Hledáte inspiraci, jak si zpříjemnit ranní vstávání?
Připravte si naše jedinečné recepty na jablečné lívance!
Vůně skořice vás hned probudí a zbytek rodiny vytáhne z postele!
Zkuste je!
Jablečné lívance se skořicovým máslem
Tyto nadýchané lívance s jablky jsou plné kyselých a sladkých jablek pro dokonalou snídani. Jak si ještě více zpříjemnit ráno? Připravte si k tomu ještě sladkou z ovesných vloček!
Co budeme potřebovat
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- 2 vejce
- 285 ml podmáslí
- 4 lžíce mléka
- 85 g rozpuštěného másla
- 2 malá jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nastrouhaná)
- 50 g sušených brusinek
- javorový sirup
- 85 g změklého másla
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 2 lžičky moučkového cukru
Postup
- Na výrobu skořicového másla smíchejte 85 g změklého másla, špetku soli, lžičku skořice a 2 lžičky moučkového cukru.
- Směs poté zabalte do potravinářské fólie, vytvarujte váleček a nechte vychladit.
- V míse smícháme mouku, sodu a špetku soli.
- Uprostřed udělejte důlek, do kterého postupně zašlehejte vejce, následně podmáslí, mléko a rozpuštěné máslo.
- Jakmile je směs hladká, vmícháme nastrouhaná jablka a brusinky.
- Na nepřilnavé pánvi rozpusťte trochu másla.
- Když je pánev horká, přidejte těsto.
- Vařte 2-3 minuty, dokud se neobjeví bublinky a spodek neztuhne a nezezlátne.
- Otočte a vařte ještě pár minut.
- Jablečné lívance přendejte na talíř, zakryjte pečícím papírem a udržujte v teple.
- Chcete-li lívance podávat, naskládejte je na talíř, navrch dejte pořádný kousek skořicového másla a pokapejte javorovým sirupem.
Krásné a symetrické lívance neuděláte bez kvalitní nepřilnavé pánve z oceli! Nejlepší je, že jsou na ní udělané výdutě, ze kterých budete vyndávat lívanec jeden jako druhý!

Lívance s karamelizovanými jablky
Lívance jsou vždy oblíbenou snídaní, ale sladký jablečný topping zařadí tyto krásky do jiné ligy. Jablka jsou prostě dokonalou surovinou, což dokládají i tyto recepty na jablečné dorty ve 4 dokonalých provedeních!
Co budeme potřebovat
- 3 velká vejce
- 300 g hladké mouky
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Na karamelizovaná jablka
- 50g másla
- moučkový cukr
- 3 oloupaná jablka (nakrájená)
- 100 ml vaječného likéru Advocaat (nebo jiný vaječný likér)
- lehce vyšlehaná hustá smetana
Postup
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mouku, cukr a mléko a ušlehejte do hladka. Těsto by mělo být dostatečně husté, aby pomalu padalo ze lžíce.
- Na pánvi rozehřejte na střední teplotu trochu slunečnicového oleje.
- Přidejte těsto a pečte lívance.
- Lívance můžete otočit, když bublinky vystoupí na povrch.
- Lívance otočte a vařte asi dvě minuty.
- Pro karamelizovaná jablka rozehřejte máslo v malém hrnci na střední teplotu. Pokud jsou vaše jablka hodně kyselá, přidejte do másla trochu moučkového cukru a vařte, dokud se cukr nerozpustí.
- Přidejte nakrájená jablka a za občasného míchání vařte do měkka a zlatavě hnědé barvy.
- Nalijte polovinu Advocaata a nechte probublat a zredukovat.
- Lívance podávejte přelité jablky, posypané moučkovým cukrem a zbývajícím Advocaatem s kopečkem šlehačky.
Vaječný likér si můžete vychutnat i ve speciálním nápoji známém jako Affogato! Stačí vám pouhé dvé ingredience! Jaké se dozvíte v našem článku o tomto lahodném italském nápoji.

Objevte podobné tipy
Zdravé jablečné lívance s ovesnými vločkami
Recept na lívance z jablek přímo z mixéru! Tyto nadýchané bezlepkové lívanečky jsou vyrobeny z ovesných vloček, jablečného pyré, nádechu javorového sirupu a skořice pro tu nejchutnější zdravou snídani ideální pro děti i dospělé. Ochutnejte i další sladké bezlepkové dobroty, jako jsou tyto palačinky bez lepku.
Co budeme potřebovat
- 180 g neslazeného jablečného pyré
- 2 vejce
- 60 ml neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 250 g mletých ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- ¼ lžičky nového koření
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
- kokosový olej
Postup
- Přidejte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší rychlost, dokud ingredience nebudou zcela hladké, asi 30 sekund až 1 minutu.
- Nechte těsto uležet v mixéru, zatímco zahříváte pánev.
- Pokud je těsto příliš husté, možná budete muset do mixéru přidat pár lžic mléka navíc.
- Lehce potřete pánev kokosovým olejem a zapněte na střední teplotu.
- Jakmile je pánev horká, přidejte těsto a každou placičku vařte 2–4 minuty, dokud se lehce nenafouknou a neuvidíte na okrajích několik bublinek.
- Obraťte koláče a pečte dozlatova.

Lívance z jablek a z hrníčku
Hrníčkový recept na jablečné lívance je jednoduchý a hotový raz, dva! Jestli hledáte další rychlé a chutné recepty, podívejte se na náš web, kde jsou jen ty nejlepší!
Ale pokud vám hrníčkové měření nesedí v závorce najdete klasickou gramáž.
Co budeme potřebovat
- 1 ½ šálku špaldové mouky (150 g)
- ½ šálku jablečného pyré (150 g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku mléka (125 ml)
- 1 lžíce javorového sirupu (15 ml)
Postup
- Smíchejte všechny ingredience dohromady a mixujte do hladka, dokud směs bude hustá.
- Po lžících přidejte těsto na středně rozehřátou vymaštěnou pánev.
- Když se vytvoří bublinky lívance obraťte.

Další tipy na recepty s jablky
Nikdy není příliš brzy začít více ve své kuchyni používat jablka! Mezi všemi těmi jablečnými koláči, jablečnými dorty, pečenými jablečnými ovesnými vločkami k snídani a dokonce i večeřemi inspirovanými jablky je v podstatě zločin nejíst na podzim jablko denně.
Zamilujte si všechny různé odrůdy jablek v lahodných receptech. Kde ale se všemi těmi jablky vůbec začít? Kdykoli máte po ruce tuny jablek, ihned byste měli přemýšlet o jablečném džemu, jablečném máslu a spoustě jablečného moštu.
Jablka také dodávají spoustu oblíbeným slaným jídlům, od japonského kari po indickou polévku Mulligatawny. Vepřové kotlety a jablka jsou nejlepšími přáteli, ale pokud potřebujete další důkaz, vyzkoušejte naše vepřové maso s jablky a ciderem.
Jablka také dodávají křupavost a sladkost různým salátů, zkuste náš křupavý salát s řepou a kousky jablek, sendvič s kuřecím masem, jablkem a salátem.
Potřebujete ještě více nápadů, co udělat s jablky? Vyzkoušejte naše jednoduché jablečné dezerty a lahodné recepty na jablečné hraběnčiny řezy. Opravdu už cítíte všechny podzimní chutě?