Jednoduché, ale chutné recepty na saláty z červené řepy! Vyzkoušejte všechny varianty

Ochutnejte lahodné recepty na salát z červené řepy na nekonečně mnoho způsobů!

Příprava je jednoduchá a nezabere skoro žádný čas.

Servírujte ho jako přílohu k masu, lehkou večeři nebo zdravou svačinu.

Salát z červené řepy s kozím sýrem a balsamicem

Tento recept na salát s řepou je skvělá příloha! Kozí sýr, jablka a rukola ho naplní nádhernou směsí textur a chutí.

Co budeme potřebovat

  • 4 až 5 střední řepy
  • Extra panenský olivový olej
  • 500 g zeleného salátu, rukoly nebo směsi
  • ½ šalotky (nakrájené na tenké plátky)
  • ½ zeleného jablka (nakrájeného na tenké plátky)
  • ¼ šálku pražených vlašských ořechů
  • 60 g kozího sýra
  • Microgreens (volitelné)
  • Balsamico
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Každou řepu zabalte do kousku alobalu a bohatě pokapejte olivovým olejem a špetkou soli a pepře.
  • Řepu položte na plech a pečte 40 až 90 minut, nebo dokud nezměkne. Doba bude záviset na velikosti a čerstvosti řepy.
  • Řepu vyjmeme z trouby, sejmeme alobal a necháme vychladnout.
  • Když jsou na dotek chladné, slupky oloupejte.
  • Nechte řepu vychladnout.
  • Řepu nakrájejte na kolečka.
  • Sestavte salát se zeleninou, šalotkou, jablky, červenou řepou, vlašskými ořechy, sýrem a microgreens, pokud používáte.
  • Pokapejte balzamikovým octem. Dochuťte mořskou solí a pepřem a podávejte.
Miska plná rukoly s červenou řepou a sýrem s ořechy.
Zdroj: simplyrecipes.com

Marocký řepný salát s červenou cibulí

Tento recept salát z červené řepy má dokonalý nádech exotiky. Ochutnejte, jak se salát dělá v Maroku!

Co budeme potřebovat

  • 5 středně velkých řep
  • 1 červená cibule (rozpůlená a nakrájená na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 60 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • 30 g čerstvých lístků máty
  • 30 g čerstvých listů koriandru

Postup

  • Ve velkém hrnci přiveďte tolik vody, aby se řepa celá ponořila.
  • Přidejte řepu a nechte vařit, dokud řepa nezměkne natolik, že ji lze propíchnout vidličkou, asi 35–40 minut.
  • Vyjměte z hrnce a nechte zcela vychladnout. Pod studenou vodou zbavte řepu slupky pomocí škrabky.
  • Řepu nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme stranou.
  • V malé misce smíchejte pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru, olivový olej, kmín a sůl. Dobře promíchejte a dejte stranou.
  • Do velké mísy přidejte červenou řepu, čerstvou mátu, čerstvý koriandr, nakrájenou cibuli a dresink a míchejte, dokud se vše nesmíchá.

Skvělým pomocníkem do každé kuchyně jsou tyto vakuovače, které jsme pro vás zrecenzovali. A proč jsou tak dobré? Můžete si s nimi jednoduše uložit, například přebytek uvařené červené řepy na později a nemusíte ji vyhazovat. Tudíž šetříte peníze, neplýtváte jídlem a šetříte životní porstředí!

Skleněná mísa plná lahodné řepy se sladkou cibulí.
Zdroj: starinfinitefood

Salát z pečené řepy s křenem

Červená řepa a křen jsou klasickou slovansko-židovskou kombinací a spolu fungují obzvlášť dobře, když se řepa upeče, aby zvýraznila její sladkost a křen, jako smetanová omáčka.

Co budeme potřebovat

Na řepu

  • 1 kg řepy (neoloupané)
  • 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř

Na křen

  • 100 ml crème fraîche (čerstvého sýra např. Lučina)
  • 30 g křenu

Na dresink

  • 1 lžíce čerstvé šťávy z 1 citronu
  • 1 lžíce mletého čerstvého estragonu
  • 1 lžíce mleté čerstvé pažitky
  • 1 malá šalotka (nasekaná)
  • 1lžička medu
  • 45 ml extra panenského olivového oleje
  • 115 g pistácií (opečené a nahrubo nasekané)

