Nejlepší recepty z patizonu: chutná & zdravá jídla s vůní podzimu

Objevila se vám doma podzimní zelenina patřící mezi tykve, která se podobá dýni?

Ale co s ní? Jak ji v kuchyni využít? 

Snad přijdou šik tyto recepty na patizony a jejich zpracování, které nejsou nijak těžké. 

Navíc jsou zdravé a velice chutné. 

Doufáme, že v tomto článku naleznete spoustu inspirace.

Smažený patizon s parmazánem

Smaženou variantu patizonu lze také provést v podobě placiček.

INGREDIENCE

  • 1 velké vejce
  • ⅔ najemno nasekané šalotky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 2 hrnky nastrouhaného patizonu
  • ½ hrnku najemno nastrouhaného parmazánu
  • 1 lžíce olivového oleje

POSTUP

  • Z patizonu si vymačkáme přebytečnou šťávu. 
  • Do mísy si dáme vejce smíchané se solí, pepřem, petrželkou a šalotkou. 
  • Přidáme vymačkaný patizon, parmazán a z těsta následně tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji z každé strany 3-4 minuty. 
  • Poté je všechny přemístíme do trouby a dopečeme při 200 °C ještě 10 minut.
Recept na placičky z tykve s parmazánem.
onceuponachef.com

K podzimní úrodě se jistě přidá i cuketa. Ochutnejte i naše recepty s cuketou naslano.

Řízky z patizonu v kukuřičném těstíčku

Klasikou, která rozhodně neomrzí, je rozhodně řízek. Ať už se na talíři objeví v jakékoliv podobě, rozhodně nezklame.

INGREDIENCE

  • na kolečka nakrájený patizon (o tloušťce asi 1 cm)
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • vejce
  • hladká mouka
  • rozdrcené kukuřičné lupínky

POSTUP

  • Patizon si osolíme, opepříme. 
  • Nachystáme si trojobal. 
  • Vejce si rozkvedláme, přidáme sůl a prolisovaný česnek. 
  • Řízky obalujeme v mouce, pak ve vejci a nakonec v kukuřičné strouhance. 
  • Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. 
  • Podáváme s bramborovou kaší a oblíbený dipem. 
Smažené patizonové řízky.
delishbly.com

Zapečený patizon

Zdravá a dietní večeře, která zasytí i potěší. Už jste někdy ochutnali plněný patizon?

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 300 g mletého masa
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Patison neloupeme, pouze odkrojíme vršek a vydlabeme.
  2. Vydlabanou dužinu si uschováme.
  3. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  4. V pánvi rozpálíme olej.
  5. Cibulku orestujeme dozlatova.
  6. Přidáme česnek, maso, dužinu a pokrájená rajčata.
  7. Restujeme dalších 5 minut.
  8. Osolíme. Opepříme. Posypeme provensálskými bylinkami.
  9. Náplň vložíme do patisonu.
  10. Pečeme přibližně 25 minut.
  11. Posypeme sýrem a pečeme dalších 5 minut.
  12. Podáváme s uvařenými bramborami.
Hotový chutný recept na plněný patison.
contryliving.com

Nakládaný patison

Naložte si patison a užívejte si lahodnou chuť po celý rok.

INGREDIENCE na 3 sklenice

  • 1/2 patisonu
  • 2 cibule
  • 3 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky hořčičného semínky
  • 1 l vody
  • 100 g cukru krupice
  • 300 ml octa
  • 30 g soli

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Svařením vody s cukrem, octem a solí připravíme nálev.
  3. Na dno každé sklenice dáme koření, cibuli a naplníme patisonem.
  4. Zalijeme horkým nálevem.
  5. Zavařujeme 30 minut při teplotě 90 °C.
Vynikající recept na nakládaný patison.

Patizon lze použít podobně jako dýni ve sladkých dezertech. Můžete se inspirovat zde!

Grilovaný patison s rajčaty

Tento recept s patisonem nesmí chybět na žádné letní grilovačce.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • drcené chilli papričky
  • šalvěj
  • strouhaný sýr na posypání

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na plátky široké přibližně 1,5 cm.
  2. Olivový olej smícháme se solí, papričkami, šalvějí a patisony potřeme.
  3. Na každý plátek vložíme kolečko rajčete.
  4. Grilujeme 5 až 10 minut.
  5. Podáváme posypané sýrem.
Hotový skvělý recept na grilovanou tykev.
kitchenlaughter.com

Tip: Grilovat by se vám mohlo snadno a rychle i pomocí grilovací pánve Lamart. Více se dočtete v recenzi.

Smetanová polévka z patisonu

Patizonová polévka zahřeje a pohladí vaše chuťové buňky.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 6 plátků čerstvého zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na másle.
  2. Patison a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Přidáme mrkev, patizon, česnek a zázvor a restujeme spolu s cibulí.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Vmícháme smetanu.
  7. Osolíme. Opepříme.
  8. Podáváme posypané opraženými semínky.
Hotový recept na výbornou patisonovou polévku.
vigyaan.com

Představili jsme vám šest ozkoušených receptů na patizon, takže už si jeho zužitkováním hlavu lámat rozhodně nemusíte.

Zpracování je také dost jednoduché. Konzumovat můžete všechny jeho části s výjimkou tuhé slupky, kterou je nutno oloupat. Semena nechat klidně můžete, ta jsou jedlá, takže jejich vykrojení je zcela na naší úvaze.

Tykvovitá zelenina se skvěle doplňuje s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty.

Mezi vhodné přípravy patisonu patří také vaření či dušení. Patizon je velice podobný cuketě, čili z něj můžete připravit některý z cuketových receptů.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.