Jednoduché a originální recepty na italský předkrm ze syrového masa aneb jak na carpaccio

Vyzkoušejte jeden z těchto receptů na carpaccio a váš předkrm nebude mít konkurenci.

Plánujete pohoštění pro rodinu nebo přátele?

Vyberte si jednu z těchto verzí na nejlepší italský předkrm všech dob a vychutnejte si ho společně s přáteli na sladký i slaný způsob.

Ne jen že skvěle chutná, ale je i neuvěřitelně snadný!

Salát z hovězího masa a parmazánem

Originální receptura podle nejlepších italských šéfkuchařů udělá z tohoto pokrm nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Co budeme potřebovat

  1. 500 g hovězí svíčkové
  2. 150 g rukoly
  3. 50 ml olivového oleje
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. Šťáva z 2 citronů
  7. Lžička dijonské hořčice
  8. Žloutek
  9. 10 cherry rajčat (nakrájených)
  10. Parmazán (nastrouhaný)

Postup

  1. Hovězí svíčkovou zabalíme do igelitu a dáme jí na hodinu zmrazit do mrazáku
  2. Když je maso zmrzlé nakrájíme ho na tenké plátky
  3. Jednotlivé plátky poté přikryjeme potravinářskou fólií a jemně je naklepeme nebo rozválíme pomocí válečku na těsto
  4. Plátky poté po 6 kusech skládáme na vychlazené talíře
  5. Opláchnutou a okapanou rukolu dáme do mísy a promícháme jí se 4 lžícemi olivového oleje
  6. Dochutíme jí solí a pepřem
  7. Rukolu pak umístíme do středu každého talíře s carpacciem
  8. Vedle si v misce smícháme zbývající olej s citronovou šťávou, hořčicí, žloutkem, solí a pepřem
  9. Pomocí ponorného mixéru směs mixujeme do zhoustnutí
  10. Touto směsí pokapeme hovězí maso, přidáme nakrájená rajčata. posypeme parmazánem a ihned podáváme
Lahodné syrové hovězí maso s parmazánem a olejem.
Zdroj: insidetherustickitchen.com

Předkrm ze syrového telecího masa

Pokud se rozhodnete pro tento recept rozhodně nebudete litovat, křehkost mladého telecího masa, dodá celému receptu zcela jiný rozměr.

Co budeme potřebovat

  1. 6 lžic olivového oleje
  2. 6 lžic citronové šťávy
  3. Pepř
  4. Sůl
  5. 600 g telecího ořechu
  6. Citron
  7. 100 g parmazánu
  8. 200 g žampionů
  9. Lžíce nasekaných ořechů

Postup

  1. Maso ze všech stran osolíme a opepříme
  2. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho na hodinu do mrazáku
  3. Telecí maso poté nakrájíme na tenké plátky
  4. Naaranžujme je na talíře
  5. Maso potřeme směsí olivového oleje a citronu
  6. Syrové maso umístíme do lednice a necháme ho 30 minut odpočívat
  7. Mezitím si očistíme, oloupeme a nadrobno nakrájíme houby
  8. Smícháme je s citronovou šťávou
  9. Parmazán si nahrubo nastrouháme
  10. Na vychlazený pokrm naskládáme houby, parmazán a posypeme nasekanými ořechy
Na plátky nakrájené telecí maso s olejem a hořkou rukolou.
Zdroj: carolinescooking.com

Italské carpaccio s hořčičnou omáčkou

Syrové maso krájené na tenké plátky je italská verze tatarského bifteku. Je vyrobena ze syrového hovězího masa a podávaná s lahodnou omáčkou z balzamika a hořčice.

