Hledáte recepty na bezinky, ze kterých budete moci vykouzlit zdraví prospěšné a chuťově skvělé produkty?
Inspirujte se v našem článku a vyzkoušejte některou z osvědčených dobrot.
Bezinky vám pomohou posílit imunitu a ještě si skvěle pochutnáte.
Nemáte inspiraci na dárky pro své blízké či přátelé? Vyrobte jim třeba luxusní sirup, dejte do ozdobného obalu a máte vystaráno.
Bezinkový sirup
Tento recept rozhodně není jen na obyčejnou šťávu do vody. Je to skvělý pomocník na léčbu nachlazení a potíží, které provázejí chřipku.
Bezinky obsahují zdraví prospěšné látky a vy si tento výtvor můžete dát nejen na lžičku, ale klidně s ním pokapat palačinky, zmrzlinu nebo si k tomu připravit něco sladkého. Když si projdete recepty na vafle a připravíte si je, klidně s ním ochuťte i je.
Ingredience:
- 1 hrnek čerstvých bezinek
- 3 hrnky vody
- 1 tyčinka skořice
- 3 celé hřebíčky
- 1 lžička čerstvého mletého zázvoru
- 1 hrnek kvalitního medu
Postup
- Do hrnce nasypeme bezinky, přelijeme vodou, vhodíme skořicovou tyčinku, hřebíčky i zázvor.
- Na středním ohni přivedeme k varu. Jakmile se směs vaří, snížíme teplotu a vaříme 30 minut.
- Pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme bezinkové bobule, aby se uvolnila všechna šťáva.
- Poté si připravíme jiný hrnec, dáme na něj jemné síto a směs přecedíme.
- Dužina zůstane v sítu a do hrnce se dostane jen čistá tekutina/šťáva.
- Necháme vychladnout a poté vmícháme med. Důkladně promísíme, aby se vše spojilo, a přendáme do skleněné uzavíratelné nádoby.
- V chladničce tento sirup vydrží 2 až 3 měsíce.

Bezinková limonáda
Tohle je čistě jarní či letní pití, které nejen, že úžasně voní, ale i skvěle chutná. Díky dalším skvělým surovinám v podobě medu a citronu, se k tomuto receptu budete pravidelně vracet. Ostatně co voní lépe než čerstvé bezové květy.
Ingredience:
- 15 bezových květů (čím větší, tím lepší)
- 1 hrnek medu
- Kůra ze 4 chemicky neošetřených citronů
- 8 hrnků vody
- 1 a 1/2 hrnku čerstvé citronové šťávy
Postup
- Připravíme si tepelně odolnou nádobu, do které naskládáme bezové květy, citronovou kůru a zalijeme medem.
- Poté ohřejeme v malém hrnci 1 hrnek vody. Těsně před dosažením bodu varu jej odstavíme a nalijeme na směs květů.
- Důkladně promícháme, aby se vše propojilo. Zakryjeme kouskem látky, odložíme stranou a necháme několik hodin odpočívat.
- Bezové květy se namočí a vznikne lahodný výluh.
- Poté znovu promícháme a přes jemné síto přecedíme do velkého džbánu, případně do jakékoliv nádoby, ze které to poté přelijeme do skleněného džbánu.
- Když máme hotovo, přilijeme zbývajících 7 hrnků vody, citronovou šťávu, hodně promícháme a můžeme podávat.
- Kdo chce, může ještě do džbánu přihodit pár kostek ledu nebo ho dát do skleniček před servírováním.
Tip: Když už máme hotovou limonádu i sirup, můžeme oba výtvory využít a připravit si rychlou bezinkovou zmrzlinu.
Stačí nám k tomu 450 ml limonády a 2 polévkové lžíce bezinkového sirupu, které dáme do misky nebo do odměrky.
Důkladně zamícháme a rozlijeme do formiček na zmrzlinu, případně do kelímků, pokud nemáme formičky. Dáme zmrazit a máme hotovo.

Šťáva z bezinek
Jednoduchý, ale velmi chutný. Přesně takový je tento recept na lahodný domácí bezinkový džus. Jde o tradiční a oblíbený severský recept, který se používá už mnoho let.
Ingredience:
- 2,5 kg bezinek
- 12 jablek
- 1 litr vody
- 800 g cukru
Postup
- Bezinky očistíme téměř od všech větví a větviček, důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce.
- Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k bezinkám.
- Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba 30 minut, případně tak dlouho, dokud bobule nepustí veškerou šťávu.
- Připravíme si jiný velký hrnec, dáme přes něj čistou utěrku nebo jemné síto a směs do něj přelijeme.
- Pomocí lžíce nebo vařečky mačkáme bobule, co nejvíce to jde, abychom z nich dostali všechnu šťávu.
- Když vše rozmačkáme, necháme ještě síto na hrnci, aby odkapalo opravdu úplně všechno.
- Jakmile máme dokapáno, sundáme síto či utěrku, postavíme hrnec na plotnu a koncentrovanou šťávu zahřejeme na středním ohni.
- Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme, až se veškerý cukr rozpustí.
- Ve chvíli kdy k tomu dojde a cukr se začlení do šťávy, můžeme odstavit z plotny a přelít do připravené čisté uzavíratelné lahve.
- Naplněnou lahev dobře uzavřeme a necháme vychladnout.
- Pak už jen stačí udržovat šťávu v chladu a používat dle potřeby a chuti.

Fermentovaný med
O tom, že mají bezinky zázračné účinky na naše zdraví, není jednoznačně pochyb. V této podobě jsou velkým přínosem na posílení našeho imunitního systému. Hotový produkt je velmi chutný a ještě nám prospěje po zdravotní stránce.
Ingredience:
- 1 hrnek čerstvých černých bezinek (červené se na tento med nehodí)
- 1 a 1/2 hrnku raw medu
Postup
- Bezinky vložíme do kameninové nádoby o objemu 500 ml a přidáme med. Důležité je, aby zcela pokryl všechny bobule, ale od okraje zůstal prostor cca 2,5 – 3 cm.
- Horní část nádoby zakryjeme kusem pergamenového papíru a uzavřeme pomocí kovového víka.
- Dobře uzavřenou nádobu otočíme dnem vzhůru a necháme zhruba 1 hodinu v této poloze, aby se med dostal do každé části nádoby a byla jím potažena každá jednotlivá bobule.
- Znovu přetočíme sklenici víčkem nahoru a počkáme, až se med s bezinkami usadí a zmizí vzduchové bubliny. Může se stát, že bude nutné ještě přidat med.
- Povolíme víko, aby unikl vzduch během fermentace, a nádobu odložíme na takové místo, kde je stálá teplota a nehrozí, že jí shodíme.
- Během prvních 2 až 3 dnů budeme nádobu průběžně převracet, přičemž vždy musíme utáhnout víko, než ji otočíme dnem vzhůru. Jakmile ji však vracíme do polohy s víčkem nahoře, zase jej povolíme, aby unikal vzduch.
- Po 2 – 3 dnech se začnou tvořit na povrchu malé bublinky a med bude trochu řidší. Když bude nádoba na chladnějším místě, bude to trvat déle.
- Zhruba za jeden až dva týdny už se začne objevovat velké množství bublin. Občas med promícháme, aby tzv. vybublal.
- Med je v tu chvíli připraven k použití a během následujících týdnů bude i nadále pokračovat v pomalém kvasu.
- Než budeme med konzumovat, vyjmeme z něj bezinky.
- Užíváme 1 lžíci dvakrát až třikrát denně vždy, když máme pocit, že na nás leze nějaká nemoc nebo jej použijeme jen jako prevenci.

Objevte podobné tipy
Marmeláda s vůní citronu
Existuje něco lákavějšího, než aroma čerstvého chleba, které se line celou domácností a k tomu čerstvé máslo s domácím džemem či marmeládou? Když budou navíc její hlavní ingrediencí bezinky, pak máme o skvělou chuť postaráno.
Ingredience:
- 1,8 – 2 kg zralých bezinek
- 1/4 hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy z chemicky neošetřených citronů
- 1 sáček pektinu
- 4 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/4 lžičky másla
Postup
- Napustíme kuchyňský dřez čistou vodou a ponoříme do ní všechny bezinky. Je důležité je propláchnout opravdu hodně důkladně, proto je nejdříve namočíme a pak ještě opláchneme pod tekoucí vodou.
- Potom bereme jeden trs bezinek po druhém a otrháváme opatrně jednotlivé bobule. Měly by být zralé, ať už v modré či černé barvě, ovšem na škodu není ani trocha nedozrálých zelených bobulí, protože obsahují více pektinu a jejich použití bude při výrobě marmelády přínosem.
- Bezinky přendáme do velkého hrnce a pomocí mačkadla na brambory rozmačkáme, aby se uvolnily šťávy.
- Zapneme plotnu na střední teplotu, dáme na ní hrnec s bezinkami a přivedeme k varu, přičemž se snažíme vše rozdrtit, jak nejvíc to jde.
- Jakmile obsah hrnce dosáhne varu, snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut. Teprve poté odstavíme z plotny.
- Připravíme si jiný velký hrnec, dáme na něj velké síto s jemnými očky a přelijeme do něj horkou směs.
- Pomalu a velmi opatrně mačkáme bobule, aby všechna šťáva protekla do druhého hrnce. Necháme zhruba 1 – 2 hodiny odkapat, záleží na jemnosti síta.
- Do velkého hrnce dáme 3 hrnky šťávy, která mezitím odkapala a přidáme pektin, citronovou šťávu a přivedeme k varu při středně vysoké teplotě.
- Přisypeme krystalový cukr, přidáme máslo a pomocí dřevěné vařečky mícháme, až směs dosáhne bodu varu.
- Pokud směs začne hodně pěnit, musíme snížit teplotu a stále míchat.
- Směs bude pěnit do výšky, takže je potřeba to stále hlídat. Máslo zabrání tomu, aby hladina dosahovala příliš vysoko.
- Hotovou směs sundáme z plotny a ještě horkou rozdělíme do připravených čistých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů.
- Kdo chce, může ještě sklenice 5 minut zavařit, aby měl jistotu, že se na povrchu neutvoří žádné plísně.
- Necháme vychladnout a uložíme na chladné místo, kde je stálá teplota.

Jemné muffiny
Bezinky se dají použít na výrobu mnoha dobrot a sladké moučníky mezi ně rozhodně patří. Příprava je maximálně jednoduchá, rychlá a výsledek vás určitě překvapí svou lahodnou chutí.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/4 hrnku krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/4 hrnku domácího jablečného pyré
- 1 hrnek čerstvých bezinek (bobulí)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a připravíme formu na muffiny, kterou vystříkáme kuchyňským sprejem a do každého otvoru dáme papírový košíček odpovídající velikosti.
- V jedné míse smícháme suché přísady a dáme stranou.
- Do jiné mísy dáme vejce, jablečnou omáčku a našleháme.
- Přihodíme bezinky a znovu důkladně promícháme.
- Nakonec vmícháme do suché směsi a lžící rozdělíme do plechu na muffiny.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 15 – 20 minut.
- Po upečení vyjmeme z trouby a necháme chvíli odpočinout.
- Pak už jen stačí i s košíčkem vyjmout a můžeme konzumovat.
Tip: Kdo chce, může muffiny posypat moučkovým cukrem nebo namočit do čokoládové polevy, případně ozdobit šlehačkou a cukrovým zdobením.

Rychlé smoothie
Jednoduchý a připravený s rychlostí blesku. Tenhle recept vás nadchne nenáročností a lahodnou chutí. Nápoj dokonale osvěží a pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 mražený banán
- 1 hrnek mražených borůvek
- 1 a 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka (můžeme použít i sojové)
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 2 lžičky domácího bezinkového sirupu
Postup
- Všechny suroviny vhodíme do smoothie mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Pokud nemáme přímo mixér určený na smoothie, použijeme ten klasický stolní.
- Hotový nápoj je určen k přímé konzumaci.

Smažené bezové květy
Klasický řízek milujeme všichni, ale určitě mi dáte za pravdu, že občas není na škodu zkusit i něco jiného, netradičního, co jsme ještě nikdy neochutnali. Bezinky jsou vděčnou ingrediencí a připravené v luxusním těstíčku chutnají skvěle.
Ingredience:
- 12 čerstvých bezových květů
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička moučkového cukru
- 1/2 – 3/4 hrnku světlého piva
- Slunečnicový olej na smažení
Postup
- Začneme tím, že důkladně opláchneme bezové květy a necháme je okapat.
- Mouku, kypřící prášek do pečiva a cukr smícháme dohromady.
- Přidáme pivo a mícháme, aby vzniklo mírně husté těsto. Když bude moc hutné, přilijeme víc piva.
- Do hluboké pánve nalijeme 3 cm slunečnicového oleje a zahřejeme na 180 stupňů.
- Okapané hlavy květů namočíme do těsta, aby byly zcela ponořené, a poté je necháme nad mísou trochu okapat.
- Opatrně vložíme do pánve s horkým olejem. Smažíme asi 1 – 2 minuty do světlé zlatohnědé barvy.
- Po vyjmutí je dáme na talíř s kuchyňskými papírovými utěrkami, aby se hlavy zbavily přebytečného oleje.
- Postupně takto usmažíme všechny. Servírovat je můžeme ve sladké i slané podobě.
- Slaná varianta je ideální s hranolky a tatarkou. U té sladké stačí osmažené hlavy polít javorovým sirupem nebo tekutým medem či poprášit moučkovým cukrem. Hodí se k tomu i kopeček vanilkové zmrzliny.

Vánoční domácí likér
Když už zkoušíte recepty s touto populární rostlinkou, rozhodně nesmí chybět i tekutá varianta, kterou můžeme nabídnout návštěvám během vánočních svátků. Malá “štamprdlička“ vždy potěší a zahřeje během zimních měsíců.
Ingredience:
- 300 g zralých bezinek (bobulí)
- 300 g sladkých tvrdých bonbonů (např. drops)
- 1 vanilkový lusk
- 1 menší skořicová tyčinka (celá skořice)
- 700 ml bílého rumu
Postup
- Otrháme všechny zralé bobule. Ty, které jsou zelené zlikvidujeme. Dáme do síta a důkladně propláchneme.
- Omyté bezinky dáme do hrnce, přidáme polovinu sladkých bonbonů.
- Vanilkový lusk rozřízneme na dvě půlky, ale necháme spojený jeden konec a spolu se skořicí vhodíme do hrnce k bezinkám.
- Přivedeme k varu a velmi často mícháme.
- Necháme vychladnout a poté dáme do lahve zbývající bonbony, zalijeme vychladlou směsí a přilijeme rum.
- Dobře utěsníme a několikrát lahev otočíme, aby se směs promíchala.
- Odložíme na chladné tmavé místo, kde bude stálá teplota (nedáváme do chladničky).
- Likér potřebuje zrát 6 týdnů, přičemž jej pravidelně budeme protřepávat. Stačí dvakrát do týdne.
- Po uplynutí doby zrání bude mít likér tu správnou rozvinutou chuť.
- Připravíme si čistou nádobu, na kterou dáme jemné síto a likér do něj přelijeme, aby jej bylo možné přecedit a zbavit se zbytků bobulí a koření.
- Hotový likér přelijeme do čisté lahve nebo dvou menších a můžeme konzumovat.

S čím mohou bezinky pomáhat?
- Při horečnatých onemocněních dýchacích cest.
- Během nachlazení.
- Tiší křeče zažívacího traktu.
- Migrény
- Ischiatické záněty
Co obsahují?
- Cukry
- Kyselinu jablečnou
- Třísloviny
- Pektin
- Vitamin A, C a vitaminy skupiny B
- Kyselinu pantotenovou
Mrkněte také, jak se bezinky sklízejí.