Vynikající recepty na panenku zabalenou ve slanině 7x jinak. Jakou variantu si vyberete?

Panenka je nejchutnější kus vepřového masa.

A vy ji můžete ještě o level povýšit!

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na vepřovou panenku ve slanině, které si zamilujete.

Ať už si ji připravíte pečenou či uzenou, plněnou nebo glazovanou, vždy to bude delikatesa, na kterou jen tak nezapomenete.

Tak dost řečí a pojďme na to!

Vepřová panenka ve slanině s meruňkovo-hořčičným glazé

Šťavnatá panenka ochucená cajunským kořením, obalená v křupavé slanině a glazovaná směsí meruňkového džemu a hrubozrnné hořčice. Už se vám sbíhají sliny? Tak si s námi pojďte tuto sladko-slanou dokonalost připravit!

Co budete potřebovat

  • 700 g vepřové panenky
  • 1 lžíce cajunského koření
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 6 proužků slaniny
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

Postup

  • Vepřovou panenku utřete se směsí cajunského koření a třtinového cukru a obalte ve slanině.
  • Na středním plameni rozehřejte pánev vhodnou do trouby, přidejte vepřovou panenku zabalenou ve slanině a opékejte, dokud ze všech stran nezezlátne, asi 10–15 minut.
  • Přeneste pánev do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud vepřové maso nedosáhne 60 °C, asi 10–15 minut.
  • Na konci potřete maso směsí meruňkového džemu a hořčice a poté nechte zakryté 5 minut odpočinout.
  • Nechte si chutnat!
Panenka ochucená cajunským kořením, obalená v křupavé slanině a glazovaná směsí meruňkového džemu a hrubozrnné hořčice v pánvi.
www.closetcooking.com

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na vepřovou panenku. Máme pro vás spoustu neotřelých variant.

Panenka obalená ve slanině s brusinkovou omáčkou

Delikátní sváteční pokrm, který si užijí všichni vaši hosté! Vepřová panenka ve slanině servírovaná s domácí brusinkovou omáčkou se stane skvělým doplňkem každého svátečního stolu.

Co budete potřebovat

  • 700 g vepřové panenky
  • 8–9 plátků slaniny
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Na brusinkovou omáčku:

  • 4 šálky brusinek
  • 1/2 šálku konzervovaných kousků ananasu
  • 2 lžíce ananasové šťávy z konzervy
  • 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na malé kousky
  • 2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžička citronové kůry
  • pro dodatečnou sladkost 6 datlí namočených v horké vodě (volitelně)

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Panenku pokapejte olivovým olejem a rovnoměrně ochuťte solí a pepřem.
  • Každý plátek slaniny omotejte kolem vepřové panenky, dokud nebude hřbet zcela zakrytý.
  • 8-9 plátků by na to mělo bez problémů stačit.
  • Vepřové maso dejte do lehce vymazaného pekáče a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte 20 minut nebo dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 68° C.
  • Během pečení nezapomeňte panenku jednou až dvakrát potřít výpekem z pekáče.
  • Na poslední asi 2 minuty pečení změňte nastavení trouby na funkci gril, aby byla slanina křupavá.
  • Vyjměte panenku z trouby, přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
  • Nakrájejte a polijte domácí brusinkovou omáčkou.
  • Brusinkovou omáčku si připravíte tak, že datle namočíte na 10 minut do horké vody.
  • Oloupejte vrchní vrstvu datlí a vnitřky rozmačkejte v misce do hladka.
  • Jakmile to uděláte se všemi datlemi, mělo byste mít konzistenci podobnou pastě. (Tento krok je volitelný. Pokud nepřidáte datle, omáčka bude kyselá s trochou sladkosti z ananasové šťávy).
  • Dejte hrnec na střední plamen a vložte dovnitř brusinky, vodu, citronovou kůru, nakrájená jablka, ananas, pomerančovou a ananasovou šťávu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl.
  • Přiveďte k varu na středním až vysokém ohni.
  • Směs nechte vařit 7 minut, nebo dokud brusinky nezačnou pukat a praskat.
  • Jak se směs zahřívá, všechny ingredience se svaří a zhoustnou do lahodné omáčky.
  • Přilijte čerstvou citronovou šťávu.
  • Dobrou chuť!
Panenka ve slanině servírovaná s domácí brusinkovou omáčkou na talíři s vedle položeným nožem.
www.healthylittlepeach.com

Máme pro vás i skvělé recepty na zavařování brusinek! Poradíme vám, jak si je zavařit v myčce či troubě, nebo jak připravit ten nejlepší džem.

Vepřová panenka plněná žampiony a špenátem ve smetanové omáčce z kozího sýra

Šťavnatá vepřová panenka obalená v křupavé slanině, plněná chutnou směsí žampionů a špenátu, podávaná s krémovou omáčkou z kozího sýra a dijonské hořčice je naprostou lahůdkou, kterou prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na náplň:

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 340 g žampionů, nahrubo nakrájených
  • 2 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 lžička tymiánu, nasekaného
  • sůl a pepř na dochucení
  • 280 g špenátu, nahrubo nakrájeného

Na panenku:   

  • 500 g vepřové panenky, zbavené tuku
  • 12 proužků slaniny

Na omáčku:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku mléka
  • 170 g kozího sýra, rozdrobeného
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Nejprve si připravte náplň.
  • Rozpusťte máslo a rozehřejte olej na pánvi na středně vysokém plameni.
  • Přidejte cibuli a žampiony a restujte, dokud žampiony nepustí tekutinu a tekutina se neodpaří, asi 10-15 minut.
  • Poté přidejte česnek a tymián, restujte do rozvonění, asi minutu a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Přidejte špenát, nechte zvadnout a vodu uvolněnou ze špenátu použijte k odglazování pánve.
  • Vařte, dokud se voda ze špenátu neodpaří, asi 3–5 minut.
  • Dejte pánev stranou.
  • Panenku podélně rozřízněte téměř celou, ponechte asi 1 cm.
  • Otevřete ji jako knihu a roztlučte kuchyňskou paličkou, dokud nebude rovnoměrně tenká, asi 1 cm.
  • Rozložte náplň na panenku a ponechte cca centrimetr volný kolem okrajů.
  • Panenku podélně srolujte.
  • Slaninu rozložte na pečicí papír tak, aby se okraje trochu překrývaly, položte na ni srolovanou panenku a pomocí pečícího papíru slaninu snadno srolujte kolem panenky.
  • Umístěte panenku na mřížku na plech švem dolů a pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud nedosáhne 63-71 °C v závislosti na tom, jak moc ji chcete mít propečenou, asi 40 minut.
  • Pokud slanina není dokonale křupavá, pečte ještě několik minut, dokud nebude.
  • Vyjměte z trouby, zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout.
  • Mezitím rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni, dokud nezpění, vmíchejte mouku a opékejte do světle zlatohnědé barvy.
  • Poté přidejte mléko a vařte, dokud směs nezhoustne.
  • Přidejte kozí sýr a vařte, dokud se nerozpustí.
  • Vmíchejte citronovou šťávu, hořčici a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Nakrájenou panenku servírujte s omáčkou.
Vepřová panenka obalená v křupavé slanině, plněná chutnou směsí žampionů a špenátu, podávaná s krémovou omáčkou z kozího sýra a dijonské hořčice na talíři.
www.closetcooking.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Uzená panenka plněná nivou a jablečným pyré

Zkuste vepřovou panenku naplnit nivou a jablečným pyré, zabalit do slaniny a vyudit na grilu do naprosté dokonalosti. Hit letošních grilovaček!

Co budete potřebovat

  • 550 g vepřové panenky
  • 140 g slaniny
  • 5 lžic jablečného pyré
  • 60 g nivy
  • 3 lžíce BBQ koření

Postup

  • Z panenky odřízněte všechny stříbřité blány.
  • Položte panenku naplocho na prkénko a držte ji jednou rukou.
  • Druhou rukou nožem vytvořte kapsu po celé délce panenky, ale zastavte se 1 cm od každého konce.
  • Kapsu naplňte nivou a jablečným pyré.
  • BBQ koření naneste rovnoměrně na všechny strany masa.
  • Dejte pozor, abyste náplň nevylili.
  • Kolem masa omotejte slaninu a svažte kuchyňským provázkem.
  • Rozpalte svůj gril, připravte ho na nepřímý ohřev a nechte jej běžet na 130 °C.
  • Přidejte několik kousků dřeva na uzení.
  • Panenku jemně položte na gril na nepřímý ohřev a ujistěte se, že otvor kapsy směřuje nahoru.
  • Uďte asi 1 hodinu, dokud vnitřní teplota panenky nedosáhne 62-65 ° C.
  • Poté ji přesuňte na přímý ohřev a grilujte 1 minutu z každé straně.
  • Přeneste na prkénko a nechte 5 minut odpočinout.
  • Nakrájejte a podávejte.
Plněná uzená panenka servírovaná na talíři s nádivkou, okurkou a čerstvou pažitkou.
www.hankstruebbq.com

