Vynikající recepty na králičí maso v paprikové omáčce vás přenese zpátky do dětských let

Králík na paprice a naše recepty, jsou zaručenou jistotou dobrého jídla!

Pochutnejte si na všech možných variantách, které vám nabízíme!

Jaké papriky jsou ty nejlepší? Tuto informaci najdete na konci článku!

Tradiční králík na paprice

Starý dobrý recept na králičí maso v lahodné červené omáčce dochucené paprikou! Vzpomínáte si na svoje dětství? Tak šup, šup pojďte si ho s námi uvařit! A můžete si uvařit i další lahodné recepty s králíkem, rovnou na 10 způsobů.

Co budeme potřebovat

  • 1 kilo králíka
  • 3 cibule (nakrájené na plátky)
  • 200 g nakrájených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 30 g másla
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžíce mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 200 g řeckého jogurtu

Postup

  • Králíka nakrájejte na větší kusy. Bohatě dochuťte solí a pepřem.
  • Do hrnce s poklicí nalijte olivový olej a zahřejte ho na vysokou teplotu.
  • Přidejte kousky králíka a nechte ho z obou stran zhnědnout. Jakmile je dobře opečený, králíka vyjměte a dejte stranou.
  • Přidejte máslo a poté přidejte nakrájenou cibuli a jednu lžičku soli.
  • Nechte vařit, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidejte česnek a houby a vařte dalších 8 minut, dokud houby nezměknou.
  • Přidejte mouku a papriku a dobře promíchejte, nechte promíchat chutě a mouku trochu povařit.
  • Přidejte rajčatový protlak a kuřecí vývar a přiveďte k varu.
  • Přidejte králíka a pokračujte ve vaření s pokličkou na hrnci asi půl hodiny, dokud nebude králík hotový.
  • Sundejte poklici a nyní by měla být omáčka docela hustá.
  • Těsně před podáváním hrnec stáhněte z plotny a jemně vmíchejte řecký jogurt.
  • Králíka na paprice podávejte s něčím kašovitým, jako je bramborová kaše nebo polenta, aby příloha nasákla všechnu omáčku.
Červený hrnec plný červené paprikové omáčky s králíkem.
Zdroj: whereismyspoon.co

Králičí maso v pikantní paprikové omáčce

Toto je nejlepší recept na králík na paprice. Celý pokrm je chutný a má nízký obsah tuku a hodí se k tolika přílohám, jako je kaše, knedlíky, noky. Je to skvělé jídlo, které se hodí i ke svátečnímu obědu, stejně jako tyto recepty na sváteční kachnu!

Co budeme potřebovat

  • 100 g másla
  • 1 velká červená cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 1 bobkový list
  • 20 g sladké papriky
  • lžička kmínu
  • lžička bílého pepře
  • lžička černého pepře
  • špetka kajenského pepře
  • 2200 g králíka (nakrájíme na 8 kusů)
  • lžíce soli
  • 180 ml zakysané smetany

Postup

  • V holandské troubě na vysoké teplotě rozpusťte 4 lžíce másla.
  • Když pěna opadne, přidejte plátky cibule, za častého míchání opékejte, dokud cibule nezačne sklovatět, asi 2 minuty.
  • Přidejte třetinu vývaru a bobkový list a zahřejte k varu.
  • Snižte teplotu na velmi nízkou, vařte odkryté za občasného míchání, asi 30 minut.
  • Smíchejte 1 lžičku papriky, kmín a 3 papriky v malé misce.
  • Rozpusťte zbývající 3 lžíce másla ve velké pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Když pěna opadne, orestujte králíka z každé strany.
  • Kousky králíka rovnoměrně posypte směsí koření.
  • Snižte teplotu a pokračujte v restování, dokud nezhnědne, asi 5 minut.
  • Přendejte králíka do kastrolu s cibulí.
  • Nalijte zbývající vývar do pánve, zahřejte k varu.
  • Zahřátý vývar nalijte ke králíkovi spolu se solí a zahřejte na vysokou teplotu k varu.
  • Snižte teplotu na velmi nízkou teplotu a přikryté vařte doměkka, dokud králík nezměkne, asi 2 ½ hodiny.
  • Když je králík hotový vyndejte ho.
  • Zvyšte teplotu pod kastrolem s vypečenou šťávou.
  • Zahřejte omáčku k varu.
  • Všlehejte zbývající papriku a zakysanou smetanu a nenechte omáčku vařit.
  • Králíka servírujte přelitého paprikovou omáčkou.

