Vyzkoušejte jeden z těchto receptů na carpaccio a váš předkrm nebude mít konkurenci.
Plánujete pohoštění pro rodinu nebo přátele?
Vyberte si jednu z těchto verzí na nejlepší italský předkrm všech dob a vychutnejte si ho společně s přáteli na sladký i slaný způsob.
Ne jen že skvěle chutná, ale je i neuvěřitelně snadný!
Salát z hovězího masa a parmazánem
Originální receptura podle nejlepších italských šéfkuchařů udělá z tohoto pokrm nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Co budeme potřebovat
- 500 g hovězí svíčkové
- 150 g rukoly
- 50 ml olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- Šťáva z 2 citronů
- Lžička dijonské hořčice
- Žloutek
- 10 cherry rajčat (nakrájených)
- Parmazán (nastrouhaný)
Postup
- Hovězí svíčkovou zabalíme do igelitu a dáme jí na hodinu zmrazit do mrazáku
- Když je maso zmrzlé nakrájíme ho na tenké plátky
- Jednotlivé plátky poté přikryjeme potravinářskou fólií a jemně je naklepeme nebo rozválíme pomocí válečku na těsto
- Plátky poté po 6 kusech skládáme na vychlazené talíře
- Opláchnutou a okapanou rukolu dáme do mísy a promícháme jí se 4 lžícemi olivového oleje
- Dochutíme jí solí a pepřem
- Rukolu pak umístíme do středu každého talíře s carpacciem
- Vedle si v misce smícháme zbývající olej s citronovou šťávou, hořčicí, žloutkem, solí a pepřem
- Pomocí ponorného mixéru směs mixujeme do zhoustnutí
- Touto směsí pokapeme hovězí maso, přidáme nakrájená rajčata. posypeme parmazánem a ihned podáváme

Předkrm ze syrového telecího masa
Pokud se rozhodnete pro tento recept rozhodně nebudete litovat, křehkost mladého telecího masa, dodá celému receptu zcela jiný rozměr.
Co budeme potřebovat
- 6 lžic olivového oleje
- 6 lžic citronové šťávy
- Pepř
- Sůl
- 600 g telecího ořechu
- Citron
- 100 g parmazánu
- 200 g žampionů
- Lžíce nasekaných ořechů
Postup
- Maso ze všech stran osolíme a opepříme
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho na hodinu do mrazáku
- Telecí maso poté nakrájíme na tenké plátky
- Naaranžujme je na talíře
- Maso potřeme směsí olivového oleje a citronu
- Syrové maso umístíme do lednice a necháme ho 30 minut odpočívat
- Mezitím si očistíme, oloupeme a nadrobno nakrájíme houby
- Smícháme je s citronovou šťávou
- Parmazán si nahrubo nastrouháme
- Na vychlazený pokrm naskládáme houby, parmazán a posypeme nasekanými ořechy

Italské carpaccio s hořčičnou omáčkou
Syrové maso krájené na tenké plátky je italská verze tatarského bifteku. Je vyrobena ze syrového hovězího masa a podávaná s lahodnou omáčkou z balzamika a hořčice.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- Lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- Sůl
- Pepř
- 500 g hovězí svíčkové
- 150 g rukoly
- 30 g parmazánu
Postup
- V malé misce si promícháme olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř
- Maso zabalíme do potravinářské fólie a umístíme ho na hodinu do mrazáku
- Když je maso částečně zmrzlé, lépe se pak krájí
- Pokud máte elektrický nůž, mražení můžete přeskočit
- Na talíře naaranžujeme plátky nakrájeného masa
- Doprostřed talíře umístíme rukolu
- Osolíme a opepříme
- Ozdobíme nastrouhaným parmazánem a polijeme hořčičnou omáčkou

Pikantní předkrm ze syrového tuňáka
Toto je úžasně jednoduché, lehké jídlo, které vám zanechá na tváři široký úsměv od spokojenosti.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce kapary
- 4 lžíce růžového vína
- Chilli paprička
- 200 g tuňáka
- Citron
- ½ svazku čerstvé bazalky
- ½ svazku čerstvého kopru
- Stroužek česneku
- Olivový olej
- Rukola
Postup
- Kapary dáme do menší misky a zalijeme ho růžovým vínek
- Takto ho necháme asi 10 minut namáčet
- Mezitím si tuňáka nakrájíme na tenké plátky
- Položíme ho na talíř a pokapeme citronovou šťávou
- Lístky bazalky a kopr nadrobno nasekáme
- Oloupeme česnek a také ho nadrobno nakrájíme
- Scedíme si namočené kapary a nasekáme ho nadrobno
- Poté smícháme všechny nasekané ingredience se dvěma lžícemi olivového oleje
- Přidáme nasekanou chilli papričku
- Vše spolu dobře promícháme, aby se ingredience propojily
- Nakrájeného tuňáka rozložíme na talíř, pokapeme ho olivovým olejem a přelijeme ho bylinkovou omáčkou z kapary a chilli
- Poté přidáme rukolu a talíř doplníme o kolečka citronu na případné dochucení