Co budeme potřebovat

  1. 3 lžíce olivového oleje
  2. Lžíce balzamikového octa
  3. 2 lžičky dijonské hořčice
  4. Sůl
  5. Pepř
  6. 500 g hovězí svíčkové
  7. 150 g rukoly
  8. 30 g parmazánu

Postup

  1. V malé misce si promícháme olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř
  2. Maso zabalíme do potravinářské fólie a umístíme ho na hodinu do mrazáku
  3. Když je maso částečně zmrzlé, lépe se pak krájí
  4. Pokud máte elektrický nůž, mražení můžete přeskočit
  5. Na talíře naaranžujeme plátky nakrájeného masa
  6. Doprostřed talíře umístíme rukolu
  7. Osolíme a opepříme
  8. Ozdobíme nastrouhaným parmazánem a polijeme hořčičnou omáčkou
Italský předkrm s lahodnou omáčkou z hořčice.
Zdroj: sainsburysmagazine.co.uk

Pikantní předkrm ze syrového tuňáka

Toto je úžasně jednoduché, lehké jídlo, které vám zanechá na tváři široký úsměv od spokojenosti.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce kapary
  2. 4 lžíce růžového vína
  3. Chilli paprička
  4. 200 g tuňáka
  5. Citron
  6. ½ svazku čerstvé bazalky
  7. ½ svazku čerstvého kopru
  8. Stroužek česneku
  9. Olivový olej
  10. Rukola

Postup

  1. Kapary dáme do menší misky a zalijeme ho růžovým vínek
  2. Takto ho necháme asi 10 minut namáčet
  3. Mezitím si tuňáka nakrájíme na tenké plátky
  4. Položíme ho na talíř a pokapeme citronovou šťávou
  5. Lístky bazalky a kopr nadrobno nasekáme
  6. Oloupeme česnek a také ho nadrobno nakrájíme
  7. Scedíme si namočené kapary a nasekáme ho nadrobno
  8. Poté smícháme všechny nasekané ingredience se dvěma lžícemi olivového oleje
  9. Přidáme nasekanou chilli papričku
  10. Vše spolu dobře promícháme, aby se ingredience propojily
  11. Nakrájeného tuňáka rozložíme na talíř, pokapeme ho olivovým olejem a přelijeme ho bylinkovou omáčkou z kapary a chilli
  12. Poté přidáme rukolu a talíř doplníme o kolečka citronu na případné dochucení
Lahodný tuňák marinovaný ve směsi koření a servírovaný s bylinkovým olejem.
Zdroj: jamieoliver.com

Carpaccio z lososa

Ryby jsou všeobecně velmi vyhledávanou ingrediencí a není tomu jinak ani u tohoto receptu. Krémová chuť lososa je tím pravým potěšením, které ve svém jídle hledáte.

Co budeme potřebovat

  1. 800 g lososa
  2. 2 citrony
  3. Šalotku (nadrobno nakrájenou)
  4. 2 lžíce kopru (nasekaného)
  5. 2 lžičky moučkového cukru
  6. 3 lžíce olivového oleje
  7. Lžíce kapary (okapaných a osušených)
  8. Rukolu nebo polníček
  9. Tmavý chléb

Postup

  1. Lososa opláchneme a osušíme
  2. Zabalíme ho do potravinářské fólie a umístíme ho na hodinu do mrazáku
  3. Mezitím si nastrouháme kůru z jednoho citronu a z obou vymačkáme šťávu
  4. Přidáme kopr, šalotku, cukr sůl a olej
  5. Vše spolu promícháme, aby vznikla jednotná krémová marináda
  6. Zmraženého lososa nakrájíme na tenké plátky
  7. Kousky lososa rozložíme do misky a pokapeme ho lehce marinádou
  8. Tu rozetřeme, aby se losos rovnoměrně obalil
  9. Na něj přidáme další vrstvu lososa a toho také potřeme marinádou
  10. Proces opakujeme, dokud nám nedojdou ingredience
  11. Poté misku zabalíme fólií a vložíme jí do lednice, kde jí minimálně 2 hodiny necháme ležet
  12. Lososa poté aranžujeme na talíř, přidáme kapary a polníček
  13. Podáváme ho s tmavým chlebem
Krémový losos s ředkvičkami, olejem a krekry.
Zdroj: cravingsjournal.com

Salát z hřebenatek s pistáciemi a estragonem

Milovníci mořských plodů pozor, kupte si čerstvé mušle a s chutí se pusťte do přípravy tohoto perfektního pokrmu.

