Slavnostní recepty na roládu z vepřového masa na 5 různých způsobů. Ohromte své hosty!

Chystáte luxusní večeři pro svou rodinu nebo přátele?

Přemýšlíte, čím je zaujmout?

Pak vyzkoušejte naše vynikající recepty na plněnou vepřovou roládu 5x jinak!

Vyberte si mezi vepřovým s restovanými žampiony, bylinkovou pastou či jablky, špenátem a slaninou.

Zaručeně si pochutnáte!

Vepřová panenka plněná prosciuttem, špenátem a pečenými paprikami

Roláda z vepřové panenky plněná pečeným česnekem, prosciuttem, mozzarellou, pečenými paprikami a špenátem je skvělým tipem na večeři pro velkou rodinu.

Co budete potřebovat

  • 1 celý česnek, stroužky neloupejte
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 kg vepřové panenky
  • italské koření
  • sůl a pepř
  • 8 plátků prosciutta
  • 140 g mraženého špenátu, rozmraženého (vymačkejte z něj všechnu přebytečnou tekutinu)
  • 1/2 šálku konzervovaných pečených paprik, nakrájených, bez přebytečné tekutiny
  • 1/2 až 1 šálek strouhané mozzarelly

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Odřízněte z horní části česneku asi 0,3 cm,
  • Ujistěte se, že jsou téměř všechny stroužky shora odkryté.
  • Dejte česnek na kus alobalu.
  • Naříznutou stranu česneku pokapejte cca 1 lžící olivového oleje.
  • Poté posypte cca ½ lžičkou soli a ¼ lžičkou čerstvého mletého pepře.
  • Zabalte česnek do alobalu a pevně uzavřete.
  • Pečte 35 – 40 minut.
  • Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout, poté alobal otevřete.
  • Vymačkejte všechny stroužky česneku a vidličkou vytvořte pastu.
  • Připravte si panenku a ostrým nožem proveďte svislý řez podélně (od tenčího okraje nebo strany), ale ne nadoraz.
  • Zastavte se asi 2,5 cm od druhého konce.
  • Otevřete panenku jako knihu.
  • Zakryjte potravinářskou fólií a naklepejte paličkou na maso na tloušťku cca 1 cm.
  • Obě strany masa bohatě ochuťte solí, pepřem a italským kořením podle chuti.
  • Jednu stranu masa potřete pastou z pečeného česneku.
  • Navrstvěte na ni prosciutto.
  • Poté na jednu polovinu vepřové panenky navrstvěte špenát, papriku a sýr.
  • Připravenou panenku pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem na několika místech.
  • Rozehřejte trochu olivového oleje na velké pánvi na střední teplotě.
  • Osmahněte panenku ze všech stran, celkem asi 8 minut.
  • Přendejte do pekáče a přikryjte alobalem.
  • Pečte při 220 stupních Celsia asi 25 minut.
  • Poté odkryjte a pečte dalších 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota masa nebude 63 stupňů Celsia.
  • Vyjměte z trouby.
  • Před krájením nechte 15 minut odležet.
  • Dobrou chuť!
Nakrájená roláda z vepřové panenky plněná pečeným česnekem, prosciuttem, mozzarellou, pečenými paprikami a špenátem na talíři.
www.cookingformysoul.com

Vyzkoušejte i naše další lahodné recepty na vepřovou panenku! Máme pro vás grilovanou, pečenou i plněnou variantu.

Slaninová roláda s mletým vepřovým masem a sušenými fíky

Plátky prorostlé slaniny obalené kolem směsí mletého vepřového masa, masa z klobás, sušených fíků a čerstvého tymiánu sice nejsou dvakrát nejzdravější, ale o to lépe tento pokrm chutná. Vyzkoušejte a uvidíte!

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • ½ cibule, nakrájená nadrobno
  • 70 g strouhanky
  • 350g masa z klobás (jednoduše vezměte klobásu a odstraňte ji ze střívka)
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 7 sušených fíků nakrájených na 1 cm kostky
  • 3 lžíce čerstvého tymiánu, plus extra na ozdobu
  • 1 středně velké vejce, lehce rozšlehané
  • 200 g slaniny

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Na pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm cibuli, poté dejte stranou.
  • Smíchejte všechny ingredience kromě slaniny a přidejte vychladlou cibuli.
  • Zformujte do velké koule.
  • Vymažte alobal o rozměrech 30 x 40 cm.
  • Vyrovnejte na něj napříč plátky slaniny tak, aby se překrývaly a podélně je protáhněte.
  • Ponechte 5 cm alobalu volných z každé strany.
  • Nádivku vytvarujte do špalku a položte na plátky slaniny.
  • Slaninu pomocí alobalu pevně zabalte kolem špalku.
  • Zatočte oba konce alobalu, abyste vytvořili tvar bonbonu a položte balíček sšvem dolů na plech na pečení.
  • Pečte 45 minut, poté sejměte z alobalu, mírně otočte a pečte dalších 15 minut, aby byla slanina křupavá.
  • Nechte 15 minut odpočívat a ozdobte extra tymiánem.
Plátky prorostlé slaniny obalené kolem směsí mletého vepřového masa, masa z klobás, sušených fíků a čerstvého tymiánu na talíři.
www.ocado.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub, ve kterých vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší!


