Skvělé recepty na pečeni z vepřového masa s bylinkami 5x jinak. Víkendový oběd či večeře jak má být

Přemýšlíte, co budete o víkendu vařit?

Vyzkoušejte naše luxusní recepty na vepřovou pečeni na bylinkách v 5 různých variantách.

Máme pro vás úžasnou roládu, maso v bylinkové krustě či pečené s jablky.

Jakou variantu si vyberete?

Křehká bylinková pečeně s jablky

Tato vepřová pečeně je šťavnatá, křehká a chutná. Jednoduché koření spolu s jablky, cibulí a čerstvými bylinkami jí dodávají lahodnou nezapomenutou chuť, kterou si zamilujete. Skvělý tip na nedělní večeři!

Co budete potřebovat

  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • cca 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 jablka nakrájená na 0,5 cm silné plátky
  • 1 velká červená cibule, nakrájená na 2,5 cm kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • ½ šálku kuřecího vývaru
  • ½ šálku jablečného moštu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • V malé misce smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř.
  • Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami.
  • Maso potřete ze všech stran směsí koření.
  • Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte do pánve vepřové maso a opečte ho z obou stran, asi 3 minuty z každé strany.
  • Vepřové maso přemístěte do středu velkého obdélníkového pekáče tučnou stranou nahoru.
  • Přidejte máslo do pánve.
  • Jakmile se rozpustí, přidejte jablka a cibuli.
  • Vařte asi 3 minuty za občasného míchání, dokud vše nezačne měknout.
  • Poté přesuňte jablka a cibuli do pekáče a položte je kolem vepřové pečeně.
  • Přidejte na pánev česnek a restujte za stálého míchání 30 sekund.
  • Do pánve přidejte kuřecí vývar, jablečný mošt, dijonskou hořčici, čerstvý tymián a čerstvý rozmarýn.
  • Vařte 2–3 minuty, míchejte a seškrabujte opečené kousky ze dna pánve.
  • Poté obsah pánve nalijte na vepřové maso, jablka a cibuli v pekáči.
  • Pečte 50–70 minut, dokud střed vepřového masa nezaznamená 63 °C na teploměru s okamžitým odečtem.
  • Doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti vepřové pečeně, takže měření vnitřní teploty je nejlepší způsob, jak zjistit, kdy je maso hotové.
  • Maso nechte 10 minut odpočinout.
  • Poté nakrájejte a podávejte s jablky, cibulí a omáčkou z pekáče.
  • Dobrou chuť!
Pokrájená vepřová pečeně s jablky, cibulí a čerstvými bylinkami na talíři.
www.kristineskitchenblog.com

Máme pro vás také 5 skvělých receptů na vepřové maso na smetaně, na kterých si pochutná celá vaše rodina!

Pečené vepřové maso s bylinkami

Vyzkoušejte tento snadný recept na vepřovou pečeni potřenou směsí koření a pečenou do šťavnaté dokonalosti. Budete se oblizovat!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžička jemně drcených semínek koriandru
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1/4 lžičky papriky
  • 1 vepřové pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

  • Smíchejte prvních 10 ingrediencí v malé misce.
  • Směsí potřete vepřové maso.
  • Chlaďte, nezakryté, 8 až 12 hodin.
  • Nechte vepřové maso stát při pokojové teplotě 30 minut.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Vepřové maso opékejte na rozpáleném oleji ve velké pánvi na středně vysokém ohni 2 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
  • Lehce postříkejte mřížku olejem ve spreji.
  • Umístěte vepřové maso na rošt, který dejte na pekáč.
  • Pečte 35 až 45 minut, nebo dokud teploměr na maso zasunutý do nejsilnější části masa nezaznamená 57° C.
  • Vyjměte z trouby a před podáváním nechte 15 minut odstát.
  • Užijte si to!
Pokrájená kořeněná vepřová pečeně na pánvi.
www.southernliving.com

Chcete připravit opravdu rychlý a jednoduchý oběd? Nebo ozvláštnit svačinu či salát? Zavát do své kuchyně chuť středomoří i uprostřed zimy? Bylinky v oleji vám s tím pomohou. Vyzkoušejte recepty na pesto a přineste na své talíře zcela nový zážitek.


Vepřová pečeně na bylinkách s omáčkou

Tato vepřová pečeně potřená česnekovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusní omáčkou z vepřového výpeku a smetany vás naprosto odzbrojí. Přitom se jedná o neuvěřitelně jednoduchý pokrm, na který ani nepotřebujete žádné náročné ingredience.

Co budete potřebovat

Na vepřové maso:

  • 1,5 až 2 kg vepřové pečeně bez kosti
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 lžíce lisovaného česneku
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
  • 1 lžíce sušeného tymiánu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ½ šálku suchého bílého vína, jako je sauvignon blanc nebo pinot gris

Na omáčku:

