6 originálních receptů na hovězí s česnekem. Vyzkoušejte je všechny!

Každá národní kuchyně má své tradiční pokrmy.

V české kuchyni jimi jsou vepřo knedlo zelo, svíčková omáčka, ovocné knedlíky či bramboračka.

Dnes se společně podíváme na další českou klasiku – recepty na hovězí na česneku.

Tento oblíbený pokrm si ale představíme v mírně netradičních variantách.

Zapomeňte tedy na chvíli na bramborový knedlík a špenát a objevte s námi nové chuťové kombinace!

Hovězí plátky na česneku s bylinkami

K přípravě tohoto pokrmu lze použít svíčkovou, roštěnou či kýtu. Nekrájejte plátky masa příliš silné a v případě potřeby je zlehka naklepejte.

Ingredience

  • 400 g hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lžička čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého nasekaného oregana
  • 3 PL másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Na plátky nakrájené hovězí maso zlehka osolte a opepřete.
  2. Na pánvi s olivovým olejem a trochou másla plátky několik málo minut z každé strany zprudka restujte.
  3. Následně hovězí maso ještě několik minut z každé strany vařte, až do změknutí.
  4. Přidejte do pánve zbytek másla, prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek a čerstvě nasekané bylinky.
  5. Až se máslo rozpustí a česnek s bylinkami rozvoní, můžete podávat.

Tento pokrm chutná znamenitě s americkými brambory či s hranolky.

Hovězí plátky na česneku s bylinkami a americkými bramborami
Zdroj: therecipecritic.com

Hovězí pečeně s česnekem

Pojďte s námi vyzkoušet variantu ozvláštněnou vůní rozmarýnu. Uvidíte, že tímto chutným pokrmem ohromíte všechny, kdo ho ochutnají.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (například roštěné či kýty)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžičky čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 2 šálky hovězího vývaru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Hovězí maso v celku nařezejte přibližně do poloviny jeho výšky, jako kdybyste ho chtěli nakrájet na plátky, ale plátek nedokrojte.
  3. Maso posypte nakrájenými plátky česneku, část česneku lze i prolisovat a následně vetřít do masa, rozmarýnem, nahrubo namletým pepřem a solí.
  4. Podlijte vývarem a vložte do předehřáté trouby.
  5. Pečte přibližně hodinu, v závislosti na typu a výšce masa i vašich preferencích.

Hovězí na česneku v troubě lze servírovat například s bramborovou kaší či americkými brambory.

Hovězí maso s česnekem a rozmarýnem pečené v troubě
Zdroj: thekitcheneer.com

Hovězí na česneku se špenátem

Klasika všech klasik. Co si ji ale připravit trochu netradičně? Nakrájení masa na nudličky místo obvyklých plátků, použití sójové omáčky a citronové šťávy, to vše bude příjemným oživením.

Ingredience

  • 700 g hovězího masa
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 5 stroužků česneku
  • 1/2 šálku vývaru
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1 lžička vloček z červeného pepře
  • 4 PL másla
  • čerstvě vymačkaná šťáva z poloviny citronu
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka a pažitka

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na nudličky a vložte je marinovat přibližně na dobu jedné hodiny do marinády připravené ze sójové omáčky, olivového oleje, dvou stroužků prolisovaného česneku, soli a pepře.
  2. Špenát umyjte a nechte ho zlehka povařit po dobu 1 minuty na pánvi, na které jste rozpustili jednu polévkovou lžíci másla. Po celou dobu vaření špenát míchejte.
  3. Špenát z pánve vyjměte a ve stejné pánvi rozpusťte další dvě polévkové lžíce másla, do kterých přidejte marinované hovězí nudličky.
  4. Nudličky na pánvi z obou stran několik málo minut orestujte.
  5. Následně z pánve nudličky odstraňte a odložte je na talíř, který přikryjte, aby maso příliš nevystydlo.
  6. Do pánve poté dejte rozpustit poslední polévkovou lžíci másla, přidejte zbytek prolisovaného česneku, citronovou šťávu, vločky červeného pepře, vývar, nakrájenou čerstvou petrželku a pažitku a rovněž zbytek marinády z hovězího masa.
  7. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a nechte 1-2 minuty redukovat.
  8. Vraťte do pánve hovězí nudličky a poduste je doměkka.
  9. Následně nudličky přemístěte na jednu stranu pánve a na druhou vložte předpřipravený špenát, který nechte prohřát ve šťávě.

Tento pokrm se může podávat pouze takto, ozdobený plátky citronu a kousky čerstvé pažitky či petrželky. Případně ho lze samozřejmě servírovat i klasicky s bramborovým knedlíkem. 

Česnekové hovězí nudličky servírované s čerstvým špenátem
Zdroj: eatwell101.com

Špenát je velmi zdravý a byla by škoda konzumovat ho pouze jako přílohu. Inspirujte se dalšími špenátovými pochoutkami, jako jsou například špenátové palačinky, rizoto či pomazánka!


Hovězí maso s česnekem a rýží

V případě, že dáváte přednost zdravé a lehké stravě, určitě k tomuto pokrmu vyzkoušejte jako přílohu nejen rýži, ale též bulgur či quinou.

Ingredience

  • 300 g hovězí svíčkové
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného mletého česneku
  • 2 lžičky solamylu nebo kukuřičného škrobu
  • 1 PL sójové omáčky
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • jarní cibulka na ozdobu

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na přiměřeně velké kousky, vložte do misky a posypte solamylem.
  2. Přidejte prolisovaný či nadrobno nakrájený česnek, sůl, pepř a olivový olej.
  3. Směs důkladně promíchejte a následně vložte na rozpálenou pánev.
  4. Za častého míchání maso několik minut restujte, až začne měknout.
  5. Následně přidejte sójovou omáčku a sušený česnek.
  6. Promíchejte a ještě několik minut povařte.
  7. Podle potřeby dosolte a ozdobte na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.

Podávejte s dlouhozrnnými typy rýže, například jasmínovou nebo basmati.

Kousky hovězího masa na česneku ozdobené jarní cibulkou
Zdroj: kibiecraving.com

Nejste si jistí tím, jak správně quinou připravit, anebo přemýšlíte nad tím, na co vše lze tuto zajímavou potravinu využít? Zjistěte to pomocí našich receptů z quinoy naslano i nasladko

Česnekové hovězí kostky

Pepř, především ten černý, patří mezi nejuniverzálnější a nejpoužívanější koření na světě. Proč ale nepřidat také trochu pepře červeného, jehož výrazná chuť se s hovězím masem naprosto dokonale snoubí?

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička vloček z červeného pepře
  • 2 PL másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte do něj na kostičky nakrájené hovězí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
  2. Za častého míchání kousky masa několik minut restujte, až do doby, než jsou ze všech stran lehce zlatohnědé.
  3. Maso z pánve vyjměte a přidejte do ní máslo.
  4. Do rozpuštěného másla nasypejte vločky červeného pepře a nadrobno nakrájené stroužky česneku.
  5. Za stálého míchání česnek s pepřem vařte přibližně minutu, dokud česnek nezačne zlátnout.
  6. Vsypte do pánve hovězí maso, promíchejte, povařte maso doměkka.
  7. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Tento pokrm servírujte s rýží či s bramborovou kaší.

Dozlatova orestované hovězí kostky s česnekem a čerstvou petrželkou
Zdroj: jocooks.com

Hovězí na zázvoru a česneku

Zázvor je v lidovém léčitelství často považován téměř za všelék. Využijte zdraví prospěšných vlastností tohoto koření a přidejte ho do vašeho oblíbeného pokrmu!

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 1 PL sušeného mletého česneku
  • 1 PL sušeného mletého zázvoru
  • 2 PL sójové omáčky
  • 1/3 šálku rýžového vína Shaoxing
  • 1 PL solamylu nebo kukuřičného škrobu
  • olej
  • mleté chilli papričky
  • sůl, pepř

Postup

  1. Hovězí maso nakrájejte na kousky a vložte marinovat do směsi, kterou jste připravili z česneku, zázvoru, sójové omáčky, vína, solamylu a koření.
  2. Maso marinujte alespoň po dobu dvou hodin.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm marinované kousky masa.
  4. Po několika minutách přidejte i zbývající marinádu a za stálého míchání vařte, dokud maso nezměkne a omáčka nezkaramelizuje.

Hovězí maso na česneku a zázvoru podávejte nejlépe s rýží, případně rovněž s kousky dušené brokolice.

Pokrm z hovězího masa připravovaného na česneku a zázvoru s rýží
Zdroj: dinnerthendessert.com

Výbornou rýži jako přílohu zhotovíte v rýžovaru. K čemu dalšímu se hodí, vám povíme v našem hodnocení elektrických rýžovarů.

Často se říká, že v jednoduchosti je krása. V tomto případě to platí i pro hovězí na česneku, neboť jak vidíte, kromě dvou základních surovin, koření, bylinek a másla či oleje téměř nic dalšího nepotřebujete. Pokud jde o množství česneku, můžete si ho samozřejmě u jednotlivých receptů upravit, tedy přidat či ubrat, podle toho, jak výrazné česnekové chuti dáváte přednost.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X