4 nejlepší recepty na buchtu s jahodami. Aneb jak využít úrodu ze zahrádky

V období června nám dozrávají jahody. Někdy jich máme však tolik, že je nestíháme jíst, ale nechceme, aby okoraly nebo zplesnivěly.

Z tohoto ovoce můžete připravit spoustu pokrmů nebo zavařenin. Což takhle je využít na sladké pečení?

Přinášíme vám ty nejlepší recepty na jahodovou buchtu, ve kterých své plody zahrady můžete s chutí využít!

Inspirujte se!

Luxusní jahodová bublanina s drobenkou

Přinášíme vám oblíbený moučník s jahodami, po kterém nezbyde ani kousíček.

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2ks vajec
  • 130g másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • čerstvé jahody (případně mražené)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • V míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a nakrájeným změklým máslem. Rozdrobíte tak celou směs na drobenku a stranou si odeberte 1 hrnek.
  • Ke zbytku přidejte vajíčka, mléko, kypřící prášek a vymíchejte dohladka.
  • Jahody omyjte, zbavte stopek a rozkrájejte nebo nechejte celé. Záleží, kdo, jak má rád.
  • Plech vymažte máslem a vysypte moukou. Nebo vyložte pečícím papírem.
  • Těsto nalijte na plech a navrch poklaďte jahody. Čím více, tím lépe.
  • Nakonec posypte drobenkou a dejte péct dozlatova. Zkuste špejlí, zda je hotová.
  • Po upečení nechejte vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Buchta s čerstvými jahodami a drobenkou.
Zdroj: grandbaby-cakes.com

Pro milovníky bublaniny jsme sepsali 10 nejlepších receptů na bublaninu. Vybere si opravdu každý!

Koláč s jahodami a pudinkem

Výborný na oslavu, návštěvu nebo jen tak na posezení. Vyzkoušejte tuto úžasnou jahodovou buchtu s pudinkem, se kterou překvapíte.

Ingredience na těsto

  • 150g polohrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • 3ks vajec
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce mléka

Ingredience na náplň

  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 400ml mléka
  • 2-3 lžíce cukru (dle chuti)

Další ingredience

  • jahody
  • želatina

Postup

  • Předehřejte si troubu na 180°C.
  • V míse vyšlehejte z bílků a cukru sníh. Žloutky ušlehejte s mlékem a olejem do pěny.
  • Vše smíchejte a postupně přimíchávejte také mouku.
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte po dobu 30 minut.
  • Mezitím si připravte náplň tak, že uvaříte pudink podle návodu na obalu, ale pouze ze 400ml mléka, aby byl hustější.
  • Po upečení nechte korpus vychladnout a poté navrch rozprostřete pudink.
  • Navrch nakonec ještě rozložte jahody a zalijte želatinou připravenou podle návodu na obalu.
  • Dejte ztuhnout do lednice a podávejte.
Želé jahodový koláč s pudinkovou náplní.
Zdroj: lemonbasil.blogspot.com

Jahodová buchta s tvarohem

Výborná tvarohová buchta s jahodami, kterou oceníte ve chvíli, kdy si dopřáváte svou odpolední kávu.

Ingredience na těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 ks vejce
  • 125 g másla
  • jahody (čerstvé nebo mražené)

Ingredience na náplň

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 1 ks vejce
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  • V míse smíchejte mouku s cukrem a kypřícím práškem do pečiva.
  • Přidáme vejce, mléko a rozpuštěné máslo.
  • Vyšleháme hladké těsto a nalijeme do hlubšího plechu vyloženého pečícím papírem.
  • V jiné míse smíchejte tvaroh s vajíčkem a vanilkovým cukrem. Můžete více osladit dle chuti.
  • Tvarohovou směs natřete na připravené těsto v plechu.
  • Nakonec navrch ještě rozprostřete větší množství jahod, případně i drobenkou.
  • Pečte při 150°C po dobu 45-50 minut.
  • Po upečení nechejte vychladnout, nakrájejte a podávejte.
Upečený moučník z jahod, sladkého tvarohu a posypaný drobenkou.
Zdroj: sugarandsoul.co

Piškotová buchta s jahodami

Inspirujte se piškotovými řezy s jahodami. Jistě nezbyde ani kousek!

Ingredience na piškot

  • 150g hladké mouky
  • 180g cukru krupice
  • 5ks vajec (rozdělené na bílky a žloutky)
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku
  • 5 lžic horkého mléka

Ingredience na krém

  • 250ml smetany ke šlehání
  • 2 kelímky zakysané smetany
  • moučkový cukr (dle chuti)

Další ingredience

  • jahody
  • 2 balíčky želatiny v prášku

Postup

  • Předehřejte si troubu na 170°C.
  • V míse ušlehejte žloutky s cukrem a horkým mlékem do pěny.
  • Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  • Nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
  • Vzniklé těsto nalijte do plechu vystlaného pečícím papírem a pečte asi 10 minut do zrůžovění.
  • Po upečení nechejte zcela vychladnout. Mezitím si připravte krém.
  • Ušlehejte smetanu do tuhé konzistence a vmíchejte do ní zakysané smetany. Nakonec oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
  • Smetanový krém natřete na vychlazený piškot a navrch poklaďte jahody.
  • Dle návodu na obalu připravte želatinu. Hotovou želatinou přelijte celou buchtu a dejte do chladu ztuhnout.
  • Podávejte nakrájené na čtverce. Dobrou chuť.
Buchta s jahodami a želatinou na způsob řezů.
Zdroj: experimenteausmeinerkueche.deú

Zaujal vás recept? Vybrali jsme pro vás dalších 5 receptů na jahodové řezy, které si zamilujete!

Jaké jsou další možnosti spotřeby jahod?

Sezóna jahod je vcelku krátká a plodů dozrává najednou příliš velké množství. Delší skladování není vhodné, jelikož čerstvé nevydrží příliš dlouho. Podíváme se tedy na další tipy zpracování.

Jahodová šťáva:

  • 1kg jahod
  • 1l vody
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 lžička kyseliny citronové    

Jahody omyjte, rozmixujte a propasírujte přes sítko. Zřeďte šťávu vodou a přidejte cukr. Za stálého míchání vařte na mírném ohni asi 10-15 minut. Poté rozmíchejte lžičku kyseliny citronové. Seberte pěnu z hladiny a hotovou šťávu nalijte do lahví nebo sklenic. Nechte vychladnout a pak uzavřete.

Jahodové smoothie:

  • 200g jahod
  • 2 lžíce medu
  • 250ml jogurtového nápoje nebo kefíru bez příchutě
  • hrst ovesných vloček

Rozmixujte vločky, přidejte omyté a nakrájené jahody, přilijte jogurtový nápoj nebo kefír a nakonec lžíce medu. Rozmixujte, nechejte v lednici vychladnout a poté podávejte ve sklenici ozdobené jahodami.

Jahodová marmeláda:

  • 1,5 kg jahod
  • 1 vanilkový lusk
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 600g cukru krystal

Očistěte jahody, omyjte a poté usušte. Vložte je do kastrolu a zasypte cukrem. Vanilkový lusk vyškrabejte na jahody. Směs vařte za stálého míchání a sbírejte pěnu z hladiny. Vařte dokud nezačne želírovat. Ke konci vaření vmíchejte kyselinu citronovou.

Směs nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a položte dnem nahoru. Nechte takto vychladnout a poté uskladněte na suché tmavé místo.

Máme pro vás další tipy na zavařování jahod. Recepty, návody a triky pro každého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X