Recepty na potahovací dortovou hmotu 4x jinak! Ozdobte svůj dort snadno a rychle

Pořádáte narozeninovou oslavu a odhodlali jste se upéct a ozdobit svůj vlastní dort?

Pokud ano, využijte jeden z těchto receptů na fondán a doveďte své cukrářské umění k dokonalosti.

Recepty obsahují běžné ingredience, které seženete v každém obchodě a postupy jsou naprosto jednoduché.

Proto se ničeho nebojte a s chutí do nich!

Domácí fondánová hmota

Pokud chcete vědět, jak vyrobit fondán, který je cenově dostupný a navíc dobře chutná, pak je tento recept ten pravý. Když se budete řídit našimi postupy, dosáhnete konzistence, která je měkká, elastická a funguje naprosto skvěle za každé příležitosti. Už vás nečeká marný boj s kupovanou potahovou hmotou, která je tuhá jako sloní kůže. A co je nejdůležitější, na rozdíl od zdobící hmoty koupené v obchodě, tato domácí je chuťově úplně jinde!

Co budeme potřebovat

  1. 60 ml čerstvé smetany ke šlehání
  2. 30 g želatiny
  3. ½ lžičky směsi na pusinky (viz TIP)
  4. 120 ml kukuřičného sirupu (nebo glukózový sirup)
  5. 45 g másla (povoleného)
  6. 1 ½ lžíce oleje
  7. ½ lžičky soli
  8. 2 lžičky vanilkového extraktu
  9. 600 g moučkového cukru
  10. 180 g moučkového cukru na hnětení

Postup

  1. Do velké mísy stojanového mixéru s nástavcem na hnětení dáme 600 gramů moučkového cukru spolu s práškem na pusinky a solí
  2. Promícháme, aby se ingredience spojily, a dáme stranou
  3. Smetanu ke šlehání přidáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby
  4. Želatinu si rozpustíme v mikrovlnné troubě na 30 vteřin nebo déle, dokud se úplně nerozpustí
  5. Pozor, abychom želatinu nepřehřáli, mohla by ztratit svou želírovací schopnost
  6. Poté do rozpuštěné želatiny přidáme kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt
  7. Dobře vše spolu promícháme
  8. Směs musí být trochu teplá, aby želatina nezačala tuhnout
  9. Jestli želatina ztuhne dřív než je potřeba, zahřejeme ji ještě na 10 vteřin
  10. Pokud plánujeme vyrobit fondánový list na dort v jedné barvě, můžeme v tomto okamžiku přidat gelovou potravinářskou barvu
  11. Pokud plánujeme různobarevný fondán, vyrobíme si základní recept na fondánový list a poté jej rozdělíme a obarvíme v jednotlivé kusy zvlášť
  12. V míse našeho stolního mixéru směsí z moučkového cukru uděláme uprostřed důlek a přidáme tekuté přísady
  13. Začneme míchat na střední rychlost
  14. Během hnětení vmícháme máslo
  15. Jakmile máme uhnětené těsto, přeneseme jej na rovnou plochu nebo desku lehce posypanou moučkovým cukrem a znovu prohněteme
  16. Pokud máme pocit, že je fondán suchý, namažeme si ruce máslem
  17. Po případě, pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci nebo dvě moučkového cukru
  18. Fondán rozdělíme na dva nebo čtyři kusy a každý vložíme do sáčku na zip
  19. Dobře ho utěsníme
  20. Fondán je z cukru, takže se velmi snadno suší, snadno okorá
  21. Ujistěte se tedy, že je vždy uchováváte dvojitě zabalený (v plastovém sáčku a pak plastovém obalu)
  22. Nechte odpočívat přes noc nebo alespoň 4 hodiny v lednici
  23. Je důležité nechat fondán odpočinout, protože to dává želatině čas ztuhnout a vytvořit potřebnou elasticitu
  24. K použití fondánu fondán vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě
  25. Až bude připraven k použití, prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný
  26. Pokud je fondán tvrdý, můžeme jej ohřát v mikrovlnné troubě na 10 vteřin, ale přílišné zahřátí bude mít za následek příliš měkký fondán, se kterým se obtížně pracuje
  27. Z fondánu tvarujeme a zdobíme

Práškovou směs na pusinky lze koupit pod názvem Sněhové pečivo od Dr. Oetkera nebo pod názvem Fun Cakes Meringue prášek.

Pokud nemáte dobrý stojanový mixér, který si poradí s těžkým těstem, jako je fondán, můžete to udělat také ve velké míse a vařečkou a poté hníst ručně.

jednoduchá potahovací hmota na dort ve tvaru dárku k vánocům.
Zdroj: brides.com

Čokoládový rolovaný fondán

Výroba domácí potahové hmoty z čokolády na zdobení dortu je až překvapivě jednoduchá. Díky užitečným tipům jako je použití horké vody v tomto receptu, můžete dosáhnout sytě tmavé barvy, správné elasticity a poddajné konzistence pro snadnou práci.

Co budeme potřebovat

  1. 120 ml nemléčné smetany (nebo vody)
  2. 3 lžíce želatiny
  3. Lžíce oleje
  4. 170 ml kukuřičného sirupu
  5. 50 g másla (změklé)
  6. 480 g moučkového cukru
  7. 170 g kakaového prášku
  8. ½ lžičky soli
  9. 2 lžičky vanilkového extraktu
  10. 2 lžíce vody
  11. 120 g moučkového cukru

Postup

  1. Ve střední misce (vhodné pro použití v mikrovlnné troubě) smícháme smetanu a želatinu
  2. Namočíme jí na dvě minuty do smetany
  3. Poté ohříváme v mikrovlnné troubě v 30 vteřinových intervalech, dokud se nerozpustí
  4. Ještě za tepla přidáme máslo, kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt
  5. Směs by měla mít stále tekutou konzistenci
  6. V případě potřeby vložíme zpět do mikrovlnné trouby na dalších 10 vteřin
  7. Ve velké míse smícháme moučkový cukr a kakaový prášek
  8. Pokud jsou v moučkovém cukru nějaké hrudky, nejprve jej prosejeme, jinak bude mít fondán také hrudky
  9. Teplé mokré ingredience nalijeme do středu suchých
  10. Začneme pomocí metličky nebo ruky, od krajů ke středům zapracovávat
  11. Poté přidáme 2 lžíce horké vody a pokračujte v míchání
  12. Směs přeneseme na dobře poprášenou pracovní plochu a pokračujeme v hnětení
  13. V případě potřeby přidáme další moučkový cukr
  14. Hněteme, dokud fondán nebude hladký a pružný
  15. Fondánové těsto rozdělíme na dva kusy
  16. Vložíme je do sáčku se zipem, abychom zabránili vyschnutí
  17. Fondánovou hmotu necháme odpočinout v lednici alespoň 3 hodiny nebo ideálně přes noc na kuchyňské lince nebo v lednici
  18. Pokud jsme dali fondán odpočinout do lednice, tak ho z ní vyndáme a necháme ohřát na pokojovou teplotu
  19. Prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný
  20. Posléze s ním můžeme s tímto francouzským čokoládovým fondánem pracovat

Tento fondán můžeme skladovat při pokojové teplotě na chladném tmavém místě po dobu jednoho měsíce nebo v lednici po dobu až 3 měsíců. Tento fondán můžete také zmrazit v lednici až na 6 měsíců.
Čokoládová zdobící hmota se nejlépe hodí k ničemu jinému než čokoládovému dortu. Využijte tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s ním čokoládový korpus obalený nugátovým krémem.

čokoládovou hmotou potažený narozeninový dort.
Zdroj: karascouturecakes.com

Domácí vegetariánský fondán

Tento recept na domácí vegetariánskou potahovací hmotu je bez želatiny. Tento snadný recept místo želatiny používá agar, který je rostlinného původu. Kromě toho je tato zdobící hmota také veganská, bezvaječná a bez mléčných výrobků a lze jí použít k pokrytí dortů, sušenek nebo cupcaků pro někoho kdo žije tímto životním stylem.

Co budeme potřebovat

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžíce agarového prášku
  3. 120 ml kukuřičného sirupu
  4. 45 g kokosového másla
  5. 1 ½ lžíce oleje
  6. 700 g moučkového cukru
  7. Lžička vanilkového extraktu
  8. Lžička prášku tylosy (směsi na pusinky viz TIP receptu č. 1)
  9. Lžička soli

Postup

  1. Připravíme si misku se 300 g moučkového cukru
  2. Uprostřed vytvoříme důlek připravený pro naši agarovou směs
  3. Agar rozpustíme ve vodě – necháme 5 minut odstát
  4. Směs bude mít hustou želatinovou konzistenci
  5. Do namočeného agaru přidáme kukuřičný sirup
  6. Směs umístíme na plotnu a zapneme jí na středně nízkou teplotu
  7. Průběžně mícháme, dokud se zcela nerozpustí
  8. Teplotu udržujeme na střední vysokou, jinak se voda odpaří
  9. Pokud bude směs hustá, přidáme několik lžic vody
  10. Když se agar rozpustí, přidáme olej a dobře promícháme
  11. Ještě teplou a tekutou směs ihned nalijeme do mísy s moučkovým cukrem
  12. Dobře promícháme, přidáme směs na pusinky a prohněteme
  13. Ke hnětení používáme kokosový olej
  14. Chceme, aby fondánová hmota byla poddajná, ale ne lepivá, ani nechceme, aby byla tuhá
  15. Hmotu rozdělíme na dvě (nebo více) porcí a vložíme do sáčku na zip
  16. Sáčky na zip umístíme do plastové nádoby, abychom zabránili jeho vysychání
  17. Umístíme ho do lednice, kde ho necháme pár hodin nebo přes noc odpočinout
  18. Poté fondán necháme ohřát na pokojovou teplotu tím, že jej necháme několik hodin venku
  19. Před samotným použitím a zdobením dortu, jej dobře prohněteme
  20. Hnětení je klíčem k získání hladkého dortového fondánu
  21. Pokud je hmota příliš tuhá necháme ho na 5 sekund ohřát v mikrovlnné troubě a poté ho fondánový list používáme ke zdobení

Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.

vegetariánská verze potahovací hmoty na narozeninový dort.
Zdroj: buddyvfoods.com

Mandlový fondán z marshmallow

Co může být lepšího než fondán, který chutná jako marcipán a voní po marshmallows? Tento recept na domácí zdobící hmotu je přímo nutnou nezbytností, když chcete zdobit dětský (a nejen ten) dort. Tento jednoduchý a snadný recept používá pouze tři ingredience, které vytvoří neskutečně pružnou a přitom jemnou protahovací hmotu na dort. Zdobení dortu bude hračka.

Co budeme potřebovat

  1. 450 g marshmallow
  2. 4 lžíce másla (povoleného)
  3. 900 g moučkového cukru
  4. 4 lžíce vody
  5. ½ lžičky mandlového extraktu

Postup

  1. Velkou mísu vhodnou do mikrovlnné trouby potřeme tenkou vrstvou másla
  2. Do mísy vložíme marshmallow
  3. Celé marshmallows zalijeme vodou a vložíme do mikrovlnné trouby
  4. Marshmallow si v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu rozpustíme
  5. Rozpouštíme po dobu 60 až 90 vteřin ve 30 vteřinových intervalech
  6. Marshmallows budou stále držet svůj tvar, i když jsou roztavené, dokud je nepromícháme
  7. Proto pozor, abychom ho nepřehřáli
  8. Přidáme asi ¾ moučkového cukru, mandlový extrakt a promícháme
  9. Poté směs přendáme na pracovní plochu poprášenou moučkovým cukrem
  10. Fondánové těsto prohněteme se zbylým máslem a moučkovým cukrem
  11. Mandlový fondán rozdělíme na dva kusy
  12. Vložíme je do plastového sáčku se zipem a dobře utěsníme
  13. Hmotu na dort vložíme do lednice, kde ho necháme alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc
  14. Před použitím fondán vyndáme z lednice a necháme jo při pokojové teplotě změknout
  15. Když bude změklý, důkladně ho prohněteme, dokud nebude pružný a poté používáme podle libosti

Už víte jaký dort s fondánem potáhnete? Ne? Podívejte se na tyto recepty na šlehačkové dortíky a garantujeme vám, že lepší kombinaci jen tak nenajdete!

Mandlová zdobící hmota ve tvaru svíčky.
Zdroj: momooze.com

Pokud jste cukrář(ka) začátečník/začátečnice, tak pro vás představa doma dělaného fondánu může být stresující. Ničeho se nebojte a podívejte se na tyto návody, jak recept na fondán správně připravit. Je to opravdu jednoduchá záležitost, kterou může zvládnout každý.

Také se nechte inspirovat, jak s vytvořeným fondánem následně pracovat. Vymodelujete si podle našich návodů například fondánovou žirafu nebo i další postavičky, které váš dort krásně ozdobí a dětská očička rozzáří!

Jak pracovat s fondánem?

Jak na fondán z marshmallows?

How to Make Homemade Fondant with Marshmallows
Zdroj: Craftsy

Jak na klasický fondán?

Best Ever Homemade Fondant from Scratch (without marshmallows)
Zdroj: Baking Savvy

Fondán je již vypracovaný, ale co dál? Budete jím potahovat celý dort nebo z něj začnete modelovat?

Ať tak nebo tak, víte jak na to? Pokud ne, podívejte se na následující video, které vám od začátku do konce vysvětlí a názorně ukáže jak dort sestavit, upravit a potáhnout fondánovým listem.

Pokud stojíte jen o část, kde se rovnou se zdobící hmotou pracuje, přetočte video na 5:45, zde samotný návod začíná.

Pro modelovací sekci sjeďte ještě o trochu níže, zde jsou přesné krok po kroku postupy jak vymodelovat základní postavičky a tvary na dort.

How to Prepare & Cover a Cake with Icing / Fondant
Zdroj CakesbyLynz

Jak zdobit z fondánu?

Kouzlo fondánové hmoty tkví v tom, že se s ní skvěle pracuje a s trochou fantazie a zručnosti z ní můžete vytvořit naprosto všechno. Podívejte se na tyto step-by-step postupy a ozdobte svůj dort naprosto fantasticky!

Postup jak vytvořit lva z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup jak vytvořit žirafu z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup jak vytvořit jednorožce z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup jak vytvořit mašli z fondánu.
Zdroj: finecraftguild.com
Postup jak vytvořit růži z fondánu.
Zdroj: mungfali.com

Konečně je tu i možnost, pokud se necítíte na vlastní tvoření, si nechat na jedlý papír vytisknout vlastní motiv.

Tisk na fondán je v dnešní době velmi oblíbeným typem zdobení, který vyhledává stále více zákázníků.

Potisk je zdravotně nezávadný, protože využívá jedlých barev a jedlého papíru.

Motiv a velikost potisku si vyberete vlastní.

Cenové rozpětí této služby se pohybuje od 100 – 500 Kč v závislosti na vašich požadavcích.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X