Chystáte luxusní večeři pro svou rodinu nebo přátele?
Přemýšlíte, čím je zaujmout?
Pak vyzkoušejte naše vynikající recepty na plněnou vepřovou roládu 5x jinak!
Vyberte si mezi vepřovým s restovanými žampiony, bylinkovou pastou či jablky, špenátem a slaninou.
Zaručeně si pochutnáte!
Vepřová panenka plněná prosciuttem, špenátem a pečenými paprikami
Roláda z vepřové panenky plněná pečeným česnekem, prosciuttem, mozzarellou, pečenými paprikami a špenátem je skvělým tipem na večeři pro velkou rodinu.
Co budete potřebovat
- 1 celý česnek, stroužky neloupejte
- 1 lžíce olivového oleje
- 1,5 kg vepřové panenky
- italské koření
- sůl a pepř
- 8 plátků prosciutta
- 140 g mraženého špenátu, rozmraženého (vymačkejte z něj všechnu přebytečnou tekutinu)
- 1/2 šálku konzervovaných pečených paprik, nakrájených, bez přebytečné tekutiny
- 1/2 až 1 šálek strouhané mozzarelly
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Odřízněte z horní části česneku asi 0,3 cm,
- Ujistěte se, že jsou téměř všechny stroužky shora odkryté.
- Dejte česnek na kus alobalu.
- Naříznutou stranu česneku pokapejte cca 1 lžící olivového oleje.
- Poté posypte cca ½ lžičkou soli a ¼ lžičkou čerstvého mletého pepře.
- Zabalte česnek do alobalu a pevně uzavřete.
- Pečte 35 – 40 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout, poté alobal otevřete.
- Vymačkejte všechny stroužky česneku a vidličkou vytvořte pastu.
- Připravte si panenku a ostrým nožem proveďte svislý řez podélně (od tenčího okraje nebo strany), ale ne nadoraz.
- Zastavte se asi 2,5 cm od druhého konce.
- Otevřete panenku jako knihu.
- Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte paličkou na maso na tloušťku cca 1 cm.
- Obě strany masa bohatě ochuťte solí, pepřem a italským kořením podle chuti.
- Jednu stranu masa potřete pastou z pečeného česneku.
- Navrstvěte na ni prosciutto.
- Poté na jednu polovinu vepřové panenky navrstvěte špenát, papriku a sýr.
- Připravenou panenku pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem na několika místech.
- Rozehřejte trochu olivového oleje na velké pánvi na střední teplotě.
- Osmahněte panenku ze všech stran, celkem asi 8 minut.
- Přendejte do pekáče a přikryjte alobalem.
- Pečte při 220 stupních Celsia asi 25 minut.
- Poté odkryjte a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nebude 63 stupňů Celsia.
- Vyjměte z trouby.
- Před krájením nechte 15 minut odležet.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na vepřovou panenku! Máme pro vás grilovanou, pečenou i plněnou variantu.
Slaninová roláda s mletým vepřovým masem a sušenými fíky
Plátky prorostlé slaniny obalené kolem směsí mletého vepřového masa, masa z klobás, sušených fíků a čerstvého tymiánu sice nejsou dvakrát nejzdravější, ale o to lépe tento pokrm chutná. Vyzkoušejte a uvidíte!
Co budete potřebovat
- 1 lžíce řepkového oleje
- ½ cibule, nakrájená nadrobno
- 70 g strouhanky
- 350g masa z klobás (jednoduše vezměte klobásu a odstraňte ji ze střívka)
- 250 g mletého vepřového masa
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 7 sušených fíků nakrájených na 1 cm kostky
- 3 lžíce čerstvého tymiánu, plus extra na ozdobu
- 1 středně velké vejce, lehce rozšlehané
- 200 g slaniny
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli, poté dejte stranou.
- Smíchejte všechny ingredience kromě slaniny a přidejte vychladlou cibuli.
- Zformujte do velké koule.
- Vymažte alobal o rozměrech 30 x 40 cm.
- Vyrovnejte na něj napříč plátky slaniny tak, aby se překrývaly a podélně je protáhněte.
- Ponechte 5 cm alobalu volných z každé strany.
- Nádivku vytvarujte do špalku a položte na plátky slaniny.
- Slaninu pomocí alobalu pevně zabalte kolem špalku.
- Zatočte oba konce alobalu, abyste vytvořili tvar bonbonu a položte balíček sšvem dolů na plech na pečení.
- Pečte 45 minut, poté sejměte z alobalu, mírně otočte a pečte dalších 15 minut, aby byla slanina křupavá.
- Nechte 15 minut odpočívat a ozdobte extra tymiánem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, ve kterých vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!
Objevte podobné tipy
Plněná vepřová roláda s restovanými žampiony
Tato lahodná roláda z vepřového masa je plněná restovanými žampiony a cibulí a pečená do naprosté dokonalosti. Úžasná rodinná večeře!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g žampionů nakrájených na kostičky
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 1,5 kg vepřového masa bez kosti (použijte vepřovou panenku nebo pečeni)
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička italského koření
Postup
- V malé misce smíchejte sůl, černý pepř a italské koření.
- Odložte stranou.
- Očistěte a nakrájejte žampiony a cibuli.
- Předehřejte pánev s olivovým olejem.
- Přidejte na kostičky nakrájené žampiony a orestujte je dozlatova.
- Dále přidejte cibuli a restujte do změknutí.
- Vepřové maso podélně rozřízněte (neprořízněte až na druhý konec) a otevřete ho jako knihu.
- Paličkou na maso ho rozklepejte, aby mělo všude stejnou tloušťku.
- Okořeňte třetinou koření.
- Maso potřete směsí restovaných žampionů a cibule.
- Pěkně maso srolujte a roládu utěsněte párátkem nebo kuchyňským provázkem namočeným ve vodě.
- Dochuťte zbylým kořením.
- Předehřejte pánev na velmi vysokém plameni.
- Opečte každou stranu rolády a případně ještě okořeňte.
- Roládu pečte asi 30 minut při 190 °C.
- Užijte si to!
Roláda z vepřového masa s omáčkou a pečenými batáty
Naprosto luxusní vepřová roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou podávaná s omáčkou a batáty pečenými v troubě se skvěle hodí na slavnostní večeře, kdy ohromí všechny vaše hosty.
Co budete potřebovat
- cca 2 kg vepřové pečeně
- 3 lžíce másla
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 10 celých stroužků česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
Na náplň:
- 5 plátků slaniny, nakrájených na kostičky
- 1 velká šalotka nakrájená na kostičky
- 4 šálky čerstvého baby špenátu
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 2 lžíce brandy nebo koňaku (volitelně)
- 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 1/2 šálku sušených brusinek, nasekaných
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 a 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce mořské soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
Na omáčku:
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek výpeku z pánve, scezeného
Na pečené batáty:
- 4 střední batáty
- 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 až 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky provensálských bylinek
Postup
Příprava náplně:
- Zahřejte velkou pánev na středním plameni
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a několik minut ji restujte.
- Dále přidejte šalotku a restujte, dokud není slanina křupavá.
- Přidejte čerstvý špenát a promíchejte ho s kousky slaniny.
- Až špenát zvadne, přidejte česnek a brandy (pokud používáte), vše promíchejte a vařte asi 2 minuty, dokud se většina tekutiny nezredukuje.
- Tuto směs přeneste do velké mísy.
- Přidejte zbývající ingredience na náplň: jablka, sušené brusinky, sůl, černý pepř, papriku, hořčici, javorový sirup, tymián a rozmarýn a promíchejte.
Příprava masa:
- Vepřové maso položte tučnou stranou dolů na prkénko.
- Pomocí ostrého nože maso podélně nařízněte, ale nerozřízněte ho až ke konci.
- Jakmile se přiblížíte k druhé straně vepřového masa, otočte ho na stranu a nožem začněte krájet v opačném směru.
- Takto postupujte, dokud nebude maso zploštělé.
- Jakmile budete mít plochý plát vepřového masa, pomocí paličky na maso ho zploštěte.
- Naklepané maso otočte tak, aby tuková strana směřovala nahoru.
- Tuto stranu osolte, poté maso otočte na druhou stranu.
- Připravenou náplň rozetřete na celý povrch masa, přičemž na jednom okraji ponechte cca 4 – 5 cm místo bez náplně.
- Kratší konec masa začněte rolovat.
- Vzniklou roládu svažte provázkem na několika místech.
