Nejlepší recepty na pařížský dort najdete právě tady.
Pokud hledáte ideální sladkou tečku po vydatném obědu nebo jen něco na zub pro narozeninovou oslavu, toto jsou recepty přímo pro vás.
Čokoláda a kakao jsou zde v hlavní roli a tu plní naprosto perfektně.
Dobrou chuť!
Jednoduchý pařížský čokoládový dort
Začneme snadným a rychlým dortíkem. Jeho chuť ještě více vyšperkujete, když použijete kvalitní čokoládu, nejlépe, pokud bude mít obsah kakaa vyšší než 55 % procent.
Co budeme potřebovat
- 125 g čokolády na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- 125 g másla
- 125 g cukru krystal
- 2 bílky
- 2 žloutky
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Máslem si vymažeme formu na dort
- Na vodní lázni ve větším hrnci si rozpusíme čokoládu s mlékem
- Poté přidáme máslo a za stálého míchání, necháme čokoládu rozpustit
- Hrnec sundáme ze sporáku, přimícháme cukr a žloutky
- Promícháme, aby se vše spojilo a pak prosejeme mouku
- Ve vedlejší míse si rozšleháme bílky se solí
- Sníh opatrně zapracujeme do čokoládové směsi a dobře promícháme
- Čokoládové těsto vylijeme do připravené formy a dáme do trouby
- Dort pečeme po dobu 30 -35 minut

Pravý pařížský dort
Čokoláda kam se jen podíváte. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, dělá z tohoto dortu naprostou čokoládovou bombu. Přesně tak jak to Francouzi ve své kuchyni umí.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 110 g mandlové mouky
- 90 g cukru kdystal
- 30 g hladké mouky
- 3 vejce
- Žloutek
- Bílek
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce másla (rozpuštěného)
Na sirup
- Lžíce instantní kávy
- 5 lžic teplé vody
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce brandy nebo koňaku
Na krém
- Lžíce instantní kávy
- 125 ml vody
- 150 g cukru krupice
- 4 žloutky
- 230 g másla (změklého)
Čokoládová poleva
- 125 g másla
- 200 g čokolády na vaření
Na ozdobu
- 280 g čokoládových chipsů (nebo nakrájená čokoláda)
- 110 ml javorového sirupu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Vymažeme si dortovou formu a její dno vyložíme papírem na pečení
- Ve větší míse spolu smícháme mandlovou mouku, cukr krystal, hladkou mouku, všechna vejce, žloutek a mixujeme, dokud se vše spolu nespojí
- Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky s moučkovým cukrem do hustého sněhu
- Sníh vmícháme do mandlového těsta
- Přidáme rozpuštěné máslo a opět promícháme
- Jednolité těsto přelijeme do připravené, vymazané formy a pomocí stěrky ho ve formě rozprostřeme
- Korpus pečeme 5 – 7 minut a poté ho vyndáme z trouby
- Korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
- Na kávový sirup smícháme instantní kávu s polévkovou lžící vody
- Kávu mícháme dokud se nerozpustí
- Zbylou vodu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a přivedeme k varu
- Směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí
- Poté směs sundáme z plotny, vmícháme rozpuštěnou kávu a přidáme alkohol
- Necháme vychladnout
- Na krém smícháme instantní kávu, lžíci vody a mícháme dokud se káva nerozpustí
- V hrnci si opět zahřejeme zbytek vody a rozpustíme v ní cukr
- Vodu s cukrem přivedeme k varu, aby se začaly vytvářet krystalky
- Poté hned odstraníme z tepla
- Ve vedlejší míse si vyšleháme žloutky, přidáme sirup a pomalu mixujeme
- Přidáme kávovou směs a šleháme na vysokou rychlost
- Krém může být více tekutý, to je v pořádku
- Když je krém vychladlý, přidáme kousky másla a šleháme na vysokou rychlost
- Vytvoří se nám hustý máslový krém
- Na čokoládovou polevu si na vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem
- Směs promícháme dohladka, poté čokoládu odstavíme a necháme zchladnout
- Na sestavení dortu si korpus rozřízneme na tři stejně velké části
- Základní korpus potřeme kávovým sirupem, poté namažeme pařížským krémem
- Položíme druhý korpus, ten potřeme kávovým sirupem a pomažeme čokoládovou polevou
- Navrch umístíme poslední korpus a ten potřeme kávovým sirupem
- Vršek dortu a jeho okraje potřeme zbylou pařížskou šlehačkou
- Dort dáme odpočinout do ledničky na 30 minut
- Zbývající čokoládu rozpustíme na vodní lázni, přidáme javorový sirup a smícháme
- Čokoládovou směsí dort polijeme
Abyste si nemuseli kupovat celé balení mandlové mouky, kupte si v obchodě pouze namleté mandle.