Co budeme potřebovat

  1. 2 lžíce vyloupaných pistácií
  2. 2 lžíce citronové šťávy
  3. Lžička dijonské hořčice
  4. Lžička estragonu
  5. Lžíce olivového oleje
  6. Sůl
  7. Pepř
  8. 250 g hřebenatek (mušlí)
  9. 75 g ředkviček (nakrájené na plátky)
  10. Hrst rukoly
  11. 2 lžíce granátového jablka

Postup

  1. Na pánvi si na sucho opražíme pistácie
  2. Když pistácie zhnědnou, tak je sundáme z plotny a dáme stranou vychladnout
  3. Poté je nahrubo nasekáme
  4. V malé misce si smícháme citronovou šťávu, hořčici a estragon
  5. Za stálého míchání přidáváme olivový olej a podle chuti směs osolíme a opepříme
  6. Hřebenatky nakrájíme na tenká kolečka
  7. Ty poté rozložíme na talíř a přidáme ředkvičky
  8. Doprostřed talíře naaranžujeme rukolu a vše přelijeme dresinkem z citronové šťávy a estragonu
  9. Přidáme granátové jablko, pistácie a sůl
  10. Ihned podáváme
Italský předkrm z mořských plodů s rukolou, ředkvičkami a olejem.
Zdroj: food52.com

Cuketové carpaccio

Syrová cuketa má svěží chuť, která se jejím vařením zeleniny vytrácí. Vynikající olivový olej a čerstvá citronová šťáva tvoří perfektní dresink, ve kterém se plátky cukety marinují. Kyselina z citronu cuketu krásně zjemní a dochutí.

Co budeme potřebovat

  1. 2 cukety
  2. Sůl
  3. 2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
  4. Šťáva z ½ citronu
  5. 3 lžíce olivového oleje
  6. 2 lžíce piniových oříšků
  7. Lžička medu
  8. 20 g parmazánu (nastrouhaného)

Postup

  1. Cuketu podélně nakrájíme na co nejtenčí kousky
  2. Ty lehce posypeme solí a necháme je po 30 vypotit
  3. Cukety poté osušíme papírovými utěrkami
  4. Poté je střídavě vrstvíme s česnekem do misky
  5. Zakápneme citronovou šťávou a marinujte v chladničce alespoň 15 minut
  6. Pokud máme víc jak 2 vrstvy cukety, musíme jí průběžně otáčet, aby se celá obalila v citronové šťávě
  7. Pro podávání cuketu naaranžujeme na talíř, pokapeme olivovým olejem, posypeme ořechy, přelijeme medem a přidáme parmazán
Na tenké plátky nakrájená cuketa dochucená citronem, parmazánem a piniovými oříšky.
Zdroj: itslaurenofcourse.com

Zdravý salát z rajčat a malin

Maliny dodávají salátu nádhernou chuť, která s mozzarellou a aromatickou bazalkou vytváří neuvěřitelnou kombinaci.

Co budeme potřebovat

  1. 8 keříkových rajčat (nakrájených na plátky)
  2. Olivový olej
  3. 90 g malin
  4. 125 g mozzarelly (natrhané)
  5. Hrst lístků bazalky
  6. Malinový ocet

Postup

  1. Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř
  2. Dochutíme je solí, pepřem a olejem
  3. Maliny zakápneme octem a vidličkou rozmačkáme
  4. Mozzarellu si natrháme na menší kousky a rozprostřeme po rajčatech
  5. Rajčatové carpaccio pokapeme malinovým dresinkem a dozdobíme lístky bazalky
Nakrájená rajčata dochucená malinami a trhaným sýrem.
Zdroj: jamieoliver.com

Carpaccio z červené řepy

Na tenké plátky nakrájená řepa položila základ pro tento italský předkrmu. Nejlepší řepu najdete buď na své zahrádce, nebo na farmářských trzích.

Co budeme potřebovat

  1. 3 řepy
  2. 2 mrkve
  3. 2 artyčoky
  4. 4 ředkvičky
  5. Tuřín
  6. 50 ml olivového oleje
  7. 4 lžíce vinného octa
  8. 2 lžíce piniových oříšků
  9. Lžíce dýňových semínek
  10. Hrst polníčku
  11. Sůl
  12. Mletý pepř
  13. Tenký plátek chleba

Postup

  1. Veškerou zeleninu si omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky
  2. Vložíme jí do mísy, do které přidáme olej a ocet
  3. Jemně vše spolu promícháme a necháme hodinu odstát
  4. Chléb nakrájíme na malé kostičky
  5. Na rozehřáté pánvi ho společně s piniovými oříšky a dýňovými semínky začneme na sucho opékat
  6. Zeleninu naaranžujeme na talíř, ozdobíme jí krutony, semínky a oříšky
  7. Přidáme polníček a vše posypeme pepřem

Jestli si tento recept na carpaccio udělat o něco zábavnější a interaktivnější použijte různé druhy řepy a mrkve. Řepu lze sehnat v různých barvách jako například v růžové, žluté a bílé barvě. Stejně tak mrkev, kterou můžete koupit v žlutém a fialovém provedení.

Červená řepa jako italský předkrm se sýrem, ořechy a rukolou.
Zdroj: annalee-eats.de

Ovocný salát pro děti

Tento recept je skvělou volbou pro dětské strávníky, kteří určitě nebudou fanoušky klasického carpaccia ze syrového masa.

Co budeme potřebovat

  1. 200 g ricotty
  2. 70 g mascarpone
  3. Lžička třešňové šťávy (nebo naředěné třešňové marmelády)
  4. 40 g pistácií (nasekaných)
  5. 4 bílky
  6. 4 lžíce cukru
  7. 125 ml šlehačky
  8. 450 g sezónního ovoce (ananas, mango, kiwi, jahody, liči, papája, broskve atd.)

Postup

  1. V míse si pomocí mixéru společně smícháme ricottu, mascarpone, třešňovou šťávu a pistácie
  2. Bílky vyšleháme s cukrem do hustého sněhu
  3. Bílky opatrně vmícháme do směsi z ricotty
  4. Směs přelijeme do malých formiček a dáme jí alespoň na hodinu chladit do lednice
  5. Ovoce omyjeme, očistíme a oloupeme
  6. Jednotlivé druhy ovoce nakrájíme na tenké plátky a naaranžujeme je na talíř
  7. Vychlazený ricottový krém přidáme doprostřed talíře s carpacciem z ovoce
Italský předkrm ve své ovocné verzi plný šťavnatého sezónního ovoce.
Zdroj: kuechenchaotin.de

Jablečné carpaccio se sýrem

Jak je vidno tento italský recept se dá aplikovat prakticky na cokoliv. Tato sladko slaná variace jablka a slaného modrého sýra, je naprosto neodolatelná.

Co budeme potřebovat

  1. 150 ml šťávy granátového jablka (nebo džusu)
  2. Lžička medu
  3. Lžíce citronové šťávy
  4. Špetka pepře
  5. 2 hrsti rukoly
  6. Jablko
  7. 100 g modrého sýra
  8. 30 g vylupaných pistácií (nahrubo nasekaných)

Postup

  1. V malé misce smícháme šťávu z granátového jablka, med, šťávu a pepř
  2. Na každý talíř nandáme hrst rukoly
  3. Jablko omyjeme a zbavíme jadřince, ale neloupeme
  4. Poté ho nakrájíme na tenké plátky a naaranžujeme ho přes rukolu
  5. Na jablko rozdrobíme modrý sýr a posypeme pistáciemi
Jablka nakrájená na tenké plátky dochucená octem a plesnivým sýrem.
Zdroj: mamalikestocook.com

I když opravdu milujete syrové maso nebo klasický tatarský biftek, měli byste znát pravidla pro výběr a kontumaci bezpečného masa v neupraveném stavu. Všeobecně platí, že syrové maso bezpečné není a jeho konzumace by se měla vždy pečlivě zvážit, a pokud tak nakonec učiníte, tak jen na vlastní zodpovědnost.

Rizika, která neupravené maso představuje je výskyt bakterií jako je Salmonella a E.coli.

Hovězí maso by se mělo vařit na takovou teplotu, aby se zabily choroboplodné zárodky. Pokud je maso mleté, musí se propéct alespoň při teplotě 70 stupňů. V zásadě, ale platí, že každá kvalitní restaurace má i kvalitní maso a riziko je tedy minimální, to samé platí o masu kupovaném, které prochází nejrůznějšími testy.

Pokud i přes to nechováte důvěru v syrové maso, s důvěrou se můžete obrátit na tyto recepty na pečené hovězí s česnekem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X