Není nad lahodné hovězí maso!
My jsme si pro vás tentokrát připravili 5 delikátních receptů na hovězí na pepři, které ocení i ti největší gurmáni.
Oslňte svou rodinu i hosty!
Vyzkoušejte variantu s trhaným masem, asijskou restovanou směs i kvalitní steaky.
Vietnamský hovězí guláš se zeleným pepřem
Lehce pikantní omáčka s křehkými hovězími kostkami, bramborami, mrkví a čerstvým zeleným pepřem nejlépe chutná s křupavým chlebem. Její příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník!
Co budete potřebovat
Na hovězí maso:
- 700 g hovězí kližky, nakrájené na kostky asi 4 cm tlusté
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička olivového oleje (plus něco navíc)
- černý pepř
Další ingredience:
- 1 malá cibule, nakrájená na měsíčky
- 3 šalotky, nakrájené na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 30 g kuliček zeleného pepře
- 2 lžičky hladké mouky
- 3/4 lžičky rajčatového protlaku
- 2 šálky čerstvé kokosové šťávy
- 1 šálek vody
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky soli (nebo více podle chuti)
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na 4 cm silné kostky a smíchejte s 1/2 lžičky soli, 1 lžičkou sójové omáčky, 1 lžičkou olivového oleje a černým pepřem.
- Dejte stranou.
- Pokud máte čas, můžete maso marinovat 1-2 hodiny.
- Cibuli nakrájejte na měsíčky, šalotku na plátky a česnek rozlisujte.
- Pomocí hmoždíře také lehce rozdrťte 1 lžičku zeleného pepře (nebo nahrubo nasekejte nožem).
- Do hrnce se silným dnem na středním až středně vysokém plameni přidejte olivový olej.
- Jakmile je olej rozpálený, přidejte kostky hovězího masa a opékejte dohněda.
- Přendejte do misky.
- Snižte plamen na střední.
- Do hrnce přidejte kolečka cibule a restujte, dokud se cibule nerozvoní.
- Přidejte šalotku, česnek a drcený zelený pepř a krátce orestujte, dokud se vše nerozvoní.
- Přidejte kostky hovězího masa zpět spolu se 2 lžičkami mouky a dobře promíchejte.
- Poté přidejte rajčatový protlak a opět dobře promíchejte.
- Přidejte kokosovou šťávu a vodu a jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na mírný var.
- Přidejte 1/2 lžičky soli a bobkové listy.
- Na hrnec nasaďte poklici, ale nechte ho částečně odkryté.
- Zvolna duste, dokud nebude maso téměř měkké.
- Přidejte do hrnce mrkev a brambory a vařte, dokud maso, brambory a mrkev nezměknou podle vašich představ.
- Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
- Můžete také upravit konzistenci omáčky přidáním vody (pro zředění) nebo mouky (pro zahuštění).
- Přeneste do servírovacích misek a ozdobte čerstvým zeleným pepřem (volitelně).
- Podávejte horké s vaším oblíbeným křupavým chlebem.

Zelený pepř, jemný i výrazný zároveň. V jakých pokrmech se vyplatí ho použít? V čem se jeho zpracování liší od ostatních druhů pepře? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o zeleném pepři!
Hovězí steaky s krémovou pepřovou omáčkou
Luxusní a zároveň jednoduchý recept, kterým oslníte svou drahou polovičku! Kdo by odolal kvalitnímu hovězímu steaku, navíc přelitému lahodnou krémovou omáčkou s černým pepřem a brandy. Mňam!
Co budete potřebovat
- 4 kvalitní steaky (každý o hmotnosti cca 200 – 500 g
- sůl
- 2 lžíce extra panenského olivového nebo řepkového oleje
- 3 lžíce kuliček černého pepře, rozdrcené
- 1/4 šálku jemně nakrájené šalotky nebo cibule
- 1/4 šálku koňaku nebo brandy
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 šálku jemně nasekané petrželky
Postup
- Steaky z obou stran bohatě osolte a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, asi 30 minut.
- Ve velké litinové pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni.
- Když se z oleje začne kouřit, sundejte pánev z ohně.
- Steaky osušte papírovými utěrkami (steaky se lépe opečou, když je nejprve osušíte) a vložte na rozpálenou pánev.
- Vraťte pánev na oheň a stáhněte plamen na středně vysoký.
- Steaky opékejte, aniž byste s nimi hýbali, alespoň 4 minuty.
- Pokuste se zvednout steak kleštěmi a otočte jej.
- Snižte plamen na střední.
- Pokud se steak přilepí na pánev, nechte ho na této straně ještě minutu nebo dvě opékat.
- Pokud chcete mít maso rare, vnitřek by měl mít teplotu 48 °C, pokud medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
- Jakmile je steak propečený podle vašich představ, dejte maso na plech a posypte ho velkou porcí drceného černého pepře z obou stran.
- Zakryjte maso alobalem a nechte ho odpočinout, zatímco budete připravovat omáčku.
- Přidejte šalotku do pánve a restujte 2 minuty.
- Přilijte brandy a odglazujte pánev tím, že seškrábnete dno pánve vařečkou, aby se uvolnily všechny zhnědlé kousky.
- Jakmile se brandy téměř vaří, přidejte hovězí vývar a stáhněte trochu plamen.
- Omáčku vařte asi 4 až 5 minut.
- Přilijte smetanu a znovu povařte.
- Vypněte sporák a přidejte petrželku a případný zbývající černý pepř (ne více než 1 polévkovou lžíci, zbytek by měl být již použit na pepření steaků).
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Steaky přelijte omáčkou a ihned podávejte.

Možná se vám budou naše recenze ocelových pánví. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Trhané hovězí s pepřem na červeném víně
Připravte si toto dokonalé trhané hovězí maso s červeným vínem a černým pepřem! Je to lahůdka a stačí vám na to pouze zapékací miska a trouba.
Co budete potřebovat
- 500 – 700 hovězí kližky s kostí
- 1 – 2 lžičky drceného černého pepře
- štědrá špetka mořské soli
- 4 – 5 oloupaných stroužků česneku
- 4 – 5 snítek rozmarýnu
- 1/2 láhve suchého červeného vína
Postup
- Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia.
- Dejte hovězí kližku do zapékací misky, která je tak akorát velká, aby se do ní maso vešlo.
- Posypte česnekem a rozmarýnem, osolte, opepřete a zalijte červeným vínem.
- Zapékací mísu přikryjte a vložte do trouby na 7-10 hodin.
- Když maso vytáhnete z trouby, při sebemenším dotyku vidličky se rozpadne.
- Podávejte se zelenou zeleninou a dýní.
- Dobrou chuť!

Hovězí maso s černým pepřem
Hei Jiao Niu Liu je rychlý a snadný restovaný pokrm z hovězího masa, cibule a papriky ochucený ústřicovou omáčkou a spoustou černého pepře. Jedná se o čínskou klasiku luxusní chuti!
Co budete potřebovat
- 2 lžičky celého černého pepře
- 350 g hovězí svíčkové, nakrájené na 2 cm kostky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička praženého sezamového oleje
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 malá cibule, nakrájená na centimetrové kousky
- 50 g červené papriky
- 50 g zelené papriky
- 2 velké stroužky česneku, nasekané
Postup
- Kuličky černého pepře dejte do hmoždíře a nahrubo je rozdrťte.
- Pokud nemáte hmoždíř, vložte kuličky pepře do mrazícího sáčku a pomocí válečku je rozdrťte.
- V misce prošlehejte ústřicovou omáčku, rýžové víno, sójovou omáčku, sezamový olej a většinu černého pepře (trochu si odložte na ozdobu).
- Přidejte bramborový škrob a míchejte, dokud ve směsi nezůstanou žádné hrudky.
- Vmíchejte hovězí maso, aby se rovnoměrně obalilo a nechte ho marinovat, zatímco budete připravovat zeleninu.
- Rozehřejte pánev na středně vysokém plameni, dokud nebude horká.
- Přidejte rostlinný olej a poté pomocí kleští přidejte hovězí maso v jedné vrstvě.
- Snažte se nechat v misce co nejvíce marinády.
- Maso restujte na jedné straně dozlatova a poté otočte každý kus a opékejte druhou stranu, dokud nezhnědne.
- Do pánve přidejte cibuli, papriku a česnek a zvyšte teplotu.
- Za stálého míchání restujte.
- Když cibule zesklovatí, přidejte zbývající marinádu a vše promíchejte, dokud nebude maso lesklé a rovnoměrně potažené omáčkou.
- Podávejte s rýží a ozdobte zbylým černým pepřem (podle chuti).

Steaky s omáčkou ze zeleného pepře s bramborami
V této lahodné interpretaci francouzského pokrmu „steak au poivre“ používáme zelený pepř, který je úžasně jemný. S hrubozrnnou hořčicí, máslem a smetanou je součástí neuvěřitelně chutné omáčky, která skvěle doplňuje luxusní hovězí steaky.
Co budete potřebovat
- 2 flank steaky
- 230 g malých brambor
- 230 g špenátu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce silného hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Vyjměte steaky z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
- Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka.
- Česnek oloupejte a nasekejte.
- Dejte brambory na plech.
- Pokapejte je olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a pořádně promíchejte.
- Uspořádejte brambory v jedné rovnoměrné vrstvě a pečte 13 až 15 minut, nebo dokud nezhnědnou a nezměknou.
- Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Zatímco se brambory pečou, ve velké pánvi (pokud máte nepřilnavou) zahřejte 2 lžičky olivového oleje na středně vysokém plameni.
- Přidejte špenát.
- Vařte za častého míchání 2 až 3 minuty nebo do zvadnutí.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Když špenát dostatečně vychladne, přendejte ho na pracovní plochu a nasekejte nadrobno.
- Přendejte do misky a dejte stranou.
- Osušte steaky papírovými utěrkami a dochuťte solí a pepřem z obou stran.
- V pánvi zahřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Přidejte steaky.
- Opékejte 3 až 4 minuty z každé strany, nebo se nepropečou na požadovaný stupeň propečení.
- Přendejte na talíř a nechte alespoň 5 minut odpočívat, přičemž v pánvi ponechte všechny opečené kousky.
- Zatímco steaky odpočívají, rozehřejte pánev.
- Přidejte ¼ šálku vody.
- Vmíchejte hovězí vývar, zelený pepř, , hořčici, polovinu másla a polovinu smetany.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vařte za častého míchání 2 až 3 minuty.
- Přendejte do misky a odložte na teplé místo.
- Ve stejné pánvi, kterou jste použili k přípravě omáčky, zahřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Přidejte česnek.
- Restujte za častého míchání 1 až 2 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte nakrájený špenát a zbývající smetanu.
- Vařte za častého míchání 1 až 2 minuty.
- Přidejte zbývající máslo.
- Vařte za častého míchání 30 sekund až 1 minutu.
- Vypněte sporák a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Steaky, opečené brambory a krémový špenát rozdělte na 2 talíře.
- Přelijte omáčkou.
- Užijte si to!

Máme pro vás i další recepty na flank steak 5x jinak. Nebojte se vyzkoušet nové způsoby přípravy!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!