Objevila se vám doma podzimní zelenina patřící mezi tykve, která se podobá dýni?
Ale co s ní? Jak ji v kuchyni využít?
Snad přijdou šik tyto recepty na patizony a jejich zpracování, které nejsou nijak těžké.
Navíc jsou zdravé a velice chutné.
Doufáme, že v tomto článku naleznete spoustu inspirace.
Smažený patizon s parmazánem
Smaženou variantu patizonu lze také provést v podobě placiček.
INGREDIENCE
- 1 velké vejce
- ⅔ najemno nasekané šalotky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 2 hrnky nastrouhaného patizonu
- ½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíce olivového oleje
POSTUP
- Z patizonu si vymačkáme přebytečnou šťávu.
- Do mísy si dáme vejce smíchané se solí, pepřem, petrželkou a šalotkou.
- Přidáme vymačkaný patizon, parmazán a z těsta následně tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z každé strany 3-4 minuty.
- Poté je všechny přemístíme do trouby a dopečeme při 200 °C ještě 10 minut.

K podzimní úrodě se jistě přidá i cuketa. Ochutnejte i naše recepty s cuketou naslano.
Řízky z patizonu v kukuřičném těstíčku
Klasikou, která rozhodně neomrzí, je rozhodně řízek. Ať už se na talíři objeví v jakékoliv podobě, rozhodně nezklame.
INGREDIENCE
- na kolečka nakrájený patizon (o tloušťce asi 1 cm)
- sůl
- pepř
- česnek
- vejce
- hladká mouka
- rozdrcené kukuřičné lupínky
POSTUP
- Patizon si osolíme, opepříme.
- Nachystáme si trojobal.
- Vejce si rozkvedláme, přidáme sůl a prolisovaný česnek.
- Řízky obalujeme v mouce, pak ve vejci a nakonec v kukuřičné strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
- Podáváme s bramborovou kaší a oblíbený dipem.

Zapečený patizon
Zdravá a dietní večeře, která zasytí i potěší. Už jste někdy ochutnali plněný patizon?
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 patison
- 1/2 cibule
- 2 rajčata
- 1 prolisovaný stroužek česneku
- 300 g mletého masa
- 100 g strouhaného sýra
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky
- řepkový olej
POSTUP
- Patison neloupeme, pouze odkrojíme vršek a vydlabeme.
- Vydlabanou dužinu si uschováme.
- Rozehřejeme troubu na 180 °C.
- V pánvi rozpálíme olej.
- Cibulku orestujeme dozlatova.
- Přidáme česnek, maso, dužinu a pokrájená rajčata.
- Restujeme dalších 5 minut.
- Osolíme. Opepříme. Posypeme provensálskými bylinkami.
- Náplň vložíme do patisonu.
- Pečeme přibližně 25 minut.
- Posypeme sýrem a pečeme dalších 5 minut.
- Podáváme s uvařenými bramborami.

Objevte podobné tipy
Nakládaný patison
Naložte si patison a užívejte si lahodnou chuť po celý rok.
INGREDIENCE na 3 sklenice
- 1/2 patisonu
- 2 cibule
- 3 kuličky černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky hořčičného semínky
- 1 l vody
- 100 g cukru krupice
- 300 ml octa
- 30 g soli
POSTUP
- Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Svařením vody s cukrem, octem a solí připravíme nálev.
- Na dno každé sklenice dáme koření, cibuli a naplníme patisonem.
- Zalijeme horkým nálevem.
- Zavařujeme 30 minut při teplotě 90 °C.

Patizon lze použít podobně jako dýni ve sladkých dezertech. Můžete se inspirovat zde!
Grilovaný patison s rajčaty
Tento recept s patisonem nesmí chybět na žádné letní grilovačce.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 patison
- 4 rajčata
- olivový olej
- mořská sůl
- drcené chilli papričky
- šalvěj
- strouhaný sýr na posypání
POSTUP
- Patison oloupeme a nakrájíme na plátky široké přibližně 1,5 cm.
- Olivový olej smícháme se solí, papričkami, šalvějí a patisony potřeme.
- Na každý plátek vložíme kolečko rajčete.
- Grilujeme 5 až 10 minut.
- Podáváme posypané sýrem.

Tip: Grilovat by se vám mohlo snadno a rychle i pomocí grilovací pánve Lamart. Více se dočtete v recenzi.
Smetanová polévka z patisonu
Patizonová polévka zahřeje a pohladí vaše chuťové buňky.
INGREDIENCE pro 2 osoby
- 1 patison
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 6 plátků čerstvého zázvoru
- 1 litr zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na másle.
- Patison a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Přidáme mrkev, patizon, česnek a zázvor a restujeme spolu s cibulí.
- Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
- Rozmixujeme dohladka.
- Vmícháme smetanu.
- Osolíme. Opepříme.
- Podáváme posypané opraženými semínky.

Představili jsme vám šest ozkoušených receptů na patizon, takže už si jeho zužitkováním hlavu lámat rozhodně nemusíte.
Zpracování je také dost jednoduché. Konzumovat můžete všechny jeho části s výjimkou tuhé slupky, kterou je nutno oloupat. Semena nechat klidně můžete, ta jsou jedlá, takže jejich vykrojení je zcela na naší úvaze.
Tykvovitá zelenina se skvěle doplňuje s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty.
Mezi vhodné přípravy patisonu patří také vaření či dušení. Patizon je velice podobný cuketě, čili z něj můžete připravit některý z cuketových receptů.