V období června nám dozrávají jahody. Někdy jich máme však tolik, že je nestíháme jíst, ale nechceme, aby okoraly nebo zplesnivěly.
Z tohoto ovoce můžete připravit spoustu pokrmů nebo zavařenin. Což takhle je využít na sladké pečení?
Přinášíme vám ty nejlepší recepty na jahodovou buchtu, ve kterých své plody zahrady můžete s chutí využít!
Inspirujte se!
Luxusní jahodová bublanina s drobenkou
Přinášíme vám oblíbený moučník s jahodami, po kterém nezbyde ani kousíček.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2ks vajec
- 130g másla
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- čerstvé jahody (případně mražené)
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a nakrájeným změklým máslem. Rozdrobíte tak celou směs na drobenku a stranou si odeberte 1 hrnek.
- Ke zbytku přidejte vajíčka, mléko, kypřící prášek a vymíchejte dohladka.
- Jahody omyjte, zbavte stopek a rozkrájejte nebo nechejte celé. Záleží, kdo, jak má rád.
- Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto nalijte na plech a navrch poklaďte jahody. Čím více, tím lépe.
- Nakonec posypte drobenkou a dejte péct dozlatova. Zkuste špejlí, zda je hotová.
- Po upečení nechejte vychladnout, nakrájejte a podávejte.

Pro milovníky bublaniny jsme sepsali 10 nejlepších receptů na bublaninu. Vybere si opravdu každý!
Koláč s jahodami a pudinkem
Výborný na oslavu, návštěvu nebo jen tak na posezení. Vyzkoušejte tuto úžasnou jahodovou buchtu s pudinkem, se kterou překvapíte.
Ingredience na těsto
- 150g polohrubé mouky
- 100g cukru krupice
- 3ks vajec
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mléka
Ingredience na náplň
- 1 balení vanilkového pudinku
- 400ml mléka
- 2-3 lžíce cukru (dle chuti)
Další ingredience
- jahody
- želatina
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V míse vyšlehejte z bílků a cukru sníh. Žloutky ušlehejte s mlékem a olejem do pěny.
- Vše smíchejte a postupně přimíchávejte také mouku.
- Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte po dobu 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň tak, že uvaříte pudink podle návodu na obalu, ale pouze ze 400ml mléka, aby byl hustější.
- Po upečení nechte korpus vychladnout a poté navrch rozprostřete pudink.
- Navrch nakonec ještě rozložte jahody a zalijte želatinou připravenou podle návodu na obalu.
- Dejte ztuhnout do lednice a podávejte.

Objevte podobné tipy
Jahodová buchta s tvarohem
Výborná tvarohová buchta s jahodami, kterou oceníte ve chvíli, kdy si dopřáváte svou odpolední kávu.
Ingredience na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1 ks vejce
- 125 g másla
- jahody (čerstvé nebo mražené)
Ingredience na náplň
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 1 ks vejce
- 1 vanilkový cukr
Postup
- V míse smíchejte mouku s cukrem a kypřícím práškem do pečiva.
- Přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
- Vyšleháme hladké těsto a nalijeme do hlubšího plechu vyloženého pečícím papírem.
- V jiné míse smíchejte tvaroh s vajíčkem a vanilkovým cukrem. Můžete více osladit dle chuti.
- Tvarohovou směs natřete na připravené těsto v plechu.
- Nakonec navrch ještě rozprostřete větší množství jahod, případně i drobenkou.
- Pečte při 150°C po dobu 45-50 minut.
- Po upečení nechejte vychladnout, nakrájejte a podávejte.

Piškotová buchta s jahodami
Inspirujte se piškotovými řezy s jahodami. Jistě nezbyde ani kousek!
Ingredience na piškot
- 150g hladké mouky
- 180g cukru krupice
- 5ks vajec (rozdělené na bílky a žloutky)
- 1/2 balíčku kypřícího prášku
- 5 lžic horkého mléka
Ingredience na krém
- 250ml smetany ke šlehání
- 2 kelímky zakysané smetany
- moučkový cukr (dle chuti)
Další ingredience
- jahody
- 2 balíčky želatiny v prášku
Postup
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- V míse ušlehejte žloutky s cukrem a horkým mlékem do pěny.
- Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
- Vzniklé těsto nalijte do plechu vystlaného pečícím papírem a pečte asi 10 minut do zrůžovění.
- Po upečení nechejte zcela vychladnout. Mezitím si připravte krém.
- Ušlehejte smetanu do tuhé konzistence a vmíchejte do ní zakysané smetany. Nakonec oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
- Smetanový krém natřete na vychlazený piškot a navrch poklaďte jahody.
- Dle návodu na obalu připravte želatinu. Hotovou želatinou přelijte celou buchtu a dejte do chladu ztuhnout.
- Podávejte nakrájené na čtverce. Dobrou chuť.

Zaujal vás recept? Vybrali jsme pro vás dalších 5 receptů na jahodové řezy, které si zamilujete!
Jaké jsou další možnosti spotřeby jahod?
Sezóna jahod je vcelku krátká a plodů dozrává najednou příliš velké množství. Delší skladování není vhodné, jelikož čerstvé nevydrží příliš dlouho. Podíváme se tedy na další tipy zpracování.
Jahodová šťáva:
- 1kg jahod
- 1l vody
- 1 kg cukru krystal
- 1 lžička kyseliny citronové
Jahody omyjte, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Zřeďte šťávu vodou a přidejte cukr. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10-15 minut. Poté rozmíchejte lžičku kyseliny citronové. Seberte pěnu z hladiny a hotovou šťávu nalijte do lahví nebo sklenic. Nechte vychladnout a pak uzavřete.
Jahodové smoothie:
- 200g jahod
- 2 lžíce medu
- 250ml jogurtového nápoje nebo kefíru bez příchutě
- hrst ovesných vloček
Rozmixujte vločky, přidejte omyté a nakrájené jahody, přilijte jogurtový nápoj nebo kefír a nakonec lžíce medu. Rozmixujte, nechejte v lednici vychladnout a poté podávejte ve sklenici ozdobené jahodami.
Jahodová marmeláda:
- 1,5 kg jahod
- 1 vanilkový lusk
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
- 600g cukru krystal
Očistěte jahody, omyjte a poté usušte. Vložte je do kastrolu a zasypte cukrem. Vanilkový lusk vyškrabejte na jahody. Směs vařte za stálého míchání a sbírejte pěnu z hladiny. Vařte dokud nezačne želírovat. Ke konci vaření vmíchejte kyselinu citronovou.
Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a položte dnem nahoru. Nechte takto vychladnout a poté uskladněte na suché tmavé místo.
Máme pro vás další tipy na zavařování jahod. Recepty, návody a triky pro každého.