Dort s pařížským krémem
Pařížský dort, který se ideálně hodí k narozeninám. Dvoupatrová nádhera, která je plněná delikátním čokoládovým krémem a čokoládovou posypkou.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 250 g hladké mouky
- 400 g cukru krupice
- 65 g kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
- Lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 85 ml oleje
- 215 ml podmáslí
- 215 ml horké vody
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na krém
- 170 g másla (změklého)
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 85 g čokolády na vaření (rozpuštěné a vychladlé)
- 3 vejce
Na ozdobu
- čokoládové vločky nebo posyp
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů
- Vymažeme si dvě dortové formy, vysypeme je kakaem a dna vyložíme pečícím papírem
- V míse si promícháme všechny suché ingredience, tak aby se spojily
- Ve středně velké míse si prošleháme všechny mokré ingredience
- Horkou vodu musíme přilévat pomalu, aby se vejce nezačala vařit
- Mokré přísady začneme nalévat do suchých a postupně všechny společně promícháváme
- Těsto poté rovnoměrně nalijeme do připravených forem a dáme do trouby
- Pečeme přibližně 45 minut a průběžně provádíme test špejlí
- Poté korpusy vyndáme a necháme je chladnout 10 minut ve formách
- Pak je z forem vyndáme a dáme na vychladit na mřížku
- Na čokoládový krém si utřeme máslo s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilku
- Vše společně šleháme a postupně začneme přidávat a zašlehávat vejce
- Krém bude poměrně tekutý, celou mísu umístíme do lednice alespoň na 30 minut
- Na každou vrstvu, pomocí cukrářského pytlíku, navrstvíme čokoládový krém a posypeme čokoládovým sypáním a korpusy položíme na sebe
- Dort uložíme do lednice a vyndáme ho až když bude připraven k servírování

Objevte podobné tipy
Pařížský dort s čokoládovou šlehačkou
Tak trochu atypický dortík, který se skládá ze dvou různých korpusů. Klasického piškotového těsta a čokoládového těsta. Tento recept nám zároveň dává více prostoru na experimenty. Můžeme si například udělat dort se světlým piškotem a kakaovou šlehačkou a nebo alá zebra.
Co budeme potřebovat
Na klasický korpus
- 4 vejce
- 6 lžic cukru
- 7 lžic hladké mouky
- 2 lžíce vody
- Lžička prášku do pečiva
Na čokoládový korpus
- 4 vejce
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžíce vody
- Lžička prášku do pečiva
Na krém
- 200 ml šlehačky ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 100 g kakaa
Postup
- Dortovou formu si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem
- Oddělíme si bílky od žloutků
- Žloutky si vyšleháme s cukrem, poté přidáme vodu a smícháme
- Z bílků si vyšleháme sníh
- Do žloutků si zapracujeme mouku a prášek do pečiva
- Do této směsi přimícháme sníh
- Vzniklé těsto přelijeme do vymazané formy a pečeme na 180 stupňů přibližně 20 minut
- Průběžně provádíme test špejlí
- Když korpus vyndáme, necháme ho zcela vychladnout
- Postup opakujeme i s druhým korpusem, kdy do žloutkové směsi přidáme i kakao
- Na pařížský krém si dáme do hrnce smetanu s cukrem a na vysokou teplotu zahříváme
- Tuto směs vaříme přibližně 7 minut
- Přidáme máslo a pokračujeme ve vaření dalších 5 minut
- Smetanu sundáme ze sporáku, přidáme kakao a mícháme, dokud nám nevznikne hladký krém
- Necháme ho zchladit na pokojovou teplotu a poté ho umístíme do lednice
- Když krém získá hustou konzistenci, vyšleháme ho mixérem, aby byl roztíratelný
- Vychladlé korpusy promažeme krémem a navrstvíme je na sebe, zbytkem krému pomažeme celý obvod dortu
- Dozdobíme podle vlastních preferencí například nastrouhanou čokoládou

