Přemýšlíte, co budete o víkendu vařit?
Vyzkoušejte naše luxusní recepty na vepřovou pečeni na bylinkách v 5 různých variantách.
Máme pro vás úžasnou roládu, maso v bylinkové krustě či pečené s jablky.
Jakou variantu si vyberete?
Křehká bylinková pečeně s jablky
Tato vepřová pečeně je šťavnatá, křehká a chutná. Jednoduché koření spolu s jablky, cibulí a čerstvými bylinkami jí dodávají lahodnou nezapomenutou chuť, kterou si zamilujete. Skvělý tip na nedělní večeři!
Co budete potřebovat
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička soli
- ½ lžičky černého pepře
- cca 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 3 jablka nakrájená na 0,5 cm silné plátky
- 1 velká červená cibule, nakrájená na 2,5 cm kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- ½ šálku kuřecího vývaru
- ½ šálku jablečného moštu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička čerstvých lístků tymiánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- V malé misce smíchejte česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř.
- Vepřovou pečeni osušte papírovými utěrkami.
- Maso potřete ze všech stran směsí koření.
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte do pánve vepřové maso a opečte ho z obou stran, asi 3 minuty z každé strany.
- Vepřové maso přemístěte do středu velkého obdélníkového pekáče tučnou stranou nahoru.
- Přidejte máslo do pánve.
- Jakmile se rozpustí, přidejte jablka a cibuli.
- Vařte asi 3 minuty za občasného míchání, dokud vše nezačne měknout.
- Poté přesuňte jablka a cibuli do pekáče a položte je kolem vepřové pečeně.
- Přidejte na pánev česnek a restujte za stálého míchání 30 sekund.
- Do pánve přidejte kuřecí vývar, jablečný mošt, dijonskou hořčici, čerstvý tymián a čerstvý rozmarýn.
- Vařte 2–3 minuty, míchejte a seškrabujte opečené kousky ze dna pánve.
- Poté obsah pánve nalijte na vepřové maso, jablka a cibuli v pekáči.
- Pečte 50–70 minut, dokud střed vepřového masa nezaznamená 63 °C na teploměru s okamžitým odečtem.
- Doba pečení se bude lišit v závislosti na velikosti vepřové pečeně, takže měření vnitřní teploty je nejlepší způsob, jak zjistit, kdy je maso hotové.
- Maso nechte 10 minut odpočinout.
- Poté nakrájejte a podávejte s jablky, cibulí a omáčkou z pekáče.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás také 5 skvělých receptů na vepřové maso na smetaně, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Pečené vepřové maso s bylinkami
Vyzkoušejte tento snadný recept na vepřovou pečeni potřenou směsí koření a pečenou do šťavnaté dokonalosti. Budete se oblizovat!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička jemně drcených semínek koriandru
- 1 lžička mleté hořčice
- 1/4 lžičky papriky
- 1 vepřové pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg
- 3 lžíce olivového oleje
Postup
- Smíchejte prvních 10 ingrediencí v malé misce.
- Směsí potřete vepřové maso.
- Chlaďte, nezakryté, 8 až 12 hodin.
- Nechte vepřové maso stát při pokojové teplotě 30 minut.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Vepřové maso opékejte na rozpáleném oleji ve velké pánvi na středně vysokém ohni 2 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
- Lehce postříkejte mřížku olejem ve spreji.
- Umístěte vepřové maso na rošt, který dejte na pekáč.
- Pečte 35 až 45 minut, nebo dokud teploměr na maso zasunutý do nejsilnější části masa nezaznamená 57° C.
- Vyjměte z trouby a před podáváním nechte 15 minut odstát.
- Užijte si to!

Chcete připravit opravdu rychlý a jednoduchý oběd? Nebo ozvláštnit svačinu či salát? Zavát do své kuchyně chuť středomoří i uprostřed zimy? Bylinky v oleji vám s tím pomohou. Vyzkoušejte recepty na pesto a přineste na své talíře zcela nový zážitek.
Objevte podobné tipy
Vepřová pečeně na bylinkách s omáčkou
Tato vepřová pečeně potřená česnekovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusní omáčkou z vepřového výpeku a smetany vás naprosto odzbrojí. Přitom se jedná o neuvěřitelně jednoduchý pokrm, na který ani nepotřebujete žádné náročné ingredience.
Co budete potřebovat
Na vepřové maso:
- 1,5 až 2 kg vepřové pečeně bez kosti
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 lžíce lisovaného česneku
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
- 1 lžíce sušeného tymiánu (pokud používáte čerstvý, zdvojnásobte množství)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ½ šálku suchého bílého vína, jako je sauvignon blanc nebo pinot gris
Na omáčku:
- 2 lžíce změklého másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku kuřecího nebo hovězího vývaru
- ¼ šálku smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Smíchejte olivový olej, česnek, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Vepřové maso propíchněte ostrým nožem na 5 nebo 6 místech.
- Maso ze všech stran potřete česnekovo-bylinkovou směsí.
- Zabalte do alobalu a přeneste do chladničky na 2 až 24 hodin marinovat.
- Pokud chcete, můžete vepřové maso péct ihned po nanesení bylinkové směsi.
- Pečeni vyjměte z lednice a před pečením nechte 45 minut až 1 hodinu odpočívat na desce zabalené v alobalu.
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Nakapejte lžíci olivového oleje do velké pánve vhodné do trouby a dejte na vysoký plamen.
- Když je olej rozpálený, přidejte maso a opékejte ze všech stran, dokud nezezlátne.
- Otočte ho tučnou stranou nahoru a stáhněte z ohně.
- Nalijte víno do pánve kolem pečeně a přikryjte ji poklicí (pokud vaše pánev nemá poklici, která by pasovala, použijte alobal).
- Přeneste do trouby a pečte 45 minut, poté sejměte poklici a pečte dalších 20 až 30 minut nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa nedosáhne alespoň 63 stupňů Celsia a ne více než 68 stupňů Celsia.
- Vyjměte pánev z trouby, přendejte maso na prkénko a zakryjte ho plátkem alobalu.
- Před krájením nechte 15 minut odpočinout.
- Zatímco vepřové odpočívá, připravte si omáčku.
- Do malé misky přidejte změklé máslo a mouku a vidličkou propracujte, dokud se nespojí do hladké pasty.
- Pánev s vepřovým výpekem dejte na střední plamen a přidejte vývar.
- Šlehejte a seškrábejte všechny zhnědlé kousky ze dna.
- Přidejte směs másla a mouky.
- Intenzivně šlehejte, dokud se máslová směs nerozpustí v omáčce.
- Přiveďte směs k mírnému varu, poté snižte plamen a přidejte smetanu.
- Vařte 3 až 4 minuty nebo do zhoustnutí.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
- Vepřovou pečeni podávejte s omáčkou.

Pečená vepřová roláda plněná bylinkovo-česnekovou směsí
Tento recept můžete použít jak pro slavnostnější příležitost, tak jako skvělou nedělní rodinnou večeři. Vepřová pečeně plněná luxusní náplní z čerstvých bylinek, kapar, sardelových filetů a parmazánu a jako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z masového výpeku a smetany je prostě mňamózní!
Co budete potřebovat
- 1,5 kg vepřové pečeně bez kosti
- 2 lžíce třtinového cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 lžíce olivového oleje rozděleny
- 8 stroužků česneku (3 nakrájeny na plátky, 5 ponecháno vcelku)
- 1 šálek strouhaného parmazánu
- ½ šálku čerstvé petrželky, nasekané
- ½ šálku čerstvé bazalky, nasekané
- ¼ šálku kaparů
- 3 sardelové filety, nasekané
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 šalotky, oloupané a rozpůlené
- 2 čerstvé snítky rozmarýnu
- 3 lžíce hladké mouky
- ¼ šálku suchého bílého vína
- 2 šálky kuřecího vývaru
- ¼ šálku smetany ke šlehání
Postup
Příprava masa na roládu:
- Pečeni dejte na prkýnko tučnou stranou nahoru.
- Vložte ostrý nůž do 2/3 odspodu masa a začněte vodorovně řezat.
- Zastavte se asi 1 cm od konce a maso otevřete.
- Maso nařežte od středu směrem vlevo a poté směrem vpravo.
- Maso otevřete.
- Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte na tloušťku 0,5 – 1 cm.
Plnění rolády:
- V misce smíchejte cukr s 1 lžící soli a posypte pečínku.
- Přeneste do velkého sáčku se zipem, utěsněte a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo až 24 hodin.
- Předehřejte troubu na 135 stupňů Celsia.
- Zahřejte 2 lžíce oleje v pánvi vhodné do trouby a opékejte nakrájené stroužky česneku asi 3 minuty.
- Přeneste česnek a olej do misky a nechte vychladnout.
- Do česnekového oleje vmíchejte parmezán, petrželku, bazalku, kapary, sardelové filety, citronovou kůru a ½ lžičky černého pepře.
- Maso položte řeznou stranou nahoru na prkénko.
- Parmazánovou směs rozprostřete po povrchu masa, ponechte na všech stranách 1 cm okraj.
- Pečeni pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem v rozestupech 2,5 cm.
- Okořeňte černým pepřem.
Pečení masa:
- Na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce oleje.
- Pečte maso ze všech stran, dokud nezhnědne, asi 12 minut.
- Pečeni překlopte na pánev švem dolů a přidejte šalotku, snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku.
- Přendejte na střední rošt v předehřáté troubě.
- Pečte, dokud nejtlustší část pečeně nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minut).
- Pečeni přeneste na alobal na prkýnku a uzavřete do stanu.
- Nechte 30 minut odpočívat.
Příprava omáčky:
- Rozdrťte česnek v pánvi.
- Pánev dejte na sporák a restujte, dokud šalotka a česnek nezačnou prskat.
- Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání 1 minutu.
- Přidejte víno a vařte, dokud se téměř neodpaří, asi 2 minuty.
- Přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 12 minut.
- Přeceďte přes sítko s jemnými oky.
- Do přecezené směsí vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Přikryjte a udržujte v teple.
- Odstraňte provázek a nakrájejte na centimetr tlusté plátky.
- Podávejte zvlášť s omáčkou.

Vepřová pečeně v bylinkové krustě
Jemné a šťavnaté vepřové maso s dokonalou krustou z bazalky, rozmarýnu a oregána je to pravé, co můžete servírovat svým hostům na sváteční večeři!
Co budete potřebovat
- 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 kg
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku, nasekaných
- ½ lžičky soli
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup
- Vepřovou pečení ochuťte olivovým olejem, česnekem, solí, pepřem, bazalkou, oreganem a rozmarýnem.
- Vložte maso do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm a před pečením nechte 30 minut odpočinout.
- Předehřejte troubu na 250 stupňů Celsia.
- Pečte 20 minut, poté snižte teplotu na 220 stupňů a pečte 30 – 35 minut (teplota hotového masa by měla být 63 stupňů Celsia).
- Před krájením maso zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočinout.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás velký test stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
A jak se vám naše dnešní recepty na křehkou vepřovou pečeni na bylinkách líbily? Napište nám do komentářů!