- Předehřejte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokém plameni a přidejte kapku oleje.
- Přidejte roládu tučnou stranou dolů.
- Opékejte dozlatova a poté otočte.
- Každých pár minut roládu otočte, dokud není celá dobře opečená.
- Přidejte celé stroužky česneku, čerstvé bylinky a do pánve přilijte 1 šálek kuřecího vývaru.
- Nechte vývar vařit a poté pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem.
- Pečte vepřovou panenku při 220 stupních Celsia po dobu přibližně 1 hodiny a 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota ve středu masa nedosáhne 71 stupňů Celsia.
- Začněte kontrolovat propečenost po 55 minutách.
- V polovině pečení sundejte pokličku, aby maso získalo více barvy.
- Upečenou roládu vyjměte z trouby a velkou lžící podlijte výpekem z pánve.
- Několik minut podlévejte a poté vyndejte roládu na prkénko.
- Nechte odpočívat alespoň 15 minut, až 30 minut.
Příprava omáčky:
- Na omáčku sceďte zbylý výpek z pánve přes jemné sítko do velké odměrky.
- Vložte celé stroužky pečeného česneku do samostatné misky.
- Výpek nechte asi 10 minut odstát, dokud se nahoře neoddělí tuk.
- Pomocí odsávačky na masové šťávy nasajte výpek ze spodní části odměrky do druhé odměrky.
- Budete potřebovat pouze 1 šálek výpeku.
- Předehřejte středně velkou pánev na středním plameni a přidejte máslo a mouku, abyste vytvořili jíšku.
- Nechte jíšku vařit po dobu 3 až 4 minut, poté pomalu začněte přidávat výpek z pánve a po každém přidání šlehejte.
- Dále přidejte kuřecí vývar.
- Nakonec prolisujte pečený česnek a zašlehejte ho do omáčky.
Příprava pečených batátů:
- Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Okořeňte je přímo na plechu solí, pepřem, uzenou paprikou, česnekovým práškem, provensálskými bylinkami, avokádovým olejem a javorovým sirupem.
- Vše promíchejte, zakryjte alobalem a pečte při 220 stupních Celsia po dobu 25 minut.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.
- Z odpočaté rolády sundejte provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na cca centimetr silné plátky. Podávejte s velkým množstvím omáčky a pečenými batáty.
A co takové recepty na vepřové se smetanou? Smetana vepřové maso krásně zjemní a dodá mu lahodnou chuť. S trochou dalších ingrediencí pak vykouzlíte výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.
Bylinková roláda z vepřového bůčku
Tento pokrm je naprostá delikatesa! Plněný vepřový bůček je zvenku dokonale křupavý, křehký a v ústech se božsky rozplývá. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 lžíce fenyklových semínek
- 1 lžička celého černého pepře
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 velký svazek lístků čerstvého tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1,5 – 2 kg vepřového bůčku s kůží
- 2 citrony
Postup
- Koření opékejte na suché pánvi několik minut.
- Rozdrťte ho v hmoždíři s trochou vločkové mořské soli, česnekem a polovinou tymiánu, abyste vytvořili pastu, poté smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje.
- Vepřové maso položte na prkénko kůží dolů.
- Na maso rozetřete bylinkovou pastu a poté posypte zbývajícími celými lístky tymiánu.
- Maso úhledně srolujte do rolády a poté ho v pravidelných intervalech svažte kuchyňským provázkem.
- Přikryjte a nechte několik hodin nebo přes noc v lednici.
- Až budete připraveni maso péct, posypte kůži velkým množstvím soli a potřete jednou lžící olivového oleje.
- Dejte na mřížku a pečte při 200 stupních Celsia po dobu 30 minut.
- Po uplynutí této doby vymačkejte na kůži citrony a snižte teplotu trouby na 180 stupňů Celsia.
- Pečte další 2 hodiny.
- Nakonec přidejte teplotu na 220 stupňů a pečte posledních 30 minut, aby bůček měl krásně křupavou kůžičku.
- Nechte na teplém místě 20 minut odpočinout.
- Nakrájejte na silné plátky a podávejte s oblíbenou přílohou.
Máme pro vás i dalších 7 skvělých receptů na pečený bůček, o kterých se vám bude i zdát!
A jak se vám naše dnešní recepty na plněnou vepřovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!