Výborné recepty na paellu s plody moře třikrát jinak! Nenechte si ujít všechny naše varianty

Připravte si s námi recepty na tradiční paellu s mořskými plody.

Nikdy jste neochutnali nic, co by více připomínalo slunné Španělsko!

Na co si dát při přípravě této španělské dobroty pozor? To se dozvíte na konci článku!

Tradiční paella s mořskými plody

Tento působivý španělský recept na tradiční rýžový pokrm s mořskými potvorami, jako jsou krevety, losos a mušle je ideální pro speciální příležitosti. Ke slavnostním příležitostem se hodí i tyto recepty s mořskými plody, vyzkoušejte je na 5 různých způsobů.

Co budeme potřebovat

  • 20-24 syrových krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g lososa (nakrájeného na kousky)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 500 g rýže
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • špetka šafránu
  • 200 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 500 g mušlí
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mražených baby fazolí
  • hrst petrželových listů

Na vývar

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená nahrubo)
  • 200 g plechovky nakrájených rajčat
  • 6 stroužků česneku
  • 1 kostka kuřecího vývaru
  • 1 badyán

Postup

  • Krevety očistěte, skořápky a hlavy si ponechte a vraťte krevety do lednice.
  • Pro přípravu vývaru rozehřejte olej ve velké pánvi na středně vysokou teplotu a přidejte cibuli, rajčata, česnek a vyhrazené skořápky a hlavy krevet.
  • Vařte 3–4 minuty, poté zalijte 2 litry vody a přidejte kostkový vývar a badyán.
  • Přiveďte k varu a poté vařte 30 minut.
  • Nechte mírně vychladnout a poté po dávkách šlehejte v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  • Přeceďte přes jemné síto.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej. Opékejte lososa několik minut z každé strany, poté vyjměte a dejte stranou.
  • Přidejte cibuli a opékejte 4-5 minut, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte rýži a vařte 30 sekund.
  • Přidejte česnek, papriku, kajenský pepř a šafrán, vařte dalších 30 sekund, poté vmíchejte rajčata a 1,5 litru rybího vývaru.
  • Přiveďte k varu, poté ztlumte a za stálého míchání vařte asi 10 minut.
  • Vraťte lososa do pánve s krevetami, mušlemi, hráškem a fazolemi.
  • Pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a vařte na mírnou teplotu dalších 10–15 minut, dokud se mušle neotevřou a krevety nejsou propečené.
  • Před podáváním posypte petrželkou.
Hrnec plný tradiční paella s mořskými plody.
Zdroj: iamafoodblog.com

Kuřecí paella s mořskými plody a chorizem

Pikantní chorizo, kuře a tři druhy mořských plodů – krevety, mušle a srdcovky se snoubí s rýží a šafránem v tento recept na prvotřídní španělskou paellu. A ze Španělská se můžete přesunout rovnou k sousedům, uvařte si toto tradiční italské rizoto.

Co budeme potřebovat

  • 150 g choriza
  • 1 malá cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g konzervovaných rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 šálek rýže
  • Špetka šafránu
  • 720 ml vody
  • Sůl
  • Černý pepř
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • 500 g krevet
  • 30 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 250g mušlí
  • 250 g srdcovek
  • 300 g nakrájeného vařeného kuřete
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 jarní cibulka

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • V pánvi vařte chorizo na mírnou teplotu, dokud nezhnědne asi 4 minuty.
  • Přidejte cibuli a česnek a vařte za stálého míchání, dokud nezměknou a nezačnou hnědnout, 8 minut.
  • Vmíchejte rajčata, rýži, šafrán a vodu.
  • Dochuťte solí a pepřem a zvyšte teplotu a přiveďte k varu.
  • Přikryjte a vařte na mírnou teplotu bez míchání, dokud není rýže al dente a tekutina se nevstřebá, asi 15 minut.
  • Ve velké pánvi rozehřejte 301 ml olivového oleje, dokud se nezačne třpytit.
  • Krevety osolte a opepřete, přidejte je na pánev a vařte na vysoké teplotě, jednou otočte, dokud nebudou růžové a propečené, asi 3 minuty
  • Pomocí děrované lžíce přendejte krevety k rýži.
  • Vymažte pánev trochou oleje. Zalijte vínem a citronovou šťávou. Přidejte mušle a srdcovky, přikryjte a vařte, dokud se mušle neotevřou, asi 3 minuty.
  • Přidejte mušle a srdcovky a tekutinu, kterou pustí na rýži.
  • Uvařené kuře vmícháme do rýže. Přikryjte a pečte v troubě asi 5 minut, dokud se paella neprohřeje.
  • Ozdobte petrželkou a jarní cibulkou, pokapejte lžící olivového oleje a podávejte.
Krásně šafránově zbarvená paella s kuřecím masem, klobásou a mořskými plody.
Zdroj: iamafoodblog.com

Paella s mixem mořských potvor

Mnozí věří, že recept na paellu s mořskými plody vznikl téměř náhodou. Po královských hostinách sluhové španělských králů míchali zbytky ve velkých hrncích a odnášeli si je domů. Název paella pochází z arabského slova „baqiyah“ pro zbytky. Existuje tolik verzí paelly, kolik je kuchařů. Tady je ten náš.

Co budeme potřebovat

  • 30 ml olivového oleje
  • 1 velká červená paprika
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 litr rybího nebo kuřecího vývaru
  • 800 g krevet
  • 250 g slávek
  • 500 g pangase
  • 250 g kroužků kalamárů
  • 500 g rýže
  • 2 rajčata (oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostičky)
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • 250 g mraženého hrášku

Postup

  • Rozehřejte pánev a na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nebudou průhledné.
  • Přidejte červenou papriku a restujte dalších 5 minut.
  • Do pánve přidejte rajčata, uzenou papriku a rýži a restujte, dokud se rýže neobalí v olivovém oleji.
  • Přidejte vývar do rýžové směsi a nechte vařit.
  • Snižte teplotu na středně nízkou, vařte odkryté bez míchání po dobu 10 minut, nebo dokud se vývar nevstřebá.
  • K rýži přidejte krevety, kolečka kalamárů, pangase, mušle a hrášek a přikryjte poklicí.
  • Vařte dalších 10–20 minut, nebo dokud se mušle a kalamáry neuvaří a krevety nezískají oranžovorůžovou barvu.
  • Lehce dochutíme solí a černým pepřem.

Jestli patříte mezi milovníky plodů moře, musíte zkusit i tyto dokonalé česnekové krevety. Rovnou si je připravte na kvalitním kontaktním grilu. Vychutnejte si je zdravě a rychle, díky naší recenzi.

Zapékací pánev plná lahodné paelly s mixem mořských potvor.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Na co si dát při přípravě paelly s mořskými plody pozor?

Čerstvost mořských plodů: Zkontrolujte, zda jsou mořské plody čerstvé a kvalitní. Používejte čerstvé mořské plody, jako jsou krevety, mušle nebo chobotnice.

Správná doba vaření: Každý mořský pod se vaří různě dlouhou dobu, například krevety se vaří rychle, zatímco mušle potřebují delší dobu k tomu, aby byly hotové. Proto přidávejte jednotlivé druhy postupně, dle potřebné doby vaření.

Správné skladování: Pokud používáte zmrazené mořské plody, je důležité je správně skladovat. Sledujte pokyny na obalu týkající se skladování a použijte je co nejdříve po rozmrazení. Dbejte také na to, aby nebyly předvařené mořské plody skladovány příliš dlouho.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X