Připravte si s námi recepty na tradiční paellu s mořskými plody.
Nikdy jste neochutnali nic, co by více připomínalo slunné Španělsko!
Na co si dát při přípravě této španělské dobroty pozor? To se dozvíte na konci článku!
Tradiční paella s mořskými plody
Tento působivý španělský recept na tradiční rýžový pokrm s mořskými potvorami, jako jsou krevety, losos a mušle je ideální pro speciální příležitosti. Ke slavnostním příležitostem se hodí i tyto recepty s mořskými plody, vyzkoušejte je na 5 různých způsobů.
Co budeme potřebovat
- 20-24 syrových krevet
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g lososa (nakrájeného na kousky)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 500 g rýže
- 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 2 lžičky uzené papriky
- 1 lžička kajenského pepře
- špetka šafránu
- 200 g nakrájených rajčat v plechovce
- 500 g mušlí
- 100 g mraženého hrášku
- 100 g mražených baby fazolí
- hrst petrželových listů
Na vývar
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená nahrubo)
- 200 g plechovky nakrájených rajčat
- 6 stroužků česneku
- 1 kostka kuřecího vývaru
- 1 badyán
Postup
- Krevety očistěte, skořápky a hlavy si ponechte a vraťte krevety do lednice.
- Pro přípravu vývaru rozehřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu a přidejte cibuli, rajčata, česnek a vyhrazené skořápky a hlavy krevet.
- Vařte 3–4 minuty, poté zalijte 2 litry vody a přidejte kostkový vývar a badyán.
- Přiveďte k varu a poté vařte 30 minut.
- Nechte mírně vychladnout a poté po dávkách šlehejte v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Přeceďte přes jemné síto.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej. Opékejte lososa několik minut z každé strany, poté vyjměte a dejte stranou.
- Přidejte cibuli a opékejte 4-5 minut, dokud nezměkne.
- Vmíchejte rýži a vařte 30 sekund.
- Přidejte česnek, papriku, kajenský pepř a šafrán, vařte dalších 30 sekund, poté vmíchejte rajčata a 1,5 litru rybího vývaru.
- Přiveďte k varu, poté ztlumte a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
- Vraťte lososa do pánve s krevetami, mušlemi, hráškem a fazolemi.
- Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a vařte na mírnou teplotu dalších 10–15 minut, dokud se mušle neotevřou a krevety nejsou propečené.
- Před podáváním posypte petrželkou.
Kuřecí paella s mořskými plody a chorizem
Pikantní chorizo, kuře a tři druhy mořských plodů – krevety, mušle a srdcovky se snoubí s rýží a šafránem v tento recept na prvotřídní španělskou paellu. A ze Španělská se můžete přesunout rovnou k sousedům, uvařte si toto tradiční italské rizoto.
Co budeme potřebovat
- 150 g choriza
- 1 malá cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 1 stroužek česneku
- 100 g konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
- 1 šálek rýže
- Špetka šafránu
- 720 ml vody
- Sůl
- Černý pepř
- 30 ml panenského olivového oleje
- 500 g krevet
- 30 ml suchého bílého vína
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 250g mušlí
- 250 g srdcovek
- 300 g nakrájeného vařeného kuřete
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 jarní cibulka
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V pánvi vařte chorizo na mírnou teplotu, dokud nezhnědne asi 4 minuty.
- Přidejte cibuli a česnek a vařte za stálého míchání, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout, 8 minut.
- Vmíchejte rajčata, rýži, šafrán a vodu.
- Dochuťte solí a pepřem a zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
- Přikryjte a vařte na mírnou teplotu bez míchání, dokud není rýže al dente a tekutina se nevstřebá, asi 15 minut.
- Ve velké pánvi rozehřejte 301 ml olivového oleje, dokud se nezačne třpytit.
- Krevety osolte a opepřete, přidejte je na pánev a vařte na vysoké teplotě, jednou otočte, dokud nebudou růžové a propečené, asi 3 minuty
- Pomocí děrované lžíce přendejte krevety k rýži.
- Vymažte pánev trochou oleje. Zalijte vínem a citronovou šťávou. Přidejte mušle a srdcovky, přikryjte a vařte, dokud se mušle neotevřou, asi 3 minuty.
- Přidejte mušle a srdcovky a tekutinu, kterou pustí na rýži.
- Uvařené kuře vmícháme do rýže. Přikryjte a pečte v troubě asi 5 minut, dokud se paella neprohřeje.
- Ozdobte petrželkou a jarní cibulkou, pokapejte lžící olivového oleje a podávejte.
Objevte podobné tipy
Paella s mixem mořských potvor
Mnozí věří, že recept na paellu s mořskými plody vznikl téměř náhodou. Po královských hostinách sluhové španělských králů míchali zbytky ve velkých hrncích a odnášeli si je domů. Název paella pochází z arabského slova „baqiyah“ pro zbytky. Existuje tolik verzí paelly, kolik je kuchařů. Tady je ten náš.
Co budeme potřebovat
- 30 ml olivového oleje
- 1 velká červená paprika
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 litr rybího nebo kuřecího vývaru
- 800 g krevet
- 250 g slávek
- 500 g pangase
- 250 g kroužků kalamárů
- 500 g rýže
- 2 rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
- ¼ lžičky uzené papriky
- 250 g mraženého hrášku
Postup
- Rozehřejte pánev a na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou průhledné.
- Přidejte červenou papriku a restujte dalších 5 minut.
- Do pánve přidejte rajčata, uzenou papriku a rýži a restujte, dokud se rýže neobalí v olivovém oleji.
- Přidejte vývar do rýžové směsi a nechte vařit.
- Snižte teplotu na středně nízkou, vařte odkryté bez míchání po dobu 10 minut, nebo dokud se vývar nevstřebá.
- K rýži přidejte krevety, kolečka kalamárů, pangase, mušle a hrášek a přikryjte poklicí.
- Vařte dalších 10–20 minut, nebo dokud se mušle a kalamáry neuvaří a krevety nezískají oranžovorůžovou barvu.
- Lehce dochutíme solí a černým pepřem.
Jestli patříte mezi milovníky plodů moře, musíte zkusit i tyto dokonalé česnekové krevety. Rovnou si je připravte na kvalitním kontaktním grilu. Vychutnejte si je zdravě a rychle, díky naší recenzi.
Na co si dát při přípravě paelly s mořskými plody pozor?
Čerstvost mořských plodů: Zkontrolujte, zda jsou mořské plody čerstvé a kvalitní. Používejte čerstvé mořské plody, jako jsou krevety, mušle nebo chobotnice.
Správná doba vaření: Každý mořský pod se vaří různě dlouhou dobu, například krevety se vaří rychle, zatímco mušle potřebují delší dobu k tomu, aby byly hotové. Proto přidávejte jednotlivé druhy postupně, dle potřebné doby vaření.
Správné skladování: Pokud používáte zmrazené mořské plody, je důležité je správně skladovat. Sledujte pokyny na obalu týkající se skladování a použijte je co nejdříve po rozmrazení. Dbejte také na to, aby nebyly předvařené mořské plody skladovány příliš dlouho.