Co s bezinkami? Ty nejlepší recepty na jednom místě

Bez černý, keř, který každý potkáme, ať už se procházíme kdekoliv. Keř, který klame svým vzhledem. Mění totiž svou podobu dvakrát ročně. Na jaře ho uvidíte jako krásně rozkvetlý s bílými, voňavými květy a na podzim je zase osypaný černými malými bobulkami.

Tyto bobule nazýváme bezinky. Tyto plody jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Pomáhají totiž při nachlazení, různých bolestech, například hlavy, uší nebo zubů, rýmě, zácpě a mnoho dalších.

Nehledě na jejich přínos se dají upravit na několik způsobů. Ať už ve formě sirupu, marmelád, tvarohu, povidel, tak i medu a burčáku.

Způsobů na jejich úpravu je opravdová spousta a my vám přinášíme našich TOP 5 receptů na úpravu a přípravu ze „zázračných“ bezinek.

1. Bezinkový džem s jablky

Ingredience:

  • 70 dkg bezinek
  • 30 dkg protlaku z jablek
  • 70 dkg pískového cukru
  • voda na podlití

Postup:

  1. Bezinky omyjeme, vidličkou otrháme od stopek
  2. 10 dkg bezinek necháme celých, ostatní dáme do kastrolu a mírně podlité vodou je podusíme
  3. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a v hrnci rozvaříme doměkka
  4. Obojí prolisujeme, smícháme a vaříme 5 minut.
  5. Přidáme celé bezinky, cukr a vaříme, dokud džem nezačne rosolovatět
  6. Horký jej plníme do sklenic se šroubovacími víčky, které ihned zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

Bezinkový džem

2. Bezinková marmeláda s jablky a hruškami

Ingredience:

  • 50 dkg bezinek
  • 25 dkg jablek
  • 25 dkg hrušek
  • 50 dkg želírovacího cukru
  • citronová kůra
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Bezinky opereme a otrháme. Jablka i hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na malé kousky
  2. Vložíme do hrnce, podlijeme mírně vodou a uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut
  3. Nakonec přidáme želírovací cukr a necháme jej rozpustit
  4. Naplníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C

Bezinková marmeláda s jablky a hruškami

3. Bezinkový likér

Ingredience:

  • 2 litry bezinek
  • 75 dkg cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 rovné lžíce instantní kávy
  • 1/2 litru rumu

Postup:

  1. Oprané kuličky bezinek zalijeme jedním litrem vody a vaříme doměkka
  2. Pak je prolisujeme, nasypeme cukr a za stálého míchání vaříme asi 15 minut až do rozpuštění cukru
  3. Pak přidáme vanilkový cukr, kávu a necháme přejít varem
  4. Necháme vychladnout, zamícháme rum, přecedíme a slijeme do lahví

Bezinkový likér

 

4. Bezinkový rosol

Ingredience:

  • 50 dkg bezinek
  • 2 litry šťávy z nedozrálých jablek
  • 1 kg pískového cukru
  • 2 gramy kyseliny citronové
  • 1 gram prášku ke konzervování

Postup:

  1. Bezinky otrháme ze stopek, přebereme, propláchneme a zalijeme vodou
  2. Rozvaříme, prolisujeme přes cedník, přidáme šťávu z jablek a společně vaříme
  3. Necháme vyvařit polovinu, potom začneme pomalu přidávat cukr, kyselinu citronovou a prášek ke konzervování
  4. Horký rosol naléváme do malých skleniček, které ihned uzavřeme víčky

Bezinkový rosol

5. Bezinkový sirup

Ingredience:

  • 2 kg bezinek
  • 60 dkg pískového cukru
  • 3 citrony

Postup:

  1. Zralé bezinky otrháme ze stopek, přebereme a propláchneme, mírně zalijeme vodou a podusíme
  2. Prolisujeme přes cedník, sirup zahřejeme, vmícháme do ní cukr a šťávu z citronů a krátce povaříme
  3. Plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a sterilujeme 30 minut při 80°C

Bezinkový sirup

Zajímalo by vás, co vše bezinky našemu zdraví přináší? Více se dočtete ZDE.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *