Italská kuchyně nikdy nepřestane překvapovat svou jednoduchostí, lehkostí a lahodností!
To samé platí o těchto receptech na špagety carbonara, které mají všechno z výše zmíněného.
Stačí vám pár základních ingrediencí a můžete uvařit naprosto perfektní sobotní oběd pro celou vaší rodinu.
Kdo neochutná, nepochopí … tak šup, šup do kuchyně!
Špagety carbonara s pancettou
Naučte se, jak připravit vynikající špagety s kvalitní italskou šunkou a domácími vejci. Tento těstovinový pokrm je oblíbenou italskou pochoutkou, kterou si díky našemu receptu můžete vychutnat doma i vy. Proč ale zůstávat u jednoho receptu s vejci když již existuje široká a rozmanitá škála?
Připravte si rychlou svačinku z těchto receptů na rychlou svačinku z vajec a italské těstoviny s krémovou vaječnou omáčkou si nechte jako odměnu na večer po dlouhém pracovním dni!
Co budeme potřebovat
- 100 g pancetty
- 50 g sýra pecorino
- 50 g parmazánu
- 3 vejce
- 350 g špaget
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup
- Dáme si vařit velký hrnec s vodou
- Pancettu si nakrájíme na drobné kostičky
- Oba sýry si najemno nastrouháme a smícháme dohromady
- Ve střední misce rozklepneme 3 vejce a okořeníme je trochou čerstvě namletého černého pepře
- Vše odložíme stranou
- Do vroucí vody přidáme lžičku soli
- Poté ihned přidáme 350 g špaget
- Když se voda vrátí k varu, hrnec zakryjeme a těstoviny vaříme zakryté asi 10 minut, nebo dokud nejsou ideální skus
- Stroužky česneku si čepelí nože rozmáčkneme
- Zatímco se špagety vaří, na pánvi si orestujeme pancettu s česnekem
- Do velké pánve dáme 50 g másla, a jakmile se máslo rozpustí, přidáme pancettu a rozdrcený česnek
- Za častého míchání necháme ingredience na střední teplotu vařit asi 5 minut, dokud pancetta nezezlátne a nebude křupavá
- Chuť česneku se již uvolnila, takže jej můžeme vyndat a vyhodit
- Teplotu pod pancettou udržujeme na nízký stupeň
- Když jsou těstoviny hotové, vyndáme je z vody pomocí kleští na těstoviny a vložíme je do pánve s pancettou
- Je v pořádku, že do pánve také kape trocha vody (to potřebujeme) a vodu z těstovin ještě nevyléváme
- Většinu sýra smícháme s vejci a malou hrst si necháme na závěrečné posypání
- Sundáme pánev se špagetami a pancettou z plotny
- Nyní rychle do pánve vlijeme vejce a sýr
- Pomocí kleští špagety promícháme s vaječnou směsí, která tak zhoustne a vše obalí
- Přidáme znovu trochu vody z těstovin, aby těstoviny zůstaly šťavnaté a nikoliv vysušené
- V případě potřeby dochutíme trochou soli
- Ihned podáváme s trochou zbylého sýra a drceným černým pepřem

