Naše recepty na pečeně z vepřového masa s cibulí a česnekem vám nedovolí přestat jíst

Cítíte tu vůni? Takto krásně můžou vonět pouze recepty na vepřovou pečeni na cibuli a česneku!

Pochutnejte si s námi na křehkém masíčku, které potěší každý mlsná jazýček.

A jelikož může být obtížné u velkého kusu masa poznat, zda je hotové.

Na konci článku najdete návod, jak to bezpečně poznat!

Vepřová pečeně na cibuli a česneku

Tento lahodný recept na pečeni z vepřového masa s omáčkou z karamelizované cibule je ideální pro nedělní večeři! Není totiž nic lepšího než tuto dobrotu sdílet s přáteli a rodinou, obzvláště když si k ní připravíte lahodné chlupaté knedlíky!

Co budeme potřebovat

  • 900 g vepřové panenky
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička hořčice
  • 2 polévkové lžíce Worcesterské omáčky
  • 90 g másla
  • 1 polévková lžíce směsi sušených bylin (bazalka, oregano a/nebo tymián)
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na omáčku

  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 30 g mouky
  • 480 ml vývaru
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Opláchněte a osušte vepřovou panenku a poté dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte olej a poté opečte vepřovou panenku ze všech stran, dokud se nevytvoří kůrčička, asi 1 minutu z každé strany.
  • Vyjměte vepřovou panenku z pánve a posypte ji sušenými bylinkami.
  • Na stejnou pánev přidejte máslo, česnek, worcesterskou omáčku a hořčici.
  • Omáčku míchejte, dokud se máslo úplně nerozpustí. Vložte vepřovou panenku zpět do pánve a nalijte na ni trochu omáčky.
  • Vepřovou panenku přikryjeme alobalem a pečeme v troubě asi 30 minut.
  • Odstraňte fólii, nalijte na hřbet trochu další omáčky a vařte asi dalších 30 minut.
  • Vyjměte vepřovou panenku z pánve a zakryjte alobalem, aby asi 15 minut odpočívala.
  • Mezitím si zahřejte stejnou pánev.
  • Přidejte cibuli a opékejte dozlatova asi 5 minut.
  • Vmíchejte mouku. Postupně zašlehejte vývar, dokud se nezapracuje a nespojí. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Snižte teplotu na střední, často míchejte, vařte do zhoustnutí, asi 5 minut v závislosti na preferované hustotě.
  • Vepřovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s cibulovou omáčkou.
Kus vepřového masa obalený v bylinkách s opečenou zeleninou.
Zdroj: leitesculinaria.com

Pečeně z vepřového masa, cibule, česneku a bylinek

Pokud jste milovníci aromatických přísad, potom je tento recept na vepřovou pečeni na cibuli a česneku přesně pro vás. Toto vepřové maso potažené jednoduchou směsí česneku, bylinek, cibule a olivového oleje je vynikající! Přidejte k ní ještě náš tradiční karlovarský knedlík a chuťové pohárky vám zešílí.

Co budeme potřebovat

  • 12 stroužků česneku
  • 3 lžíce olivový olej
  • 2 lžíce čerstvých listů rozmarýnu
  • 2 lžíce čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 1 lžička sůl
  • 1 lžička pepř
  • 1 kg vepřové panenky
  • 2 velké cibule (nakrájená na měsíčky)

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • V kuchyňském robotu smíchejte česnek, olivový olej, rozmarýn, šalvěj, tymián, sůl a pepř, dokud nevznikne hrubá pasta. Pastu rozetřete po celém vepřovém mase.
  • Vepřové maso dejte na rošt do pekáče tučnou stranou nahoru a posypte ho nakrájenou cibulí.
  • Přikryjte maso alobalem a pečte 20 až 25 minut.
  • Pekáč vyndejte a nechte ho 30 minut odpočívat zakrytý alobalem.
  • Mezitím zvyšte teplotu trouby na 220 °C.
  • Maso vraťte do trouby a odkryté ho pečte dalších 10 minut, dokud maso pěkně nezhnědne.
  • Vepřovou pečeni nakrájejte a ihned podávejte.
Křehké maso upečené do měkka s bylinkami.
Zdroj: eatwell101.com

Pečené vepřové s omáčkou z jablek, cibule a česneku

Vyzkoušejte tento recept na vepřovou pečeni na cibuli a česneku s nasládlou chutí od jablek. Tato chuťová kombinace vás jistě příjemně překvapí. Podávejte jí se zapečenými bramborami se sýrem nebo se šťouchanými bramborami a neuvěříte, jak dobře vše bude chutnat.

Co budeme potřebovat

  • 1,5 kg vepřové panenky
  • 2 jablka (oloupaná)
  • 80 g cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžičky olivového oleje
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Na pánvi opečte maso ze všech stran.
  • Na pánvi, ve které jste opékali maso, 5 minut smažte cibuli a česnek.
  • Přidejte jablka a pokračujte v restování asi 2 až 4 minuty.
  • Přidejte vývar, ocet a med a míchejte, dokud se nepromísí.
  • Podle chuti osolte a opepřete.
  • Omáčku nalijte na vepřové maso, zakryjte alobalem a pečte 1 až 1 a 1/2 hodiny při 160 stupních, dokud není vepřové maso hotové.
  • Vyjměte pečínku z pekáče a nechte 10 minut odležet.
  • Vepřovou pečeni nakrájejte a podávejte s omáčkou.
Hrnec plný vypečeného masa s krustou s jablky a bylinkami.
Zdroj: spier.co.za

Panenka na česneku a cibuli pečená v troubě

Vepřová pečeně na cibuli a česneku je jedním z nejlepších pokrmů, které kdy budete mít šanci ochutnat!

Co budeme potřebovat

  • 1,5 kg vepřové panenky
  • 1 velká cibule (nakrájená na tenké plátky)
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • 1,5 lžičky italského koření
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drcených vloček červené papriky
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 4-6 mrkví (oloupaných a nakrájených na čtvrtky)
  • 2-3 červené brambory (oloupané a nakrájené na čtvrtky)
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Do vepřové panenky udělejte 5-6 řezů. Každý řez naplňte nakrájenou cibuli a česnekem.
  • Vepřové maso vložte do pekáče a posypte italským kořením, solí, vločkami červené papriky a černým pepřem.
  • Kolem naaranžujte mrkev a brambory a vše pokapejte balzamikovým octem.
  • Zakryjte a pečte asi 1 hodinu. Po upečení nechte maso 10 minut odpočívat.
  • Nakrájejte vepřovou pečeni a podávejte jí spolu s pečenou mrkví a bramborami.

Místo brambor si také můžete ve vaší domácí pekárně připravit jednoduchý houskový knedlík! Jak na to se dozvíte v našem receptu a jak si vybrat tu nejlepší všestrannou domácí pekárnu se dozvíte v naší detailní recenzi.

Upečená vepřová panenka s opečenými bramborami, mrkví a kapustou.
Zdroj: goodcook.com

Jak poznat, že je vepřová pečeně uvnitř hotová?

Vepřovou pečeni můžete připravit na několik stupňů propečení a to:

Medium rare: 62 – 65 C
Medium: 65 – 68 C
Medium-Well Done: 68 – 71 C
Well Done: 71 C

Jak poznat, že je vepřová pečeně hotová i bez teploměru?

Zde je několik dalších možností:

Test špejlí

Technicky můžete pro tento test použít i nůž, ale já dávám přednost špejli, protože zanechává menší bod vpichu. Když je každá strana opečená zapíchněte špejli do nejtlustší části masa. Pokud prochází lehce bez odporu, je maso propečené. Pokud musíte vyvinout tlak nebo sílu, je třeba vepřové vařit déle.

Test dotykem

Jak vaříte vepřové maso, maso je stále pevnější. Syrové nebo tepelně neupravené vepřové maso vám bude pod palcem připadat pevné jako střed vaší natažené dlaně. Pokud se vytlačí nějaká šťáva, měla by být po čirá. Pokud je vepřové maso měkké na dotek, je třeba ho dále vařit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X