Lehký pařížský dort
Jednoduchý recept, který budete mít hotový v pár krocích. Krém je stejně jednoduchý na přípravu, jako korpus samotný. Dortík se skvěle hodí jako rychlý sladká tečka po vydatném rodinném obědu.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 125 g másla
- 200 g čokolády na vaření
- 3 lžíce vody
- Lžička prášku do pečiva
- 40 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 4 žloutky
- 4 bílky
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Na krém
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- Lžíce kakaa
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Máslem si vymažeme dortovou formu a její dno vyložíme pečícím papírem
- Ve větším hrnci si rozpustíme máslo
- Když se máslo rozpustí, vmícháme nakrájenou čokoládu a mícháme, dokud nevznikne jednolitá směs
- Jakmile se rozpustí, přidáme 2 lžíce vody, prášek do pečiva, mouku a kakao
- Ve vedlejší míse si vyšleháme žloutky s cukrem, lžící vody a vanilkovým extraktem
- Žloutky vmícháme do čokoládové směsi
- Dále si vyšleháme z bílků a soli sníh
- Sníh vmícháme do čokoládové směsi, aby vzniklo jednolité těsto
- Těsto přelijeme do připravené formy a dáme na 25 – 30 minut péct do trouby
- Když korpus vyndáme, necháme ho odpočinout na 5 minut ve formě
- Poté ho z formy vyndáme a necháme ho zcela zchladnout
- Na ozdobení si smícháme šlehačku a kakao
- Vyšleháme je do husté šlehačkové pěny
- Korpus rozřízneme na půl, promažeme pařížskou šlehačkou a přiklopíme druhou polovinou korpusu
- Zbytkem pařížské šlehačky potřeme vršek dortu (nebo můžeme využít cukrářský pytlík a šlehačku naaranžovat)

Mini čokoládové dortíky
Recept na pařížský dort v jeho mini verzi. Tyto dortíky jsou plněné luxusním slaným karamelem a zdobené čokoládovým krémem.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 165 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 vejce
- 160 g podmáslí
- 110 g oleje (opravdu GRAMY)
- Lžička vanilkového extraktu
- 125 g čokolády na vaření (nasekaná)
Na karamelový krém
- 100 g cukru krystal
- 125 ml smetany ke šlehání
- 75 g másla (změklého)
- Špetka soli
Na kakaový krém
- 155 g másla (změklého)
- 280 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- 35 ml g smetany ke šlehání
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 210 stupňů
- Ve střední míse prosejeme cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
- Mícháme, aby se ingredience spojily
- Ve velké míse vyšleháme vejce, podmáslí, olej a vanilku
- K mokrým ingrediencím přidáme ty suché a mícháme
- Vmícháme čokoládu
- Těsto přelijeme do připravených muffinových formiček
- Pečeme asi 5 minut na 210 stupňů a dalších 15 minut na 180 stupňů
- Vyndáme je z trouby a necháme vychladnout
- Do každé bábovky uděláme díru pomocí cukrářské zdobící špičky (asi do ¾ jeho výšky)
- Na slaný karamelový krém si v hrnci zahřejeme cukr, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje
- Mezitím v menším hrnečku zahřejeme smetanu a vanilku
- Poté, co cukr zkaramelizoval do něj vijeme zahřátou smetanu a mícháme, dokud nevznikne hladký krém
- Sundáme z tepla, přidáme máslo, sůl a mícháme dokud se vše nespojí a nevytvoří hladký karamelový krém
- Krém přendáme do cukrářského pytlíku
- Každou dírku v dortíku naplníme karamelovým krémem
- Na kakaový krém si ušleháme máslo
- Přidáme moučkový cukr, kakaový prášek, smetanu a sůl
- Krém z kakaového másla přendáme do cukrářského pytlíku
- A krémem ozdobíme všechny vršky dortíků
Milujete mini dortíky? Ale postrádáte inspiraci, jaké si doma upéct? Podívejte se na tyto recepty, které přináší sedm různých receptů na muffiny. A vychutnejte si každý den v týdnu jinou variantu.

Buďte VELICE opatrní, abyste tyto čokoládové korpusy nepřepekli. Korpusy se vždy snažte vyndat z trouby, když na špejli, kterou těsto testujete, jsou zachyceny malé vlhké drobky korpusu.