Vepřová panenka pečená ve slanině s pepřovou omáčkou

Panenka s čerstvou šalvějí zabalená v křupavé slanině a servírovaná s pepřovou omáčkou je jistota, které nikdo neodolá. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 320 g vepřové panenky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • rostlinný olej
  • 6 lístků šalvěje
  • 4 plátky slaniny
  • 1 kuliček zeleného pepře (ze sklenice)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 250 g brokolice
  • 150 g tagliatelle
  • 10 g másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Vepřové maso omyjte, osušte, odřízněte tuk a šlachy, osolte, opepřete a opečte ze všech stran na rozpálené pánvi s olejem.
  • Vyjměte, zakryjte lístky šalvěje a zabalte slaninou.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud nebude panenka hotová.
  • Do hrnce vložte kuličky zeleného pepře a zalijte smetanou.
  • Vařte asi 10 minut na středním plameni.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Růžičky brokolice propláchněte, nakrájejte a blanšírujte asi 7 minut ve vroucí osolené vodě.
  • Sceďte, propláchněte ve studené vodě a nechte zcela okapat.
  • Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě do al dente.
  • Panenku vyjměte z trouby, nechte krátce odpočinout a nakrájejte na plátky.
  • V jiné pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm opečte brokolici.
  • Scezené těstoviny a panenku dejte na talíře, ozdobte brokolicí a podávejte přelité omáčkou.
Panenka s čerstvou šalvějí zabalená v křupavé slanině a servírovaná s pepřovou omáčkou, brokolicí a těstovinami na talíři.
www.eatsmarter.com

A co třeba recepty na hovězí na pepři, které ocení i ti největší gurmáni? Vyzkoušejte variantu s trhaným masem, asijskou restovanou směs i kvalitní steaky.

Panenka ve slanině s medovými zelenými fazolkami

Tak tohle je naprostá delikatesa! Pečená vepřová panenka obalená ve slanině a podávaná se zelenými fazolkami s medem a opečenými mandlemi. Může být něco lepšího?

Co budete potřebovat

  • ¼ šálku třešňového džemu
  • 1 lžička červeného vinného octa
  • 500 g vepřové panenky
  • 10 plátků slaniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 230 g zelených fazolek, podle potřeby oříznutých
  • ¼ šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce medu
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ šálku nakrájených mandlí, opečených

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Vyložte pečící plech alobalem.
  • Na alobal položte mřížku a dejte stranou.
  • V malé misce smíchejte třešňový džem a ocet; dejte stranou.
  • Odřízněte tuk z panenky.
  • Položte plátky slaniny vedle sebe na pracovní plochu tak, aby se mírně překrývaly.
  • Panenku položte křížem na slaninu a srolujte, slaninu omotejte kolem panenky.
  • Umístěte panenku na mřížku na plechu tak, aby švy slaniny byly položeny směrem dolů.
  • Peče 20 minut.
  • Vršek panenky potřete směsí třešňového džemu a octa.
  • Pečte dalších 5 až 10 minut nebo dokud nebude slanina křupavá a teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu panenky neukáže 63 stupňů Celsia.
  • Vyjměte z trouby a nechte 3 minuty odstát.
  • Mezitím ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni.
  • Přidejte zelené fazolky.
  • Opékejte a míchejte 3 až 5 minut nebo jen do křupava.
  • Přidejte vývar, med a sůl.
  • Vařte a míchejte ještě asi 3 minuty nebo dokud se tekutina téměř neodpaří.
  • Vmíchejte mandle.
  • Panenku nakrájejte a podávejte se zelenými fazolkami.

 

Vepřová panenka obalená ve slanině a podávaná se zelenými fazolkami s medem a opečenými mandlemi na talíři s vidličkou.
www.eatingwell.com

Vepřová panenka plněná pestem, špenátem a sýrem

Naplňte svoji panenku luxusní směsí bazalkového pesta, parmazánu a baby špenátu, zabalte ji do slaniny, orestujte a upečte v troubě. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 10 proužků slaniny
  • 500 g vepřové panenky
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/3 šálku bazalkového pesta
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • 1 šálek čerstvého baby špenátu

Postup

  • Předehřejte troubu na 220° C.
  • Proužky slaniny podélně rozložte na alobal o rozměrech 38 x 25 x 2,5 cm tak, aby se mírně překrývaly.
  • Panenku podélně nařízněte středem a ponechte si asi centimetr od spodu.
  • Panenku otevřete jako knihu a naklepejte ji paličkou na tloušťku cca centimetr.
  • Na střed slaniny položte kolmo panenku.
  • Panenku posypte pepřem.
  • Potřete pestem a na pesto nasypte sýr a položte baby špenát.
  • Panenku zavřete a obalte ji slaninou.
  • Svažte kuchyňským provázkem v cca 7 cm intervalech.
  • Konce zajistěte párátky.
  • Opečte panenku na pánvi ze všech stran, asi 8 minut.
  • Dejte ji do pekáče a pečte, dokud teploměr vložený do středu masa neukáže 63° C, 17-20 minut.
  • Odstraňte provázek a párátka a před krájením nechte 5 minut odstát.
  • Užijte si to!
Nakrájená plněná panenka s hrachovými lusky na prkýnku s nožem.
www.tasteofhome.com

Máte rádi zajímavé chuťové kombinace? Milujete šťavnatou chuť masa? Vyzkoušejte naše osvědčené i nevšední recepty na masové rolády!

A jak vám naše dnešní recepty na vepřovou panenku ve slanině chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X