Nejlepší recepty s patizonem: chutná & zdravá jídla

Patison je příbuzný tykve obecné a je velice blízký dýni. Pravidelně okupuje české zahrádky a při nadúrodě si kuchařky s oblibou vyměňují své recepty.

Z patisonu využíváme plody, které jsou smetanově bílé barvy a plochého tvaru podobného disku. V letním a podzimním období může obohatit náš jídelníček velmi chutnými a současně i zdravými jídly.

Patison má tužší bílou slupku, kterou musíme oloupat. Semena jsou jedlá, takže se nemusí odstraňovat a jejich vykrojení je zcela na naší úvaze. Poté jej podle vybraného receptu nakrájíme na slabší plátky, na kostky nebo nastrouháme na nudličky.

Nyní již pojďme na 5 skvělých receptů z patizonu.

Smažený patison

Falešný řízek, který omámí vaše chuťové buňky.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 plátky patisonu (šířka přibližně 1,5 cm)
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • řepkový olej na smažení

POSTUP

  1. Oloupaný patison obalíme v trojobalu.
  2. V pánvi rozpálíme olej.
  3. Smažíme dozlatova.
  4. Podáváme s uvařenými bramborami.

Hotový recept na skvělý smažený patison.

Tip: pro uchování nízké kalorické hodnoty patisonu lze péct i v troubě.

Plněný patison

Zdravá a dietní večeře, která zasytí i potěší.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 300 g mletého masa
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Patison neloupeme, pouze odkrojíme vršek a vydlabeme.
  2. Vydlabanou dužinu si uschováme.
  3. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  4. V pánvi rozpálíme olej.
  5. Cibulku orestujeme dozlatova.
  6. Přidáme česnek, maso, dužinu a pokrájená rajčata.
  7. Restujeme dalších 5 minut.
  8. Osolíme. Opepříme. Posypeme provensálskými bylinkami.
  9. Náplň vložíme do patisonu.
  10. Pečeme přibližně 25 minut.
  11. Posypeme sýrem a pečeme dalších 5 minut.
  12. Podáváme s uvařenými bramborami.

Hotový chutný recept na plněný patison.

Nakládaný patison

Naložte si patison a užívejte si lahodnou chuť po celý rok.

Související recepty

INGREDIENCE na 3 sklenice

  • 1/2 patisonu
  • 2 cibule
  • 3 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky hořčičného semínky
  • 1 l vody
  • 100 g cukru krupice
  • 300 ml octa
  • 30 g soli

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Svařením vody s cukrem, octem a solí připravíme nálev.
  3. Na dno každé sklenice dáme koření, cibuli a naplníme patisonem.
  4. Zalijeme horkým nálevem.
  5. Zavařujeme 30 minut při teplotě 90 °C.

Vynikající recept na nakládaný patison.

Grilovaný patison

Nesmí chybět na žádné letní grilovačce.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • drcené chilli papričky
  • šalvěj
  • strouhaný sýr na posypání

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na plátky široké přibližně 1,5 cm.
  2. Olivový olej smícháme se solí, papričkami, šalvějí a patisony potřeme.
  3. Na každý plátek vložíme kolečko rajčete.
  4. Grilujeme 5 až 10 minut.
  5. Podáváme posypané sýrem.

Hotový skvělý recept na grilovaný patison.

Polévka z patisonu

Zahřeje a pohladí vaše chuťové buňky.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 6 plátků čerstvého zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na másle.
  2. Patison a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Přidáme mrkev, patizon, česnek a zázvor a restujeme spolu s cibulí.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Vmícháme smetanu.
  7. Osolíme. Opepříme.
  8. Podáváme posypané opraženými semínky.

Hotový recept na výbornou polévku z patisonu.

Představili jsme vám pět ozkoušených receptů, jak lze v kuchyni využít patison.

Tykvovitá zelenina se skvěle doplňuje s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty.

Mezi vhodné přípravy patisonu patří také vaření či dušení. Patizon je velice podobný cuketě, čili z něj můžete připravovat recepty na podobný způsob.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit