Vyzkoušejte vynikající recepty na klášterní pečivo, které je vhodné na běžné dny i pro sváteční chvíle

Ten, kdo zatím nevyzkoušel recepty na klášterní rohlíčky, neví co je sváteční pečivo.

Tato lahůdka pohladí vaše chuťové pohárky a poslouží jako perfektní zakončení skvělého oběda či večeře.

Připravte je svým blízkým a uvidíte, že se budou olizovat ještě druhý den. Může to být i dokonalá pochoutka na firemní večírek nebo třeba na oslavu narozeni, případně i pro sváteční příležitost.

Klidně se hodí jako pohoštění na Vánoce, Velikonoce nebo jen tak na čajový dýchánek s přáteli.

Klasické klášterní rohlíčky

Pokud pečete na Vánoce jen běžné druhy cukroví, pak rozhodně zkuste připravit i něco jiného. Ostatně recepty na vanilkové rohlíčky známe všichni, i když každý máme svůj specifickou recepturu, ale tato pochoutka chutná úplně jinak.

Ingredience:

Na rohlíčky:

  • 140 g hladké mouky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g čerstvého nesoleného másla
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva

Na ozdobu:

  • Čokoládová poleva
  • Hrubě nasekané lískové ořechy

Postup

  • Do mísy prosejeme hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidáme lískové oříšky, změklé máslo, vejce i prášek do pečiva.
  • Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme několik válečků.
  • Každý váleček rozkrájíme na stejně velké kousky, které vytvarujeme do tvaru rohlíčků.
  • Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme 5 minut odpočinout.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Vložíme rohlíčky a pečeme zhruba 10 až 15 minut.
  • Jakmile jsou upečené, necháme je úplně vychladnout.
  • Rozehřejeme čokoládovou polevu a namáčíme do ní jednotlivé rohlíčky horní stranou.
  • Posypeme nasekanými oříšky a necháme zcela zatuhnout.
 Vynikající alternativa na klasické vanilkové rohlíčky.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk

Klášterní ořechové rohlíčky

Jak jsou někde v hlavní roli oříšky, vždycky máme jistotu, že chuť bude naprosto vynikající. Přestože mnozí tvrdí, že lískové ořechy nemají tak lahodnou chuť jako ty vlašské, není to tak. Každý druh má svou zcela charakteristickou vlastnost. Navíc, kdo nechce lískáče, může je klidně nahradit vlašáky nebo použít i mandle.

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g změklého čerstvého nesoleného másla
  • 140 g hladké mouky
  • 90 g mletých pražených lískových ořechů
  • 40 g strouhané čokolády na vaření
  • 40 g vanilkového cukru
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • Hrubě mleté ​​lískové ořechy, mandle nebo pistácie na posypání

Postup

  • Změklé máslo nakrájíme na kousky, přidáme prosetou mouku, mleté opražené lískové oříšky a vanilkový cukr.
  • Prsty začneme suroviny zpracovávat a třít tak dlouho, až se z nich utvoří drobivá směs.
  • Přihodíme žloutek, najemno nastrouhanou čokoládu, vidličkou trochu promícháme a poté vypracujeme hladké vláčné těsto.
  • Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 45 minut vychladit do lednice.
  • Z těsta odebíráme stejně velké kousky, ze kterých vytvarujeme váleček a z něj pak rohlíček.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečeme v předehřáté troubě zhruba 13–15 minut, rozhodně však ne déle.
  • Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout na plechu. Čerstvě upečené jsou totiž příliš měkké na přendání.
  • Do vodní lázně dáme nakrájené máslo a přidáme nasekanou čokoládu.Necháme rozpustit a odstavíme z vodní lázně.
  • Oba konce rohlíčků namočíme do připravené čokoládové polevy a poté ponoříme do nasekaných pistácií, ořechů či mandlí.
  • Položíme na čistý pečící papírem a necháme zatuhnout.
  • Vychladlé rohlíčky můžeme rovnou konzumovat nebo je uchováváme ve vzduchotěsné krabičce na sušenky.
Klášterní sušenky pro sváteční příležitost.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Celomáčené rohlíčky

Klášterní rohlíčky si můžete připravit na spoustu způsobů, přičemž by nikdy neměla chybět vynikající poleva, ať už světlá či tmavá.

Ingredience:

Na těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g změklého čerstvého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • Bílá čokoláda
  • Mléčná čokoláda
  • Hořká čokoláda
  • Vlašské ořechy
  • Kokos

Postup

  • Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme vlašské ořechy, změklé máslo i žloutek a uhněteme hladké těsto.
  • Těsto můžeme zpracovat do malých válečků odebíráním stejných kousků hmoty a poté vytvarovat rohlíček.
  • Můžete také těsto vyválet mezi dvěma velkými mikrotenovými sáčky nebo potravinářskou fólií na plát o tloušťce cca 0,5 cm, a poté vykrájet formičkou na rohlíčky, aby byly všechny stejné.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a rohlíčky opatrně naskládáme na plech s pečícím papírem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10–15minut, dokud cukroví nezíská lehce narůžovělou barvu.
  • Vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.
  • Mezitím si připravíme polevu. Kdo chce jen jeden druh, udělá jeden, jinak si v jednotlivých miskách rozpustíme čokoládu a vychladlé rohlíčky do ní namáčíme.
  • Pokud se nám nebude chtít namáčet, jednoduše natřeme vrstvu polevy na rohlíčky pomocí mašlovačky a posypeme vlašskými ořechy či kokosem, případně obojím.
  • Počkáme až poleva zcela zaschne a můžeme podávat.
Luxusní ořechové rožky na Vánoce i další příležitosti.
Zdroj: https://nanicmama.sme.sk

Klášterní rožky

Toto cukroví se dá pojmenovat mnoha způsoby, ať už jsou to rohlíčky, rožteky, cukroví, céčka kvůli tvaru nebo jak už nadpis napovídá rožky. Hlavní je to, že mají zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť, a to je na nich to nejzajímavější i nejdůležitější.

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky      
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 130 g čerstvého másla (nesoleného)
  • 30 g nastrouhané mléčné čokolády s lískovými oříšky
  • 50 g moučkového cukru
  • Na špičku nože kypřícího prášku do pečiva
  • 2 žloutky (vejce velikosti M)     

Na ozdobu:

  • 100 g čokoládové polevy
  • Strouhaný kokos na posypání dle potřeby

Postup

  • Nastrouháme si čokoládu a dáme do mísy. Přidáme prosetou mouku s moučkovým cukrem, mleté ořechy, máslo, nastrouhanou čokoládu, kypřící prášek do pečiva a žloutky.
  • Vypracujeme hladké těsto, které bude velmi křehké. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho minimálně na 3 hodiny odpočinout do chladničky, ideálně však do druhého dne.
  • Následující den vyjmeme těsto z lednice, odebíráme z něj stejně velké kousky a tvarujeme do rohlíčku ve tvaru písmene C.
  • Předehřejeme si troubu na 190 stupňů a rohlíčky přendáme na plech s pečícím papírem.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 8 až 10 minut, dokud rohlíčky nebudou růžové.
  • Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout na kuchyňské mřížce.
  • Poté si ve vodní lázni rozpustíme polevu a namáčíme do ní jednotlivé vychladlé rohlíčky. Položíme na plech a posypeme kokosem.
Skvělá alternativa klášterních rohlíčků ve stylu vanilkových.
Zdroj: https://varecha.pravda.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X