Carpaccio z lososa
Ryby jsou všeobecně velmi vyhledávanou ingrediencí a není tomu jinak ani u tohoto receptu. Krémová chuť lososa je tím pravým potěšením, které ve svém jídle hledáte.
Co budeme potřebovat
- 800 g lososa
- 2 citrony
- Šalotku (nadrobno nakrájenou)
- 2 lžíce kopru (nasekaného)
- 2 lžičky moučkového cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- Lžíce kapary (okapaných a osušených)
- Rukolu nebo polníček
- Tmavý chléb
Postup
- Lososa opláchneme a osušíme
- Zabalíme ho do potravinářské fólie a umístíme ho na hodinu do mrazáku
- Mezitím si nastrouháme kůru z jednoho citronu a z obou vymačkáme šťávu
- Přidáme kopr, šalotku, cukr sůl a olej
- Vše spolu promícháme, aby vznikla jednotná krémová marináda
- Zmraženého lososa nakrájíme na tenké plátky
- Kousky lososa rozložíme do misky a pokapeme ho lehce marinádou
- Tu rozetřeme, aby se losos rovnoměrně obalil
- Na něj přidáme další vrstvu lososa a toho také potřeme marinádou
- Proces opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience
- Poté misku zabalíme fólií a vložíme jí do lednice, kde jí minimálně 2 hodiny necháme ležet
- Lososa poté aranžujeme na talíř, přidáme kapary a polníček
- Podáváme ho s tmavým chlebem

Objevte podobné tipy
Salát z hřebenatek s pistáciemi a estragonem
Milovníci mořských plodů pozor, kupte si čerstvé mušle a s chutí se pusťte do přípravy tohoto perfektního pokrmu.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce vyloupaných pistácií
- 2 lžíce citronové šťávy
- Lžička dijonské hořčice
- Lžička estragonu
- Lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 250 g hřebenatek (mušlí)
- 75 g ředkviček (nakrájené na plátky)
- Hrst rukoly
- 2 lžíce granátového jablka
Postup
- Na pánvi si na sucho opražíme pistácie
- Když pistácie zhnědnou, tak je sundáme z plotny a dáme stranou vychladnout
- Poté je nahrubo nasekáme
- V malé misce si smícháme citronovou šťávu, hořčici a estragon
- Za stálého míchání přidáváme olivový olej a podle chuti směs osolíme a opepříme
- Hřebenatky nakrájíme na tenká kolečka
- Ty poté rozložíme na talíř a přidáme ředkvičky
- Doprostřed talíře naaranžujeme rukolu a vše přelijeme dresinkem z citronové šťávy a estragonu
- Přidáme granátové jablko, pistácie a sůl
- Ihned podáváme

Cuketové carpaccio
Syrová cuketa má svěží chuť, která se jejím vařením zeleniny vytrácí. Vynikající olivový olej a čerstvá citronová šťáva tvoří perfektní dresink, ve kterém se plátky cukety marinují. Kyselina z citronu cuketu krásně zjemní a dochutí.
Co budeme potřebovat
- 2 cukety
- Sůl
- 2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
- Šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce piniových oříšků
- Lžička medu
- 20 g parmazánu (nastrouhaného)
Postup
- Cuketu podélně nakrájíme na co nejtenčí kousky
- Ty lehce posypeme solí a necháme je po 30 vypotit
- Cukety poté osušíme papírovými utěrkami
- Poté je střídavě vrstvíme s česnekem do misky
- Zakápneme citronovou šťávou a marinujte v chladničce alespoň 15 minut
- Pokud máme víc jak 2 vrstvy cukety, musíme jí průběžně otáčet, aby se celá obalila v citronové šťávě
- Pro podávání cuketu naaranžujeme na talíř, pokapeme olivovým olejem, posypeme ořechy, přelijeme medem a přidáme parmazán

Zdravý salát z rajčat a malin
Maliny dodávají salátu nádhernou chuť, která s mozzarellou a aromatickou bazalkou vytváří neuvěřitelnou kombinaci.
Co budeme potřebovat
- 8 keříkových rajčat (nakrájených na plátky)
- Olivový olej
- 90 g malin
- 125 g mozzarelly (natrhané)
- Hrst lístků bazalky
- Malinový ocet
Postup
- Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř
- Dochutíme je solí, pepřem a olejem
- Maliny zakápneme octem a vidličkou rozmačkáme
- Mozzarellu si natrháme na menší kousky a rozprostřeme po rajčatech
- Rajčatové carpaccio pokapeme malinovým dresinkem a dozdobíme lístky bazalky

