Nejlepší recepty s patisonem

Patison je příbuzný tykve obecné a je velice blízký dýni. Pravidelně okupuje české zahrádky a při nadúrodě si kuchařky s oblibou vyměňují své recepty. Z patisonu využíváme plody, které jsou smetanově bílé barvy a plochého tvaru podobného disku. V letním a podzimním období může obohatit náš jídelníček velmi chutnými a současně i zdravými jídly. Jeho použití v kuchyni prodlužuje jedna z jeho výhod, kterou je to, že vyzrálé plody můžeme v chladném prostředí déle skladovat, dokonce až několik měsíců.

Patison je skvělý pomocníkem při různých dietách, a to díky obsahu vitamínů a pektinových látek. Vhodný je především pro osoby s vysokým obsahem cholesterolu a pro diabetiky.

Protože je blízce příbuzný s cuketou, upravuje se podobně. Můžeme ho

  • vařit
  • smažit
  • dusit
  • zapékat
  • nakládat
  • a další

Patison má tužší bílou slupku, kterou musíme oloupat. Semena jsou jedlá, takže se nemusí odstraňovat a jejich vykrojení je zcela na naší úvaze. Poté jej podle vybraného receptu nakrájíme na slabší plátky, na kostky nebo nastrouháme na nudličky.

1. Recept na smažený patison

Falešný řízek, který omámí vaše chuťové buňky.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 2 plátky patisonu (šířka přibližně 1,5 cm)
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • řepkový olej na smažení

POSTUP

  1. Oloupaný patison obalíme v trojobalu.
  2. V pánvi rozpálíme olej.
  3. Smažíme dozlatova.
  4. Podáváme s uvařenými bramborami.

Hotový recept na skvělý smažený patison.

Tip: pro uchování nízké kalorické hodnoty patisonu lze péct i v troubě.

2. Recept na plněný patison

Zdravá a dietní večeře, která zasytí i potěší.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 1/2 cibule
  • 2 rajčata
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 300 g mletého masa
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • řepkový olej

POSTUP

  1. Patison neloupeme, pouze odkrojíme vršek a vydlabeme.
  2. Vydlabanou dužinu si uschováme.
  3. Rozehřejeme troubu na 180 °C.
  4. V pánvi rozpálíme olej.
  5. Cibulku orestujeme dozlatova.
  6. Přidáme česnek, maso, dužinu a pokrájená rajčata.
  7. Restujeme dalších 5 minut.
  8. Osolíme. Opepříme. Posypeme provensálskými bylinkami.
  9. Náplň vložíme do patisonu.
  10. Pečeme přibližně 25 minut.
  11. Posypeme sýrem a pečeme dalších 5 minut.
  12. Podáváme s uvařenými bramborami.

Hotový chutný recept na plněný patison.

3. Recept na nakládaný patison

Naložte si patison a užívejte si lahodnou chuť po celý rok.

INGREDIENCE na 3 sklenice

  • 1/2 patisonu
  • 2 cibule
  • 3 kuličky černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky hořčičného semínky
  • 1 l vody
  • 100 g cukru krupice
  • 300 ml octa
  • 30 g soli

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. Svařením vody s cukrem, octem a solí připravíme nálev.
  3. Na dno každé sklenice dáme koření, cibuli a naplníme patisonem.
  4. Zalijeme horkým nálevem.
  5. Zavařujeme 30 minut při teplotě 90 °C.

Vynikající recept na nakládaný patison.

4. Recept na grilovaný patison

Nesmí chybět na žádné letní grilovačce.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 4 rajčata
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • drcené chilli papričky
  • šalvěj
  • strouhaný sýr na posypání

POSTUP

  1. Patison oloupeme a nakrájíme na plátky široké přibližně 1,5 cm.
  2. Olivový olej smícháme se solí, papričkami, šalvějí a patisony potřeme.
  3. Na každý plátek vložíme kolečko rajčete.
  4. Grilujeme 5 až 10 minut.
  5. Podáváme posypané sýrem.

Hotový skvělý recept na grilovaný patison.

5. Recept na polévku z patisonu

Zahřeje a pohladí vaše chuťové buňky.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 patison
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 6 plátků čerstvého zázvoru
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na másle.
  2. Patison a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Přidáme mrkev, patison, česnek a zázvor a restujeme spolu s cibulí.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme doměkka.
  5. Rozmixujeme dohladka.
  6. Vmícháme smetanu.
  7. Osolíme. Opepříme.
  8. Podáváme posypané opraženými semínky.

Hotový recept na výbornou polévku z patisonu.

Představili jsme vám pět ozkoušených receptů, jak lze v kuchyni využít patison.

Tykvovitá zelenina se skvěle doplňuje s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty.

Mezi vhodné přípravy patisonu patří také vaření či dušení. Vyzkoušejte například dušený patison jako mozeček.

Sdílejte svým přátelům

2 (40%) 1 vote

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *