Pořádáte narozeninovou oslavu a odhodlali jste se upéct a ozdobit svůj vlastní dort?
Pokud ano, využijte jeden z těchto receptů na fondán a doveďte své cukrářské umění k dokonalosti.
Recepty obsahují běžné ingredience, které seženete v každém obchodě a postupy jsou naprosto jednoduché.
Proto se ničeho nebojte a s chutí do nich!
Domácí fondánová hmota
Pokud chcete vědět, jak vyrobit fondán, který je cenově dostupný a navíc dobře chutná, pak je tento recept ten pravý. Když se budete řídit našimi postupy, dosáhnete konzistence, která je měkká, elastická a funguje naprosto skvěle za každé příležitosti. Už vás nečeká marný boj s kupovanou potahovou hmotou, která je tuhá jako sloní kůže. A co je nejdůležitější, na rozdíl od zdobící hmoty koupené v obchodě, tato domácí je chuťově úplně jinde!
Co budeme potřebovat
- 60 ml čerstvé smetany ke šlehání
- 30 g želatiny
- ½ lžičky směsi na pusinky (viz TIP)
- 120 ml kukuřičného sirupu (nebo glukózový sirup)
- 45 g másla (povoleného)
- 1 ½ lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 600 g moučkového cukru
- 180 g moučkového cukru na hnětení
Postup
- Do velké mísy stojanového mixéru s nástavcem na hnětení dáme 600 gramů moučkového cukru spolu s práškem na pusinky a solí
- Promícháme, aby se ingredience spojily, a dáme stranou
- Smetanu ke šlehání přidáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby
- Želatinu si rozpustíme v mikrovlnné troubě na 30 vteřin nebo déle, dokud se úplně nerozpustí
- Pozor, abychom želatinu nepřehřáli, mohla by ztratit svou želírovací schopnost
- Poté do rozpuštěné želatiny přidáme kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Dobře vše spolu promícháme
- Směs musí být trochu teplá, aby želatina nezačala tuhnout
- Jestli želatina ztuhne dřív než je potřeba, zahřejeme ji ještě na 10 vteřin
- Pokud plánujeme vyrobit fondánový list na dort v jedné barvě, můžeme v tomto okamžiku přidat gelovou potravinářskou barvu
- Pokud plánujeme různobarevný fondán, vyrobíme si základní recept na fondánový list a poté jej rozdělíme a obarvíme v jednotlivé kusy zvlášť
- V míse našeho stolního mixéru směsí z moučkového cukru uděláme uprostřed důlek a přidáme tekuté přísady
- Začneme míchat na střední rychlost
- Během hnětení vmícháme máslo
- Jakmile máme uhnětené těsto, přeneseme jej na rovnou plochu nebo desku lehce posypanou moučkovým cukrem a znovu prohněteme
- Pokud máme pocit, že je fondán suchý, namažeme si ruce máslem
- Po případě, pokud je těsto příliš lepivé, přidáme lžíci nebo dvě moučkového cukru
- Fondán rozdělíme na dva nebo čtyři kusy a každý vložíme do sáčku na zip
- Dobře ho utěsníme
- Fondán je z cukru, takže se velmi snadno suší, snadno okorá
- Ujistěte se tedy, že je vždy uchováváte dvojitě zabalený (v plastovém sáčku a pak plastovém obalu)
- Nechte odpočívat přes noc nebo alespoň 4 hodiny v lednici
- Je důležité nechat fondán odpočinout, protože to dává želatině čas ztuhnout a vytvořit potřebnou elasticitu
- K použití fondánu fondán vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě
- Až bude připraven k použití, prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný
- Pokud je fondán tvrdý, můžeme jej ohřát v mikrovlnné troubě na 10 vteřin, ale přílišné zahřátí bude mít za následek příliš měkký fondán, se kterým se obtížně pracuje
- Z fondánu tvarujeme a zdobíme
Práškovou směs na pusinky lze koupit pod názvem Sněhové pečivo od Dr. Oetkera nebo pod názvem Fun Cakes Meringue prášek.
Pokud nemáte dobrý stojanový mixér, který si poradí s těžkým těstem, jako je fondán, můžete to udělat také ve velké míse a vařečkou a poté hníst ručně.

Čokoládový rolovaný fondán
Výroba domácí potahové hmoty z čokolády na zdobení dortu je až překvapivě jednoduchá. Díky užitečným tipům jako je použití horké vody v tomto receptu, můžete dosáhnout sytě tmavé barvy, správné elasticity a poddajné konzistence pro snadnou práci.
Co budeme potřebovat
- 120 ml nemléčné smetany (nebo vody)
- 3 lžíce želatiny
- Lžíce oleje
- 170 ml kukuřičného sirupu
- 50 g másla (změklé)
- 480 g moučkového cukru
- 170 g kakaového prášku
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce vody
- 120 g moučkového cukru
Postup
- Ve střední misce (vhodné pro použití v mikrovlnné troubě) smícháme smetanu a želatinu
- Namočíme jí na dvě minuty do smetany
- Poté ohříváme v mikrovlnné troubě v 30 vteřinových intervalech, dokud se nerozpustí
- Ještě za tepla přidáme máslo, kukuřičný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Směs by měla mít stále tekutou konzistenci
- V případě potřeby vložíme zpět do mikrovlnné trouby na dalších 10 vteřin
- Ve velké míse smícháme moučkový cukr a kakaový prášek
- Pokud jsou v moučkovém cukru nějaké hrudky, nejprve jej prosejeme, jinak bude mít fondán také hrudky
- Teplé mokré ingredience nalijeme do středu suchých
- Začneme pomocí metličky nebo ruky, od krajů ke středům zapracovávat
- Poté přidáme 2 lžíce horké vody a pokračujte v míchání
- Směs přeneseme na dobře poprášenou pracovní plochu a pokračujeme v hnětení
- V případě potřeby přidáme další moučkový cukr
- Hněteme, dokud fondán nebude hladký a pružný
- Fondánové těsto rozdělíme na dva kusy
- Vložíme je do sáčku se zipem, abychom zabránili vyschnutí
- Fondánovou hmotu necháme odpočinout v lednici alespoň 3 hodiny nebo ideálně přes noc na kuchyňské lince nebo v lednici
- Pokud jsme dali fondán odpočinout do lednice, tak ho z ní vyndáme a necháme ohřát na pokojovou teplotu
- Prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný
- Posléze s ním můžeme s tímto francouzským čokoládovým fondánem pracovat
Tento fondán můžeme skladovat při pokojové teplotě na chladném tmavém místě po dobu jednoho měsíce nebo v lednici po dobu až 3 měsíců. Tento fondán můžete také zmrazit v lednici až na 6 měsíců.
Čokoládová zdobící hmota se nejlépe hodí k ničemu jinému než čokoládovému dortu. Využijte tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s ním čokoládový korpus obalený nugátovým krémem.

Domácí vegetariánský fondán
Tento recept na domácí vegetariánskou potahovací hmotu je bez želatiny. Tento snadný recept místo želatiny používá agar, který je rostlinného původu. Kromě toho je tato zdobící hmota také veganská, bezvaječná a bez mléčných výrobků a lze jí použít k pokrytí dortů, sušenek nebo cupcaků pro někoho kdo žije tímto životním stylem.
Co budeme potřebovat
- 60 ml vody
- 2 lžíce agarového prášku
- 120 ml kukuřičného sirupu
- 45 g kokosového másla
- 1 ½ lžíce oleje
- 700 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžička prášku tylosy (směsi na pusinky viz TIP receptu č. 1)
- Lžička soli
Postup
- Připravíme si misku se 300 g moučkového cukru
- Uprostřed vytvoříme důlek připravený pro naši agarovou směs
- Agar rozpustíme ve vodě – necháme 5 minut odstát
- Směs bude mít hustou želatinovou konzistenci
- Do namočeného agaru přidáme kukuřičný sirup
- Směs umístíme na plotnu a zapneme jí na středně nízkou teplotu
- Průběžně mícháme, dokud se zcela nerozpustí
- Teplotu udržujeme na střední vysokou, jinak se voda odpaří
- Pokud bude směs hustá, přidáme několik lžic vody
- Když se agar rozpustí, přidáme olej a dobře promícháme
- Ještě teplou a tekutou směs ihned nalijeme do mísy s moučkovým cukrem
- Dobře promícháme, přidáme směs na pusinky a prohněteme
- Ke hnětení používáme kokosový olej
- Chceme, aby fondánová hmota byla poddajná, ale ne lepivá, ani nechceme, aby byla tuhá
- Hmotu rozdělíme na dvě (nebo více) porcí a vložíme do sáčku na zip
- Sáčky na zip umístíme do plastové nádoby, abychom zabránili jeho vysychání
- Umístíme ho do lednice, kde ho necháme pár hodin nebo přes noc odpočinout
- Poté fondán necháme ohřát na pokojovou teplotu tím, že jej necháme několik hodin venku
- Před samotným použitím a zdobením dortu, jej dobře prohněteme
- Hnětení je klíčem k získání hladkého dortového fondánu
- Pokud je hmota příliš tuhá necháme ho na 5 sekund ohřát v mikrovlnné troubě a poté ho fondánový list používáme ke zdobení
Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.

Objevte podobné tipy
Mandlový fondán z marshmallow
Co může být lepšího než fondán, který chutná jako marcipán a voní po marshmallows? Tento recept na domácí zdobící hmotu je přímo nutnou nezbytností, když chcete zdobit dětský (a nejen ten) dort. Tento jednoduchý a snadný recept používá pouze tři ingredience, které vytvoří neskutečně pružnou a přitom jemnou protahovací hmotu na dort. Zdobení dortu bude hračka.
Co budeme potřebovat
- 450 g marshmallow
- 4 lžíce másla (povoleného)
- 900 g moučkového cukru
- 4 lžíce vody
- ½ lžičky mandlového extraktu
Postup
- Velkou mísu vhodnou do mikrovlnné trouby potřeme tenkou vrstvou másla
- Do mísy vložíme marshmallow
- Celé marshmallows zalijeme vodou a vložíme do mikrovlnné trouby
- Marshmallow si v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu rozpustíme
- Rozpouštíme po dobu 60 až 90 vteřin ve 30 vteřinových intervalech
- Marshmallows budou stále držet svůj tvar, i když jsou roztavené, dokud je nepromícháme
- Proto pozor, abychom ho nepřehřáli
- Přidáme asi ¾ moučkového cukru, mandlový extrakt a promícháme
- Poté směs přendáme na pracovní plochu poprášenou moučkovým cukrem
- Fondánové těsto prohněteme se zbylým máslem a moučkovým cukrem
- Mandlový fondán rozdělíme na dva kusy
- Vložíme je do plastového sáčku se zipem a dobře utěsníme
- Hmotu na dort vložíme do lednice, kde ho necháme alespoň 4 hodiny, nejlépe však přes noc
- Před použitím fondán vyndáme z lednice a necháme jo při pokojové teplotě změknout
- Když bude změklý, důkladně ho prohněteme, dokud nebude pružný a poté používáme podle libosti
Už víte jaký dort s fondánem potáhnete? Ne? Podívejte se na tyto recepty na šlehačkové dortíky a garantujeme vám, že lepší kombinaci jen tak nenajdete!

Pokud jste cukrář(ka) začátečník/začátečnice, tak pro vás představa doma dělaného fondánu může být stresující. Ničeho se nebojte a podívejte se na tyto návody, jak recept na fondán správně připravit. Je to opravdu jednoduchá záležitost, kterou může zvládnout každý.
Také se nechte inspirovat, jak s vytvořeným fondánem následně pracovat. Vymodelujete si podle našich návodů například fondánovou žirafu nebo i další postavičky, které váš dort krásně ozdobí a dětská očička rozzáří!
Jak pracovat s fondánem?
Jak na fondán z marshmallows?
Jak na klasický fondán?
Fondán je již vypracovaný, ale co dál? Budete jím potahovat celý dort nebo z něj začnete modelovat?
Ať tak nebo tak, víte jak na to? Pokud ne, podívejte se na následující video, které vám od začátku do konce vysvětlí a názorně ukáže jak dort sestavit, upravit a potáhnout fondánovým listem.
Pokud stojíte jen o část, kde se rovnou se zdobící hmotou pracuje, přetočte video na 5:45, zde samotný návod začíná.
Pro modelovací sekci sjeďte ještě o trochu níže, zde jsou přesné krok po kroku postupy jak vymodelovat základní postavičky a tvary na dort.
Jak zdobit z fondánu?
Kouzlo fondánové hmoty tkví v tom, že se s ní skvěle pracuje a s trochou fantazie a zručnosti z ní můžete vytvořit naprosto všechno. Podívejte se na tyto step-by-step postupy a ozdobte svůj dort naprosto fantasticky!





Konečně je tu i možnost, pokud se necítíte na vlastní tvoření, si nechat na jedlý papír vytisknout vlastní motiv.
Tisk na fondán je v dnešní době velmi oblíbeným typem zdobení, který vyhledává stále více zákázníků.
Potisk je zdravotně nezávadný, protože využívá jedlých barev a jedlého papíru.
Motiv a velikost potisku si vyberete vlastní.
Cenové rozpětí této služby se pohybuje od 100 – 500 Kč v závislosti na vašich požadavcích.