Zůstal vám doma už starší chléb? Co s ním?
Vyzkoušejte chutné topinky a toasty, které takové pečivo umějí dobře využít.
Co se v článku dozvíte?
Suroviny pro přípravu topinek
Topinky připravujeme z jakéhokoliv druhu chleba včetně celozrnných. Připravené topinky potíráme tak, jak se to kdysi dělávalo, jen sádlem a česnekem nebo na ně mažeme pomazánky z masových směsí, zeleninových směsí a houbových směsí, sýrových a tvarohových směsí, smažených vajíček a řady dalších. Pomazánky mohou být teplé i studené. Kromě pomazánek můžeme topinky obkládat sýrem, uzeninou nebo jenom zeleninou.
1. Francouzský toast
Máte chuť na sladkou mňamku? Ano, toast přeci nemusí být jen slaný.
INGREDIENCE:
- toastový chléb
- vanilkový cukr
- půl lžičky skořice
- vejce
- moučkový cukr
- šlehačka
- jahody či banán
- máslo
POSTUP:
- Vejce rozklepneme do misky, přidáme skořici a do této směsi namočíme toastový chléb.
- Na pánvičce rozehřejeme máslo a chléb na něm opečeme z obou stran.
- Na talířku pak opečený francouzský toast posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem a doplníme nakrájenými jahodami nebo banánem.
zdroj: cottoncravings.com
2. Ďábelské toasty
Pro milovníky ostrých chutí tu máme recept na pikantní ďábelské toasty.
INGREDIENCE:
- 250 g mletého masa
- 2 cibule
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce strouhanky
- 2 feferonky
- 5 rajčat
- 4 papriky
- 1 sterilovaná okurka
- 2 lžíce tvrdého nastrouhaného sýru
- sůl
POSTUP:
- Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme mletá maso a osolíme.
- Vše osmahneme a chvíli dusíme.
- Pak vmícháme nakrájenou okurku, rajčata a papriky a feferonky.
- Ještě chvíli podusíme, aby se vydusila šťáva.
- Nakonce vmícháme tvrdý sýr, který jsem postrouhali.
- Podáváme na opečeném chlebě nebo vece.
zdroj: leannebrown.com
3. Masová směs na toasty
Toasty je výborné doplnit pikantní masovou směsí, kterou si můžeme vyrobit do zásoby třeba na zimu.
INGREDIENCE:
- 500 g libového vepřového bůčku
- 250 g cibule
- 500 g paprik
- 500 g rajčat
- 1 menší palička česneku
- 1 menší feferonka
- sůl
- mletý pepř
- mletá pálivá paprika
POSTUP:
- Do papiňáku dáme vařit bůček s přídavkem feferonky.
- Papriky, rajčata, cibuli a česnek očistíme, vše nakrájíme a osolíme a dáme vařit doměkka.
- Jak je maso a zelenina měkké, všechno umeleme společně na masovém mlýnku na pastu.
- Pak do ní přidáme koření – pepř a papriku a ještě případně dosolíme.
- Naplníme do skleniček a sterilujeme po dobu 1 a čtvrt hodiny.
zdroj: mennonitegirlscancook.ca
4. Cuketová směs na topinky
Výborná pro přípravu směsí na topinky je cuketa.
INGREDIENCE:
- 1 kg cuket
- 4 cibule
- česnek dle chuti
- 110 ml oleje
- sůl dle chuti
- cukr dle chuti
- 2 lžíce balsamika
- 400 g rajského protlaku
- 5 lžic worcesteru
- chilli koření
- klobása
POSTUP:
- V kastrolu osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a společně dusíme.
- Dochutíme česnekem, kořením a worchesterem a doplníme nakrájenou klobásou.
- Jak je cuketa měkká, můžeme směs podávat namazanou na topinkách.
zdroj: afarmgirlsdabbles.com
Topinky a toasty podáváme vždy horké, ihned po přípravě, protože jen tak jsou křupavé a dobré. Pro lepší vzhled i chuť je můžeme dozdobit syrovou zeleninou. Připravujeme k nim vhodné nápoje a to jak teplé, tak studené. Výborně se hodí pivo nebo víno.