  • 2 lžíce změklého másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
  • ¼ šálku smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Smíchejte olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  • Vepřové maso propíchněte ostrým nožem na 5 nebo 6 místech.
  • Maso ze všech stran potřete česnekovo-bylinkovou směsí.
  • Zabalte do alobalu a přeneste do chladničky na 2 až 24 hodin marinovat.
  • Pokud chcete, můžete vepřové maso péct ihned po nanesení bylinkové směsi.
  • Pečeni vyjměte z lednice a před pečením nechte 45 minut až 1 hodinu odpočívat na desce zabalené v alobalu.
  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Nakapejte lžíci olivového oleje do velké pánve vhodné do trouby a dejte na vysoký plamen.
  • Když je olej rozpálený, přidejte maso a opékejte ze všech stran, dokud nezezlátne.
  • Otočte ho tučnou stranou nahoru a stáhněte z ohně.
  • Nalijte víno do pánve kolem pečeně a přikryjte ji poklicí (pokud vaše pánev nemá poklici, která by pasovala, použijte alobal).
  • Přeneste do trouby a pečte 45 minut, poté sejměte poklici a pečte dalších 20 až 30 minut nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne alespoň 63 stupňů Celsia a ne více než 68 stupňů Celsia.
  • Vyjměte pánev z trouby, přendejte maso na prkénko a zakryjte ho plátkem alobalu.
  • Před krájením nechte 15 minut odpočinout.
  • Zatímco vepřové odpočívá, připravte si omáčku.
  • Do malé misky přidejte změklé máslo a mouku a vidličkou propracujte, dokud se nespojí do hladké pasty.
  • Pánev s vepřovým výpekem dejte na střední plamen a přidejte vývar.
  • Šlehejte a seškrábejte všechny zhnědlé kousky ze dna.
  • Přidejte směs másla a mouky.
  • Intenzivně šlehejte, dokud se máslová směs nerozpustí v omáčce.
  • Přiveďte směs k mírnému varu, poté snižte plamen a přidejte smetanu.
  • Vařte 3 až 4 minuty nebo do zhoustnutí.
  • Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Vepřovou pečeni podávejte s omáčkou.
Plátky vepřové pečeně na talíři s bramborovou kaší a fazolkami zalévané omáčkou z vepřového výpeku a smetany.
www.fromvalerieskitchen.com

Pečená vepřová roláda plněná bylinkovo-česnekovou směsí

Tento recept můžete použít jak pro slavnostnější příležitost, tak jako skvělou nedělní rodinnou večeři. Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu a jako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z masového výpeku a smetany je prostě mňamózní!

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 4 lžíce olivového oleje rozděleny
  • 8 stroužků česneku (3 nakrájeny na plátky, 5 ponecháno vcelku)
  • 1 šálek strouhaného parmazánu
  • ½ šálku čerstvé petrželky, nasekané
  • ½ šálku čerstvé bazalky, nasekané
  • ¼ šálku kaparů
  • 3 sardelové filety, nasekané
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 šalotky, oloupané a rozpůlené
  • 2 čerstvé snítky rozmarýnu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ¼ šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • ¼ šálku smetany ke šlehání

Postup

Příprava masa na roládu:

  • Pečeni dejte na prkýnko tučnou stranou nahoru.
  • Vložte ostrý nůž do 2/3 odspodu masa a začněte vodorovně řezat.
  • Zastavte se asi 1 cm od konce a maso otevřete.
  • Maso nařežte od středu směrem vlevo a poté směrem vpravo.
  • Maso otevřete.
  • Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte na tloušťku 0,5 – 1 cm.

Plnění rolády:

  • V misce smíchejte cukr s 1 lžící soli a posypte pečínku.
  • Přeneste do velkého sáčku se zipem, utěsněte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo až 24 hodin.
  • Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia.
  • Zahřejte 2 lžíce oleje v pánvi vhodné do trouby a opékejte nakrájené stroužky česneku asi 3 minuty.
  • Přeneste česnek a olej do misky a nechte vychladnout.
  • Do česnekového oleje vmíchejte parmezán, petrželku, bazalku, kapary, sardelové filety, citronovou kůru a ½ lžičky černého pepře.
  • Maso položte řeznou stranou nahoru na prkénko.
  • Parmazánovou směs rozprostřete po povrchu masa, ponechte na všech stranách 1 cm okraj.
  • Pečeni pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem v rozestupech 2,5 cm.
  • Okořeňte černým pepřem.

Pečení masa:

  • Na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje.
  • Pečte maso ze všech stran, dokud nezhnědne, asi 12 minut.
  • Pečeni překlopte na pánev švem dolů a přidejte šalotku, snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku.
  • Přendejte na střední rošt v předehřáté troubě.
  • Pečte, dokud nejtlustší část pečeně nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minut).
  • Pečeni přeneste na alobal na prkýnku a uzavřete do stanu.
  • Nechte 30 minut odpočívat.

Příprava omáčky:

  • Rozdrťte česnek v pánvi.
  • Pánev dejte na sporák a restujte, dokud šalotka a česnek nezačnou prskat.
  • Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání 1 minutu.
  • Přidejte víno a vařte, dokud se téměř neodpaří, asi 2 minuty.
  • Přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 12 minut.
  • Přeceďte přes sítko s jemnými oky.
  • Do přecezené směsí vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
  • Přikryjte a udržujte v teple.
  • Odstraňte provázek a nakrájejte na centimetr tlusté plátky.
  • Podávejte zvlášť s omáčkou.
Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu krájená nožem.
www.howtofeedaloon.com

Vepřová pečeně v bylinkové krustě

Jemné a šťavnaté vepřové maso s dokonalou krustou z bazalky, rozmarýnu a oregána je to pravé, co můžete servírovat svým hostům na sváteční večeři!

Co budete potřebovat

  • 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 kg
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 5 stroužků česneku, nasekaných
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Vepřovou pečení ochuťte olivovým olejem, česnekem, solí, pepřem, bazalkou, oreganem a rozmarýnem.
  • Vložte maso do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm a před pečením nechte 30 minut odpočinout.
  • Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia.
  • Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 220 stupňů a pečte 30 – 35 minut (teplota hotového masa by měla být 63 stupňů Celsia).
  • Před krájením maso zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout.
  • Dobrou chuť!
Plátky vepřového masa s dokonalou krustou z bazalky, rozmarýnu a oregána na talíři s chřestem.
www.innerthendessert.com

Máme pro vás velký test stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?

A jak se vám naše dnešní recepty na křehkou vepřovou pečeni na bylinkách líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X