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Ve střední misce smíchejte řepu, 1 lžíci olivového oleje a podle chuti osolte a opepřete.
  • Zabalte řepu do alobalu a přendejte na pečicí plech do trouby.
  • Pečte, dokud řepa zcela nezměkne, asi 1 1/2 hodiny. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Když je řepa dostatečně vychladlá, oloupejte ji.
  • V malé misce smíchejte crème fraîche a křen. Dochutíme solí a pepřem.
  • V malé misce smíchejte citronovou šťávu, estragon, pažitku, šalotku a med. Za intenzivního míchání vidličkou pomalu zakápněte olivovým olejem. Dresink podle chuti dochuťte solí a pepřem.
  • Ve velké míse smíchejte řepu s dresinkem. Na dno servírovacího talíře naneste polovinu směsi crème fraîche.
  • Navrch položte červenou řepu a pokapejte zbylou směsí crème fraîche.
  • Posypte pistáciemi a podávejte.
Krémový čerstvý sýr skombinovaný s červenou řepou a opečenými pistáciemi.
Zdroj: seriouseats.com

Salát s pečenou červenou řepou a hruškou

Tento salát z pečené řepy má chuť z slaného feta sýru a balzamikového dresinku. Ochutnejte tuto harmonii chutí.

Co budeme potřebovat

  • 3 středně velké řepy (např. směs červené a zlaté řepy)
  • malá kapka olivového oleje na opékání řepy
  • 1 zralá hruška (nakrájená na plátky)
  • 60 g vlašských ořechů (opečených)
  • 60 g sýra feta (rozdrobeného)
  • Několik hrstí zeleného salátu
  • 100 g vařené quinoa
  • 1-2 lžíce ořechového oleje
  • Kapku balzamikového octa
  • Lžíci medu
  • Mořská sůl
  • černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Řepu opečte tak, že ji pokapete trochou olivového oleje, trochou soli a pepře a zabalíte do alobalu.
  • V závislosti na velikosti a čerstvosti vaší řepy by její pečení v troubě mělo trvat 40 minut až 1 hodinu. Po upečení ji dejte je stranou, aby vychladla.
  • Jakmile vychladnou oloupejte ji.
  • Nakrájejte na kostky a dejte je stranou, aby úplně vychladly.
  • Dejte všechny zbylé na salát na talíř.
  • Zakápněte dostatečným množstvím oleje z vlašských ořechů, trochou balzamikového octa, trochou medu a trochou soli a pepře.
Talíř plný lahodných čerstvých ingrediencí s hruškou a ořechy.
Zdroj: loveandlemons.com

Salát z červené řepy s jablkem

Jednoduchý a elegantní salát s pečenou řepou a jablky, vlašskými ořechy, sýrem feta a javorovým sirupem. Skvělé jídlo na váš sváteční stůl.

Co budeme potřebovat

  • 2 řepy (oloupané a nakrájené)
  • 1 jablko (nakrájené na kostky)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • vlašské ořechy (nahrubo nasekané)
  • sýr feta (rozdrobený)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce vinného octa

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Řepu lehce potřete olivovým olejem a pevně zabalte do hliníkové fólie a vložte na plech do předehřáté trouby.
  • Pečte do měkka, asi 1 hodinu. Vyndejte z trouby a nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Odstraňte slupku. Řepu nakrájejte na kostky.
  • V míse smíchejte řepu, nakrájené jablko a olivový olej.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle chuti.
  • Smíchejte Javorový sirup a vinný ocet, dokud se vše dobře nespojí.
  • Přendejte salát na talíř, posypte nasekanými vlašskými ořechy, rozdrobeným sýrem feta a trochou javorové zálivky.
Křupavé čerstvé jablko smíchané s řepou v salátu.
Zdroj: calmeats.com

Salát s červenou řepou a česnekovou majonézou

Tento česnekovo majonézový řepný salát s vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami je jednoduchý, ale překvapivě lahodný a je to perfektní příloha ke každému jídlu.

Co budeme potřebovat

  • 500 g řepy přibližně
  • 65 g nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce čerstvého kopru
  • sůl
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 125 ml majonézy
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 ½ lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžíce studené vody
  • černý pepř

Postup

  • Vložte řepu do hrnce a podlijte vodou, vařte 30 minut nebo do měkka.
  • Nechte zcela vychladnout, poté oloupejte a nastrouhejte na struhadle na zeleninu nebo v kuchyňském robotu.
  • Ve velké míse smíchejte nastrouhanou řepu, nasekané vlašské ořechy a bylinky.
  • V misce smíchejte majonézu, lisovaný česnek, bílý vinný ocet, dijonskou hořčici a vodu.
  • Česnekovou přidáme do salátu z řepy a dobře promícháme.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte posypané 1 lžičkou nasekaných vlašských ořechů a čerstvými bylinkami.
Krémová řepa obalená v majonéze s ořechy.
Zdroj: avocadopesto.com