Dýňové špagety s vejcem a slaninou
Stačí jediné slovo a při pomyšlení na tu smetanovou dobrotu vám musí okamžitě téct sliny. Tento pokrm se špagetami z dýně je stejně bohatý na chuť jako jeho tradiční recept na špagety carbonara. Nejlepší na tom všem je, že tato varianta je bohatá na chuť, s nízkým obsahem sacharidů!
Co budeme potřebovat
- 2 střední špagetové dýně
- 250 g mraženého hrášku
- 4 plátky slaniny (nakrájené na kostičky)
- 2 vejce
- 200 g strouhaného parmazánu
- 5 stroužků nasekaného česneku
- Špetka soli
- Špetka černého pepře
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Dýně si podélně rozřízneme a odstraníme semínka
- Vnitřní části potřeme lehce olejem, osolíme a opepříme
- Dýně umístíme na plech nebo do velké zapékací mísy
- Vložíme jí do předehřáté trouby a pečeme jí, dokud zcela nezměkne
- Přibližně jí budeme péct 30-45 minut, podle výkonnosti trouby
- Když je dýně upečená pomocí vidličky, si naškrábeme dýňové špagety
- Jednotlivá vlákna by měly jít jednoduše od sebe oddělovat, pokud to nejde, vraťte dýni zpátky do trouby a pečte dalších 10-15 minut
- Zatímco se dýně opéká, v pánvi si na střední teplotu osmažíme kousky slaniny, dokud není křupavá
- Slaninu poté z pánve vyndáme a dáme jí stranou
- Přebytečný tuk z pánve z části (necháme si něco málo na smažení špaget) odstraníme pomocí kuchyňské utěrky
- Vedle v misce si prošleháme vejce s parmazánem
- Teplotu pod pánví stáhneme na minimum a přidáme do ní dýňové špagety a hrášek
- Vhodíme česnek
- Vaříme asi minutu, aby se česnek rozvoněl
- Do pánve začneme za stálého míchání přilévat vaječnou směs s parmazánem
- Neustále mícháme, aby se dýně ve směsi rovnoměrně obalila
- Míchejte přibližně 8-10 minut, dokud nevznikne hustá krémová omáčka
- V pánvi nám vždy zůstane trochu tekutiny z dýně, tu můžeme z části odstranit zvýšením teploty, ale pozor, abychom to nepřehnali a špagety nevysušily
- Špagety by měly vždy zůstat hezky krémové
- Nakonec vypneme teplotu na sporáku a vmícháme sůl, pepř, slaninu a hrášek
- Ochutnáme a dochutíme podle našich preferencí
- Dýňové špagety carbonara ihned podáváme
Dýně se v posledních letech stala hitem a surovinou číslo jedna v českých kuchyních! její oblíbenost každým rokem stoupá, což svědčí i o množství receptů, ve kterých se objevuje. Připojte se do tohoto davového šílenství a připravte z ní například krémovou dýňovou polévku v chladných zimních dnech nebo rychlovku v podobě dýňové pomazánky s domácím pečivem, stejně tak si můžete pochutnat na sladkých receptech z dýně.

Vegetariánské špagety carbonara s cuketou
Tyto vyletněné těstoviny obsahují cuketu, aromatický sýr Parmigiano Reggiano a pepř. Je to skvělá vegetariánská, zdravá rychlovka!
Co budeme potřebovat
- 150 g špagety
- Vejce
- 60 g cukety
- 2 lžíce parmazánu
- Lžička extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Postup
- Cuketu nakrájíme na malé kostičky
- Na pánvi si rozehřejeme olej
- Přidáme kostky cukety a restujeme na vysokou teplotu
- Po uvaření dochutíme solí a pepřem
- Těstoviny si uvaříme ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou
- Mezitím si připravíme základ na carbonara
- Smícháme žloutky se sýrem, pepřem a solí
- Z těstovin si odebereme hrneček vody
- Uvařené těstoviny scedíme
- Odebranou vodu přidáme do směsi žloutků a sýra
- Přidáme těstoviny a cuketu a promícháme
- Podle potřeby můžeme přidat i více těstovinové vody, pokud se nám omáčka zdá příliš suchá a ne krémová
- Ihned podáváme
S cukety se dá vytvořit všelicos, třeba i lahodný moučník! Nevěříte? Zkuste své rodině upéct sladký dezert z cukety dle našich receptů a uvidíte, že rozdíl nikdo nepozná!

Špagety carbonara s kachnou
V tomto receptu hlavní roli hrají vejce, kachní maso, sýr, bílý lanýž a špagety … co se dá s těmito ingrediencemi dělat? Neobvyklá, luxusní a slavnostní variace na tradiční italský těstovinový pokrm.
Co budeme potřebovat
- 300 g kachních prsou s kůží
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 4 žloutky
- 250 g špaget
- Strouhaný sýr pecorino (nebo parmazán)
- Bílý lanýž (nepovinné)
Postup
- Kůži kachních prsou nařízneme mřížkovým vzorem
- Důkladně osolíme a opepříme
- Koření do masa vpracujeme rukama
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev na vysokou teplotu
- Když je horká, vložíme na ní kachní prsa kůží dolů.
- Pánev zakryjeme pokličkou
- Maso vaříme asi 8 minut, dokud není kůže křupavá a dozlatova opečená
- Poté poklici sundáme a prsa otočíme
- Pokračujeme ve vaření dalších 5 minut z druhé strany
- Kachnu z pánve vyndáme a dáme jí stranou
- Odebereme si lžíci nebo dvě kachního tuku
- Těstoviny si uvaříme ve vroucí osolené vodě
- Odebereme si naběračku těstovinové vody a těstoviny scedíme
- V míse si rozšleháme žloutky a kachní prsa nakrájíme na kostičky
- Velkou pánev si zahřejeme na střední teplotu
- Vhodíme do ní špagety, žloutky a kachní prsa, v případě potřeby přidáme několik lžic vařící vody, aby se vše promíchalo
- Když jsou žloutky pokryty hedvábnou a hladkou žlutou smetanovou omáčkou, špagety stáhneme z plotny
- Vydatně je posypeme strouhaným sýrem pecorino a velkým množstvím mletého černého pepře
- Pokud používáte lanýž, na tenké plátky ho na carbonara těstoviny nastrouhejte
V tomto receptu na špagety carbonara hraje zásadní roli kvalitní nepřilnavá pánev, jinak totiž kachní prso bude vysušené a celý pokrm ztratí na své kvalitě, na které si zakládáme. Proto je potřeba zvážit, zda-li je vaše pánvička stejně kvalitní jako tyto recenzované nerezové pánve, které s trochou nadsázky budou vařit za vás! A rovnou se můžete pustit do dalších receptů s kachním masem!

Objevte podobné tipy
Těstoviny carbonara s kuřecím masem
Tato varianta krémových italských těstovin s křupavými kuřecími škvarky je naprostým hitem! Aroma a chuť citronové kůry navíc ještě rozjasní bohatou, krémovou omáčku.
Co budeme potřebovat
- Kuřecí stehno s kůží
- 200 ml smetany na vaření
- 3 žloutky
- Parmazán (strouhaný)
- Petržel
- Citrón
- Sůl
- Bílý pepř
Postup
- Kůži z kuřecího stehna odstraníme, nakrájíme na malé kostičky a ty opečeme do křupava
- Ve velkém hrnci si k varu přivedeme osolenou vodu
- Těstoviny si uvaříme podle návodu na obalu, tak aby byly al dente (na skus)
- Mezitím si v míse vyšleháme žloutky se smetanou a 2 lžícemi parmazánu a špetkou soli
- Polovinu kuřecího stehna si nakrájíme na kousky, které si orestujeme
- Přidáme k němu vypečenou kůžičku a stáhneme pánev z plotny
- Špagety scedíme a vrátíme je do horkého hrnce
- Přidáme žloutkovou směs nasekanou petrželku, kuřecí stehno a škvarky
- Rychle promícháme a podáváme s nastrouhanou citronovou kůrou a čerstvě mletým pepřem
Zbylo vám ze sobotního oběda více upečeného kuřecího masa než jste schopni sníst? A sousloví plýtvání potravinami vám zvedá žluč? Použijte ho do těchto nejlepších pomazánek z kuřecího masa, které jsou lahodné, snadné a rychlé. Uvidíte, že zbylé maso zmizí jedna, dvě!

Krémové špagety s mletým masem a žampiony
Tradiční recept na špagety carbonara tak trochu jinak. Vyzkoušejte tento lahodný italský pokrm s kvalitním mletým hovězím masem, žampiony a tradiční vaječno sýrovou omáčkou, která je pro tradiční receptu tak typická! Slibujeme, že nebudete litovat ani jednoho sousta!
Co budeme potřebovat
- 350 g špaget
- 4 plátky slaniny
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g žampionů
- 150 g cibule (nakrájené najemno)
- 4 stroužky česneku
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 250 ml smetany
- 3 vejce
- 250 g parmazánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Ve velkém hrnci si ve vroucí osolené vodě uvaříme podle návodu těstoviny
- Špagety propláchneme studenou vodou a vrátíme je zpět do hrnce
- Mezitím si na pánvi na střední teplotu opečeme slaninu, dokud nebude křupavá
- Slaninu poté sundáme z pánve, položíme na papírovou kuchyňskou utěrku a necháme jí okapat
- Na stejné pánvi si za častého míchání 5 až 7 minut na střední teplotě osmažíme hovězí maso, houby, cibuli, česnek, sůl a pepř, dokud není hovězí maso důkladně propečené
- Uvařené špagety v hrnci zalijeme smetanou a začneme je na střední teplotu vařit
- Do směsi na špagety přidáme hovězí směs, slaninu a vejce
- Za stálého míchání vaříme 2 až 3 minuty, dokud nejsou špagety dobře obalené
- Teplotu snížíme, vmícháme sýr a ozdobíme petrželí
Mleté maso je výborné i do dalších pokrmů. Které když se připraví podle našeho postupu, tak tyto recepty s mletým masem a rajčatovou omáčkou nemají chybu. Maso bude tak šťavnaté a měkké, že tomu nebudete ani věřit!