Carpaccio z červené řepy
Na tenké plátky nakrájená řepa položila základ pro tento italský předkrmu. Nejlepší řepu najdete buď na své zahrádce, nebo na farmářských trzích.
Co budeme potřebovat
- 3 řepy
- 2 mrkve
- 2 artyčoky
- 4 ředkvičky
- Tuřín
- 50 ml olivového oleje
- 4 lžíce vinného octa
- 2 lžíce piniových oříšků
- Lžíce dýňových semínek
- Hrst polníčku
- Sůl
- Mletý pepř
- Tenký plátek chleba
Postup
- Veškerou zeleninu si omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky
- Vložíme jí do mísy, do které přidáme olej a ocet
- Jemně vše spolu promícháme a necháme hodinu odstát
- Chléb nakrájíme na malé kostičky
- Na rozehřáté pánvi ho společně s piniovými oříšky a dýňovými semínky začneme na sucho opékat
- Zeleninu naaranžujeme na talíř, ozdobíme jí krutony, semínky a oříšky
- Přidáme polníček a vše posypeme pepřem
Jestli si tento recept na carpaccio udělat o něco zábavnější a interaktivnější použijte různé druhy řepy a mrkve. Řepu lze sehnat v různých barvách jako například v růžové, žluté a bílé barvě. Stejně tak mrkev, kterou můžete koupit v žlutém a fialovém provedení.

Ovocný salát pro děti
Tento recept je skvělou volbou pro dětské strávníky, kteří určitě nebudou fanoušky klasického carpaccia ze syrového masa.
Co budeme potřebovat
- 200 g ricotty
- 70 g mascarpone
- Lžička třešňové šťávy (nebo naředěné třešňové marmelády)
- 40 g pistácií (nasekaných)
- 4 bílky
- 4 lžíce cukru
- 125 ml šlehačky
- 450 g sezónního ovoce (ananas, mango, kiwi, jahody, liči, papája, broskve atd.)
Postup
- V míse si pomocí mixéru společně smícháme ricottu, mascarpone, třešňovou šťávu a pistácie
- Bílky vyšleháme s cukrem do hustého sněhu
- Bílky opatrně vmícháme do směsi z ricotty
- Směs přelijeme do malých formiček a dáme jí alespoň na hodinu chladit do lednice
- Ovoce omyjeme, očistíme a oloupeme
- Jednotlivé druhy ovoce nakrájíme na tenké plátky a naaranžujeme je na talíř
- Vychlazený ricottový krém přidáme doprostřed talíře s carpacciem z ovoce

Jablečné carpaccio se sýrem
Jak je vidno tento italský recept se dá aplikovat prakticky na cokoliv. Tato sladko slaná variace jablka a slaného modrého sýra, je naprosto neodolatelná.
Co budeme potřebovat
- 150 ml šťávy granátového jablka (nebo džusu)
- Lžička medu
- Lžíce citronové šťávy
- Špetka pepře
- 2 hrsti rukoly
- Jablko
- 100 g modrého sýra
- 30 g vylupaných pistácií (nahrubo nasekaných)
Postup
- V malé misce smícháme šťávu z granátového jablka, med, šťávu a pepř
- Na každý talíř nandáme hrst rukoly
- Jablko omyjeme a zbavíme jadřince, ale neloupeme
- Poté ho nakrájíme na tenké plátky a naaranžujeme ho přes rukolu
- Na jablko rozdrobíme modrý sýr a posypeme pistáciemi

I když opravdu milujete syrové maso nebo klasický tatarský biftek, měli byste znát pravidla pro výběr a kontumaci bezpečného masa v neupraveném stavu. Všeobecně platí, že syrové maso bezpečné není a jeho konzumace by se měla vždy pečlivě zvážit, a pokud tak nakonec učiníte, tak jen na vlastní zodpovědnost.
Rizika, která neupravené maso představuje je výskyt bakterií jako je Salmonella a E.coli.
Hovězí maso by se mělo vařit na takovou teplotu, aby se zabily choroboplodné zárodky. Pokud je maso mleté, musí se propéct alespoň při teplotě 70 stupňů. V zásadě, ale platí, že každá kvalitní restaurace má i kvalitní maso a riziko je tedy minimální, to samé platí o masu kupovaném, které prochází nejrůznějšími testy.
Pokud i přes to nechováte důvěru v syrové maso, s důvěrou se můžete obrátit na tyto recepty na pečené hovězí s česnekem.