte na nudličky.
- Na pánvi rozpalte olej a orestujte maso ze všech stran.
- Přidejte nakrájenou cibuli a dle chuti osolte a opepřete.
- Poté vmíchejte kečup, hořčici, česnek, feferonku a podlijte vývarem.
- Nechte 20-25 minut dusit, dokud ingredience nebudou měkké.
- Hotový katův šleh podávejte s bramboráčky, bramborami, rýží nebo hranolkami a posypaný čerstvou jarní cibulkou nebo petrželkou.

Videorecept na katův šleh
Pro lepší představu se podívejte na následující přípravu kaťáku s bramboráčky.
Ingredience jsou vesměs stejné, maso je použito vepřové a cibule pokrájená na půlměsíčky.
Podívejte a inspirujte se sami! 🙂
Katův šleh se zpravidla připravuje na pánvi. Vybrat si pro sebe tu správnou a kvalitní občas není jednoduchá záležitost.
Podívejte se na test nerezových pánví na našem trhu. Probíráme zde 4 nejlepší nerezové pánve a tato recenze vám jistě pomůže ve výběru té vaší.