Králíka na paprice podávejte s domácími houskovými knedlíky, které si můžete připravit podle našeho receptu.
Nejen knedlíky, ale i další domácí pečivo si můžete připravit v domácí pekárně. Jakou si vybrat, aby vám co nejlépe vyhovovala, se dozvíte v naší recenzi.

Hrnec plný lahodné paprikové omáčky a křehkého masa.
Zdroj: adventuresincooking.com

Pečené králičí na paprice po maďarsku

Maďarskem inspirovaný recept na králíka na paprice rozzáří každý jídelní stůl! Je to bohaté, příjemné jídlo, které překypuje velkou variací chutí. Zakousněte k němu například naše pečivo z bílé mouky.

Co budeme potřebovat

  • ½ kg králičího masa
  • 1 lžička zázvorového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 ½ lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 celý rozmarýn
  • 2 střední nakrájené mrkve
  • 1 střední cibule nakrájená na plátky
  • 120 g nakrájené papriky
  • 400 g nakrájených rajčat
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička soli

Postup

  • Na králičí maso nasypeme zázvorový prášek, přidáme uzenou papriku, česnek, černý pepř, sůl, promícháme, aby se vše obalilo rovnoměrně, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 30 minut marinovat.
  • Na pánvi na střední teplotu rozehřejte rostlinný olej, přidejte snítku rozmarýnu, poté opatrně vložte každé marinované králičí maso na rozpálenou pánev a opékejte 5 minut z každé strany, poté přidejte nakrájenou mrkev a nechte 2 minuty opékat.
  • Vyjměte je z oleje a dejte stranou.
  • Přidejte nakrájenou cibuli, papriku, míchejte, dokud cibule mírně nezesklovatí, poté přidejte nakrájená rajčata, promíchejte a nechte 5 minut vařit.
  • Dochutíme česnekovým práškem, solí, promícháme a poté přidáme orestované králičí maso a mrkev.
  • Promíchejte, přikryjte a nechte na mírnou teplotu 15-20 minut dusit za občasného míchání.
  • Králík na paprice je připraven k podávání.
Velký hrnec plný křehkého králičího masa se zeleninou a paprikou.
Zdroj: cooking.nytimes.com

Jaká je ta nejlepší paprika k vaření?

Paprika Žitava (Slovensko)

Paprika Žitava, známá také jako Žitavská paprika, je prvním produktem ze Slovenské republiky, který získal prestižní značku kvality PDO (chráněné označení původu). Výrobek je prášek ze sladké papriky vyrobený mletím sušených paprik, které se sklízí, když jsou zralé.

Má intenzivní oranžovou až červenou barvu díky oleji, který se uvolňuje ze semen v konečné fázi procesu mletí. Její chuť je jemně sladká a intenzivně hluboká, připomínající sladkou papriku, ale bez hořkosti.

Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény (Maďarsko)

Szegedi paprika v prášku se vyrábí mletím lusků papriky. Její barva je živá, ohnivě červená a její vůně je silná a kořenitá, podobná jako u pečené zeleniny. Po ochutnání je chuť sladká, jemná a kořenitá, ale příjemná a ne příliš pálivá, protože množství kapsaicinu nepřesahuje 100 mg/kg.

V Maďarsku je tak populární, že má dokonce své vlastní muzeum a obvykle se používá jako koření do vydatných dušených pokrmů, gulášů nebo jídel s masem.

Pimentón de la Vera (Španělsko)

Pimentón de la Vera je uzená paprika, která se od 16. století vyrábí výhradně v údolí La Vera v provincii Cáceres. Toto červené koření se vyrábí mletím sušených paprik na voňavý, kořeněný, vyuzený prášek.

Na podzim, po sklizni, se nejjemnější papriky zavěsí na provázky a nechají se usušit. Poté se dva týdny udí dubovým dřevem, čímž se zintenzivní jejich chuť i barva.

Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény (Maďarsko)

Tento jedinečný paprikový produkt se vyrábí za přísných opatření mletím sušených lusků rostlin červené papriky různých odrůd. Papriky musí být namleté rovnoměrně a vůně je kořenitá a příjemná, srovnatelná s praženými semeny.

Má sladkou, ovocnou chuť a čím vyšší je obsah kapsaicinu v paprikách, tím pálivější bude výsledný produkt. Používá se hlavně jako koření v různých pokrmech včetně dušeného masa, na vejcích, rybách, těstovinách, bramborách a v marinádách na pečené maso.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X