Řepný salát s modrým sýrem

Tento jednoduchý salát ve východoevropském stylu se sladkou pečenou řepou marinovanou ve octu z červeného vína, aby byla chutnější, než se smíchá s jarní cibulkou, bylinkami a rozdrobenou Nivou.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg střední řepy
  • 60 ml hroznového oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 3 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 115 g modrého sýra (Niva)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • V menší zapékací misce potřeme řepu olejem a dochutíme solí a pepřem.
  • Zapékací mísu pevně přikryjte alobalem a pečte řepu asi 1 hodinu a 15 minut, dokud nezměkne.
  • Nechte vychladnout, poté řepu oloupejte a nakrájejte na klínky.
  • Ve velké míse rozšlehejte hroznový olej s citronovou šťávou, octem, cukrem a česnekem, dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte řepu, promíchejte, aby se obalila a nechte 30 minut stát při pokojové teplotě.
  • K řepě přidejte jarní cibulku, kopr a petržel a dobře promíchejte.
  • Přendejte řepu na talíře, posypte rozdrobenou nivou a podávejte.

Chybí vám v těchto receptech na salát z červené řepy maso? Připravte si naše další varianty například na saláty s kuřecím masem a těstovinami!

Kousky opečené řepy s modrým sýrem a koprem.
Zdroj: blythesblog.com

Pikantní salát z řepy s tahini

Tento izraelský recept na salát z červené řepy změní váš pohled na ni.

Co budeme potřebovat

  • 6 střední řep
  • 3 lžíce jablečného octa nebo šťávy z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • černý pepř
  • ½ lžičky cukru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 80 g nakrájené jarní cibule (nebo na tenké plátky nakrájené červené cibule)
  • 60 g tahini
  • 50 g nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Červenou řepu vložte je do velkého hrnce a zalijte velkým množstvím studené vody.
  • Přiveďte řepu k varu a vařte při střední teplotě zakrytou asi 45 minut, nebo dokud nebude měkká.
  • Červenou řepu sceďte. Oloupejte ji, jakmile dostatečně vychladne. Řepu nakrájejte na hrubé kostičky.
  • Vložte do středně velké misky.
  • V samostatné malé misce smíchejte ocet, olivový olej, sůl a pepř, cukr a kmín.
  • Přidejte na řepu, nejlépe dokud je ještě teplá. Do salátu vmícháme cibulku.
  • V případě potřeby ochutnejte a upravte koření.
  • Mísu zakryjte plastovou fólií a salát dejte do chladničky alespoň na hodinu.
  • Před servírováním, vyndejte salát a lžící přidejte tahini na každou porci.
  • Ozdobte petrželkou.
Modrý talíř po okraj naplněný červenou a zlatou řepou s tahini a sezamem.
Zdroj: heatherchristo.com

Můžeme jít řepu syrovou?

Řepa je známá především pro svůj jasně červený odstín. Mají zemitou chuť, která je často popisována jako lehce nasládlá až květinová.

Řepa má mnoho zdravotních výhod, ale její vaření může být časově náročné. Jedním z řešení je přidání syrové řepy do vašeho jídelníčku.

Vaření a pečení jsou některé z nejběžnějších způsobů úpravy řepy, ale může být také upravena v páře, nakládaná nebo upečená v mikrovlnné troubě.

Ale nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak jíst řepu je zasyrova.

Syrová řepa poskytuje největší nutriční přínos, protože po uvaření ztrácí koncentraci antioxidantů.

Všechny části čerstvé řepy lze konzumovat syrové. Patří sem listy a stonky, které se obvykle vyhazují. Hlavní částí řepy, která se konzumuje syrová, je cibule. I její slupka je jedlá, takže si můžete vybrat, zda ji budete jíst nebo loupat.

Tudíž všechny tyto recepty s vařenou červenou řepou si můžete připravit i zasyrova.

Zdravotní přínosy syrové řepy

  • Šťáva ze syrové řepy může pomoci zlepšit krevní tlak
  • Řepný džus může pomoci zvýšit sportovní vytrvalost
  • Řepný džus může pomoci s regenerací svalů
  • Syrová řepa je spojena s nižším výskytem rakoviny

Varování
Zatímco syrová řepa má mnoho výhod, lidé se sklonem k ledvinovým kamenům by ji měli jíst s mírou. Je to proto, že řepa má vysoký obsah oxalátů, které mohou přispívat k ledvinovým kamenům.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X