Plněná vepřová roláda s restovanými žampiony

Tato lahodná roláda z vepřového masa je plněná restovanými žampiony a cibulí a pečená do naprosté dokonalosti. Úžasná rodinná večeře!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g žampionů nakrájených na kostičky
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 1,5 kg vepřového masa bez kosti (použijte vepřovou panenku nebo pečeni)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička italského koření

Postup

  • V malé misce smíchejte sůl, černý pepř a italské koření.
  • Odložte stranou.
  • Očistěte a nakrájejte žampiony a cibuli.
  • Předehřejte pánev s olivovým olejem.
  • Přidejte na kostičky nakrájené žampiony a orestujte je dozlatova.
  • Dále přidejte cibuli a restujte do změknutí.
  • Vepřové maso podélně rozřízněte (neprořízněte až na druhý konec) a otevřete ho jako knihu.
  • Paličkou na maso ho rozklepejte, aby mělo všude stejnou tloušťku.
  • Okořeňte třetinou koření.
  • Maso potřete směsí restovaných žampionů a cibule.
  • Pěkně maso srolujte a roládu utěsněte párátkem nebo kuchyňským provázkem namočeným ve vodě.
  • Dochuťte zbylým kořením.
  • Předehřejte pánev na velmi vysokém plameni.
  • Opečte každou stranu rolády a případně ještě okořeňte.
  • Roládu pečte asi 30 minut při 190 °C.
  • Užijte si to!
Nakrájená roláda z vepřového masa plněná restovanými žampiony a cibulí na talíři.
www.momsdish.com

Roláda z vepřového masa s omáčkou a pečenými batáty

Naprosto luxusní vepřová roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou podávaná s omáčkou a batáty pečenými v troubě se skvěle hodí na slavnostní večeře, kdy ohromí všechny vaše hosty.

Co budete potřebovat

  • cca 2 kg vepřové pečeně
  • 3 lžíce másla
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 10 celých stroužků česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru

Na náplň:

  • 5 plátků slaniny, nakrájených na kostičky
  • 1 velká šalotka nakrájená na kostičky
  • 4 šálky čerstvého baby špenátu
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 2 lžíce brandy nebo koňaku (volitelně)
  • 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 1/2 šálku sušených brusinek, nasekaných
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 a 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného

Na omáčku:

  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek výpeku z pánve, scezeného

Na pečené batáty:

  • 4 střední batáty
  • 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 až 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky provensálských bylinek

Postup

Příprava náplně:

  • Zahřejte velkou pánev na středním plameni
  • Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a několik minut ji restujte.
  • Dále přidejte šalotku a restujte, dokud není slanina křupavá.
  • Přidejte čerstvý špenát a promíchejte ho s kousky slaniny.
  • Až špenát zvadne, přidejte česnek a brandy (pokud používáte), vše promíchejte a vařte asi 2 minuty, dokud se většina tekutiny nezredukuje.
  • Tuto směs přeneste do velké mísy.
  • Přidejte zbývající ingredience na náplň: jablka, sušené brusinky, sůl, černý pepř, papriku, hořčici, javorový sirup, tymián a rozmarýn a promíchejte.

Příprava masa:

