Žampion, nejpěstovanější druh houby na světě. Víte, čím je pro vás prospěšný?

Žampion se považuje za nejpěstovanější odrůda houby na světě.

Kromě toho, že je výbornou ingrediencí pokrmů přináší i řadu benefitů pro vaše zdraví. Jaké? 

Vše se dozvíte v následujícím článku!

Žampion, houba prospěšná vašemu zdraví

Žampiony (latinsky Agaricus bisporus)  jsou jedny z prvních pěstovaných hub. Za jejich širokou distribuci vděčíme francouzskému králi Ludvíku XIV.

Žampiony rostou v lesostepních a stepních zónách Evropy, jihoamerických pampách, severoamerických prériích, otevřených místech a na loukách Afriky a Austrálie, stepích střední Asie. 

Naleznete je na kůře odumřelých stromů, humusu, mraveništích, v lesích mezi trávou, podél cest.

Žampiony mají průměr 3 až 25 cm. Jejich klobouk je masitý, kulovitý a ve zralosti má tvar deštníku. Povrch je vláknitý, hladký, šupinatý, šedobílé barvy. Noha žampionu má výrazný dvouvrstvý nebo jednovrstvý prsten. 

Žampiony
Zdroj: pixabay.com

Žampiony koupíte čerstvé, mražené, konzervované, sušené nebo dokonce v práškové formě.

Proč konzumovat žampiony? 

Žampiony mají léčivé účinky, proto se využívají v přírodní medicíně. 

Nízký obsah kalorií a sodíku umožňuje jejich konzumaci při nejrůznějších dietách. Navíc mají schopnost čistit tělo od těžkých kovů. 

Pomáhají snížit hladinu cukru v krvi, slouží jako prevence před srdečními chorobami a nádorovými onemocněními. Řada antioxidačních sloučenin, včetně polyfenolů, polysacharidů, ergothioneinu, glutathionu, selenu a vitamínu C, jsou považovány za potenciální schopnost hub bojovat proti rakovině.

Polysacharidy v žampionech mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit inzulinovou rezistenci. Zlepšují také funkci střev, působí jako prebiotika. 

Konzumace žampionů se nedoporučuje pacientům s chronickými onemocněními ledvin a trávicího ústrojí. Vysoký obsah kyseliny listové v houbách podporuje růst maligních buněk a jejich rozmnožování, proto by žampiony neměli jíst onkologičtí pacienti. 

Nutriční hodnoty

V následující tabulce můžete vidět, jak jsou žampiony nízkokalorické. Dále jsou bohaté na vlákninu a sodík. 

Nutriční hodnotyŽampion syrový 100 g
Kalorie20 kcal
Bílkoviny2 g
Sacharidy0 g
Tuky0 g
Vláknina2 g
Sodík300 mg

Druhy žampionů

V současnosti je více než 60 druhů žampionů. My si představíme dva základní druhy žampionů. 

Bílý žampion

Nazývaný také „bílý knoflík“ je nejoblíbenější pěstovanou houbou. Je to díky jemné chuti a pevné struktuře. 

Přidává se do omáček, krémových polévek, smažených receptů, těstovinových nebo rýžových pokrmů.

Tvar klobouku je nejprve polokulovitý, stářím se zplošťuje. Tento druh se běžně vyskytuje po celém světě na polích a travnatých plochách po dešti, od pozdního jara do podzimu. 

Hnědý žampion

Hnědý žampion (Agaricus bisporus) má intenzivnější chuť než žampion bílý. Díky tomu se výborně hodí k hovězím, zvěřinovým a zeleninovým pokrmům.

Je veliký 40 až 60 mm.

Hnědý žampion nakrájený na kousky
Zdroj: pixabay.com

Jak poznat nejedlý žampion?

Může se stát, že jedlý žampion zaměníte s Pečárkou zápašnou (Agaricus xanthodermus). Oba druhy jsou si velmi podobné, malé s bílými klobouky. Hlavní rozdíl je v tom, že pokud se dužina pečárky poškodí, rychle zežloutne.

Pečárka zápašná v lese
Zdroj: first-nature.com

Pěstování

Žampiony se pěstují na houbařských farmách, ale i v domácnostech. Důvodem vysoké produkce je jejich bohatá plodnost, vynikající chuť a nenáročnost. 

Lze je pěstovat po celý rok. Žampiony dobře plodí ve tmě kvůli absenci chlorofylu v pletivech. 

Pěstují se ve speciálně vybavených sklepech, sklenících a na otevřeném prostranství.

Zpracování žampionů

Žampiony vydrží čerstvé zhruba 3 až 4 dny. Proto je dobré je rychle zpracovat. Žampiony můžete přidat do masových pokrmů, na pizzu, do polévek. Inspirujte se, a přečtěte si výborné recepty na žampionové polévky.

Žampiony nakrájené na plátky
Zdroj: pixabay.com

Nebo je můžete zamrazit, usušit popřípadě zakonzervovat. Je řadu způsobů, jak žampiony zpracovat. Například:  

  • nakrájejte a přidejte syrové do salátu,
  • orestujte je na olivovém oleji s česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem,
  • smažte je s další zeleninou,
  • přidejte je do omelety nebo míchaných vajíček.

Žampiony můžete připravit i jako chuťovku, více se dozvíte v receptech na plněné žampiony

Je zkrátka spoustu možností, jak zařadit žampiony do vašeho jídelníčku. Příprava žampionů před vařením je následující:

  1. Houbu musíte očistit od půdy a jiných nečistot. Nejprve nožem a pak žampion opláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Při čištění se třeba odstranit fólii, která se nachází na klobouku houby.
  3. Nohu houby odřízněte, pokud je špinavá.
  4. Dle potřeby nakrájejte očištěný žampion na plátky či kousky a pusťte se do vaření!

Žampiony můžete přidat do pokrmu jako je:

  • rizoto
  • omeleta
  • gnocchi
  • špenát
  • slaný koláč
  • těstoviny

Jak poznat zkažený žampion?

Je řada fází, kdy žampion není vhodný ke konzumaci. Za zkažený ho lze považovat pokud:

  • má slizký povrch
  • je suchý, scvrklý
  • má hnědé skvrny
  • jeho zápach připomíná rybinu
Zkažené žampiony v plastové vaničce
Zdroj: delishably.com

Žampionové produkty

Žampionový prášek – je vyroben z rozemletých, sušených žampionů. Slouží jako skvělé dochucovadlo polévek, omáček nebo pomazánek.

Žampionový sýr – krémový sýr s kousky žampionů je ideální pokrm ke svačině

Žampion je druh houby, který je bohatý na vitamíny a minerály. Je to nejen vynikající surovinou při vaření, ale má také mnoho užitečných vlastností, díky nimž se užívá v tradiční medicíně. Studie ukázaly, že lidé, kteří často jedí tyto houby, mají o 34 % nižší hladinu cholesterolu v krvi ve srovnání s těmi, kteří houby nejedí. Proto se snižuje riziko rozvoje srdečního infarktu a aterosklerózy.

Použité zdroje

Agaricus bisporus, www.en.wikipedia.org, [citováno: 24. 04. 2022]
White Mushrooms: Nutrition, Benefits, and Uses, Ariane Lang, www.healthline.com, 27. 01. 2020, [citováno: 24. 04. 2022]
, Anna Evans, www.farmer-online.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Champignon Mushroom Powder, www.woodlandfoods.com, [citováno: 24. 04. 2022]
culture: the word on cheese, www.culturecheesemag.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Champignon Mushrooms (Whites), www.forestmushrooms.com, [citováno: 24. 04. 2022]
Brown champignons, www.http://glgroup.pl, [citováno: 24. 04. 2022]
Clever - Champignon Mushrooms calories, carbs & nutrition facts, www.myfitnesspal.com.hk, [citováno: 24. 04. 2022]
Champignons how to distinguish from poisonous. False champignons, www.dinelli.ru, [citováno: 02. 05. 2022]
How to Tell if Mushrooms Are Bad, www.wikihow.com, 08. 05. 2021, [citováno: 02. 05. 2022]
X