Těstoviny alla carbonara s hráškem a šunkou
Toto moderní pojetí klasického italského těstovinového pokrmu používá šťavnatou šunku místo tradiční pancetty. Stejně jako uvaření krémové omelety ke snídani, i v tomto receptu závisí na správném zacházení s vejci, aby byl výsledný pokrm více než lahodný. Držte se našeho postupu a úspěch je zaručen!
Co budeme potřebovat
- 3 vejce
- 3 žloutky
- Lžička soli
- Lžička čerstvě mletého černého pepře
- 150 g sýru pecorino (strouhaného)
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 230 g nakrájené šunky
- 2 velké šalotky (nakrájené na tenké plátky)
- 250 g mraženého hrášku
- 500 g špaget
- 50 g másla
- Lžička citronové šťávy
- 2 lžíce čerstvé pažitky (najemno nakrájené)
Postup
- Vejce a žloutky vyšleháme dohromady v malé misce, dokud se důkladně nespojí
- Přimícháme sůl, pepř a 100 g sýra
- Vše dáme stranou
- Ve velké pánvi si rozehřejeme olej na střední teplotu
- Přidáme šunku a šalotku a za častého míchání asi 6 minut smažíme, dokud šalotka nezměkne
- Přidáme hrášek a 150 ml vody
- Směs přivedeme k varu na středně vysokou až vysokou teplotu
- Vše společně, za občasného míchání vaříme, dokud hrášek nezměkne, asi 5 minut
- Pánev sundáme z plotny
- Těstoviny si v hrnci s vroucí osolenou vodou uvaříme podle návodu na obalu
- Když jsou uvařené na skus, tak je pomocí kleští přendáme do pánve
- Z těstovinové vody si odebereme asi 150 ml, kterou ještě použijeme
- Špagety necháme asi 2 minuty v pánvi odpočívat
- Mezitím za stálého míchání postupně přiléváme hrnek odložené vody na vaření do vaječné směsi
- Poté pomalu vlijeme vaječnou směs do těstovinové směsi na pánvi
- Za stálého míchání spolu ingredience propojíme
- Máslo a citronovou šťávu přidáme do malého hrnce na sporák
- Směs zahřejeme, aby se máslo rozpustilo, a poté máselnou směs vmícháme do těstovin s vajíčkem
- Těstoviny rovnoměrně rozdělíme do čtyř teplých misek
- Rovnoměrně je posypeme pažitkou a zbývajícím sýrem

Jak připravit špagety carbonara
Jak poznat pravý parmazán?
Vlastně je to naprosto jednoduché. Pravý a originální parmazán nemůže být označen jinak než Parmigiano Reggiano. Proto jiné napodobeniny vám jeho chuť nemůžou ani v nejmenším nabídnout.
Nepochybně si na nich také pochutnáte, ale jak se říká, nebude to to pravé ořechové!
Obecně se ani nedoporučuje sáhnout po jeho strouhané podobě na pultovém prodeji. Jednak cena bývá velmi často přemrštěná a za druhé nikdy nevíte, jak dlouho tam již sýr „okorává“ a ani nelze zjistit jeho vyzrálost.
Cena za parmazán se liší díky stupni jeho zralosti. Ve specializovaných obchodech vám většinou nabídnou jeho ochutnávku, na základě které se rozhodnete pro stupeň vyzrálosti a následnou koupi.
Cenové rozmezí se podle stupně vyzrálosti pohybuje mezi 100 – 250 Kč za 200 – 300 g.
Když si parmazán přinesete domů, uchovávejte ho v ledničce, v plastovém obalu nebo v potravinářské fólii.
Nikdy sýr neskladujte jen tak bez obalu. Jeho schopností je absorbovat okolní pachy, což může vést k jeho chuťovému znehodnocení.
Kůrka pravého parmazánu je určena k normální konzumaci. Obsahuje sice trochu více soli, ale to ničemu nebrání.
Skvěle se totiž hodí k tradičním italským polévkám jako je minestrone, kterou si podle našeho receptu můžete připravit i vy u vás doma!