  • Vepřové maso položte tučnou stranou dolů na prkénko.
  • Pomocí ostrého nože maso podélně nařízněte, ale nerozřízněte ho až ke konci.
  • Jakmile se přiblížíte k druhé straně vepřového masa, otočte ho na stranu a nožem začněte krájet v opačném směru.
  • Takto postupujte, dokud nebude maso zploštělé.
  • Jakmile budete mít plochý plát vepřového masa, pomocí paličky na maso ho zploštěte.
  • Naklepané maso otočte tak, aby tuková strana směřovala nahoru.
  • Tuto stranu osolte, poté maso otočte na druhou stranu.
  • Připravenou náplň rozetřete na celý povrch masa, přičemž na jednom okraji ponechte cca 4 – 5 cm místo bez náplně.
  • Kratší konec masa začněte rolovat.
  • Vzniklou roládu svažte provázkem na několika místech.
  • Předehřejte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokém plameni a přidejte kapku oleje.
  • Přidejte roládu tučnou stranou dolů.
  • Opékejte dozlatova a poté otočte.
  • Každých pár minut roládu otočte, dokud není celá dobře opečená.
  • Přidejte celé stroužky česneku, čerstvé bylinky a do pánve přilijte 1 šálek kuřecího vývaru.
  • Nechte vývar vařit a poté pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem.
  • Pečte vepřovou panenku při 220 stupních Celsia po dobu přibližně 1 hodiny a 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota ve středu masa nedosáhne 71 stupňů Celsia.
  • Začněte kontrolovat propečenost po 55 minutách.
  • V polovině pečení sundejte pokličku, aby maso získalo více barvy.
  • Upečenou roládu vyjměte z trouby a velkou lžící podlijte výpekem z pánve.
  • Několik minut podlévejte a poté vyndejte roládu na prkénko.
  • Nechte odpočívat alespoň 15 minut, až 30 minut.

Příprava omáčky:

  • Na omáčku sceďte zbylý výpek z pánve přes jemné sítko do velké odměrky.
  • Vložte celé stroužky pečeného česneku do samostatné misky.
  • Výpek nechte asi 10 minut odstát, dokud se nahoře neoddělí tuk.
  • Pomocí odsávačky na masové šťávy nasajte výpek ze spodní části odměrky do druhé odměrky.
  • Budete potřebovat pouze 1 šálek výpeku.
  • Předehřejte středně velkou pánev na středním plameni a přidejte máslo a mouku, abyste vytvořili jíšku.
  • Nechte jíšku vařit po dobu 3 až 4 minut, poté pomalu začněte přidávat výpek z pánve a po každém přidání šlehejte.
  • Dále přidejte kuřecí vývar.
  • Nakonec prolisujte pečený česnek a zašlehejte ho do omáčky.

Příprava pečených batátů:

  • Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Okořeňte je přímo na plechu solí, pepřem, uzenou paprikou, česnekovým práškem, provensálskými bylinkami, avokádovým olejem a javorovým sirupem.
  • Vše promíchejte, zakryjte alobalem a pečte při 220 stupních Celsia po dobu 25 minut.
  • Odstraňte alobal a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.
  • Z odpočaté rolády sundejte provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na cca centimetr silné plátky. Podávejte s velkým množstvím omáčky a pečenými batáty.
Roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou na talíři.
www.tatyanaseverydayfood.com

A co takové recepty na vepřové se smetanou? Smetana vepřové maso krásně zjemní a dodá mu lahodnou chuť. S trochou dalších ingrediencí pak vykouzlíte výborný oběd, který se hodí jak ve všední, tak ve svátečnější den.

Bylinková roláda z vepřového bůčku

Tento pokrm je naprostá delikatesa! Plněný vepřový bůček je zvenku dokonale křupavý, křehký a v ústech se božsky rozplývá. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 lžíce fenyklových semínek
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 velký svazek lístků čerstvého tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1,5 – 2 kg vepřového bůčku s kůží
  • 2 citrony

Postup

  • Koření opékejte na suché pánvi několik minut.
  • Rozdrťte ho v hmoždíři s trochou vločkové mořské soli, česnekem a polovinou tymiánu, abyste vytvořili pastu, poté smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje.
  • Vepřové maso položte na prkénko kůží dolů.
  • Na maso rozetřete bylinkovou pastu a poté posypte zbývajícími celými lístky tymiánu.
  • Maso úhledně srolujte do rolády a poté ho v pravidelných intervalech svažte kuchyňským provázkem.
  • Přikryjte a nechte několik hodin nebo přes noc v lednici.
  • Až budete připraveni maso péct, posypte kůži velkým množstvím soli a potřete jednou lžící olivového oleje.
  • Dejte na mřížku a pečte při 200 stupních Celsia po dobu 30 minut.
  • Po uplynutí této doby vymačkejte na kůži citrony a snižte teplotu trouby na 180 stupňů Celsia.
  • Pečte další 2 hodiny.
  • Nakonec přidejte teplotu na 220 stupňů a pečte posledních 30 minut, aby bůček měl krásně křupavou kůžičku.
  • Nechte na teplém místě 20 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na silné plátky a podávejte s oblíbenou přílohou.
Plněný vepřový bůček na prkýnku.
www.bbcgoodfood.com

Máme pro vás i dalších 7 skvělých receptů na pečený bůček, o kterých se vám bude i zdát!

A jak se vám naše dnešní recepty na plněnou vepřovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!



Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X